• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Συζήτηση για το Μακεδονικό

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Από τη στιγμή που οι φίλοι μας οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν και δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη και τακτική λειτουργία εκκλησιών σε μέρη που ζούσαν (δεν ξέρω αν ακόμα ζουν πχ Ίμβρος, παίζει και να τους έχουν αφανίσει και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι) ελληνικοί πληθυσμοί επί της τουρκικής επικράτειας, δε βλέπω το λόγο να τους παραχωρήσουμε τέτοια δικαιώματα σε μέρη που δε ζούσαν μόνιμα Τούρκοι (ως αυτόχθονες πληθυσμοί) όπως στην Αθήνα... το αμαχητί αναφέρεται σε μια περιρρέουσα ψευτοαριστερίζουσα ατμόσφαιρα διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων (και μόνο αυτών, οι πλειοψηφίες εξαιρούνται) και σε μια ψευτοκουλτουριάρικη αντεθνική νοοτροπία που καλλιεργείται τελευταία όπου οι λέξεις σημαία, έθνος και πατριωτισμός δημιουργούν αναφυλαξία και αλλεργίες...

Twinkie

Member
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Εγώ πάλι δεν κατάλαβα καλά τι θα παραδώσουμε αμαχητί αν χτιστεί επιτέλους τζαμί στην Αθήνα... το όλο θέμα ασφαλώς και δεν έχει σχέση με το Μακεδονικό, αλλά και κωμικό είναι, ένα ολόκληρο κράτος να κρύβεται πίσω από τα κέφια των ντόπιων μουλάδων και επικίνδυνο την στιγμή που το βασικό και λογικό επιχείρημα των Τούρκων για το μη άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης είναι πως δεν υπάρχει έστω ένα τζαμί στην Αθήνα...
Και πλην αυτού, το να διεκδικείς το όνομα- που καμία σχέση δεν έχει με την ίδρυση ή όχι τζαμιού στην πρωτεύουσα- μπορείς να το κάνεις χωρίς να κρύβεσαι πίσω από δυσιδαιμονίες του στυλ παραδίνεσαι αν επιτέλους σεβαστείς τον συμπολίτη σου και του δώσεις αυτό που όχι απαραίτητα δικαιωματικά κέρδισες εσύ στην εκάστοτε μουσουλμανική χώρα.

Borealis

Member
Από τη στιγμή που οι φίλοι μας οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν και δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη και τακτική λειτουργία εκκλησιών σε μέρη που ζούσαν (δεν ξέρω αν ακόμα ζουν πχ Ίμβρος, παίζει και να τους έχουν αφανίσει και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι) ελληνικοί πληθυσμοί επί της τουρκικής επικράτειας, δε βλέπω το λόγο να τους παραχωρήσουμε τέτοια δικαιώματα σε μέρη που δε ζούσαν μόνιμα Τούρκοι (ως αυτόχθονες πληθυσμοί) όπως στην Αθήνα... το αμαχητί αναφέρεται σε μια περιρρέουσα ψευτοαριστερίζουσα ατμόσφαιρα διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων (και μόνο αυτών, οι πλειοψηφίες εξαιρούνται) και σε μια ψευτοκουλτουριάρικη αντεθνική νοοτροπία που καλλιεργείται τελευταία όπου οι λέξεις σημαία, έθνος και πατριωτισμός δημιουργούν αναφυλαξία και αλλεργίες...
Δεν έχω σκοπό να γίνω συνήγορος των τούρκων αλλά πρέπει να θυμίσω ότι οι εκκλησίες στην Τουρκία υπάρχουν, άσχετα αν μερικές από αυτές καταρέουν και άλλες χρησιμοποιούνται σαν στάβλοι ή αχυρώνες. Στην Μακεδονία τα τζαμιά εξαφανίστηκαν. Να μη θυμίσω δε σε όσους είναι πάνω από 30 ότι το αλκαζάρ (τουρκικό τζαμί) για χρόνια λειτούργησε σαν τσοντάδικο! Προαπαθήστε να φανταστείτε να το έκαναν αυτό οι τούρκοι στην Αγ. Ειρήνη π.χ. (αναφέρω τη συγκεκριμένη εκκλησία επειδή κάποτε εκεί έγινε μία ηλίθια επίδειξη μόδας και στην Ελλάδα είχαν ξεσηκωθεί τα σύμπαντα)

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Eλπίζω να μην αγνοείς ότι οι Έλληνες πρόσφυγες που ξεσπιτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών, ήταν τριπλάσιοι των αντίστοιχων Τούρκων... ποιοι από τους δύο πιστεύεις ότι θα είχαν τις περισσότερες εκκλησίες/τζαμιά;
Eλπίζω επίσης να μην αγνοείς (και όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι οι άλλοι υπέρμαχοι των τζαμιών και της ημισελήνου) ότι στην Κωνσταντινούπολη διαπράχτηκε εθνική εκκαθάριση εναντίον των νόμιμα ευρισκομένων εκεί Ελλήνων... με ποια μούτρα λοιπόν μας ζητούν τώρα κάποιοι (Τούρκοι αλλά και Έλληνες) ισότητα και ανεξιθρησκεία, όταν πριν από 60 χρόνια μαζί με τις εκκλησίες μας έκαιγαν και τους συμπατριώτες μας στην Πόλη;
Το αν θα λειτουργήσει ή όχι η Χάλκη προβλέπεται από υπογεγραμμένες συνθήκες που η Τουρκία δεν τηρεί... δεν αποτελεί αντάλλαγμα για τη λειτουργία τζαμιών στην Αθήνα...

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Φεύγουμε εντελώς από το θέμα μας, αλλά το "εκκλησίασμα" ενός Τζαμιού στην Αθήνα δε θα είναι ούτε κατά 1% Τουρκικό... Και πρέπει να υπάρχει για τον ίδιο λόγο που υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στο Λονδίνο, στο Ντύσσελντορφ...
Δημιουργώντας ένα τζαμί, ένα βουδιστικό ναό, μια συναγωγή ή οποιοδήποτε άλλο τόπο λατρείας μιας άλλης θρησκείας στην Αθήνα, δεν παραχωρούμε τίποτε στους Τούρκους, ούτε θίγουμε κάποιο δικαίωμα της πλειοψηφίας.

Borealis

Member
Eλπίζω να μην αγνοείς ότι οι Έλληνες πρόσφυγες που ξεσπιτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών, ήταν τριπλάσιοι των αντίστοιχων Τούρκων... ποιοι από τους δύο πιστεύεις ότι θα είχαν τις περισσότερες εκκλησίες/τζαμιά;
Eλπίζω επίσης να μην αγνοείς (και όχι μόνο εσύ αλλά και όλοι οι άλλοι υπέρμαχοι των τζαμιών και της ημισελήνου) ότι στην Κωνσταντινούπολη διαπράχτηκε εθνική εκκαθάριση εναντίον των νόμιμα ευρισκομένων εκεί Ελλήνων... με ποια μούτρα λοιπόν μας ζητούν τώρα κάποιοι (Τούρκοι αλλά και Έλληνες) ισότητα και ανεξιθρησκεία, όταν πριν από 60 χρόνια μαζί με τις εκκλησίες μας έκαιγαν και τους συμπατριώτες μας στην Πόλη;
Το αν θα λειτουργήσει ή όχι η Χάλκη προβλέπεται από υπογεγραμμένες συνθήκες που η Τουρκία δεν τηρεί... δεν αποτελεί αντάλλαγμα για τη λειτουργία τζαμιών στην Αθήνα...
Συγγνώμη φίλε μου χάνεις τη ψυχραιμία σου και εγώ δυστυχώς δεν έχω το κουράγιο του Teaveler να απαντώ σε κάποιον που εκτοξεύει ύβρεις για τούρκους και ημισέληνους.
Υ. Γ. η καταγωγή μου είναι από τον Αγ. Στέφανο, ξέρεις εκεί που είναι το αεροδρόμιο Ατατούρκ τώρα.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Η αναφορά ιστορικών γεγονότων (ανταλλαγή πληθυσμών, σταβλοποίηση εκκλησιών, σοβάτισμα αγιογραφιών, εκκαθάριση ελληνικού στοιχείου στην Πόλη, ερήμωση Ίμβρου και Τενέδου από το ελληνικό στοιχείο) δεν είναι έλλειψη ψυχραιμίας, είναι η απλή αλήθεια...

Christian

Member
Οι κομμουνιστικές διεθνείς είναι τρεις συν μια Τροτσκιστική, εσύ ανακάλυψες και πέμπτη... ρε christian και maltakias υπάρχει και πέμπτη διεθνής και δεν την ξέρω?
Νίκο πρέπει να είναι κάποια χρόνια μπροστά για να αναφέρετε στην πέμπτη διεθνής.;)

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Η αναφορά ιστορικών γεγονότων (ανταλλαγή πληθυσμών, σταβλοποίηση εκκλησιών, σοβάτισμα αγιογραφιών, εκκαθάριση ελληνικού στοιχείου στην Πόλη, ερήμωση Ίμβρου και Τενέδου από το ελληνικό στοιχείο) δεν είναι έλλειψη ψυχραιμίας, είναι η απλή αλήθεια...
Οπως επισης απλη αληθεια ειναι οτι φετος επετρεπηκε και εγινε λειτουργια στην Παναγια Σουμελα στην Τραπεζουντα, ανημερα του Δεκαπενταυγουστου, οπου λειτουργησε ο Πατριαρχης.
Εμεις ειμαστε αραγε ετοιμοι να επιτρεψουμε εστω και μια ισλαμικη λειτουργια, απαξ του ετους, σε καποιο απο τα εναπομειναντα τζαμια της Ελλαδας;

alkilar

New Member
Σόρυ ρε παιδιά που παρεμβαίνω αλλά επειδή το αναφέρατε πολλές φορές, οι ημερομηνίες που ανέφερε ο άνθρωπος και αυτό που εννοούσε ήταν το 5ο παγκόσμιο συνέδριο της 3ης διεθνούς, κανείς δεν είχε άδικο..

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Χριστός και Παναγία τι έχω διαβάσει εδώ (το κάνα με μία ανάσα...)....κάποια στιγμή τρόμαξα κιόλας....

...η βιβλιοθήκη μου είναι μάρτυρας πόσο πολύ θα ήθελα να αποκαλούμαι ιστορικός, αλλά κάπος η φιλοσοφική σχολή πέφτει μακρυούτσικα από την νομική που φοιτούσα.....(και να ήταν μόνο αυτό)
ή αλλιώς....και η μάνα μου, η οποία είναι λογίστρια στην πολιτεχνική σχολή θα ήθελε σίγουρα να έχει συμμετοσχή σε κανένα από τα γνωστά και απλησίαστα συνέδρια (πιθανού ενδιαφέροντώς της...λέμε), αλλά ούτε απαιτείται αυτό για την θέση της, ούτε θα μπορούσε να οφεληθεί ώστε να γίνει σούπερ γνώστης επιστήμων αυτών και μάλιστα.... ούτε την καλούν....

δεν έχω κάτι άλλο να συμπληρώσω αφού το θέμα ούτως ή άλλως είναι παλιό, απλά μου τράβιξε ενδιαφερον και δεν μπόρεσα τελικά να μην σχολιάσω!

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Εδώ ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι...
Άλλο είναι αυτό που λες και άλλο να διαφημίζεις προκλητικά το όνομα της γείτονος στο προφίλ σου (μιλάω για τον sfakhania)... και εκτός αυτού το να επιμένει κάποιος να ονομάζει Μακεδονία ένα κρατίδιο που ονομαζόταν Vardarska Banovina εβδομήντα χρόνια πριν αποτελεί κλασικό παράδειγμα ιστορικής άγνοιας.

Vardar Banovina - Wikipedia, the free encyclopedia

The Constitution of the Kingdom of Yugoslavia (1931)

Aπό το Σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας του 1931, στο άρθρο 83:

...The Vardar Banovina, with headquarters at Skoplje... The Vardar Banovina is bounded on the north by the boundaries already indicated of the Zeta and Morava Banovinas, and on the east, south and west by the State frontiers with Bulgaria, Greece and Albania....

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom