• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Συζήτηση για θρησκείες, πρακτικές, κινήματα και άλλα πολλά

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

orck

Member
Κάπως μας έχει χτυπήσει κατακεφαλα η υπερβολική πολιτική ορθότητα. Και ο σύλλογος παχουλων ζητάει να αφαιρεθεί από τον Αγ. Βασίλη το πάχος το οποίο είναι ρατσιστικό εναντίων στο γνωστό Χριστουγεννιάτικο πρόσωπο.

Ρατσισμός δεν είναι να πεις ότι ο Αντετοκούμπο είναι μαύρος και εγώ άσπρος (αληθινά γεγονότα ειναι). Όπως δεν είναι ρατσισμός να με πει κάποιος κοντό, αφού είμαι κοντός.
Ρατσισμός πεις ότι οι μαύροι είναι πίθηκοι και χαζοί ενώ οι λευκοί είναι έξυπνοι, κάτι που σαφώς δεν ισχύει.
Με μια πρώτη ματιά και χωρίς να έχω πάει ποτέ Ολλανδία δεν βλέπω κάτι ρατσιστικο στο έθιμο.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Κάπως μας έχει χτυπήσει κατακεφαλα η υπερβολική πολιτική ορθότητα. Και ο σύλλογος παχουλων ζητάει να αφαιρεθεί από τον Αγ. Βασίλη το πάχος το οποίο είναι ρατσιστικό εναντίων στο γνωστό Χριστουγεννιάτικο πρόσωπο.

Ρατσισμός δεν είναι να πεις ότι ο Αντετοκούμπο είναι μαύρος και εγώ άσπρος (αληθινά γεγονότα ειναι). Όπως δεν είναι ρατσισμός να με πει κάποιος κοντό, αφού είμαι κοντός.
Ρατσισμός πεις ότι οι μαύροι είναι πίθηκοι και χαζοί ενώ οι λευκοί είναι έξυπνοι, κάτι που σαφώς δεν ισχύει.
Με μια πρώτη ματιά και χωρίς να έχω πάει ποτέ Ολλανδία δεν βλέπω κάτι ρατσιστικο στο έθιμο.

Το αν είναι ή όχι ρατσιστικό για τους μαύρους δεν θα το πεις εσύ ή εγώ αλλά οι μαύροι. Απ'τη στιγμή που αυτοί θέλουν την κατάργησή του γιατί θεωρούν ότι αυτός ο χαρακτήρας είναι μια καρικατούρα που αναπαριστά μια εποχή που οι μαύροι ήταν δούλοι των λευκών τότε πρέπει να καταργηθεί ως ένδειξη σεβασμού στους συνανθρώπους μας.

Το παράδειγμα με το πάχος και τον Άγιο Βασίλη δεν καταλαβαίνω πως το συνδέεις. Το συγκεκριμένο θέμα επίσης δεν βλέπω πως κολλάει με πολιτική ορθότητα απ'τη στιγμή που αυτοί που κατα κύριο λόγο αντιδρούν στο έθιμο είναι μαύροι.

alice~

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland

Όλες αυτες οι χαζομαρες, οτι ο Αι Βασιλης δεν πρεπει να ειναι παχουλος, οτι δεν πρεπει να ειναι αντρας, αλλα γυναικα, κτλ κτλ γινονται ξεκαθαρα για αυτο το λόγο. Για να νομιζει ο κόσμος οτι η πολιτικη ορθότητα εχει ξεφυγει και για να αποδυναμωσουν τα επιχειρηματα, όπως το παραπανω εθιμο που αναφερθηκε, που στέκουν και εχουν λογικη και βαση. Δεν μπορεις να το καταλαβεις αν ειναι ρατσιστικο ή οχι,γιατι πολυ απλα δεν εισαι μαυρος. Οπως δεν μπορεις να καταλαβεις αν κατι ειναι προσβλητικο για τις γυναικες, που λεγαμε παραπανω, γιατι εισαι αντρας και εισαι συνηθισμενος σε τετοιες εικονες, και δεν μπορεις να καταλαβεις πως μπορει να με κανουν να νιωθω εμενα. Ολα τα αλλα, οτι και καλα ο Αι Βασιλης δεν πρεπει να ειναι παχουλος ή οτι δεν πρεπει να εχει φυλο, που διαβασα προσφατα, ειναι για να εχουμε να λεμε.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Oύτε εσύ είσαι μαύρη για να καταλάβεις αν είναι ρατσιστικό ή όχι για ένα μαύρο ή μια μαύρη.
Ούτε επίσης είσαι άντρας για να καταλάβεις τι είναι ρατσιστικό ή όχι για ένα άντρα.
Οπότε από εδώ και πέρα θα μπορείς να εκφέρεις άποψη μόνο για θέματα που αφορούν γυναίκες και ειδικότερα μόνο λευκές γυναίκες.
Και κάπως έτσι το σύγχρονο κίνημα της πολιτικής ορθότητας αφαιρώντας την ελευθερία λόγου απ' τους ανθρώπους γίνεται η φασιστικότερη και ηλιθιωδέστερη ιδεολογία του αιώνα.

Last edited:

alice~

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland
Oύτε εσύ είσαι μαύρη για να καταλάβεις αν είναι ρατσιστικό ή όχι για ένα μαύρο ή μια μαύρη.
Ούτε επίσης είσαι άντρας για να καταλάβεις τι είναι ρατσιστικό ή όχι για ένα άντρα.
Οπότε από εδώ και πέρα θα μπορείς να εκφέρεις άποψη μόνο για θέματα που αφορούν γυναίκες και ειδικότερα μόνο λευκές γυναίκες.
Και κάπως έτσι το σύγχρονο κίνημα της πολιτικής ορθότητας αφαιρώντας την ελευθερία λόγου απ' τους ανθρώπους γίνεται η φασιστικότερη και ηλιθιωδέστερη ιδεολογία του αιώνα.
Πανέξυπνο επιχείρημα, συγχαρητηρια. Άλλο να εκφέρεις άποψη και άλλο να αναιρείς αυτό που σου λέει ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο. Στην συγκεκριμένη μας περίπτωση οι μαύροι είναι ξεκάθαρα εναντίον του εθίμου. Εσυ από πού και ως που θα τους πεις πώς πρέπει να αισθάνονται και να νιώθουν; Αφήστε τις εξυπναδες λοιπόν και αναγνωρίστε το privilege που έχετε ως λευκοί (και ως άντρες).

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Περί των θεμάτων ρατσισμού και της ταμπελοποίησης κάθε άποψης που παρεκκλίνει αυτής της πολιτικής ορθότητας ως ρατσιστικής-φασιστικής με καλύπτει η δήλωση-απάντηση Ζουγανέλη για τη μήνυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου που μιλάει για παραποίηση της λογικής περί ρατσισμού.

Αυτό που λες για privilege των λευκών αντρών (δηλαδή οι λευκές γυναίκες δεν είναι ρατσίστριες, είναι λευκές και άσπιλες περιστερές, ούτε οι Άραβες άντρες είναι ρατσιστές, ούτε οι Κινέζες γυναίκες, ούτε οι Εσκιμώοι) δείχνει πόσο βαθιά προκατειλημμένοι είσαι εναντίον των λευκών αντρών και πόσο ρατσιστικά κατηγοριοποιείς τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα και το φύλο τους.

alice~

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland
Περί των θεμάτων ρατσισμού και της ταμπελοποίησης κάθε άποψης που παρεκκλίνει αυτής της πολιτικής ορθότητας ως ρατσιστικής-φασιστικής με καλύπτει η δήλωση-απάντηση Ζουγανέλη για τη μήνυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου που μιλάει για παραποίηση της λογικής περί ρατσισμού.

Αυτό που λες για privilege των λευκών αντρών (δηλαδή οι λευκές γυναίκες δεν είναι ρατσίστριες, είναι λευκές και άσπιλες περιστερές, ούτε οι Άραβες άντρες είναι ρατσιστές, ούτε οι Κινέζες γυναίκες, ούτε οι Εσκιμώοι) δείχνει πόσο βαθιά προκατειλημμένοι είσαι εναντίον των λευκών αντρών και πόσο ρατσιστικά κατηγοριοποιείς τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα και το φύλο τους.
Δεν νομίζω ότι ο λευκός άντρας είχε καταπιεστει ή είχε υπάρξει ποτε θύμα στην ιστορία. Ούτε σκλάβος ήταν όπως οι μαύροι, ούτε τον αντιμετώπισε ποτε κανεις με τις ίδιες προκαταλήψεις που αντιμετώπιζαν τους μαύρους, ούτε ήταν αναγκασμένος να μένει στο σπίτι και να μην πηγαίνει σχολείο ή να μην δουλεύει όπως οι γυναίκες. Από αυτή την άποψη υπάρχει αυτό το privilege που λέμε. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσεις ότι συμβαίνει αυτό. Ούτε εγώ ειμαι μαύρη όποτε προφανώς και δεν μπορώ να ξέρω πως νιώθει μια μαύρη γυναίκα και το αναγνωρίζω αυτό. Το ότι ένας μαύρος ή κινέζος ή γυναίκα κτλ μπορούν να είναι ρατσιστές, εννοείται αλλά δεν μιλάμε για αυτό. Αυτό που λέμε ειναι ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι άλλες κοινωνικές ομάδες έχουν περάσει δυσκολότερα, αντιμετώπιζαν και ακόμα αντιμετωπίζουν την προκατάληψη και πρέπει να ακούμε αυτά που μας λένε.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Δεν νομίζω ότι ο λευκός άντρας είχε καταπιεστει ή είχε υπάρξει ποτε θύμα στην ιστορία.
Ή είσαι πολύ μικρή και δεν έχεις ανοίξει εξωσχολικό βιβλίο ή δεν έχεις ανοίξει γενικότερα βιβλία γιατί λευκοί άνδρες και γυναίκες έχουν υπάρξει σκλάβοι για μεγάλες χρονικές περιόδους πχ δουλεμπόριο Βερβέρων. Διάβασε και συνεχίζουμε τη συζήτηση χωρίς τις παρωπίδες της 'καταπιεσμένης γυναίκας' και της πολιτικής ορθότητας.

Το ότι ένας μαύρος ή κινέζος ή γυναίκα κτλ μπορούν να είναι ρατσιστές, εννοείται αλλά δεν μιλάμε για αυτό.
Μιλάμε και για αυτό, εσύ δε θέλεις να μιλάς γιατί σκοπός σου είναι να στοχοποιήσεις και να ενοχοποιήσεις μόνο τους λευκούς άντρες για τα αδικήματα (?) των προγόνων τους (συλλογική ευθύνη άλλη μια φασιστική-ναζιστική έννοια). Δηλαδή σκοπός σου δεν είναι να ανακαλύψεις ανά τους αιώνες ποιες ομάδες έβλαψαν και στοχοποίησαν άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά να παρουσιάσεις πόσα κακά και άσχημα έκαναν αποκλειστικά οι λευκοί άντρες. Δεν ξέρω από ψυχολογία αλλά αν υπάρχει κάποιος ειδικός να μας εξηγήσει από πού πηγάζει αυτή σου η ανάγκη, σίγουρα θα υπάρχουν αίτια.

Last edited:

paefstra

Member
Δεν νομίζω ότι ο λευκός άντρας είχε καταπιεστει ή είχε υπάρξει ποτε θύμα στην ιστορία. Ούτε σκλάβος ήταν
Ενδεικτικα:
Δουλεια στην αρχαιοτητα
Δουλοπαροικια στον Μεσαιωνα.
Εργατες με μεροκαματο 14 ωρες τη μερα στη Βιομηχανικη περιοδο.
Εχω να πω πολλα και για τον Υστερο Καπιταλισμο αλλα σταματω εδω.
Μη λετε ανιστορητα πραγματα ως επιχειρηματα.

alice~

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iceland
Ε; Νομίζω ότι είπα ξεκάθαρα ότι όλοι μπορούν να είναι ρατσιστές,ακόμα και εγώ. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Διαβάζεις αυτά που εσυ θες με τον τρόπο που θες.

Ενδεικτικα:
Δουλεια στην αρχαιοτητα
Ναι αλλά όλα αυτά έγιναν από τους ίδιους τους λευκούς,όχι; Τελος πάντων, δεν θα σπαμμαρω άλλο το θέμα. Μιλήστε ή ασχοληθείτε με καμία σχετική οργάνωση/ομάδα και μπορούμε να ανοίξουμε άλλο σχετικό θέμα να τα συζητήσουμε.

Borealis

Member
Ενδεικτικα:
Δουλεια στην αρχαιοτητα
Εδώ πρόκειται για καταπίεση κοινωνικών συνόλων, ούτε φύλων ούτε χρωμάτων ούτε απόψεων.

paefstra

Member
Εδώ πρόκειται για καταπίεση κοινωνικών συνόλων, ούτε φύλων ούτε χρωμάτων ούτε απόψεων.
Ειναι καταπιεση προς τον αδυναμο. Το ποιος ειναι ο δυνατος και ποιος ο αδυναμος σε καθε κοινωνια και εποχη καθοριζεται απο αμετρητους παραγοντες. Παντω ς οτι ο λευκος ανδρας "δεν δεχτηκε ποτε καταπιεση ή δεν έχει υπάρξει θύμα" ειναι ψευδες ιστορικα. Ο φτωχος λευκος ανδρας δεχτηκε μια χαρα καταπιεση. Καθως και ο εγχρωμος φτωχος κ.ο.κ.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος