travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.839
- Likes
- 15.735
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Βόλτα στις αρχαιότητες Dougga και Bulla Regia
- Καρχηδόνα
- Τύνιδα
- Από την Τύνιδα στο Καϊρουάν.
- Από το Καϊρουάν στο Τοζέρ περνώντας από την υπέροχη Sufetula
- Στις οάσεις και τα φαράγγια του Tozeur, παρέα με ένα Βέρβερο. Μέρος 1ο.
- Στις οάσεις και τα φαράγγια του Tozeur, παρέα με ένα Βέρβερο. Μέρος 2ο.
- Σκηνικό Star Wars, Αλοτολίμνες και χωριό Tamezret.
- Ματμάτα και σπίτια τρωγλοδυτών.
- Τοπίο στην ομίχλη και παλιές αποθήκες τροφίμων.
- Σφαξ, Ελ Τζεμ, Μοναστίρ και Σουσα.
- Σούσα, Χαμμαμέτ και επιστροφή.
- Βίντεο
Προετοιμασία του ταξιδιού και μετακίνηση την πρώτη μέρα.
Ιανουάριος 2023 και ξεκινήσαμε το ταξίδι στην θεωρούμενη όχι και τόσο εξωτική Τυνησία. Έχοντας ήδη πάει σε όλες τις χώρες της βόρειας Αφρικής εκτός από την Αλγερία, η Τυνησία δεν ήταν στα πλάνα μας. Και να μην πηγαίναμε ποτέ δε θα μας φαινόταν ότι χάναμε ένα ενδιαφέροντα προορισμό. Όμως το ταξίδι δεν το κάνεις μόνο για να ικανοποιήσεις τα μάτια και την περιέργειά σου. Το κάνεις και για να νιώσεις πως είσαι κάπου ΑΛΛΟΥ. Γι αυτό το αλλού, αποφασίσαμε να το κάνουμε μέσα στο χειμώνα. Γενικά αποφεύγουμε μέσα στα κρύα τα βόρεια κλίματα για δυο λόγους: έχουν πολύ κρύο, αλλά και η διάρκεια της μέρας είναι μικρή. Και τα δύο αυτά είναι μεγάλα μειονεκτήματα. Βέβαια και η Τυνησία δε μας βγήκε και τόσο ζεστή. Συνεχώς με μπουφάν και κασκόλ κυκλοφορούσαμε, ειδικά τα πρωινά και μετά τη δύση του ήλιου. Οι μέσες θερμοκρασίες της εποχής που πηγαίναμε ήταν 7 με 18 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες επαληθεύτηκαν πλήρως. Είχαμε και λίγη βροχή.
Τα αεροπορικά τα κλείσαμε σε καλή τιμή, για την περίοδο και για μέσα σε ένα μήνα αναχώρηση, ακριβώς είκοσι μέρες πριν φύγουμε. Το κόστος και για τα δύο ήταν 443 ευρώ. Η Aegean άρχιζε τις πτήσεις πολύ αργότερα, στο τέλος Μαρτίου, και κλείσαμε με τους Ιταλούς μέσω Ρώμης. Με την Aegean οι πτήσεις είναι απ’ ευθείας και αν τις κλείσεις νωρίς κοστίζουν τα μισά λεφτά, όμως δεν έχεις δικαίωμα για μεγάλη βαλίτσα στο check in.
Αποφασίσαμε να κλείσουμε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο για όλες τις μέρες. Η κράτηση έγινε με την εταιρία ONE Rent car. Έκλεισα ένα Swift για εννέα μέρες 189 ευρώ συν την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη άλλα 180 ευρώ. Τελικά πήραμε ένα Fabia, Skoda, με μόλις 20.000 χλμ πάνω του. Στην ισοτιμία το κόστος βγήκε 20 ευρώ παραπάνω. Σύνολο 389 ευρώ. Μας κράτησε και 1500 δηνάρια (450 ευρώ) εγγύηση που μας τα επέστρεψε όταν τους γυρίσαμε το αυτοκίνητο. Συνολικά καλύψαμε, ουσιαστικά σε εννιά μέρες, 2300 χιλιόμετρα.
Εν καιρώ κλείσαμε και τα ξενοδοχεία με τη Booking.com. Μέσος όρος τιμών λίγο κάτω από τα σαράντα ευρώ τη μέρα. Όλα είχαν πρωινό, αν και δεν το επιδιώκαμε, και το ένα είχε και βραδινό.
Πριν από κάθε ταξίδι κάθομαι και προσπαθώ να δω αν ο πλοηγός μου χωρίς ίντερνετ, το Maps me δηλαδή που χρησιμοποιώ, μπορεί να με οδηγήσει στα σημεία διαμονής μας, στα ξενοδοχεία. Το έκανα και για την Τυνησία και διαπίστωσα ότι στα περισσότερα δε με βοηθούσε. Κατάλαβα ότι μάλλον έφταιγε η μετάφραση από τα αραβικά στα αγγλικά ή στα γαλλικά που κάνουν οι πλοηγοί και το ίντερνετ. Ακόμα και ιταλικά έχει πολλά στην Τυνησία. Έτσι κάθισα και τα βρήκα στο Google, ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε ψάχνοντας. Έγραψα οδηγίες για εκείνα που δεν υπήρχαν στους πλοηγούς και τις τύπωσα και τελικά δεν κουραστήκαμε να τα βρούμε, αν και πάλι δεν ήταν τίποτα σίγουρο.
Την ιδέα για Τυνησία την πήρα από την ιστορία στο travelstories της @fenia42 , που πήγε πριν το περασμένο καλοκαίρι. Είχε πάει και η κόρη μου πριν μια δεκαριά χρόνια και της άρεσε. Έτσι το έψαχνα από δύο τρεις μήνες πριν, αλλά δε μου άρεσαν τα εισιτήρια. Σκεφτόμασταν αυτή την εποχή και ταξίδι κάπου στην Ασία, αλλά το απορρίψαμε τελικά για να το κάνουμε αργότερα, ίσως και μέσα στο χρόνο.
Η Βόρεια Τυνησία βρίσκεται γεωγραφικά στο ύψος της Κρήτης και πιο πάνω. Άρα μη φανταζόμαστε ότι είναι και πολύ Νότια. Η Τύνιδα είναι στο ίδιο Γεωγραφικό Πλάτος με το Γύθειο.
Το ταξίδι ξεκίνησε στο τέλος του Γενάρη.
Η αναμονή μας στη Ρώμη θα ήταν κάπως μεγάλη, αλλά αυτό δε θα ήταν εμπόδιο. Στην αναχώρηση φάγαμε όλη τη μέρα στα αεροδρόμια, αφού αναχωρούσαμε στις δώδεκα το μεσημέρι και προσγειωνόμασταν στην Τύνιδα στις έξι. Η επιστροφή τουλάχιστον ήταν καλύτερη αφού φεύγαμε βραδάκι, οπότε δε χάναμε τη μέρα μας. Η αναμονή των σχεδόν 4 ωρών στο αεροδρόμιο της Ρώμης ήταν πολύ κουραστική. Δεν είχε τόσο ενδιαφέρον όσον αφορά στα μαγαζιά, άλλωστε εμείς δεν ψωνίζουμε σχεδόν ποτέ οτιδήποτε. Κάναμε και τη βλακεία να φύγουμε από το κέντρο των μαγαζιών για να πάμε στην περιοχή Ε που ήταν η πύλη μας, και εκεί είχε λιγότερα καταστήματα. Ίσως μπορούσαμε να πάμε πίσω αλλά δεν το κάναμε. Κόσμο πολύ δεν είχε και δεν ήταν άσχημα αλλά βαρετά. Τελικά η μέρα του πηγαιμού πάει όλη χαμένη. Φύγαμε από το σπίτι στις 9 το πρωί. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο καλές 7 το βράδυ. Επειδή ήταν στο κέντρο της Τύνιδας ίσως μπορούσαμε να κάνουμε μια βραδινή βόλτα. Άλλωστε θέλαμε να φάμε κιόλας. Οι Ιταλοί στο αεροπλάνο δεν δίνουν ούτε σάντουιτς. Αναψυκτικό και τρία μπισκοτάκια.
Όλα τα πράγματά μας τα βάλαμε σε μία βαλίτσα για το Check in και τα πιο απαραίτητα στις χειραποσκευές καμπίνας. Η ITA Airways σου δίνει το δικαίωμα δωρεάν μιας βαλίτσας 23 κιλών. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που την προτιμήσαμε. Η Aegean το Μάιο θα ήθελε και κοντά στα 100 ευρώ για τη βαλίτσα. Και φυσικά δε θα τα δίναμε, αλλά θα είχαμε λίγα πράγματα στις χειραποσκευές, όπως το Νοέμβριο του 2021 που πήγαμε 13 μέρες στις Αζόρες.
Τελικά φύγαμε από τη Ρώμη και με μισή ώρα σχεδόν καθυστέρηση. Ουσιαστικά ήταν τέταρτο και στην Τύνιδα φτάσαμε σχεδόν κανονικά. Οι διαδικασίες για να περάσουμε από το αεροδρόμιο ήταν πολύ γρήγορες. Κοίταξαν λίγο το διαβατήριο, κοίταξαν και τη φάτσα μας, δεν έβγαλαν καμία φωτογραφία, ούτε μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα. Πραγματικά τελειώσαμε σε 5 λεπτά. Βέβαια δεν είχε και σχεδόν καθόλου ουρά και ήταν φυσικό, αφού οι άνθρωποι έκαναν τη διαδικασία πάρα πολύ γρήγορα χωρίς τυπικότητες. Περιμένοντας για να πάρουμε τη βαλίτσα μας στον ιμάντα εγώ έβγαλα με την κάρτα revolut 500 δηνάρια για να έχω. Η ισοτιμία είναι ένα ευρώ ίσο με 3,24 δηνάρια. Μέχρι να τελειώσει το ταξίδι έβγαζα και μέχρι 3,15 δηνάρια. Δεν είναι καμιά τεράστια διαφορά, αλλά αυτοί που ταξιδεύουν δε θέλουν να χάνουν ούτε σεντς. Την καλύτερη αλλαγή την έκανα σε ανταλλακτήριο στην Τύνιδα με 3,29. Απλά τον Χειμώνα δεν είναι πολλά ανταλλακτήρια ανοιχτά γιατί δεν έχει τουρίστες.
Βγαίνοντας έξω από την παραλαβή των αποσκευών, περιμέναμε να δούμε κάποιον με ταμπελίτσα που να έχει το όνομά μου (όπως μου είχαν πει από το γραφείο του αυτοκινήτου) για να μας πάει να παραλάβουμε το αυτοκίνητο που έχουμε νοικιάσει. Όμως επειδή εκεί δεν ήταν ακόμα κανένας, εγώ αποφάσισα να πάω να πάρω μία κάρτα sim για το κινητό μου τηλέφωνο. Υπήρχε ένα γραφείο το οποίο της έδινε δωρεάν, αλλά επειδή είχε μία μικρή ουρά εγώ έφυγα και πήγα και πλήρωσα 20 δηνάρια, δηλαδή περίπου 6 ευρώ, για να πάρω μία κάρτα SIM με 10 GB και κάποια λίγα λεπτά ομιλίας. Έτσι κι αλλιώς πιστεύω ότι και εκείνοι που την έδιναν δωρεάν θα σου έλεγαν μετά ότι πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις κάποια Gigabyte, που θα είχες ανάγκη.
Μέχρι να ολοκληρώσω τη διαδικασία ήρθε και ένας νεαρός που μιλούσε ελάχιστα Αγγλικά και μας πήγε στο πάρκινγκ του αεροδρομίου για να μας παραδώσει το αυτοκίνητο. Η εταιρία δεν είχε γραφεία μέσα στο αεροδρόμιο. Όλα τα τυπικά έγιναν επί τόπου. Η διαδικασία ήταν πολύ γρήγορη.
Το αεροδρόμιο είναι μέσα στην πόλη και δεν μας πήρε πάνω από 10 λεπτά για να πάμε στο ξενοδοχείο μας που θεωρητικά ήταν στο κέντρο της πόλης. Ένας πορτιέρης με έβαλε και πάρκαρα σε ένα πεζοδρόμιο και θα πρόσεχε αυτός. Δεν είχαμε πρόβλημα με το παρκάρισμα σε όλο τα ταξίδι. Τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο στον ενδέκατο όροφο και είπαμε να βγούμε μια αναγνωριστική βόλτα στη γειτονιά μας, χωρίς να κοιτάμε χάρτες. Κάναμε μία βόλτα γύρω από το ξενοδοχείο, αν και όχι πολύ κοντά, αφού πήγαμε τουλάχιστον για ένα χιλιόμετρο, προς την κατεύθυνση της Μεδίνας, όπως καταλάβαμε την μεθεπόμενη μέρα. Διαπιστώσαμε ότι αν αυτό ήταν το Downtown της Τύνιδας, ήταν πολύ φτωχό. Δεν ήταν όμως.
Τέλος πάντων βγήκαμε γιατί ήμασταν νηστικοί όλη τη μέρα, να δούμε τι θα τρώγαμε. Δεν βρήκαμε κανένα μαγαζί της προκοπής για να φάμε. Όλα ήταν στυλ fast food, αλλά στο πολύ λαϊκό και εμάς δεν μας άρεσε. Τελικά αγοράσαμε από ένα φούρνο κάποια κρουασάν με διάφορα πράγματα μέσα και από ένα παντοπωλείο νερό, και μερικά φαγώσιμα και έτσι φάγαμε το βράδυ στο δωμάτιό μας. Ψάξαμε λίγο και για μπύρα, αλλά δεν υπήρχε τίποτα, μιας και βρισκόμασταν σε μουσουλμανική χώρα. Έτσι τη βγάλαμε στο δωμάτιο με την τσικουδιά και το ούζο που κρατούσαμε από την Αθήνα. Η βόλτα πάντως δεν μας φάνηκε πως είχε κάποιο κίνδυνο, αν και μέσα στη νύχτα. Κυκλοφορούσαν διάφοροι περίεργοι τύποι, αλλά άλλα ήταν στο νου τους σίγουρα.
Η ώρα στο δωμάτιο πέρασε γρήγορα και πιάσαμε να ξαπλώσουμε για να ξεκουραστούμε. Να σημειώσω όμως ότι το δωμάτιο είναι αρκετά καλό, αν και όχι τόσο καθαρό στις πετσέτες. Οι άνθρωποι εδώ μιλάνε μόνο γαλλικά και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν τα αγγλικά που τους μιλάμε εμείς. Κάτι είναι και αυτό και έλπιζα να μην έχουμε πρόβλημα με τη γλώσσα. Όντως δεν ήταν πρόβλημα, όχι ότι θυμηθήκαμε τα γαλλικά από το σχολείο, αλλά άμα έχεις καλή διάθεση δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Ιανουάριος 2023 και ξεκινήσαμε το ταξίδι στην θεωρούμενη όχι και τόσο εξωτική Τυνησία. Έχοντας ήδη πάει σε όλες τις χώρες της βόρειας Αφρικής εκτός από την Αλγερία, η Τυνησία δεν ήταν στα πλάνα μας. Και να μην πηγαίναμε ποτέ δε θα μας φαινόταν ότι χάναμε ένα ενδιαφέροντα προορισμό. Όμως το ταξίδι δεν το κάνεις μόνο για να ικανοποιήσεις τα μάτια και την περιέργειά σου. Το κάνεις και για να νιώσεις πως είσαι κάπου ΑΛΛΟΥ. Γι αυτό το αλλού, αποφασίσαμε να το κάνουμε μέσα στο χειμώνα. Γενικά αποφεύγουμε μέσα στα κρύα τα βόρεια κλίματα για δυο λόγους: έχουν πολύ κρύο, αλλά και η διάρκεια της μέρας είναι μικρή. Και τα δύο αυτά είναι μεγάλα μειονεκτήματα. Βέβαια και η Τυνησία δε μας βγήκε και τόσο ζεστή. Συνεχώς με μπουφάν και κασκόλ κυκλοφορούσαμε, ειδικά τα πρωινά και μετά τη δύση του ήλιου. Οι μέσες θερμοκρασίες της εποχής που πηγαίναμε ήταν 7 με 18 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες επαληθεύτηκαν πλήρως. Είχαμε και λίγη βροχή.
Τα αεροπορικά τα κλείσαμε σε καλή τιμή, για την περίοδο και για μέσα σε ένα μήνα αναχώρηση, ακριβώς είκοσι μέρες πριν φύγουμε. Το κόστος και για τα δύο ήταν 443 ευρώ. Η Aegean άρχιζε τις πτήσεις πολύ αργότερα, στο τέλος Μαρτίου, και κλείσαμε με τους Ιταλούς μέσω Ρώμης. Με την Aegean οι πτήσεις είναι απ’ ευθείας και αν τις κλείσεις νωρίς κοστίζουν τα μισά λεφτά, όμως δεν έχεις δικαίωμα για μεγάλη βαλίτσα στο check in.
Αποφασίσαμε να κλείσουμε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο για όλες τις μέρες. Η κράτηση έγινε με την εταιρία ONE Rent car. Έκλεισα ένα Swift για εννέα μέρες 189 ευρώ συν την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη άλλα 180 ευρώ. Τελικά πήραμε ένα Fabia, Skoda, με μόλις 20.000 χλμ πάνω του. Στην ισοτιμία το κόστος βγήκε 20 ευρώ παραπάνω. Σύνολο 389 ευρώ. Μας κράτησε και 1500 δηνάρια (450 ευρώ) εγγύηση που μας τα επέστρεψε όταν τους γυρίσαμε το αυτοκίνητο. Συνολικά καλύψαμε, ουσιαστικά σε εννιά μέρες, 2300 χιλιόμετρα.
Εν καιρώ κλείσαμε και τα ξενοδοχεία με τη Booking.com. Μέσος όρος τιμών λίγο κάτω από τα σαράντα ευρώ τη μέρα. Όλα είχαν πρωινό, αν και δεν το επιδιώκαμε, και το ένα είχε και βραδινό.
Πριν από κάθε ταξίδι κάθομαι και προσπαθώ να δω αν ο πλοηγός μου χωρίς ίντερνετ, το Maps me δηλαδή που χρησιμοποιώ, μπορεί να με οδηγήσει στα σημεία διαμονής μας, στα ξενοδοχεία. Το έκανα και για την Τυνησία και διαπίστωσα ότι στα περισσότερα δε με βοηθούσε. Κατάλαβα ότι μάλλον έφταιγε η μετάφραση από τα αραβικά στα αγγλικά ή στα γαλλικά που κάνουν οι πλοηγοί και το ίντερνετ. Ακόμα και ιταλικά έχει πολλά στην Τυνησία. Έτσι κάθισα και τα βρήκα στο Google, ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε ψάχνοντας. Έγραψα οδηγίες για εκείνα που δεν υπήρχαν στους πλοηγούς και τις τύπωσα και τελικά δεν κουραστήκαμε να τα βρούμε, αν και πάλι δεν ήταν τίποτα σίγουρο.
Την ιδέα για Τυνησία την πήρα από την ιστορία στο travelstories της @fenia42 , που πήγε πριν το περασμένο καλοκαίρι. Είχε πάει και η κόρη μου πριν μια δεκαριά χρόνια και της άρεσε. Έτσι το έψαχνα από δύο τρεις μήνες πριν, αλλά δε μου άρεσαν τα εισιτήρια. Σκεφτόμασταν αυτή την εποχή και ταξίδι κάπου στην Ασία, αλλά το απορρίψαμε τελικά για να το κάνουμε αργότερα, ίσως και μέσα στο χρόνο.
Η Βόρεια Τυνησία βρίσκεται γεωγραφικά στο ύψος της Κρήτης και πιο πάνω. Άρα μη φανταζόμαστε ότι είναι και πολύ Νότια. Η Τύνιδα είναι στο ίδιο Γεωγραφικό Πλάτος με το Γύθειο.
Το ταξίδι ξεκίνησε στο τέλος του Γενάρη.
Η αναμονή μας στη Ρώμη θα ήταν κάπως μεγάλη, αλλά αυτό δε θα ήταν εμπόδιο. Στην αναχώρηση φάγαμε όλη τη μέρα στα αεροδρόμια, αφού αναχωρούσαμε στις δώδεκα το μεσημέρι και προσγειωνόμασταν στην Τύνιδα στις έξι. Η επιστροφή τουλάχιστον ήταν καλύτερη αφού φεύγαμε βραδάκι, οπότε δε χάναμε τη μέρα μας. Η αναμονή των σχεδόν 4 ωρών στο αεροδρόμιο της Ρώμης ήταν πολύ κουραστική. Δεν είχε τόσο ενδιαφέρον όσον αφορά στα μαγαζιά, άλλωστε εμείς δεν ψωνίζουμε σχεδόν ποτέ οτιδήποτε. Κάναμε και τη βλακεία να φύγουμε από το κέντρο των μαγαζιών για να πάμε στην περιοχή Ε που ήταν η πύλη μας, και εκεί είχε λιγότερα καταστήματα. Ίσως μπορούσαμε να πάμε πίσω αλλά δεν το κάναμε. Κόσμο πολύ δεν είχε και δεν ήταν άσχημα αλλά βαρετά. Τελικά η μέρα του πηγαιμού πάει όλη χαμένη. Φύγαμε από το σπίτι στις 9 το πρωί. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο καλές 7 το βράδυ. Επειδή ήταν στο κέντρο της Τύνιδας ίσως μπορούσαμε να κάνουμε μια βραδινή βόλτα. Άλλωστε θέλαμε να φάμε κιόλας. Οι Ιταλοί στο αεροπλάνο δεν δίνουν ούτε σάντουιτς. Αναψυκτικό και τρία μπισκοτάκια.
Όλα τα πράγματά μας τα βάλαμε σε μία βαλίτσα για το Check in και τα πιο απαραίτητα στις χειραποσκευές καμπίνας. Η ITA Airways σου δίνει το δικαίωμα δωρεάν μιας βαλίτσας 23 κιλών. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που την προτιμήσαμε. Η Aegean το Μάιο θα ήθελε και κοντά στα 100 ευρώ για τη βαλίτσα. Και φυσικά δε θα τα δίναμε, αλλά θα είχαμε λίγα πράγματα στις χειραποσκευές, όπως το Νοέμβριο του 2021 που πήγαμε 13 μέρες στις Αζόρες.
Τελικά φύγαμε από τη Ρώμη και με μισή ώρα σχεδόν καθυστέρηση. Ουσιαστικά ήταν τέταρτο και στην Τύνιδα φτάσαμε σχεδόν κανονικά. Οι διαδικασίες για να περάσουμε από το αεροδρόμιο ήταν πολύ γρήγορες. Κοίταξαν λίγο το διαβατήριο, κοίταξαν και τη φάτσα μας, δεν έβγαλαν καμία φωτογραφία, ούτε μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα. Πραγματικά τελειώσαμε σε 5 λεπτά. Βέβαια δεν είχε και σχεδόν καθόλου ουρά και ήταν φυσικό, αφού οι άνθρωποι έκαναν τη διαδικασία πάρα πολύ γρήγορα χωρίς τυπικότητες. Περιμένοντας για να πάρουμε τη βαλίτσα μας στον ιμάντα εγώ έβγαλα με την κάρτα revolut 500 δηνάρια για να έχω. Η ισοτιμία είναι ένα ευρώ ίσο με 3,24 δηνάρια. Μέχρι να τελειώσει το ταξίδι έβγαζα και μέχρι 3,15 δηνάρια. Δεν είναι καμιά τεράστια διαφορά, αλλά αυτοί που ταξιδεύουν δε θέλουν να χάνουν ούτε σεντς. Την καλύτερη αλλαγή την έκανα σε ανταλλακτήριο στην Τύνιδα με 3,29. Απλά τον Χειμώνα δεν είναι πολλά ανταλλακτήρια ανοιχτά γιατί δεν έχει τουρίστες.
Βγαίνοντας έξω από την παραλαβή των αποσκευών, περιμέναμε να δούμε κάποιον με ταμπελίτσα που να έχει το όνομά μου (όπως μου είχαν πει από το γραφείο του αυτοκινήτου) για να μας πάει να παραλάβουμε το αυτοκίνητο που έχουμε νοικιάσει. Όμως επειδή εκεί δεν ήταν ακόμα κανένας, εγώ αποφάσισα να πάω να πάρω μία κάρτα sim για το κινητό μου τηλέφωνο. Υπήρχε ένα γραφείο το οποίο της έδινε δωρεάν, αλλά επειδή είχε μία μικρή ουρά εγώ έφυγα και πήγα και πλήρωσα 20 δηνάρια, δηλαδή περίπου 6 ευρώ, για να πάρω μία κάρτα SIM με 10 GB και κάποια λίγα λεπτά ομιλίας. Έτσι κι αλλιώς πιστεύω ότι και εκείνοι που την έδιναν δωρεάν θα σου έλεγαν μετά ότι πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις κάποια Gigabyte, που θα είχες ανάγκη.
Μέχρι να ολοκληρώσω τη διαδικασία ήρθε και ένας νεαρός που μιλούσε ελάχιστα Αγγλικά και μας πήγε στο πάρκινγκ του αεροδρομίου για να μας παραδώσει το αυτοκίνητο. Η εταιρία δεν είχε γραφεία μέσα στο αεροδρόμιο. Όλα τα τυπικά έγιναν επί τόπου. Η διαδικασία ήταν πολύ γρήγορη.
Το αεροδρόμιο είναι μέσα στην πόλη και δεν μας πήρε πάνω από 10 λεπτά για να πάμε στο ξενοδοχείο μας που θεωρητικά ήταν στο κέντρο της πόλης. Ένας πορτιέρης με έβαλε και πάρκαρα σε ένα πεζοδρόμιο και θα πρόσεχε αυτός. Δεν είχαμε πρόβλημα με το παρκάρισμα σε όλο τα ταξίδι. Τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο στον ενδέκατο όροφο και είπαμε να βγούμε μια αναγνωριστική βόλτα στη γειτονιά μας, χωρίς να κοιτάμε χάρτες. Κάναμε μία βόλτα γύρω από το ξενοδοχείο, αν και όχι πολύ κοντά, αφού πήγαμε τουλάχιστον για ένα χιλιόμετρο, προς την κατεύθυνση της Μεδίνας, όπως καταλάβαμε την μεθεπόμενη μέρα. Διαπιστώσαμε ότι αν αυτό ήταν το Downtown της Τύνιδας, ήταν πολύ φτωχό. Δεν ήταν όμως.
Τέλος πάντων βγήκαμε γιατί ήμασταν νηστικοί όλη τη μέρα, να δούμε τι θα τρώγαμε. Δεν βρήκαμε κανένα μαγαζί της προκοπής για να φάμε. Όλα ήταν στυλ fast food, αλλά στο πολύ λαϊκό και εμάς δεν μας άρεσε. Τελικά αγοράσαμε από ένα φούρνο κάποια κρουασάν με διάφορα πράγματα μέσα και από ένα παντοπωλείο νερό, και μερικά φαγώσιμα και έτσι φάγαμε το βράδυ στο δωμάτιό μας. Ψάξαμε λίγο και για μπύρα, αλλά δεν υπήρχε τίποτα, μιας και βρισκόμασταν σε μουσουλμανική χώρα. Έτσι τη βγάλαμε στο δωμάτιο με την τσικουδιά και το ούζο που κρατούσαμε από την Αθήνα. Η βόλτα πάντως δεν μας φάνηκε πως είχε κάποιο κίνδυνο, αν και μέσα στη νύχτα. Κυκλοφορούσαν διάφοροι περίεργοι τύποι, αλλά άλλα ήταν στο νου τους σίγουρα.
Η ώρα στο δωμάτιο πέρασε γρήγορα και πιάσαμε να ξαπλώσουμε για να ξεκουραστούμε. Να σημειώσω όμως ότι το δωμάτιο είναι αρκετά καλό, αν και όχι τόσο καθαρό στις πετσέτες. Οι άνθρωποι εδώ μιλάνε μόνο γαλλικά και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν τα αγγλικά που τους μιλάμε εμείς. Κάτι είναι και αυτό και έλπιζα να μην έχουμε πρόβλημα με τη γλώσσα. Όντως δεν ήταν πρόβλημα, όχι ότι θυμηθήκαμε τα γαλλικά από το σχολείο, αλλά άμα έχεις καλή διάθεση δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.