• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Προ των πυλών το ΔΝΤ

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Φίλε Christian,το ότι διαβάζω Proudhon δεν σημαίνει πως διαβάζω ΜΟΝΟ Proudhon.Και ο Bakunin εξ'ίσου αγαπητός μου είναι,αλλά και οι Λένιν-Μαρξ-Γκράμσι επίσης προσφιλείς.Βλέπεις για κάποιους υπάρχει αυτό που ονομάζεται κριτικός νους και δεν περιμένουν να πάρουν γραμμή από το κόμμα.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Μα ακριβώς αυτό συζητάμε,,, κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά και κατά πόσο αυτό το αρνούνται μόνο οι έλληνες αριστεροί, όπως λες εσύ, αλλά kαι πολλοι αλλοι αναλυτές παγκοσμίως όπως λέω εγώ.. Ο Stiglitz λοιπόν σε όλο του το βιβλίο κατακρίνει το νεοφιλελεύθερο δόγμα της ελεύθερης αγοράς και του ΔΝΤ, θεωρεί τον κρατικό παρεμβατισμό ενσωματωμένο στοιχείο μια ισορροπημένης αγοράς, και σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ότι μπορεί η ελεύθερη αγορά να ισορροπήσει μόνη της. Όπως άλλωστε έχει πει «οι αγορές είναι ένας παράφρονας που αφού πάρει αυτό που θέλει θα σε σκοτώσει».Αφου λοιπον δεχομαστε οτι η ισορροπία δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί ακριβώς, από κει και πέρα το όριο του κρατικού παρεμβατισμού είναι τελείως σχετικό και υποκειμενικό.
Ο Stiglitz πήρε το νόμπελ το 2001 για μια θεωρία που ανέπτυξε το 1981 με το θέμα που έγραψα λίγο πιο πάνω. Αυτά που γράφει τώρα, πολύ μετά, είναι πολιτικές και όχι επιστημονικές απόψεις, από αυτές που ο καθένας μπορεί να έχει, και που ναι, εντάσσονται στην κατηγορία των περιθωριακών απόψεων που έχουμε υπερπροβάλλει στην Ελλάδα.

Head_cf

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει....
Ο Stiglitz πήρε το νόμπελ το 2001 για μια θεωρία που ανέπτυξε το 1981 με το θέμα που έγραψα λίγο πιο πάνω. Αυτά που γράφει τώρα, πολύ μετά, είναι πολιτικές και όχι επιστημονικές απόψεις, από αυτές που ο καθένας μπορεί να έχει, και που ναι, εντάσσονται στην κατηγορία των περιθωριακών απόψεων που έχουμε υπερπροβάλλει στην Ελλάδα.
Ένας νομπελίστας επιστήμονας που εκφράζει μια άποψη για το αντικείμενο του (εκτός και αν δεν θεωρείς την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς οικονομικό ζήτημα) θεωρείς ότι εκφράζει πολιτικές απόψεις και όχι επιστημονικές;;
Ας υποθέσουμε ότι εγώ είμαι καταξιωμένος οικονομολόγος και λέω ότι η σύγχρονη οικονομική επιστήμη θεωρεί ότι στις αγορές πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό το θεωρείς πολιτική δήλωση;; !! αλλα ακομα και στην απιθανη περιπτωση που ειναι.. αυτή λες να απορρέει από κουβέντες στο καφενείο ή από την κατάρτιση την ερευνά και τα πιστεύω μου πάνω στην οικονομική επιστήμη;;

Και βέβαια ο άνθρωπος μπορεί να αναθεώρησε λίγο τις απόψεις του όπως και πολλοί άλλοι που ανακαλύπτουν ότι άλλο πράγμα είναι η θεωρία και άλλο πράγμα η πράξη, αν και όπως παραδέχτηκες ποτέ δεν συμφώνησε ότι οι ελεύθερες αγορές μπουν να συγκλίνουν ακριβώς. Μην ξεχνάς ότι το 1981 το νεοφιλελεύθερο δόγμα δεν είχε προλάβει ακόμα να σκορπίσει χαρά παγκοσμίως….. Μετά άρχισε να φαίνεται σιγά σιγά η γλυκά του. Και να φανταστείς ότι το βιβλίο το έγραψε πριν το νεοφιλελεύθερο οργασμό του 2008.…

Τώρα κατά πόσο μπορείς να θεωρείς τις επιστημονικές απόψεις ενός νομπελίστα περιθωριακές, δεν μπορώ να το καταλάβω…ίσως κάτι παραπάνω να ξέρεις εσύ…

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Καλά. Η συζήτηση έφτασε στα τηγανητά αυγά, αλλά έχω ότι πρέπει να την επαναφέρω:

in.gr - Μέτρα σοκ για την οικονομία - Κόβονται όρια απολύσεων και 13ος, 14ος μισθός - Ελλάδα

τσακ.
"Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες". Ας περιμένουμε μερικές ώρες για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Καμία αντίρηση. Περιμένω όσο θες.

Ποντάρω ότι έχω και δεν έχω ότι όχι μόνο θα γίνουν αυτά που λέει το άρθρο, αλλά θα γίνουν και πολλά ακόμα.

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen

Ποντάρω ότι έχω και δεν έχω ότι όχι μόνο θα γίνουν αυτά που λέει το άρθρο, αλλά θα γίνουν και πολλά ακόμα.
Το λέω επειδή άλλα μέσα (π.χ. kathimerini.gr) τα γράφουν - ελαφρώς - διαφορετικά. Δεν ξέρω ποιος απ' όλους έχει δίκιο τελικά...

Και ναι, σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα....

fotast

Member

Η υπογραφή σου "ζητείται φάρμα κτλ" ειναι προφητική μάλλον:lol:

Βρήκες τίποτα?

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Όχι, ψάχνω συστηματικά όμως. (με λίγα λόγια δεν είναι πλάκα, τα βιογραφικά μου μέχρι και εκεί κάτω τάχω στείλει)

fotast

Member
Όχι, ψάχνω συστηματικά όμως. (με λίγα λόγια δεν είναι πλάκα, τα βιογραφικά μου μέχρι και εκεί κάτω τάχω στείλει)
Μάλιστα.Πραγματικά νόμιζα οτι ήταν πλάκα/ειρωνικό.Φυσικά δεν ξέρω με τι ασχολείσαι αλλα τελικά τόσο άσκημα τα πράγματα στον τομέα σου?Η για άλλους λόγους?

Τα ερωτήματα ειναι καθαρα ρητορικά καθώς αφορούν προσωπικά θέματα.Αλλά γράφουμε για να ξεφύγουμε από τις "μαύρες μας".Το ιντερνέτ τελικά ειναι ένα καλό αγχολυτικό:lol::lol:

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Όχι, το φευγιό που με έχει πιάσει είναι ετών, δεν είναι τωρινό ούτε αφορά την οικονομία της χώρας.

Προτείνω σύσταση ειδικού γκρουπ/τόπικ ψυχοθεραπείας. Λολ.

Lalibela

Member
ας κοπιασει οποιος θελει ...θα ειναι τρελο και διαπολιτισμικο....
πρωτη φορα θα ναι ?η μηπως τελευταια ?

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα