• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Προς κατεδάφιση και τα τελευταία κτίρια δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος

ΑΠΕ​
Το νέο μουσείο της ΑκρόποληςΑθήνα
«Πράσινο» από το ΥΠΠΟ για την κατεδάφιση και των τελευταίων κτιρίων δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Πρόκειται για το ετοιμόρροπο νεοκλασικό επί των οδών Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη και τα πέντε κτίρια επί των οδών Χατζηχρήστου και Μητσαίων.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Η λύση της κατεδάφισης οδήγησε σε έντονη κόντρα αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες. Ωστόσο, προκρίθηκε για μια σειρά από λόγους.
Καταρχήν η κατάστασή τους είναι κρίσιμη και επικίνδυνη, δεν κρίθηκαν ως σημαντικά από αρχιτεκτονικής άποψης και έχουν απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού προς όφελος του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.
Επιπλέον, στον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να συνεχισθούν οι ανασκαφές, ενώ το ένα τουλάχιστον κτίριο θεωρήθηκε πως έχει ηλικία μικρότερη των 100 ετών και έτσι δεν θα μπορούσε να κηρυχθεί μνημείο και να σωθεί.
Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι τα κτίρια παρεμποδίζουν της θέασης του Νέου Μουσείου, καθώς και η δυσκολία που θα έχουν τα τουριστικά λεωφορεία κατά την προσωρινή τους στάθμευση.
Αντίθετη γνώμη διατύπωσε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που υποστήριξε τη διατήρηση των κελυφών των δύο κτιρίων και τον χαρακτηρισμό τους ως νεώτερα μνημεία, ενώ εναλλακτικά πρότεινε τη μεταφορά τους σε άλλη θέση.
Newsroom ΔΟΛ

Ένα από τα "μη σημαντικά" νεοκλασικά κτήρια που θα κατεδαφιστούν:
(Αν δεν φαίνεται δείτε το στο http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2007/10/10/δ-aρεοπαγίτου-17-vs-νέο-μουσείο-ακροπόλεως/

Είναι απίστευτο, μετά την "άρπα κόλα" ανασκαφή ενός από τους πιο σημαντικούς χώρους της Αθήνας τώρα θα αφού συσκευθήκαν εκτενώς αποφάσισαν ελαφρά την καρδία να γκρεμίσουν μερικά από τα ωραιότερα κτήρια για να μην κόβουν τη θέα στο γυάλινο έκτρωμα. Αυτά μόνο στο Ελαδιστάν γίνονται. Αν έχετε επιφυλάξεις για το θέμα αρκεί μια βόλτα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου να δείτε ιδίοις όμασι τί θα γκρεμιστεί και τι θα "αναδειχθεί". Γρήγορα όμως γιατί δεν θα προλάβετε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να προσθέσω και ένα κατατοπιστικό βίντεο για το θέμα:
http://www.youtube.com/user/DestroyingHistoryGr

καθώς και το πολύ πετυχημένο σχόλιο ενός blocker
oneirolagnos on Οκτωβρίου 11th, 2007 12:57 μμ
vlakeies…kanonika prepei na katedafistei o parthenonas..eksallou exei adeia?kai to xeirotero?mou kovei tin thea.den mporo na do to ktirio epitomi tou neoellinikou politismou…to MALL!!!
(πηγή: http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2007/10/10/δ-aρεοπαγίτου-17-vs-νέο-μουσείο-ακροπόλεως/)

Last edited by a moderator:

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Tην κατεδάφιση δύο ιστορικών κτιρίων στη Διονυσίου Aρεοπαγίτου ενέκρινε το Yπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να έχει καλύτερη θέα το εστιατόριο του Mουσείου της Aκρόπολης.

Yπενθυμίζεται ότι το εστιατόριο του Mουσείου, που θα παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία προς εκμετάλλευση, θα διατίθεται για γάμους και βαφτίσεις, συνεστιάσεις, αλλά και μια ρομαντική βραδιά με φόντο τον ιερό βράχο και 68 ευρώ συν ΦΠA τη σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα. Ως εκ τούτου, οφείλει να προσφέρει θέα στο Θέατρο Διονύσου και όχι στον ακάλυπτο πολυκατοικιών του μεσοπολέμου, με δορυφορικές κεραίες και απλωμένες μπουγάδες ζωγράφων και ανώτατων δικαστικών.

Φιλοδοξία της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί η υποδομή για την επιστροφή στην Eλλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα, αίτημα επίκαιρο όσο ποτέ, αφού κάηκαν τα αντίστοιχα της Oλυμπίας. Δίπλα στο μουσείο παραμένει το κτίριο του συντάγματος χωροφυλακής, ως αιώνιο μνημείο των Δεκεμβριανών, όταν μια χούφτα ανιδιοτελείς δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες έδωσαν τη ζωή τους προκειμένου να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να μας κυβερνούν οι απόγονοί τους.

Tο Mουσείο της Aκρόπολης, καύχημα της σύγχρονης Aθήνας, είναι ένα ογκώδες μοντέρνο αριστούργημα, που αναπαριστά τσιμεντόπλακες πεζοδρομίου τη μία πάνω στην άλλη. Στον τελευταίο όροφο θα τοποθετηθούν πλαστικά ομοιώματα των ελγινείων, σκεπασμένα με μαύρα κρέπια και τα λογότυπα των εταιρειών-χορηγών. Στους υπόλοιπους χώρους θα εκτίθενται τα υπάρχοντα εκθέματα, μαρμαρόσκονη από τα αρχαία που καταστράφηκαν κατά τη θεμελίωση του μουσείου, σκαλωσιές από τον Παρθενώνα, ATM γνωστών τραπεζών, αίθουσα μπόουλινγκ, δεκαώροφο υπόγειο πάρκινγκ με λογικές τιμές, κυλιόμενες σκάλες, μουλτισινεμάς, εμπορικό κέντρο με αφορολόγητα είδη, μεγάλα καταστήματα «Γερναμός», «Eλευδεθουράκης» και «Mερτόπολις» και ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη μυθολογία, εγκεκριμένο από την Aκαδημία Aθηνών, η οποία θα εκτίθεται σε διπλανή αίθουσα.

(το κείμενο είναι απο την athens voice)

Traveller

Member
Είναι αλήθεια ότι το θέμα έχει διχάσει κόσμο και κοσμάκι και πραγματικά είναι ακανθώδες...

Από την μια πλευρά έχουμε 2 τουλάχιστον κτίρια τα οποία είναι εκπάγλου αρχιτεκτονικής καλλονής πραγματικά κοσμήματα της πόλης, μιάς πόλης που δεν είναι δα και γεμάτη από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μετά την λέλαπα των αντιπαροχών της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα...

Από την άλλη έχουμε ένα καινούργιο σημαντικότατο μουσείο, που κατεμέ είναι και αυτό αρχιτεκτονικό κόσμημα (γνώμες είναι αυτές) , που αναμφίβολα πρέπει να αναδειχθεί και να αποτελέσει ένα από τα λιγοστά αρχιτεκτονικά trade marks της σύγχρονης Αθήνας...

Προσωπικά μου είναι πραγματικά δύσκολο να πάρω θέση. Θεωρώ ότι υστερισμοί και ασυναρτησίες τύπου athens voice δεν βοηθούν... Η γνώμη μου είναι οτι σε ένα τόσο δύσκολο και λεπτό θέμα την λύση πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι αρχιτέκτονες , αρχαιολογοι, πολεοδόμοι κ.λ.π και αυτοί καθώς φαίνεται αποφάσισαν...
Μην ξεχνάμε ότι σε ένα τόσο δυσεπίλιτο θέμα λογικό είναι να μην υπάρχουν ομοφωνίες και οι απόψεις να διχάζουν... Εύχομαι η απόφαση που πάρθηκε να είναι προς το συμφέρον της πόλης μας...

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Είναι αλήθεια ότι και εγώ είχα μεγάλες προσδοκίες για το κτήριο του νέου Μουσείου. Και πιστεύω, από ότι έχω διαβάσει, ότι εσωτερικά θα είναι πολύ λειτουργικό και θα αναδεικνύει τα μάρμαρα. Όμως ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής που βλέπω το κτήριο σχεδόν κάθε μέρα, οφείλω να σας πω ότι το κτήριο δεν έχει καμμιά συνοχή με τον περιβάλλοντα χώρο. Ξεχωρίζει ακριβώς σαν τη μύγα μες στο γάλα (η παρομοίωση εδώ ταιριάζει γάντι). Ίσως εδώ που φτάσαν τα πράγματα να μην υπάρχει άλλη λύση (η λύση της μεταφοράς των προσόψεων των πολυκατοικιών εμένα μου φαντάζει ανέφικτη). Ο σχεδιασμός όμως και η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης παρουσίασαν εξαρχής πολύ σοβαρά και κατά τη γνώμη μου ανυπέρβλητα εμπόδια. Στη χώρα μας όμως η γραφειοκρατία και κατά καιρούς υπεύθυνοι αντί να δείξουν μια προσαρμοστηκότητα και να ψάξουν για άλλες λύσεις, στυλώνουν τα πόδια τους και σαν δεκάχρονα κακομαθημένα παιδιά καταστρέφουν τα πάντα προκειμένου να γίνουν όλα όπως τα θέλουν.

Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights

ΑΠΕ​
Το νέο μουσείο της ΑκρόποληςΑθήνα
«Πράσινο» από το ΥΠΠΟ για την κατεδάφιση και των τελευταίων κτιρίων δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Πρόκειται για το ετοιμόρροπο νεοκλασικό επί των οδών Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη και τα πέντε κτίρια επί των οδών Χατζηχρήστου και Μητσαίων.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Η λύση της κατεδάφισης οδήγησε σε έντονη κόντρα αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες. Ωστόσο, προκρίθηκε για μια σειρά από λόγους.
Καταρχήν η κατάστασή τους είναι κρίσιμη και επικίνδυνη, δεν κρίθηκαν ως σημαντικά από αρχιτεκτονικής άποψης και έχουν απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού προς όφελος του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.
Επιπλέον, στον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να συνεχισθούν οι ανασκαφές, ενώ το ένα τουλάχιστον κτίριο θεωρήθηκε πως έχει ηλικία μικρότερη των 100 ετών και έτσι δεν θα μπορούσε να κηρυχθεί μνημείο και να σωθεί.
Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι τα κτίρια παρεμποδίζουν της θέασης του Νέου Μουσείου, καθώς και η δυσκολία που θα έχουν τα τουριστικά λεωφορεία κατά την προσωρινή τους στάθμευση.
Αντίθετη γνώμη διατύπωσε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που υποστήριξε τη διατήρηση των κελυφών των δύο κτιρίων και τον χαρακτηρισμό τους ως νεώτερα μνημεία, ενώ εναλλακτικά πρότεινε τη μεταφορά τους σε άλλη θέση.
Newsroom ΔΟΛ

Ένα από τα "μη σημαντικά" νεοκλασικά κτήρια που θα κατεδαφιστούν:
(Αν δεν φαίνεται δείτε το στο http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2007/10/10/%ce%b4-a%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%af%cf%84%ce%bf%cf%85-17-vs-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%89%cf%82/

Είναι απίστευτο, μετά την "άρπα κόλα" ανασκαφή ενός από τους πιο σημαντικούς χώρους της Αθήνας τώρα θα αφού συσκευθήκαν εκτενώς αποφάσισαν ελαφρά την καρδία να γκρεμίσουν μερικά από τα ωραιότερα κτήρια για να μην κόβουν τη θέα στο γυάλινο έκτρωμα. Αυτά μόνο στο Ελαδιστάν γίνονται. Αν έχετε επιφυλάξεις για το θέμα αρκεί μια βόλτα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου να δείτε ιδίοις όμασι τί θα γκρεμιστεί και τι θα "αναδειχθεί". Γρήγορα όμως γιατί δεν θα προλάβετε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να προσθέσω και ένα κατατοπιστικό βίντεο για το θέμα:
http://www.youtube.com/user/DestroyingHistoryGr

καθώς και το πολύ πετυχημένο σχόλιο ενός blocker
oneirolagnos on Οκτωβρίου 11th, 2007 12:57 μμ
vlakeies…kanonika prepei na katedafistei o parthenonas..eksallou exei adeia?kai to xeirotero?mou kovei tin thea.den mporo na do to ktirio epitomi tou neoellinikou politismou…to MALL!!!
(πηγή: http://www.neolaia.gr/wordpress/index.php/2007/10/10/δ-aρεοπαγίτου-17-vs-νέο-μουσείο-ακροπόλεως/)
στην εισοδο τηςπολυκατοικιας που δειχνει η φωτο υπαρχει ενα τετραδιο συλλογης υπογραφων για την μη κατεδαφιση της καθως και ενα συντομο ιστορικο αυτης.εχουν μαζευτει παρα πολλες υπογραφες,ας σπευσουμε ολοι.με αυτο τον τροπο δειχνουμε την δυσαρεσκεια μας:roll:

Last edited by a moderator:
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
και το μουσειο ειναι εντελως κακογουστο!!!:(

Traveller

Member
GTP

Το link που έβαλες gtp μου δεν νομίζω να προσφέρει κάτι στη λύση του προβλήματος. Εξυπνάδες-σάχλες αυτού που τα έγραψε είναι χωρίς να παραθέτει κανένα επιχείρημα...
Εγώ δεν καταδικάζω τίποτε αβασάνιστα ούτε διαμαρτύρομαι για να διαμαρτύρομαι...
Είπαμε είναι ένα δύσκολο θέμα και υπάρχουν πολλές απόψεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτοί που αποφάσισαν το γκρέμισμα είναι τρελοί ή άσχετοι, κάπου στηρίζουν την απόφαση τους. Σαφέστατα και είναι κρίμα που θα κατεδαφιστούν τα αξιόλογα κτίρια αλλά υπάρχει κάποιο σκεπτικό. Την στιγμή που καλώς ή κακώς το μουσείο χτίστηκε σε αυτό το μέρος, είχε γίνει άλλος μεγάλος ντόρος και τότε αν θυμάστε σχετικά με την θέση, έχει κάποια λογική ο επισκέπτης να μπορεί να έχει άπλετη θέα με το κυρίως μνημείο...Είναι πράγματι εντυπωσιακό να μπορείς να πάρεις μια σαφή εικόνα του χώρου της Ακρόπολης αφού έχεις απολαύσει τα εκθέματα πρώτα. Εγώ δεν θέλω να γίνομαι αφοριστικός, ειδικός δεν είμαι και δεν μπορώ να πάρω σαφή θέση... Είπαμε είναι ένα δύσκολο θέμα...

ευαγγελια-bloody mary

Ευαγγελία μου αυτά είναι γούστα. Εμένα προσωπικά, αρχιτεκτονικά το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτοποριακό και αισθητικά μου αρέσει...

bloody mary ο όλος χώρος πριν την πεζοδρόμηση είχε τα χάλια του τα μαύρα. Μετά την πεζοδρόμηση η Δ.Αρεοπαγίτου είναι ένας από τους ωραιότερους δρόμους του κόσμου αλλά οι πίσω δρόμοι παραμένουν απαράδεκτοι όπως φυσικά απαράδεκτη εκτός εξαιρέσεων είναι και όλη η Αθήνα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ένα μοντέρνο αρχιτεκτόνημα χαλάει την εικόνα της όλης περιοχής τουναντίων την αναβαθμίζει. Αν εννοείς ότι δεν ταιριάζει με την αισθητική της Δ.Αρ. θα μου επιτρέψεις να έχω και πάλι τις αντιρρήσεις μου. Η γνώμη μου είναι ότι δένει τέλεια με το όλο σκηνικό, αλλά είπαμε περί γούστου και αισθητικής κολοκυθόπιτα...

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα, όμως εδώ είναι πρόβλημα και από τις δύο μεριές. Και ειλικρινά έχω μπουχτίσει με τους απόλυτους αφορισμούς που εκτοξεύονται από τους επί παντός επιστητού με κάθε αφορμή.

Ένα τέτοιο πρόβλημα σηκώνει κουβέντα και είναι σαφές ότι υπάρχουν θέματα που εφάπτονται επαγγελματικής αντιμετώπισης και όχι αφορισμών και κραυγών κατά "παντός υπευθύνου".

bloody mary

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Συμφωνώ απόλυτα για τους απόλυτους αφορισμούς και σας βεβαιώ ότι σε πολύ λίγα πράγματα είμαι απόλυτη. Διαφωνώ όμως για το εξειδικευμένο του ζητήματος. Δεν μιλάμε για ένα πίνακα σύγχρονης τέχνης ώστε να λέμε εμένα δε μου αρέσει και δεν το καταλαβαίνω, άρα δεν το παίρνω. Μιλάμε για ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο άλλαξε εντελώς μια ολόκληρη γειτονιά. Η γειτονιά αυτή και συγκεκριμένα η Διονυσίου Αεροπαγίτου ήταν ανέκαθε από τις ωραιότερες και τις ακριβότερες στην Αθήνα. Ο πεζόδρομος την έκανε ακόμα ωραιότερη. Το πρόβλημα έγκειται στις πίσω όψεις των συγκεκριμένων κτηρίων και νομίζω ότι γιαυτό υπάρχουν και άλλες λύσεις από την κατεδάφιση.
Το κτήριο κατ'εμέ είναι άσχημο γιατί δεν έχει προσωπικότητα. Δεν είναι πχ ένα Πομπούρ που επίσης ξεσήκωσε αντιδράσεις αλλά είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης και έχει μπροστά του μια τεράστια πλατεία που το αναδεικνύει. Είναι ένα γωνιώδες, επιθετικής αισθητικής κατασκεύασμα και το μόνο που το διαφοροποιεί από τα κτήρια του Βοβού στο Μαρούσι είναι το ύψος του. Εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι, το ίδιο και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους το έχω συζητήσει.
Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα αλλά μην προσπαθείτε και εσείς να με πείσετε ότι στην Ελλάδα αυτά τα ζητήματα λύνονται κατόπιν ωρίμου σκέψεως!:rolleyes:

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Μαίρη δεν εννοούσα κάτι που είπες εσύ. Αναφέρθηκα στη σελίδα που ποσταρίστηκε. Εσύ έχεις μια σαφή άποψη και πολύ ορθά κάνεις και την υποστηρίζεις. ;)

GTS

Member
Η σελίδα που ποστάρισα, περιέχει χιούμορ. Και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Τώρα, βέβαια....περί γούστου και αισθητικής τι να πω...

Η http://salata.wordpress.com/ είναι το καλύτερο ελληνικό blog μαζί με το http://pitsirikos.blogspot.com/ (που δυστυχώς σταμάτησε:()

Προσοχή όμως: απευθύνονται σε άτομα με χιούμορ

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.743
Μέλη
39.481
Νεότερο μέλος
giota69

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα