katkats
Moderator
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ν. Αμερική
1) Η Κατάνια είναι μια πολύ ζωντανή πόλη. Αν θέλεις να τη ζήσεις νύχτα με τίγκα μαγαζιά και κόσμο στους δρόμους έως αργά τότε πρέπει να βγεις ΠΣΚ. Έχει κίνηση κάθε βράδυ, όμως η Δευτέρα, στο θέμα της εξόδου, είναι μια πεσμένη μέρα παντού και στη Κατάνια κάποια μαγαζιά θα τα βρεις κλειστά (όπως και στην Αθήνα). Με κλαμπ δεν ασχολήθηκα.Χάρη στη γνωστή εταιρεία έσκασε ένα long weekend στην Κατάνια. Πρώτη φορά Σικελία, πρώτη φορά Ιταλία νότια της Ρώμης. Με άλλα λόγια, ανυπομονώ [/enthousiasm_mode]. Κι αντιμετωπίζω κλασικά το γλυκό πρόβλημα του τι να χωρέσεις, πού, πότε, με ποια σειρά και τι να αφήσω για το μέλλον. Το πρόγραμμα, κοντολογίς. Έχω μελετήσει σχεδόν ό,τι έχω εντοπίσει εδώ στο φόρουμ και σε κάποια ξένα σάιτ.
Έχουμε και λέμε: δυόμιση γερές μέρες, Σάββατο μεσημέρι με Τρίτη πρωί, Μάρτης λίγο πριν τα μισά. Τα highlights είναι τα εξής: Κατάνια, Ταορμίνα, Συρακούσες, Noto, Ragusa, Modica, ενώ έχω κι άλλα μέρη που έχω εντοπίσει κοντά στα παραπάνω και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάλογα με τον υπόλοιπο προγραμματισμό. Ιδανικά θα ήθελα 5 μέρες γι’ αυτές τις περιοχές, ώστε να μην είμαστε στο τρέξιμο όλη την ώρα, αλλά δυόμιση μέρες έχω κι έτσι θα βολευτώ.
Έχω τρεις επιλογές (roadtrip με αμάξι):
α)Επιλέγω μόνο την περιοχή της Κατάνιας και βορειοανατολική Σικελία, δηλαδή Ταορμίνα επί της ουσίας (με χωριουδάκια στην Αίτνα, πιθανώς και κάποια ανάβαση). Το πιο χαλαρό σενάριο εκ των 3. Αν ήταν Μάιος θα το σκεφτόμουν περισσότερο, για κάνα μπάνιο ή καμιά βόλτα προς ένα φαράγγι που τσέκαρα, αλλά μάλλον το πρώτο σενάριο που αποκλείω.
β)Κατάνια και νότια, με μεγαλύτερη άνεση από αυτό που ακολουθεί και με κάποιες πόλεις σικελικού μπαρόκ ή χωριουδάκια, στο τσακίρ κέφι το άλλο γνωστό φαράγγι (που λόγω εποχής δεν το βλέπω, αλλά οκέι). Άμα η Ταορμίνα δεν ήταν τόσο ξακουστή, πιθανώς αυτό θα ακολουθούσα, έλα που όμως για ορισμένους είναι το καλύτερο στοιχείο του νησιού.
Και για άλλους είναι πολύ τουριστικό μέρος (για κάποιον ήταν το bottom στοιχείο του ταξιδιού του), άλλος ένας λόγος που σκέφτομαι να τη συμπεριλάβουμε, καθώς εκείνη την εποχή μπορεί να την πετύχουμε με σχετικά καλό καιρό και δίχως τις ορδές των τουριστών, άρα πάμε στο τρίτο σενάριο:
γ) Λίγο απ’ όλα (ή πολύ απ’ όλα). Η β επιλογή έχει την τιμητική της, μια διανυκτέρευση (ή και δύο) θα γίνει στο νότιο κομμάτι της Σικελίας (π.χ. Συρακούσες ή/και Ραγκούσα/Μόντικα), αλλά θα συμπεριλάβω και ταξίδι εξπρές Ταορμίνα (αντίστοιχα μία ή καμία διανυκτέρευση) και Κατάνια ό,τι προλάβουμε (μία διανυκτέρευση). Σ’ αυτό το σενάριο κινδυνεύουν περισσότερο οι Ραγκούσα/Μόντικα, για τις οποίες έχω διαβάσει πολύ καλά σχόλια (και εδώ στο φόρουμ) κι από κάτι φωτογραφίες που είδα λοξά μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Η βάση μας θα αλλάζει, κατά πάσα πιθανότητα, εκτός αν μείνουν μόνο Ταορμίνα, Νότο, Συρακούσες, όπου βγαίνει κι από την Κατάνια.
Ερωτήσεις, που ελπίζω να με βοηθήσουν να καταλήξω κάπου (να μειώσω τις παραμέτρους):
1) Κατάνια Σαββατόβραδο φαντάζομαι θα έχει ζωή. Τις άλλες μέρες πώς θα είναι (π.χ. Δευτέρα); Είναι πιο κοντά στη νοοτροπία της Αθήνας ή μιας πιο μικρής επαρχιακής δικιάς μας πόλης; Θα θέλαμε να τη δούμε by night αλλά θα μας βόλευε περισσότερο το τελευταίο βράδυ παρά το πρώτο (δεν είναι το καλύτερο να έχεις ταξίδι μπροστά σου ξημερώματα από άλλη πόλη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται).
2) Πώς είναι η νυχτερινή ζωή στις υπόλοιπες περιοχές; Δεν μιλάω για κλαμπ ούτε για βόλτες αξημέρωτες, αλλά για μια βόλτα για φαγητό ή κάνα κρασί (τύπου μέχρι 12, άντε 1). Γιατί ίσως να βολέψει να μείνουμε σε άλλες πόλεις, για να μην τρώμε χρόνο στις μετακινήσεις.
3) Ανάμεσα σε Ραγκούσα και Μόντικα, ποια προτείνετε για διανυκτέρευση (ορισμένα μέλη τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την πρώτη, η δεύτερη φαίνεται κούκλα φωτισμένη); Ή μήπως Noto καλύτερα; Επειδή μπορεί να χρειαστεί να σπάσουμε εκεί τις διανυκτερεύσεις, καθώς το βάρος δίνεται στο νότιο κομμάτι.
4)Κάποιο μέρος που αξίζει πολύ να το δω συγκεκριμένη ώρα της μέρας (π.χ. Ταορμίνα το πρωί ή το σούρουπο, Νότο στο ηλιοβασίλεμα κλπ);
Αυτά για αρχή. Προφανώς αν έχει κάποιος να προτείνει κάτι άλλο ενδιαφέρον, να το κάνει και τον ευχαριστώ.
Υ.Γ. Ούτε ιστορία να έγραφα, αλλά επειδή θα με ενδιέφερε η γνώμη των πολυταξιδεμένων (και μη) στην περιοχή, επειδή αν ήμουν πιο λακωνικός θα μου λέγατε «διάβασε καμιά ιστορία, ψάξε από την μπάρα για Σικελία κλπ κλπ» κι επειδή μπορεί να βοηθηθούν κι άλλοι, είπα να μην κάνω εκπτώσεις στο ύφασμα του σεντονιού μου.
3) Εναλλακτική πόλη (σε σχέση με ποια; ) για διανυκτέρευση προς το νότο είναι μια: Συρακούσες. Η Ορτυγία είναι όνειρο και σαν σύνολο είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη ώστε να έχεις πολλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση. Άσε που έχει πολλά αξιοθέατα που θέλουν χρόνο για να τα δεις (full day για μένα).
2) Η Ταορμίνα είναι πολύ τουριστική πόλη, προσανατολισμένη σε φραγκάτους επισκέπτες. Πολλά μαγαζιά είναι θερινά, με αυλές κτλ. Δεν ξέρω αν θα έχουν ανοίξει τον Μάρτη. Γενικά φαίνεται να έχει μέρη για φαγητό, λιγότερα για ποτό και μου έκανε για ακριβή. Δεν μου ξύπνησε το ενδιαφέρον να τη γνωρίσω by night. Για Ragusa κτλ δεν ξέρω, αλλά υποψιάζομαι ότι θα έχουν σίγουρα μέρη να βγεις, πιο λίγα ίσως;
Οι 2 1/2 μέρες είναι πολύ λίγες. Προφανώς γνωρίζεις ότι θα κάνεις αγώνα δρόμου.
Αν θέλεις να τα δεις όλα (πεταχτά βέβαια), σου προτείνω 2 διανυκτερεύσεις Συρακούσες και 1 Κατάνια (αναγκαστικά). Στην αλλαγή κάνε το πέρασμα από Ταορμίνα. Από Κατάνια μόνο ένα φαγητό και μια βόλτα στο κέντρο. Και good luck.