• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Περί υποκρισίας του πολιτικού συστήματος

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

panpan

Member
Μα είναι πολύ εύκολη η απάντηση.

Κανένας.
O Τσιπρας δεν;;;;
χαίρομαι που συμφωνούμε!
αν όμως κανένας δεν το κάνει τότε οι αδύναμοι σ΄αυτή τη χώρα θα πληρώνουν όλο και περισσότερα και θα απολαμβάνουν όλο και λιγότερα.
άρα ότι και να τάζουν τα κόμματα,ότι και να γράφουν στα προεκλογικά τους προγράμματα,είναι χρήσιμα μόνο για προσανάμματα,τι δύσκολες νύχτες του χειμώνα!
Ακριβως ετσι ειναι.Ολα τα αλλα ειναι φουμαρα.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τα 11,7 δις θα βρεθούν κατά βάση από την συνέχιση της ίδιας πάνω-κάτω περιοριστικής πολιτικής του μνημονίου. Θα συμφωνήσω ότι αυτό πρέπει κατά το δυνατόν να αποφευχθεί και γι'αυτό ψάχνω για εναλλακτικές αξιόπιστες πολιτικές. Άρα έχω κάθε δίκιο να αναρωτιέμαι, που πιστεύει ότι θα βρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα 4,5 δις. Το ερώτημα συνεπώς παραμένει.
Μια πρώτη απλή απάντηση θα ήταν "λαμβάνοντας το 1/3 των μέτρων που θέλει να επιβάλλει η τρόικα".

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
άρα ότι και να τάζουν τα κόμματα,ότι και να γράφουν στα προεκλογικά τους προγράμματα,είναι χρήσιμα μόνο για προσανάμματα,τι δύσκολες νύχτες του χειμώνα!
Αχρηστα και γι αυτο. Δεν υπαρχουν ξυλα στην αγορα.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ναζί κανείς ή να μη ζει;

Last edited by a moderator:

coccobill

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Αν και περιμενα με ενδιαφερον τις απαντησεις αυτων που πραγματικα φοβουνται μια αριστερη κυβερνηση, ευχαριστω που μπηκατε στον κοπο..
Το βολεμα κι η μερικη συνενοχη που αναφερουν η paefstra κι ο Yorgos ειναι δηλαδη που φοβιζει τους περισσοτερους? Ποσοι δεν εχουν ακομα ξεβολευτει αρκετα? Στ'αληθεια, δηλαδη, οραματιζονται καποιοι τον Τσιπρα σαν μασκοφορο-εκδικητη που θα ξεχυθει με το σπαθι του Ζορο εναντια στους μικρομεσαιους?
Η ψυχολογια των μαζων, ο φοβος του αγνωστου κι η ελλειψη σοβαρης πολιτικης τοποθετησης θα μπορουσε να ειναι μια απαντηση αλλα δε νομιζω ετσι κι αλλιως πως ηταν η ωριμη πολιτικη σκεψη που οδηγησε λαους σε εξεγερσεις. Μαλλον η εξαθλιωση, η αλαζονεια της εξουσιας κι η ακυρωση των ονειρων. Οψομεθα..
Ως προς το "ευρω η εξοδος" ειναι φευδοδιλημμα, τρεφομενο απο τα μεσα για να τρομοκρατησει και να στρεψει στην καλη, γνωστη συνταγη. Αν η χωρα αναγκαστει σε εξοδο, οπως υποστηριζει ο Κρουγκμαν, θα αναγκαστει ειτε με τον Αλεξη ειτε με τις συνιστωσες της ΝΔ (παιζει να ειναι παραπανω απ'του Συριζα ) κι ουτε απο αυτους εχω ακουσει κατι για σχεδιο Β.

paefstra

Member
Στ'αληθεια, δηλαδη, οραματιζονται καποιοι τον Τσιπρα σαν μασκοφορο-εκδικητη που θα ξεχυθει με το σπαθι του Ζορο εναντια στους μικρομεσαιους?
Αδύνατο. Πρόλαβε και κατοχύρωσε ο Ψωμιάδης την εμφάνιση στη συλλογική συνείδηση :haha:

fitziano

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Τζήμερος - Μάνος μαζί...
Η καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μου στο φιλελεύθερο χώρο...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μπράβο Γιώργο,καταπληκτικό κείμενο.
Να σαι καλά.

Αποδίδεις εγγενή χαρακτηριστικά σε λαούς.
Όχι, ερμηνεύω πολιτικές συμπεριφορές κοιινωνιών. Όταν ένας λαός κατά 85% ψηφίζει κλέφτες πελατειακού κράτους ή ηλίθιος είναι και τον κοροϊδεύουν οι ίδιοι, ή είναι βολεμένος και παρτάκιας. Ερμηνεία συγκεκριμένης συμπεριφοράς είναι και όχι στερεότυπο.

Αν δεν σε ήξερα θα έλεγα πως κινείσαι στα όρια του ρατσισμού.

Καλά από ρατσισμό άλλο τίποτε... Όλη μου τη ζωή εκεί κινούμαι.

Βέβαια εδώ και πολύ καιρό αποδίδεις εγγενή χαρακτηριστικά μόνο στους Έλληνες και διαμαρτύρεσαι όταν αποδίδονται σε άλλους.
Λάθος κάνεις.

Έτσι π.χ. αν κάποιος πει τους Αυστριακούς παιδόφιλους και αιμομίκτες ή τους Εσθονούς φιλοναζί θα εκραγείς,αλλά στον Έλληνα ότι και να κολλήσουν το βρίσκεις και λίγο.

Τι ποσοστό των Αυστριακών δηλαδή είναι παιδόφιλοι; Και από πού προκύπτει ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο από τους Μοζαμβικανούς; Για τους Έλληνες στην πολιτική τους συμπεριφορά τους έκρινα από την απόλυτα μετρήσιμη ψήφο τους. Και όχι, ό,τι και να του κολλήσουν δεν το βρίσκω λίγο, βρίσκω ότι ως κοινωνία έχει και πολύ θετικές εκφάνσεις, λάθος κατάλαβες, δεν διακατέχομαι από καμία ανθελληνική μανία.

Επειδή εγώ δεν πιστεύω σε τόσο ρηχές αναλύσεις αλλά στη δυναμική των λαών και των κινημάτων κι επειδή κάθε λαός διαμορφώνεται κάθε φορά σύμφωνα με τις συνθήκες,

Αυτό ακριβώς συζητάω κι εγώ, το ότι για μένα οι συνθήκες δεν άλλαξαν. Χώρια που οι συνθήκες είναι απόρροια της δράσης του κάθε λαού, δεν έρχονται ουρανοκατέβατες. Αν έχουμε ΔΝΤ και όλο αυτό το χάλι είναι λόγω των επιλογών της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

γι'αυτό και γεννάει ανατροπές εκεί που δεν το περιμένεις και αφήνει στοχαστές σαν και του λόγου σου να αναρωτιούνται "τι διάβασαν λάθος".
Ε δε θα με έλεγα και στοχαστή... Χωρίς ανατροπές ο κόσμος θα ήταν πολύ βαρετός.

Μπορεί να γίνει μπορεί και να μη γίνει μια ανατροπή στην Ελλάδα (θεωρώ πως ήμαστε σε οριακό σημείο)
.
Θα έλεγα πως είμαστε πιο κοντά σε μια ανατροπή από ποτέ άλλοτε στο σύγχρονο παρελθόν. Αλλά δε νομίζω ότι φτάσαμε σε οριακό σημείο, διότι δεν υπάρχει πολιτική συνείδηση, ακριβώς επειδή όοοοολες οι πολιτικές ζυμώσεις των τελευταίων 40 ετών δεν κινήθηκαν σε ιδεολογία αλλά σε βόλεμα. Η ιδεολογία (ένθεν και ένθεν σε διαφορετικό βαθμό) για μένα πέθανε στον εμφύλιο.

Ένα είναι όμως σίγουρο,ότι ο τροχός έχει μπει σε κίνηση και όποια κυβέρνηση κι αν βγει στις 17 Ιουνίου θα είναι μόνο η απαρχή αυτών που έπονται.

Δεν το βλέπω και σίγουρο. Πιθανό, ναι. Δηλαδή το σενάριο δεξιάς πανστρατιάς, να κερδίσει ο Αντωνάκης και να πάμε για ένα Μνημόνιο λίγο πιο λάιτ το βρίσκω πιθανό και δε θεωρώ πως θα είναι και καμιά κοσμογονία.

υ.γ. Θα επιμένω να σου λέω ότι η απομάκρυνσή σου από την Ελληνική πραγματικότητα δεν σε βοηθάει να δεις τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα,σε επίπεδο αστικών κέντρων τουλάχιστον,γιατί την επαρχία κι εγώ δεν την πολυκατέχω.

Φιλική η παρατήρηση, αλλά θα σου έλεγα πως από τότε που έχω (και) μια συγκεκριμένη ιδιότητα στο εξωτερικό, που με υποχρεώνει να συγχρωτίζομαι με 10-40 διαφορετικούς Έλληνες κάθε εβδομάδα, από διαφορετικά κομμάτια της χώρας, διαφορετικών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών κλπ αποχρώσεων, νιώθω πως έχω επαφή με πολύ ευρύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας από ό,τι όταν έμενα στην Ελλάδα όπου βασικά ήμουν στον κύκλο μου, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του. Έχω πολύ περισσότερες δυνατότητες να συζητήσω την ίδια εβδομάδα με έναν Έλληνα αστυνομικό, έναν αγρότη, έναν άνεργο νεόνυμφο, ένα συνταξιούχο, ένα γιάπη, έναν μετανάστη κι έναν επιχειρηματία, απ' ό,τι το είχα στην Ελλάδα. Διαφορετική εκτίμηση αν θες. Σίγουρα βέβαια, όταν ζεις εκτός της χώρας, ακόμη κι αν συναναστρέφεσαι τους ανθρώπους της, χάνεις άλλα σημεία επαφής (ένα π.χ. είναι τα ΜΜΕ που παίζουν τεράστιο ρόλο),΄άλλο είναι η καθυστέρηση της πληροφορίας (π.χ. άλλο κλίμα υπήρχε 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές κι άλλο 5).

- Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η άποψη ότι η καταγγελία του μνημονίου οδηγεί σε επιστροφή στην δραχμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετρήσει τις επιπτώσεις για να ενημερώσει υπεύθυνα τον λαό εκ των προτέρων; Ποια εκτιμά ότι θα είναι η πτώση του ΑΕΠ και για πόσα χρόνια; Που θα φτάσει ο πληθωρισμός; Πόσο θα υποτιμηθεί το νέο νόμισμα; Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τις λαϊκές αποταμιεύσεις; Που θα φτάσει η ανεργία; Τι θα γίνει με το χρέος που παραμένοντας σε ευρώ θα γίνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο; Η όποια ανάπτυξη θα έρθει με την χώρα αποκομμένη από την δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού;

Εγώ δε βλέπω και με ποιο τρόπο θα γίνουν πιο φτηνά τα προϊόντα μας, όταν με μια υποτιμημένη δραχμή θα υπάρχει τεράστια δυσκολία στην εισαγωγή πρώτων υλών και υλικών για την πρωτογενή παραγωγή. Π.χ. με τη δραχμούλα σε τιμή θα εισάγουμε πετρέλαιο; Ή τρακτέρ, λίπασμα, τρόφιμα, ανταλλακτικά για τα εργοστάσια; Αν βάλεις και το θέμα πληθωρισμού, διανομής και φτηνού/ακριβού χρήματος πάμε σε ακόμη πιο σκοτεινά μονοπάτια. Το σενάριο της δραχμής είναι καταστροφικό. Ευτυχώς δεν είναι καταστροφικό μόνο για την Ελλάδα, οπότε δεν το βλέπω και φοβερά πιθανό εκτός κι αν γίνει το μάλλε-βράσε, που εν τέλει δε βολεύει και σχεδόν κανέναν. Αλλά το όλο θέμα του να εκτιμήσει κανείς το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιστροφής στη δραχμή είναι ένα ωραιότατο... guesstimation. Κανείς δεν ξέρει να πει όχι με σιγουριά, ούτε κατ' απόκλιση. Ακόμη και το ότι η υποτίμηση θα είναι 50-70% που διαβάζω επανειλημμένως δεν ξέρω από πού προκύπτει. Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα πάμε. Και καλά να' ναι καπετάνιος κανένας Δραγασάκης πάει κι έρχεται...αν είναι κανένας από τους άλλους τι κάνουμε;

• - Κατάργηση της μισθοδοσίας του Κλήρου
Λες ε;;;; Όχι ρε γμτ... Γι αυτά που πολεμήσαμε από παιδιά...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τζήμερος - Μάνος μαζί...
Η καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μου στο φιλελεύθερο χώρο...
Εσύ προς τα κει προσανατολίζεσαι;; Στα σοβαρά τώρα.

(ελπίζω να' παιξες OKL για title όταν ακόμη έδινε 5.50...)

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Εκτίμηση του καθενός του τι θα πάρειο Καμμένος και η ΧΑ στις επαναληπτικές. Εγώ δεν τους βλέπω να παίρνουν ούτε τα μισά από όσα πήραν στις πρώτες.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
1.Επειδή εγώ δεν πιστεύω σε τόσο ρηχές αναλύσεις αλλά στη δυναμική των λαών και των κινημάτων κι επειδή κάθε λαός διαμορφώνεται κάθε φορά σύμφωνα με τις συνθήκες,

Αυτό ακριβώς συζητάω κι εγώ, το ότι για μένα οι συνθήκες δεν άλλαξαν. Χώρια που οι συνθήκες είναι απόρροια της δράσης του κάθε λαού, δεν έρχονται ουρανοκατέβατες. Αν έχουμε ΔΝΤ και όλο αυτό το χάλι είναι λόγω των επιλογών της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
2.Ένα είναι όμως σίγουρο,ότι ο τροχός έχει μπει σε κίνηση και όποια κυβέρνηση κι αν βγει στις 17 Ιουνίου θα είναι μόνο η απαρχή αυτών που έπονται.

Δεν το βλέπω και σίγουρο. Πιθανό, ναι. Δηλαδή το σενάριο δεξιάς πανστρατιάς, να κερδίσει ο Αντωνάκης και να πάμε για ένα Μνημόνιο λίγο πιο λάιτ το βρίσκω πιθανό και δε θεωρώ πως θα είναι και καμιά κοσμογονία.

3.υ.γ. Θα επιμένω να σου λέω ότι η απομάκρυνσή σου από την Ελληνική πραγματικότητα δεν σε βοηθάει να δεις τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα,σε επίπεδο αστικών κέντρων τουλάχιστον,γιατί την επαρχία κι εγώ δεν την πολυκατέχω.

Έχω πολύ περισσότερες δυνατότητες να συζητήσω την ίδια εβδομάδα με έναν Έλληνα αστυνομικό, έναν αγρότη, έναν άνεργο νεόνυμφο, ένα συνταξιούχο, ένα γιάπη, έναν μετανάστη κι έναν επιχειρηματία, απ' ό,τι το είχα στην Ελλάδα.

1. Εκτός της πλήρους παρερμηνείας των συνθηκών,η τοποθέτηση σου ουσιαστικά μας λέει ότι όπου πήγε το ΔΝΤ είναι γιατί οι λαοί του τα σκάτωσαν.Κρίμα να το λέει αυτό κάποιος που θέλει να πιστεύει πως γνωρίζει τη Λ.Αμερική.Στην αγωνιώδη προσπάθειά σου να δικαιολογήσεις ότι οι Έλληνες είναι άχρηστοι,βγάζεις άχρηστους τους μισούς λαούς της γης.

Να σου θυμίσω μόνο ότι οι επιλογές των κυβερνήσεων δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τις επιλογές των λαών τους.Όχι δεν πιστεύω στο τσιτάτο "μας κυβερνάνε αυτοί που μας αξίζουν" και θα σου ξαναθυμίσω τη Λ.Αμερική,όχι ως το μόνο αλλά ως το πιο κοντινό σου παράδειγμα.

Κάνεις σαν να μη ξέρεις ότι το ΔΝΤ και παρόμοιοι μηχανισμοί ουσιαστικά δεν έχουν να κάνουν με οικονομική αρωγή αλλά με άλλου είδους πολιτικές ελέγχου και πειραματισμού.

2. Μα και βέβαια δεν θεωρώ κοσμογονία το να εκλεγεί η,και επισήμως πλέον,ακροδεξιά ΝΔ.Αυτό που λέω είναι ότι ακόμα κι αν εκλεγεί αυτή ή ακόμα κι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ,αν δεν παρθούν μέτρα αποδέσμευσης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ο κόσμος δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει επί της ουσίας καμία κυβέρνηση.ΚΑΜΙΑ.

3. Με κάθε σεβασμό,φίλε Γιώργο,δεν θεωρώ ότι άνθρωποι που δίνουν ένα 2-3χίλιαρο για διακοπές στην Καραϊβική χαρακτηρίζουν το προφίλ της σημερινής Ελλάδας.Ναι υπάρχουν κάποιοι που λένε/λέμε "απ'το να μου τα φάει η Μέρκελ,ας τα φάω μόνος μου" και την παλεύουμε ακόμα (για πόσο άραγε; ),υπάρχει όμως και μια σημαντική μερίδα που δεν έχει πλέον τίποτα στην άκρη και έρχεται να προστεθεί σε αυτούς που ποτέ δεν είχαν.

Έτσι διαμορφώνονται κοινωνικές συνθήκες ανατροπής και εξέγερσης.Εννοείται ότι ταξική συνείδηση δεν μπορεί να αποκτήσει εν μια νυκτί ένας ολόκληρος λαός.Και εννοείται επίσης ότι τις ανατροπές τις κάνουν ή έστω τις ξεκινούν οι εξαθλιωμένοι και οι εξοργισμένοι (με λαμπρά παραδείγματα εξαιρέσεων π.χ. Γαλλικός Μάης).Μόνο που αυτή η μερίδα κερδίζει έδαφος με μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα,και αν δεν συνταχθούμε μαζί τους αυτοί που έχουμε ταξική ή κοινωνική συνείδηση τότε απλώς θα "πυροβολούμε τις ιδεολογίες απ'τα πληκτρολόγια,γιατί αυτές πεθάνανε πριν 70 χρόνια".

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic