• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Περί υποκρισίας του πολιτικού συστήματος

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
D

Delmem9770

Guest
Τώρα καταλαβαίνω γτ τελειώνει το ημερολόγιο των μαγιας το 2012. Η καταστροφή έρχεται με πασοκ-νδ-κουβελη.
 
Μηνύματα
1.619
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Στις διαπραγματευσεις βεβαια ξερεις εχουν λογο και οι δυο πλευρες. Δεν αποφασιζει ο ισχυρος και ο αδυνατος απλως υπακουει και υπογραφει.
Ζητας τα πολλα για να κερδισεις οσο περισσοτερα μπορεις.

Δεν μπορει να υπαρξει σταθεροτητα οσο τα πρωην μεγαλα κομματα υπερασπιζονται την πολιτικη που ακολουθουσαν και πριν τις εκλογες.

Αυτο το απλο αφου το θες γιατι δεν θες να το πιστεψεις;
Ποιος είπε ότι δεν το πιστεύω; Ή ότι δεν το απαιτώ; Ή ότι δε νευρίασα με όσα έγιναν; Φλούφληδες τους θεωρώ αμφότερους που ναι μεν υπέγραφαν χωρίς διαπραγμάτευση, δεν τα εφάρμοζαν και σωστά από πάνω.
Αυτό συνεπάγεται ότι θεωρώ εφαρμόσιμη την πολιτική τσίπρα;

Δε μιλάει κανείς για να συνεχίσει να γίνεται το ίδιο πράγμα, μιλάμε για μια ισορροπία τρόμου η οποία αν αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα μπορεί να αποφέρει πολλά ωφέλιμα.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Πιο εύκολο είναι να πείσεις τους παππούδες και τις γιαγιάδες να ψηφίσουν το Κόμμα των Πειρατών, παρά να μη γλείφουν το φάκελο γιατί έχει ήδη κόλλα.

(αποπροσανατολιστικό, το ξέρω, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Μου άρεσε και το αντιγράφω. Ες αύριον τα σπουδαία...)

ΥΓ. Ρε κουφάλες Μάγια, από 'δω το φέρνετε, από 'κει το πάτε, μέσα θα πέσετε στο τέλος!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.611
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Για να μιλάμε πιο απτά, διαφωνώ με το 1 (δλδ αναλόγως πώς θα εφαρμοστεί, γιατί έχει και καλά στοιχεία), το 3 (και πάλι εξαρτάται το πώς θα εφαρμοστεί) το 17 συζητιέται, το ίδιο και τα λοιπά που αφορούν μισθούς/συντάξεις. Αλλά πιστεύω ότι αν εφαρμοστούν τα υπόλοιπα μας δίνεται περιθώριο ελαστικότητας για τα πρώτα.

Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 σε 63 προτάσεις
Διαφωνώ με το 4 (είναι νέος φόρος), το 23 (περικοπή συντάξεων), και τα 40-41 γιατί τα επαγγέλματα δικηγόρου και μηχανικού θα έπρεπε να απελευθερώνονται πολύ περισσότερο. Συμφωνώ με όλα τα υπόλοιπα, και σε κάποια υπερθεματίζω κιόλας. Αρκεί να εφαρμοστούν ως σύνολο (ώστε οι συνέπειες κάποιων να εξισορροπούνται από άλλα) κι όχι αλα-κάρτ.

Θελω μια κυβερνηση να με σεβεται. Να με ρωτα οταν προκειται να βαλει υπογραφες που υποθηκευουν το μελλον μου. Εναν δικαιο εκλογικο νομο (δηλαδη απλη αναλογικη χωρις οριο 3%) που θα δινει τοση δυναμη σε καθε κομμα οσες και οι ψηφοι που πηρε στις εκλογες. Θελω πολιτικους που να προσπαθουν, να δοκιμαζουν, να διεκδικουν. Να μην ειναι τσιρακια του καθενος. Μακρυα απο συμφεροντα, μακρυα απο μιζες, περιττα εξοδα για διαμονες σε ακριβα ξενοδοχεια και δειπνα σε εστιατορια πολυτελειας, εισοδηματα απο επιτροπες, δωρεαν αυτοκινητα και οδηγους. Πολιτικους που δεν θα απολαμβανουν ασυλια, υπουργους που δεν θα καλυπτονται πισω απο το νομο εκτρωμα περι ευθυνης υπουργων.
Και γιατί όλα αυτά σε οδηγούν στο ΣΥΡΙΖΑ? Είναι αρκετά κόμματα που υποστηρίζουν τα ίδια.

Ολα αυτα ειναι προβληματα του δικομματισμου που εφτασε τη χωρα σε αυτα τα χαλια. Η συζητηση μετα απο τις εκλογες δειχνει πως μονο 2 λυσεις υπαρχουν. Απο τη μια ο Αντωνακης με τον Βαγγελακη και απο την αλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθενας διαλεγει αυτο που του αρεσει καλυτερα.
Υπεραπλούστευση.

Κατ΄αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση. Αν έρθει στην εξουσία, αναπόφευκτα θα κάνει τεράστια κωλοτούμπα (εκτός αν πιστεύει κανείς ότι μπορεί στα σοβαρά να καταγγείλει το μνημόνιο και ταυτόχρονα να κρατικοποιήσει τις τράπεζες με χρήματα από το μνημόνιο - και άλλα πολλά στην ίδια κατεύθυνση). Και υπάρχουν κι όλες οι Στρατουλιές, Γλεζιές κλπ - οι τελευταίες μάλιστα με την επίσημη φωνή του κόμματος.

Δηλώνει δημόσια ότι είναι κατά του μνημονίου και υπερ του ευρώ, αλλά δεν εμφανίζει ότι αν βρεθεί στο δίλλημα ή μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ, θα προτιμήσει να πάμε στη δραχμή - ευσχήμως το έχει πει ήδη, όταν δεν αναγνωρίζει το ευρώ ως προτεραιότητα. Έχει και 10 συνιστώσες που το επιθυμούν αυτό, άλλωστε.

Έπειτα αυτές οι 2 λύσεις υπάρχουν? Μπένι/Σαμαράς ή ΣΥΡΙΖΑ? Μα για κυβερνήσεις συνεργασίας δε γίνεται όλη η ιστορία τώρα? Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές? Σε κάθε κυβέρνηση, θα συμμετέχουν και άλλα κόμματα, που θα μπορούν να αποσύρουν την υποστήριξη τους αν κριθεί αναγκαίο. Οπότε, για τα διλήμματα που θέτεις, υπάρχουν ένα σωρό επιλογές που - αν συμμετάσχουν σε κυβέρνηση - δίνουν λύση.

Έπειτα, πως είναι δυνατό οι πολέμιοι του δικομματισμού, πριν καν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, να θέτουν πολωτικά δικομματικά διλήμματα όπως το παρόν (Ή Σύριζα ή επιστροφή στο δικομματισμό όπως παλιά)? Κι αυτό δικομματισμός με άλλους συμμετέχοντες είναι. Μήπως επειδή, στην πραγματικότητα ούτε αυτοί δε διαφέρουν από αυτό το οποίο καταγγέλλουν?

Τον Τσίπρα τον γνώρισα για πρώτη φορά πριν 15 πάνω κάτω χρόνια, στο ΕΜΠ, που τότε ήταν φοιτητόπατέρας του Εγκέλαδου, όταν μπούκαρε με τους τραμπούκους του σε ένα αμφιθέατρο να διακόψει μια ομιλία ενός φιλοξενούμενου ομιλητή από κάποια εταιρία - σε μια εκδήλωση που διοργάνωνε μάλιστα ο Πρύτανης και παρουσία του (μετά από τόσο καιρό είναι εντυπωσιακό που θυμάμαι πια κι αυτές τις λεπτομέρειες). Τσαμπουκάδες ως αυτοσκοπός από τότε. Κλασσικός φοιτητοπατέρας, από αυτούς των συνελεύσεων, που εγώ τουλάχιστο πάντα σιχαινόμουν - διαπαραταξιακά. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως αυτό το παιδί του συστήματος, που δεν έχει δουλέψει ποτέ, είναι κι αυτός που μπορεί να σώσει την Ελλάδα?

Αλλά και πέρα από αυτά, σήμερα ήμουνα σε μια παρέα, όπου ένας από όλους, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιόταν γιατί κανένας από τους προσωπικούς του φίλους δεν τους ψήφισε. Η απάντηση ήταν προφανής. Γιατί οι προσωπικοί του φίλοι είναι κατά τεκμήριο σκεπτόμενοι ψηφοφόροι που έχουν χρόνια που "ψάχνονται" στην πολιτική. Δεν ψηφίζουν με το "λεφτά υπάρχουν".

Το γιατι δεν κανουν κυβερνηση οι τρεις τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) απο τη στιγμη που εχουν πανω απο 151 εδρες και το θεωρουν τοσο επιτακτικη αναγκη δεν θα απαντηθει ποτε. Εκτος κι αν σας πειθει η εξηγηση "φταιει ο ΣΥΡΙΖΑ".
1. γιατί το 18+13+6=37% είναι λαϊκή μειοψηφία.
2. γιατί η ΔΗΜΑΡ δε συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι το μερίδιο του παλαιού δικομματισμού στο σχήμα θα ήταν δυσανάλογα μεγάλο.
3. Γιατί κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεμπροστιαστεί. Δεν είναι δυνατό να αναγκάζονται όλοι οι άλλοι να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, και ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί το αποκλειστικό προνόμιο να λέει ότι ψέμματα θέλει, και να παρουσιάζει ότι μπαρούφα βρει ως σοβαρή πρόταση.

Λοιπον οποιος ξερει ή οποιος μπορει υποψιαζεται κατι και εχει την καλη διαθεση ας απαντησει στην ερωτηση: Γιατι αφου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσιπρας ειναι ανευθυνοι και επικινδυνοι και θα καταστρεψει τη χωρα, του ασκειται τετοια πιεση απο τους τρια υπευθυνα κομματα που εχουν βαλει σκοπο να μας σωσουν για αλλη μια φορα (ακολουθωντας την ιδια πολιτικη) ; Κι αν θελουν μια ευρυτερη συναινεση γιατι δεν ασκουνται αναλογες πιεσεις σε Καμμενο, ΚΚΕ, ΧΑ;
Διότι το γεγονός ότι ο κόσμος στο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μια μπαρούφα, με την ελπίδα ότι μπορεί και να είναι εφαρμόσιμη. Η λογική λέει ότι πρέπει να τον θέσουν προ των ευθυνών του, πριν να είναι πάρα πολύ αργά.
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
Κανείς δε ξέρει τι θα συμβεί ακριβώς, εικασίες κάνουν οι οικονομολόγοι, και οι μεν και οι δε

Ποιος ωφελείται από την επιστροφή στη δραχμή; « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

και εγώ αυτή την άποψη έχω και έχω διαβάσει(όπως όλοι φαντάζομαι).
και έχω διαβάσει τις διάφορες και αντιδιαμετρικά αντίθετες εικασίες πολιτικών,οικονομολόγων,κτλ(και η κουτσή κουρούνα έχει μια εικασία επί του θέματος).
αλλά,είπα μην ήξερε κάτι παραπάνω,γιατί αυτή την εντύπωση μου έδωσε με το ύφος του.
καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους(θα τη χρειαστούμε:))
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.963
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
με το καλημέρα σας!!
ΒΡΗΚΑΝ ΝΕΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ!!!

Νέα καραμέλα έχουν βρει να πιπιλάνε οι Σαμαροβενιζέλοι...Να πάμε λένε όλα τα πολιτικά κόμματα μαζί να διαπραγματευτούμε το μνημόνιο, να πάμε όλοι μαζί στους δανειστές...


Αν δεν κάνουμε λάθος καταρχάς τα πασόκια και εν συνεχεία οι δεξιοί δεν κατέβασαν τα βρακιά τους στους δανειστές και είπαν σε όλα ναι; Για ποιά διαπραγμάτευση μιλούν τώρα οι οσφυοκάμτες των διεθνών τοκογλύφων; Άλλη μια βρώμικη προσπάθεια των υποτακτικών της Μέρκελ να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια... Και το καλύτερο όλων είναι ότι έχουν επιστρατεύσι και τα mega-λα παπαγαλάκια τους που στήνουν κάθε βράδυ τηλεδικαστήρια και τείνουν κατά την γνωστή τακτική τους το δάκτυλο στους εκπροσώπους του Τσίπρα και τους...εγκαλούν γιατί δεν συνεργάζονται με τους προδότες του έθνους... Μιλάμε ότι στα τηλεπαράθυρα κάθε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπος με τουλάχιστον πέντε και έξι άτομα, δύο απο τους Σαμαροβενιζέλους και τρεις δημοσιογράφοι... Απόλυτη δημοκρατία!!!
anti-ntp.net: ΒΡΗΚΑΝ ΝΕΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ!!!
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Όποιοι από σήμερα δουν το μισθό τους να πατώνει (λήξη μετενέργειας) μην τους ακούσω να αναρωτιούνται το γιατί...!
 

ANNA-PANOS

Member
Μηνύματα
2.013
Likes
2.245
Επόμενο Ταξίδι
........................
Ταξίδι-Όνειρο
Τώρα, απλά ένα ταξίδι...
Όποιοι από σήμερα δουν το μισθό τους να πατώνει (λήξη μετενέργειας) μην τους ακούσω να αναρωτιούνται το γιατί...!
Αυτο θα ισχυει για οσους τυχερους παιρνουν ακομα μισθο...:roll:
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εν τω μεταξύ τα πρωτοσέλιδα των διαπλεκόμενων σήμερα είναι τουλάχιστον εμετικά.
Πραγματικά η Ελλάδα είχε να ζήσει τέτοιες στιγμές "δόξας" από το 1965.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.611
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Εν τω μεταξύ τα πρωτοσέλιδα των διαπλεκόμενων σήμερα είναι τουλάχιστον εμετικά.
Πραγματικά η Ελλάδα είχε να ζήσει τέτοιες στιγμές "δόξας" από το 1965.
Σωστά, μόνο το πρωτοσέλιδο της Αυριανής λέει την αλήθεια. Ρε μπας και δεν είναι στραβός ο γυαλός?
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.057
Likes
7.820
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Τι θα γίνει αν καταγγείλουμε τη σύμβαση;

Κάποιοι αναρωτιόνταν πιο πάνω "ε, και τι θα γίνει κι αν καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και βγούμε απ' το ευρώ; Πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα;"

Προσωπικά δεν μπορώ ν' απαντήσω στην ερώτηση. Πιστεύω ότι θα είναι χειρότερα. Πολύ χειρότερα (ακόμη κι από τώρα). Ούτε ξέρω αν και σε πόσο χρόνο θ' αρχίσουμε να βλέπουμε φως. Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία από εμάς, έχουν ζήσει δύσκολες καταστάσεις ανέχειας (δεκαετίες του '60 και '70). Δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμε. Οι νεώτεροι (ευτυχώς) δεν τις έζησαν και μακάρι να μην τις ζήσουν ποτέ αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος επ' αυτού (ασχέτως αποτελέσματος εκλογών και κυβέρνησης).

Ένας από τους "εχθρούς" πολλών εδώ μέσα δημοσίευσε χθες ένα άρθρο σε μια εφημερίδα του "συστήματος" ΜΜΕ. Διαβάστε το. Παρακαλώ πολύ μην σταθείτε ούτε στον αρθρογράφο, ούτε στο μέσο αλλά στην ουσία των γραφομένων. Είναι μια άποψη, μια εκτίμηση. Εγώ δεν μπορώ να την αντικρούσω (ούτε το σύστημα γνωρίζω καλά, ούτε τις γνώσεις έχω, ούτε προφητικές ικανότητες). Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας των γραφομένων; Δεν προβοκάρω, ειλικρινά θέλω να μάθω (και πιστεύω και πολλοί άλλοι).


Τι θα συμβεί αν ο λογαριασμός «200» αδειάσει

Οι πρακτικές επιπτώσεις εμπλοκής με το ευρώ

Οι παλιότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θυμούνται ότι η απάντηση στο ερώτημα «ήρθε η μισθοδοσία;» δεν ήταν, πάντοτε, θετική. Οι δυσκολίες που έζησαν οι παλαιότεροι, θα μοιάζουν μικρές, μπροστά σε όσα θα συμβούν αν επιτρέψουμε στη βαθύτατη κρίση χρέους και ελλειμμάτων να γίνει αποκλειστικά «ελληνική υπόθεση».

Ολα θα ξεκινήσουν την ημέρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ειδοποιηθεί ότι ο λογαριασμός «200», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου «δεν έχει υπόλοιπο»! Το 2011, πριν ακόμη πληρωθεί έστω και ένα ευρώ σε τόκους, έλειπαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 6 δισεκατομμύρια και 534 εκατομμύρια. Το 2012, αν τηρηθεί το Μνημόνιο, θα λείπουν «μόνον» 1.089 εκατ. ευρώ. Σε κάποιους φαίνονται λίγα. Ισχυρίζονται ότι μπορούμε, αν δεν πληρώσουμε τους τόκους, να τα καταφέρουμε. Είναι όμως έτσι; Είναι προφανές ότι όσοι επιμένουν στο συλλογισμό αυτόν, διαπράττουν ένα τυπικό σφάλμα. Μπερδεύουν τις επιθυμίες τους με την πραγματικότητα. Ας δούμε τι αναμένεται να συμβεί αν αδειάσει ο λογαριασμός «200» και γιατί καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τον γεμίσει, αν βεβαίως παραμένουμε και τότε στο ευρώ, χωρίς να εισπράξει τις δόσεις της δανειακής σύμβασης.
Η κύρια ζημιά που προκαλεί η στάση πληρωμών του κράτους είναι στην ψυχολογία. Τίποτε δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο, από τη στιγμή που η απάντηση στην ερώτηση «μπήκε η μισθοδοσία;», θα είναι αρνητική. Αμέσως μετά την αναστολή των κρατικών πληρωμών, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν τις πληρωμές τους ή θα τιμήσουν μικρό μόνον μέρος.

Στην καθημερινή προπαγάνδα, το χάος που προκαλείται από την αδυναμία πληρωμών στην οικονομία, αντιμετωπίζεται με συναισθηματικό τρόπο. «Μήπως αυτό δεν μας έχει ήδη επιβληθεί με το Μνημόνιο;» λένε «λαοπρόβλητοι» σχολιαστές.

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους, έχει αυξηθεί δραματικά, καμία αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων σε δάνεια ή αλλού, δεν οδήγησε, μέχρι σήμερα, σε γενικευμένη στάση πληρωμών. Οι τράπεζες καλύπτουν τις ζημίες τους, το κράτος βρίσκει άλλους τρόπους και πρέπει να ελπίζουμε ότι θα περικόψει επαρκώς τις δαπάνες του. Ο στόχος για τη μείωση του κρατικού ελλείμματος, άλλαξε πολλές φορές πάντοτε με την ανοχή της τρόικας. Κάθε παράταση συνοδευόταν με περισσότερα δανεικά από τους δανειστές μας. Γι’ αυτό μας «βοήθησαν» να υποχρεώσουμε στο «κούρεμα» των ιδιωτών από τα 200 δισ. των παλαιών ελληνικών ομολόγων.

Αν όμως η Ελλάδα αποφασίσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από τη δανειακή σύμβαση, είναι αυτονόητο ότι, την επόμενη μέρα, θα διακοπεί η δανειακή σύμβαση. Είναι προδήλως λανθασμένος ο ισχυρισμός ότι η Ευρώπη δεσμεύεται να μας δίνει τα χρήματα της δανειακής σύμβασης, ανεξαρτήτως των δικών μας επιδόσεων και, ακόμη λιγότερο, απορριπτικών αποφάσεων.

Ούτε τους φόρους
Η παύση πληρωμών θα φέρει άμεση κατάρρευση εισπράξεων. Πρώτον, απέναντι στο κράτος. Κανείς δεν θα πληρώσει τους τρέχοντες φόρους του. Ειδικά τώρα που ανοίγει η περίοδος συμπληρωματικής πληρωμής φόρου εισοδήματος. Η διακυβέρνηση από κόμματα που έχουν υποσχεθεί την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και του ειδικού φόρου ακινήτων θα προκαλέσει την αναβολή πληρωμών από την πλευρά των πολιτών.
Χειρότερη θα είναι η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί μισθοδοσίας γεμίζουν με κεφάλαια κίνησης που παρέχουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις, μέχρι οι τελευταίες να εισπράξουν όσα έχουν πωλήσει. Η περίοδος εξόφλησης ήταν πάντοτε μεταξύ 3 και 8 μηνών, αλλά τώρα ξεπερνά τους 8 ακόμη και τους 12 μήνες. Αν διακοπούν οι πληρωμές, αν δηλαδή σταματήσει να μπαίνει φρέσκο χρήμα στο τραπεζικό κύκλωμα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα βρουν τίποτε στα ATMs. Οι επιχειρήσεις θα διακόψουν, σχεδόν ταυτόχρονα με το κράτος, την πληρωμή των μισθών.

Τα νοικοκυριά, με τη σειρά τους δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Από τις δόσεις δανείων στις τράπεζες, μέχρι την –έστω μερική– εξόφληση του βερεσέ στους μικρούς επαγγελματίες, κανείς δεν πρόκειται να δώσει το χρήμα του, αφού δεν ξέρει ούτε αν θα το έχει αύριο, ούτε ποια θα είναι η αξία του.

Γίνονται, κάποτε, συγκρίσεις με την Αργεντινή ή άλλες περιπτώσεις στάσης πληρωμών. «Ολα πήγαν καλύτερα μετά!», λένε. Αποκρύπτουν την καταστροφή περιουσιών, την τρομακτική μείωση της παραγωγής, την άνοδο της φτώχειας που ακολούθησε. Κυρίως όμως αποκρύπτουν ότι τα κράτη αυτά είχαν δικό τους νόμισμα, σημαντική εσωτερική οικονομία και ισχυρή βοήθεια από τους γείτονές τους.

Νέο και παλαιό χρήμα
Δεν είναι όμως μόνον οι δόσεις του Μνημονίου που κρατούν όρθιο το κράτος και ζωντανές τις συναλλαγές. Το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά, το βάζουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες. Το κράτος δεν μπορεί να ζητήσει από την Τράπεζα Ελλάδος να βάλει χρήματα στον λογαριασμό του. Αυτό απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρωσυστήματος. Προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών, μια νέα διακυβέρνηση δεν θα μπορεί παρά να απαιτήσει, με υποχρεωτικό δανεισμό, την τροφοδοσία του κρατικού λογαριασμού. Η πράξη αυτή θα οδηγήσει, αυτομάτως, την Ελλάδα εκτός των μηχανισμών του ευρωσυστήματος. Αν το κράτος υποχρεώσει την Τράπεζα Ελλάδος, κατά παράβαση των αυστηρών κανόνων του ευρώ «να τυπώσει νόμισμα» είναι προφανές ότι το νέο χρήμα δεν θα είναι το ίδιο με το παλαιό.

Ακόμη κι αν είναι χαρτονομίσματα του ευρώ, κανείς δεν θα τα εμπιστεύεται πλέον, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό της Τράπεζας Ελλάδος από το ευρωσύστημα και θα κηρύξει πλαστά τα «ελληνικά ευρώ».

Είναι αδύνατον να περιγραφεί το κύμα πανικού που θα δημιουργηθεί. Το πιθανότερο είναι να κυκλοφορήσει και πάλι η δραχμή, που θα ανταλλάσσεται με το ευρώ σε υποχρεωτική ισοτιμία. Τα «παλαιά» ευρώ θα εξαφανιστούν σε λίγες ώρες και η μαύρη αγορά συναλλάγματος θα ζητά τριπλάσια, τουλάχιστον, ισοτιμία με τη νέα δραχμή. Ουρές θα σχηματιστούν σε όλες τις τράπεζες. Οι τιμές των αγαθών που εισάγονται θα αλλάξουν δραματικά. Η αποθήκευση προϊόντων πρώτης ανάγκης και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων θα λάβει εξωφρενικές διαστάσεις.

Για είδη πρώτης ανάγκης
Τέλος, η χώρα θα αποκοπεί πλήρως από το εξωτερικό. Με δεδομένο ότι εισάγουμε τρεις φορές περισσότερα από όσα εξάγουμε, για ένα μάλλον μακρό διάστημα θα σταματήσει η παραγωγή, αφού θα λείψουν τα ενδιάμεσα προϊόντα και οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη συνέχιση της εγχώριας παραγωγής. Ακόμη και έτοιμα προϊόντα δεν θα μπορούν να μεταφερθούν αφού τα καύσιμα θα γίνουν αντικείμενο συναλλαγής στη μαύρη αγορά.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θα αρνηθούμε τη συνέχιση της συμφωνημένης δανειακής βοήθειας, η διεθνής κοινότητα έχει προβλέψει ορισμένα μέτρα. Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει μικρά μηνιαία ποσά ώστε να γίνονται περιορισμένες εισαγωγές φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τον πληθυσμό, όπως καύσιμα. Θα χρειαστεί βεβαίως η αυστηρή διαχείριση της βοήθειας.

Η Ελλάδα θα έχει καταργήσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο. Θα έχει αποκτήσει ένα νόμισμα που θα μπορεί να το μοιράζει μέσα στα σύνορά μας, ανάλογα με τον πληθωρισμό που θα αντέξουν οι πολίτες. Σε λίγες όμως εβδομάδες θα έχει κάνει ακριβώς αυτό που θέλουν οι χειρότεροι εχθροί μας. Θα έχουμε βγει μόνοι μας από το ευρώ.

Του Μπαμπη Παπαδημητριου, από την "Καθημερινή της Κυριακής"

kathimerini.gr | Τι θα συμβεί αν ο λογαριασμός «200» αδειάσει
 
Last edited by a moderator:
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.638
Μηνύματα
905.255
Μέλη
39.377
Νεότερο μέλος
Vrankovic

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom