• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Πελοπόννησος vs Κρήτη

Πελοπόννησος vs Κρήτη

• Total voters
    139

tkaramp

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Και από όσο πρόσεξα στα προηγούμενα μηνύματα δεν αναφέρθηκε καν η Μεσσήνη
και η μοναδική ξένη παραγωγή αξιώσεων στη χώρα μας την τελευταία 20τία, για τους σινεφίλ και ταξίδια αυτό
(αν και δεν είδαμε ακόμη το trip to greece λόγω κόβιντ)
Την ανέφερα εγώ στο σεντόνι μου:p Η ταινία που λες στην Καρδαμύλη δεν γυρίστηκε?

Εντωμεταξύ, βλέπω ότι βάζουμε την Γαύδο στην Κρήτη, την οποία η αλήθεια είναι ότι και εγώ πακέτο τις έχω στο μυαλό μου. Για την Πελοπόννησο ποια νησιά θεωρείτε ως πακέτο? Η ελαφόνησος λογικά ναι. Τι γίνεται με Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο? Ακόμα και τα Κύθηρα πιο κοντά είναι στην Πελοπόννησος απότι η Γαύδος στην Κρήτη.

Last edited:

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Πόσο δύσκολη επιλογή!

Προσωπικά είμαι Πελοποννήσια και λατρεύω τον τόπο μου, την ίδια στιγμή ο σύντροφός μου είναι Κρητικός κι έχω ταξιδέψει αρκετές φορές στη "Μεγαλόνησο", την οποία επίσης αγαπώ πολύ.

Θα παρακολουθήσω τη συζήτηση και θα επανέλθω σε φάση που θα έχω περισσότερο χρόνο.

Σε γενικές γραμμές θεωρώ "ισάξιους" τους δύο αυτούς προορισμούς, με πλούτο επιλογών σε όλα τα επίπεδα.

Σε ένα πράγμα όμως υπερτερεί μακράν η Κρήτη: στη φιλοξενία. Οι Πελοποννήσιοι (σε γενικές γραμμές, έτσι; ) είναι πιο "κλειστοί" και ιδιόρρυθμοι άνθρωποι, κάτι που μου έχουν αναφέρει και αλλοδαποί φίλοι-γνωστοί που έχουν ταξιδέψει στα μέρη μου.
Επανέρχομαι σε συνέχεια της παραπάνω ανάρτησης.

Καταρχάς να πω ότι ψήφισα (Πελοπόννησο). :p
Δεν σκόπευα, αλλά όταν βλέπω τη μισή Κρήτη του φόρουμ να ψηφίζει τον τόπο της και τη μισή Πελοπόννησο τον δικό της τι να κάνω, με αναγκάσατε! :bleh:

Λοιπόν, θα σταθώ σε μερικούς τομείς κι εγώ, αφήνοντας έξω τη φιλοξενία, στην οποία όπως προανέφερα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης: οι Κρητικοί υπερτερούν μακράν.

Επίσης να αναφέρω ότι δεν έχω δει την Κρήτη στο βάθος που έχω δει την Πελοπόννησο, στην οποία μέχρι τα 18 μου περνούσα 4 μήνες τον χρόνο, αλλά και πέρα από αυτό την έχω γυρίσει αρκετά εκτεταμένα. Την ίδια στιγμή όμως έχω πάει καμιά 10αριά φορές και στην Κρήτη, οπότε άσχετη δε με λες.

Αρχαιολογία: νομίζω ότι και μόνο η προσπάθεια σύγκρισης αποτελεί ύβρη. Η Πελοπόννησος είναι παράδεισος σε αυτό το κομμάτι. Τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος με πολλά "διαμαντάκια" πέρα από τις κλασικές αξίες (Αρχαία Νεμέα ένα πρόχειρο). Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί υπάρχει και ένας χώρος όπου το αρχαίο στοιχείο εμπλέκεται με τη σύγχρονη ζωή με μοναδικό τρόπο (Θέατρο Επιδαύρου). Εννοείται δεν υποτιμώ στην Κνωσσό, έτσι; Αλλά στην Πελοπόννησο τα αρχαία είναι παντού.

Αρχιτεκτονική: η Κρήτη νικά άνετα στις πόλεις με τα Χανιά και το Ρέθυμνο (νταξ, εμείς έχουμε το Ναύπλιο, αλλά για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Να μη μιλήσω για κάτι Καλαμάτες που αναφέρθηκαν-συμπαθέστατη πόλη, αλλά ως εκεί). Η Πελοπόννησος πάλι νικά με μεγάλη ευκολία στα χωριά-κωμοπόλεις (λίγο η Μάνη, λίγο η ορεινή Αρκαδία, δε θέλει και πολύ).

Ιστορία: δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Και οι δύο περιοχές έχουν σημαντική ιστορία μέσα στους αιώνες, η οποία έχει αφήσει και τις επιρροές της. Μάλλον θα ψηφίσω Πελοπόννησο για τον ρόλο της στην Επανάσταση και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Φύση: για μένα σχεδόν ισοπαλία, με ένα μικρό προβάδισμα της Πελοποννήσου. Μιλάμε για δύο κατά βάση ορεινούς τόπους, αλλά λόγω μεγέθους η Πελοπόννησος έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε βουνά, χωρίς αυτό να μείωνει το δέος που δημιουργούν ο Ψηλορείτης και τα Λευκά Όρη. Δεν έχω καταφέρει ακόμα να διασχίσω τον "Φάραγγα" (ντροπή μου) και γνωρίζω για την ομορφιά των κρητικών φαραγγιών, παρόλα αυτά έχω διασχίσει το φαράγγι του Λούσιου στην Αρκαδία (μαγεία, ειδικά στο σημείο που ξεπροβάλλει η Μονή Προδρόμου), ενώ έχω κατέβει πολλάκις και τον Βουραϊκό (ναι και με τον οδοντωτό είναι φοβερή εμπειρία, αλλά η πεζοπορία δε συγκρίνεται). Οι λίμνες της Κρήτης (όσες έχω δει) μου φάνηκαν σχεδόν γούρνες, στην Πελοπόννησο έχουμε τη λίμνη Φενεού (παράδεισος επί γης), τη Στυμφαλία που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, τη γλυκύτατη λίμνη Τσιβλού (αν και μικρούλα, έχει υπέροχη φύση τριγύρω) ή ακόμα και τη Λίμνη Ηραίου που ενώνεται με τη θάλασσα και είναι πολύ ξεχωριστή. Όσον αφορά τα δάση η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν έχω δει στην Κρήτη κάτι αντίστοιχο με το Μαίναλο, αν υπάρχει θα χαρώ να με διαφωτίσετε. Από την άλλη η Μεγαλόνησος έχει αυτά τα φοβερά φοινικοδάση (η Πρέβελη αποτελεί μεγάλο μου απωθημένο). Και φυσικά αν και οι δύο τόποι έχουν εξαιρετικές παραλίες, η Κρήτη θα πάρει το προβάδισμα επειδή έχει περισσότερες "παραλίες σταρ" από το Μοριά.

Κουλτούρα: αν και Πελοποννήσια θα επιλέξω Κρήτη. Ο πολιτισμός της μιλάει περισσότερο στην καρδιά μου. Προτιμώ την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης (το κλαρίνο και τα τσάμικα μου τρυπάνε το νευρικό σύστημα), λατρεύω την κρητική διάλεκτο (δε μπορώ να πω το ίδιο για τις ντοπιολαλιές του Μοριά), αγαπώ την κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης, συγκινούμαι με τα γραπτά του Καζαντζάκη και τη φωνή του Ξυλούρη.

Κουζίνα: νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ότι οι δύο αυτές περιοχές λόγω κλίματος υπερτερούν σε πρώτες ύλες από όλη την υπόλοιπη χώρα. Οι Βορειοελλαδίτες συχνά θα σχολιάσουν με ενθουσιασμό ότι στο σπίτι μου δεν τσιγκουνευόμαστε το λεμόνι ( :haha: ) και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάντα σε αφθονία κορινθιακά λεμόνια και πορτοκάλια, κρητική ρακή, ελαιόλαδο και από τους δύο τόπους (η αλήθεια βέβαια είναι ότι μάλλον προτιμώ της Ηλείας από το κρητικό-ναι, είμαι κατά το 1/4 από την Ηλεία-θα σέβεστε :haha: ).
Αλλά καθαρά ως κουζίνα θα προτιμήσω την κρητική, η οποία είναι και η αγαπημένη μου βερσιόν ελληνικής-μεσογειακής κουζίνας. Ο βασικός λόγος είναι οι πολλές χορτοφαγικές επιλογές καθότι δεν τρώω κρέας. Φυσικά και στην Πελοπόννησο υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά οι κρητικές είναι περισσότερο του γούστου μου.

Πολύ κυριλέ war, δεν έχει Ρώμη μέσα για να σκάσουν οι ατάκες "υπέρτατη" κτλ. :cool:
Το παλεύει πάντως η σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος Πελοπόννησος, κούτσα-κούτσα κρατιέται κοντά. Σας λέω, αν η Κρήτη είχε γέφυρα, θα έπαιζαν ποσοστά Τουρκμενιστάν :shock:

Εντωμεταξύ, βλέπω ότι βάζουμε την Γαύδο στην Κρήτη, την οποία η αλήθεια είναι ότι και εγώ πακέτο τις έχω στο μυαλό μου. Για την Πελοπόννησο ποια νησιά θεωρείτε ως πακέτο? Η ελαφόνησος λογικά ναι. Τι γίνεται με Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο? Ακόμα και τα Κύθηρα πιο κοντά είναι στην Πελοπόννησος απότι η Γαύδος στην Κρήτη.
Τι εννοείς "βάζουμε τη Γαύδο στην Κρήτη"; Αφού στο νομό Χανίων είναι. Αφού η Αττική κρατάει για τον εαυτό της Κύθηρα κτλ, τι να κάνουμε. Εμ θέτε να φτάνετε γρήγορα από την πρωτεύουσα, εμ να μην έχει κανένα νησί η Αθήνα;; :lol:
(Πλάκα κάνω, έτσι; Αλλά κάπως πρέπει να ορίζουμε τι θα μετράει στο war)

tkaramp

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τι εννοείς "βάζουμε τη Γαύδο στην Κρήτη"; Αφού στο νομό Χανίων είναι. Αφού η Αττική κρατάει για τον εαυτό της Κύθηρα κτλ, τι να κάνουμε. Εμ θέτε να φτάνετε γρήγορα από την πρωτεύουσα, εμ να μην έχει κανένα νησί η Αθήνα;; :lol:
(Πλάκα κάνω, έτσι; Αλλά κάπως πρέπει να ορίζουμε τι θα μετράει στο war)
Χαχα εννοειται χαβαλέ κάνουμε. Αλλά με αυτή τη λογική είναι Πελοπόννησος η λίμνη Ηραίου Βουλιαγμενης και η Περαχώρα με το Λουτράκι επειδή είναι νομός Κορινθίας? Τώρα βλέπω ότι είναι όντως Πελοπόννησος παρότι πάνω από τον ισθμό :ο

Χαχα εννοειται χαβαλέ κάνουμε. Αλλά με αυτή τη λογική είναι Πελοπόννησος η λίμνη Ηραίου Βουλιαγμενης και η Περαχώρα με το Λουτράκι επειδή είναι νομός Κορινθίας? Τώρα βλέπω ότι είναι όντως Πελοπόννησος παρότι πάνω από τον ισθμό :ο
Ε, μετράει. Ξέρω γω, είναι τόσο τρομερά τα μέρη τούτα;; Μπαίνω να δω στο γκούγκλι :)

mikrh tsopana

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Τελικά τα travel wars είναι πιο αποτελεσματικά κι από τον πιο καλογραμμένο ταξιδιωτικό οδηγό. Συνεχίστε συνεχίστε...

tkaramp

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ε, μετράει. Ξέρω γω, είναι τόσο τρομερά τα μέρη τούτα;; Μπαίνω να δω στο γκούγκλι :)
Το Λουτράκι όχι, η λίμνη και το Ηραίο είναι όμορφα, όχι όμως ότι αλλάζουν πολύ τα πράγματα.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Να κάνω μία ερώτηση. Πολλοί απο εσάς ξεχωρίζετε την αρχαιολογία απο την ιστορία....δλδ η αρχαιολογία δεν είναι ιστορία; Το έχω απορία εδώ και καιρό αυτό....

Την Πελοπόννησο μπορεί να την συναγωνιστεί αντικειμενικά μόνο η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία κατα την γνώμη μου. Την Κρήτη την αγαπώ πολύ, αλλά είναι άλλη κατηγορία για μένα. Ένα καλό war θα ήταν Κρήτη - Κύπρος

paefstra

Member
Να κάνω μία ερώτηση. Πολλοί απο εσάς ξεχωρίζετε την αρχαιολογία απο την ιστορία....δλδ η αρχαιολογία δεν είναι ιστορία; Το έχω απορία εδώ και καιρό αυτό....

Την Πελοπόννησο μπορεί να την συναγωνιστεί αντικειμενικά μόνο η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία κατα την γνώμη μου. Την Κρήτη την αγαπώ πολύ, αλλά είναι άλλη κατηγορία για μένα. Ένα καλό war θα ήταν Κρήτη - Κύπρος
Κατα τη γνωμη μου η σημαντικοτητα και το ευρος των περιοδων των μνημειων της Πελοποννησου απεχει πολυ απο οποιαδηποτε περιοχη. Και το λεω ως μακεδονιτισσα. Ειναι πολλα και πολυ σημαντικα.

GTS

Member
Το να συγκρίνουμε αρχαιολογικά-ιστορικά τη Κρήτη με την Πελοπόννησο είναι κακόγουστο ανέκδοτο. Μετά τον μεγάλο Μινωικό πολιτισμό (που δεν ήταν βέβαια ελληνικός), πέρασαν 3000 χρόνια για να εμφανιστούν οι Ενετοί και να αφήσουν μια αξιόλογη αρχιτεκτονική (τη μοναδική που υπάρχει) στο νησί. Η Κρήτη ιστορικά απλά, μετά τους Μινωίτες, δεν υπάρχει στο χάρτη. Είναι αστεία και εκτός τόπου οποιαδήποτε σύγκριση. Ας μιλήσουμε για βουνά, φύση, παραλίες, φαγητό και ο,τι άλλο θέλετε που έχουν πολύ ψωμί, όχι για ιστορία και αρχαιολογία. Εκεί το ματς είναι Μπαρτσελονα-Εργοτελης.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Κατα τη γνωμη μου η σημαντικοτητα και το ευρος των περιοδων των μνημειων της Πελοποννησου απεχει πολυ απο οποιαδηποτε περιοχη. Και το λεω ως μακεδονιτισσα. Ειναι πολλα και πολυ σημαντικα.
Αν στο war ήταν η Πελοπόννησος και η Μακεδονία θα δυσκολευόμουν πολύ να διαλέξω. Η Μακεδονία για μένα έχει εξίσου μεγάλη και σημαντική ιστορία και όταν αναφέρομαι σε ιστορία τα βάζω όλα μέσα (αρχαία και νεότερη). Για μένα η σημαντικότητα έχει προτεραιότητα (προσωπικό κριτήριο). Και δεν θα έδινα τη προτίμηση μου έτσι απλά στην Μακεδονία επειδή κατάγομαι απο αυτή. Ναι η Πελοπόννησος έχει πολύ σημαντική ιστορία για τη Ελλάδα!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom