• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Αίγυπτος Ο άνεμος θα καίει στη Γη του Νείλου

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Κάιρο : Ημέρα 1η

1η μέρα
Το δίμηνο που προηγήθηκε του ταξιδιού μελετήσαμε εξονυχιστικά δυο ταξιδιωτικούς οδηγούς, όλες τις ιστορίες του φόρουμ και την οποιαδήποτε πληροφορία που αφορούσε τη χώρα. Εκείνα που συγκράτησα περισσότερο όσον αφορά την ασφάλειά και την άνετη μετακίνηση μας στη χώρα, είχαν να κάνουν κυρίως με την οδήγηση των ντόπιων , την προσοχή στη διάσχιση των δρόμων και την αποφυγή ενοχλητικών μικροπωλητών και ζητιάνων.
Όσον αφορά το φαγητό και τα ποτά, οι οδηγοί και οι διάφοροι γνωστοί μας είπαν να αποφύγουμε όλα τα μη συσκευασμένα ποτά και να είμαστε άκρως προσεκτικοί με τα φαγητά. Βέβαια ,εμείς ξέραμε ότι θα δοκιμάζαμε τα πάντα πλην του νερού.
Απ’την άλλη είχα ακούσει πολλά και για το dress code των τουριστριών και το ενοχλητικό «πέσιμο» των Αιγυπτίων έτσι είχα πάρει μαζί μου μόνο παντελόνια και T-shirts . Απολύτως τίποτα προκλητικό έστω και στον ελάχιστο βαθμό, κυρίως λινά, φαρδιά και κάποια παντελόνια από την Columbia με δείχτη προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, όλα άκρως αντισεξουαλικά. :bleh:

Κι έτσι τη νύχτα της 31ης Αυγούστου , ξημερώματα Σεπτέμβρη μάζεψα όλη μου την προίκα από τη Χαλκιδική υποσχόμενη στον εαυτό μου να μη ξαναπατήσει εκεί για δουλειά :mad:. Γύρισα στο σπιτάκι μου που’ χα να το δω κάτι μήνες, ετοίμασα τις βαλίτσες μου και η 4η Σεπτέμβρη με βρήκε στη Γλυφάδα να πίνω μοχίτο. :cool:
Την επομένη τρώγαμε γιαούρτι με τον Harilander στο Ελ. Βενιζέλος περιμένοντας να περάσει η ώρα και να βρεθούμε επιτέλους στην ονειρεμένη Γη του Νείλου.
Το Α320 της Egypt Air ήταν γεμάτο οικογένειες Αιγυπτίων και ελάχιστους Έλληνες οι οποίοι ήταν κάτοικοι Αιγύπτου. Πολλοί ήταν εκείνοι που δυσανασχέτησαν όταν έμαθαν πως σκοπεύαμε να πάμε στην Αίγυπτο, λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο Κάιρο. Δεν είχαμε εμπειρία από ταξίδι σε ανάλογη χώρα, ωστόσο μέσα μου , κάτι μου έλεγε πως δεν υπήρχε κανένας φόβος. Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω, έτσι είχα προετοιμάσει τον εαυτό μου για να φανώ ψύχραιμη στις όποιες συνθήκες.
Η πτήση ήταν άψογη. Κάπου πάνω από την Κρήτη μας σέρβιραν και το φαγάκι με τα spring rolls και τη σαλατούλα και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, στις 6 η ώρα και ενώ ο ήλιος ήταν ακόμη αρκετά ψηλά, το αεροπλάνο άρχισε να κατεβαίνει για προσγείωση.
Απ’ το παράθυρό μου έβλεπα πρωτόγνωρες εικόνες. Μια νέα ήπειρος απλωνόταν μπροστά μου . Χαμόσπιτα έρημος κι ο Νείλος. Τόσο απλά αλλά τόσο σύνθετα όλ’ αυτά. Ανυπομονούσα να κατέβω, να οσφρανθώ τον αέρα. Προς έκπληξή μου, στις 7 παρά είχε ήδη πέσει ο ήλιος και σκοτείνιαζε πολύ γρήγορα. Κατέβηκα από το αεροπλάνο πηδώντας με τα δυο πόδια που πρώτη φορά πατούσαν στη μαύρη ήπειρο. Πήρα μια βαθιά ανάσα και μια περίεργη αίσθηση με κατέκλεισε. Σκόνη, άμμος και καυσαέριο αυτό που ήρθε στη μύτη μου, όμως τόσο μα τόσο μεθυστικό αυτό το άρωμα. Αμέσως η διάθεσή μου άλλαξε. Με ενθουσιασμό και γρήγορες κινήσεις κατευθυνθήκαμε στο βανάκι που μας πήγαινε στην παραλαβή των αποσκευών μας, η οποία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες , όπως επίσης και η απόκτηση visa & σφαγίδας Αιγύπτου. Με την άκρη του ματιού μου βλέπω το Χάρη και διακρίνω τον ίδιο ενθουσιασμό στο πρόσωπό του.
« Και τώρα τι κάνουμε; Παίρνουμε ταξί για ξενοδοχείο; »
« Όχι βέβαια, μας περιμένουν ; »Έχουσι γνώσιν οι φύλακες . ;)

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Ταϊλανδη κα ξανά Ταϊλάνδη
Θα περιμένω πόσο, περίπου, για να ... :reading: ;

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Είσαι ξύπνιος και με διαβάζεις;;;
Σπεύδω, σπεύδω :)

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Και να κοιμόμουν, ... θα ξύπναγα!!! :p

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Μια αρχαία μυρωδιά θα μας μεθά

Καλή και η Αιγυπτιολογία αλλά σα τη γνωριμία με ντόπιους δεν είναι ! Οσο ο Χάρης διάβαζε τα τεράστια βιβλία του και μάθαινε για τους Βασιλιάδες & τους Φαραώ , εγώ μελετούσα προφίλ στο Couch Surfing με σκοπό να βρεθούμε την πρώτη βραδιά με κάποιον ντόπιο και να μάθουμε από πρώτο χέρι πληροφορίες όσον αφορά τη χώρα, τους κατοίκους, τα αξιοθέατα, την ιστορία, την κουλτούρα , τη νοοτροπία και φυσικά τα πρόσφατα γεγονότα. Κάπως έτσι λοιπόν κατέληξα στον γλυκύτατο Αμρ, ο οποίος προσφέρθηκε να μας παραλάβει και από το αεροδρόμιο. Θα μας πήγαινε στο ξενοδοχείο να αφήσουμε τις βαλίτσες κι έπειτα να δοκιμάσουμε τις ντόπιες γεύσεις.
Προσπεράσαμε χαμογελώντας τους ταξιτζήδες που θέλαν να μας μεταφέρουν και κατευθυνθήκαμε στην έξοδο του αεροδρομίου. Δε μου φάνηκαν πιεστικοί πάντως. Είχα προετοιμαστεί για κάτι χειρότερο. Όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια , κανείς δεν ήταν ούτε πιεστικός ούτε αγενής. Βέβαια φημίζομαι για τη γαϊδουρινή υπομονή μου. Ίσως δεν είναι αντικειμενική η άποψή μου.
Από μακριά είδαμε τον Αμρ να μας χαιρετά. Βάλαμε τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για το κέντρο της πόλης. Η πρώτη γνωριμία με την αιγυπτιακή οδήγηση ήταν κάπως σοκαριστική. Προσπάθησα να χαλαρώσω και άρχισα να παρατηρώ το τοπίο. Φοίνικες, πολλά αυτοκίνητα, ένα μικρό χάος , ψηλές πολυκατοικίες, φαρδιοί δρόμοι, μαντιλοφορούσες γυναίκες, μαυριδεροί άντρες που σε κοιτούν μες τα μάτια, παιδάκια που περιεργάζονται τη φάτσα μας με περιέργεια. Το πρώτο πράμα που ρωτήσαμε τον Αμρ είχε φυσικά να κάνει με την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Αίγυπτο. Ήταν καλά ενημερωμένος και είχε άποψη για όλα. Μας εξηγούσε με την ήρεμη φωνή του τι ακριβώς είχε συμβεί και πως τα πράγματα είναι ρευστά κι εξελίσσονται από μέρα σε μέρα. Αμέσως μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και σιγουριά. Φτάσαμε στην πλατεία Ταχρίρ όπου η αστυνόμευση ήταν μεγάλη. Το κυκλοφοριακό χάος διευθετούνταν μόνο με κορναρίσματα, οι ταχύτητες ήταν ιλιγγιώδεις. Μου έκανε εντύπωση ότι οι οδηγοί είχαν στην πλειοψηφία τους σβηστά τα φώτα και τα χρησιμοποιούσαν μόνο ως σινιάλο του στυλ : «κάνε στην μπάντα, έρχομαι τρέχοντας. » :D

Φτάνοντας στο ξενοδοχείο, μας περίμενε ο φρουρός όπου έπρεπε να δώσουμε τις τσάντες μας για έλεγχο, διαδικασία που ακολουθούσαμε κάθε φορά που μπαίναμε στο ξενοδοχείο. Κάναμε το τσεκ-ιν , αφήσαμε τις βαλίτσες και πήγαμε να δειπνήσουμε στο Felfela Felfela, Κάιρο - Κριτικές εστιατορίων - TripAdvisor , ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά εστιατόρια της Αιγύπτου, γνωστό για τις χορτοφαγικές γεύσεις του και προτεινόμενο από όλους τους τουριστικούς οδηγούς.
Το ντεκόρ παρέπεμπε σε ethnic Arabian. Ξύλινοι πάγκοι, ξύλινα τραπέζια, κλουβιά με παπαγάλους, ενυδρεία με ψάρια, δέντρα . Οι μαϊμούδες λείπανε. Παραγγείλαμε σχεδόν τα πάντα. Οι μυρωδιές , μας είχαν προετοιμάσει πως αυτό που επρόκειτο να γευτούμε θα μας αρέσει , Και πράγματι έτσι ήταν. Δοκιμάσαμε σούπα από φάβα, φαλάφερ, αραβικές πίτες, κούσαρι ( δηλαδή το παραδοσιακό τους πιάτο από μακαρόνια, ρύζι και φακές) ντολμαδάκια με κρέμα σαν τζατζίκι, κεφτέδες, λουκάνικα λαχανικών , φασόλια, σως από ταχίνι. Ήπιαμε αιγυπτιακή μπύρα και δροσιστικούς χωνευτικούς χυμούς με διάφορα μυρωδικά μέσα. Στους πελάτες του μαγαζιού υπήρχαν τουρίστες αλλά και ντόπιοι. Το κάπνισμα επιτρέπεται παντού. Μετά το λουκούλλειο αυτό γεύμα που κόστισε μόλις 26 ευρώ ήπιαμε ένα μαύρο τσάι, όμοιο με το τουρκικό και τότε έκανα την καρδιά μου πέτρα και ενέδωσα σε κάτι ρομαντικό. Βόλτα με φελούκα υπό το φως του φεγγαριού!
Αν και ήμουν επιφυλακτική καθώς απεχθάνομαι παντώς είδους ρομαντικές διαδικασίες, ωστόσο ήταν όμορφη η αίσθηση της πλεύσης στο Νείλο κάτω από τον βαρύ ουρανό του Καΐρου. Το δροσερό αεράκι που φυσούσε με χαλάρωσε και βρήκα ευκαιρία να απολαύσω ένα τσιγάρο στη γαλήνη και την ησυχία, βλέποντας τα φωτισμένα μεγάλα ξενοδοχεία και τα πανιά από τις διπλανές φελούκες. Ήμουν στην Αίγυπτο ! Στη χώρα όπου το 96 % των εδαφών της αποτελείται από έρημο και στο υπόλοιπο 4% συνωστίζονται πάνω από 60 εκατομμύρια κάτοικοι, εκ των οποίων οι μισοί παραμένουν αναλφάβητοι . Ο Νείλος την καθιστά την πιο εύφορη χώρα της Αφρικής, στις όχθες του οποίου δεν υπάρχουν δάση παρά αμέτρητες χουρμαδιές.
Αισθάνθηκα πιο ζωντανή επάνω στη φελούκα. Αυτή η χώρα είχε μια μυρωδιά που πρώτη φορά οσφραινόμουν. Μια μυρωδιά τόσο μεθυστική που με είχε μαγέψει. Να’ ταν η απλότητα των κατοίκων ή η ανάμνηση της ακμής και της αίγλης του παρελθόντος;
Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και πέσαμε για ύπνο ανήσυχοι. Περιμέναμε να δούμε την πόλη με το ξημέρωμα αφενός και τις στομαχικές διαταραχές αφετέρου. :bleh:

Attachments

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολύ καλύτερο και από ότι το ... περίμενα !!! ;)

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Απ’την άλλη είχα ακούσει πολλά και για το dress code των τουριστριών και το ενοχλητικό «πέσιμο» των Αιγυπτίων έτσι είχα πάρει μαζί μου μόνο παντελόνια και T-shirts .
Δεν είναι εναντίον της ιδεολογίας τους ως μουσουλμάνοι να την πέφτουν σε άπιστες?

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Δεν είναι εναντίον της ιδεολογίας τους ως μουσουλμάνοι να την πέφτουν σε άπιστες?
Kαθόλου. Ο Αιγύπτιος που μας πήγε στις πυραμίδες πχ ήταν παντρεμένος με μια Ουγγαρέζα, μια Νεοζηλανδή και μια Αιγύπτια, απ' ό,τι μας είπε.

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Kαθόλου. Ο Αιγύπτιος που μας πήγε στις πυραμίδες πχ ήταν παντρεμένος με μια Ουγγαρέζα, μια Νεοζηλανδή και μια Αιγύπτια, απ' ό,τι μας είπε.
Γ@@ο.. την ατυχία μου γ@@ο .!!! μόνο εγώ είμαι παντρεμένος μόνο με ... ΜΙΑ ... Αιγυπτιότησα ; :rolleyes:

Aria_C

Member
Επόμενο Ταξίδι
Στ' αυγά μου :(
Ταξίδι-Όνειρο
Υποσαχάρια Αφρική
Σε διαβάζω φανατικά! Keep going...

GTS

Member
Ναι, πολύ εναντίον....στην αδελφή μου που είναι ξανθιά (και λιιιίιγο όμορφη :bleh:) πρέπει να της προσέφεραν συνολικά καμιά 500αριά καμήλες για να την κάνουν να ενδώσει. Μου έλεγε η μητέρα μου ότι δε μπορούσαν να ανέβουν στο πούλμαν από τον συνωστισμό που δημιουργούταν γύρω της άμα τη εμφανίσει της. Και όχι μόνο αυτό, κορναρίσματα από τα αυτοκίνητα, μποτιλιάρισμα για πάρτη της κτλ, ένα χαμός.
Εγώ όμως βεβαιώνω ότι δε μου την έπεσε κανείς :haha::haha: (είχα πάει με την γυναίκα μου η οποία ως μη ξανθιά τη γλύτωνε μόνο με διαπεραστικά βλέμματα).
Κατά τ'άλλα είναι πολύ διακριτικοί....:D

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.622
Μέλη
39.361
Νεότερο μέλος
stavros88