• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ο Γύρος του Κόσμου σε street food bites!

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.652
Likes
9.287
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Τα παρακάτω δεν είναι ότι τα προτείνω, αλλά απλά τα καταγράφω σαν πληροφορίες και φθηνές επιλογές στην Γαλλία.

Είτε σε καντίνες είτε στις πολλές fritterie που υπάρχουν στην Γαλλία πουλάνε σάντουιτς. Δεν σας λέω κάτι καινούριο προφανώς. Το πιο διάσημο σάντουιτς λέγεται americain και είναι μόνο ψωμί, το κρέας, σάλτσα και υπερβολικά πολλές πατάτες τηγανητές (στο στυλ πατάτα ταβέρνας). Σε κρέας απ΄τα πιο διαδεδομένα είναι τα λουκάνικα merguez (βορειοαφρικάνικα) που μοιάζει με το δικό μας σουτζούκι. Η τιμή του είναι μεταξύ 5-8ε ανάλογα τι βάζεις στο σάντουιτς. Κάτω απ'την οροσειρά από πατάτες βρίσκεται ένα σάντουιτς.

1602769008770.png


Αν σας φαίνεται πολύ υγιεινό το σάντουιτς, υπάρχει και η επιλογή των Γαλλικών τάκος. Που δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με τα Μεξικάνικα. Κάτι σαν Αραβική πίτα που περιέχει σίγουρα μια κρέμα τυριού, πατάτες τηγανητές (αλίμονο!) και ότι άλλο θέλεις να βάλεις. Τιμή 4 με 6ε και νομίζω ότι πρέπει να είναι η πιο φθηνή λύση για φαγητό στην Γαλλία.

1602769457447.png
 

poised

Member
Μηνύματα
1.061
Likes
8.881
Δεν ξέρω αν πρέπει να ευχαριστήσω την @Thalassaki που ξεκίνησε το θέμα και τώρα μας τρέχουν τα σάλια ή να την μισήσω. Το Kimbap και Teokboki τα θυμάμαι, είναι κορυφαία, αν και η νοτιοκορεάτικη κουζίνα είναι η πιο καυτερή που έχω φάει στην ΝΑ Ασία. Ειδικά μια φορά με το teokboki, ήταν τόσο καυτερό που μετά με πόνεσε τόσο πολύ το στομάχι μου που παραλίγο να κάνω εμετό στον δρόμο.

Να γράψω και εγώ για το bánh mì το αντίστοιχο "πιτόγυρο" του Vietnam.



Πρόκειται για ένα τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά ψωμάκι τύπου μίνι μπακέτα (αλλά ανώτερο κατ' εμέ), στο οποίο παραδοσιακά έχει (υπέροχη) σάλτσα με βάση τη σάλτσα ψαριού ή σόγια, μαριναρισμένο κρέας μπάρμπεκιου, βιετναμέζικο "λουκάνικο" (κάτι που μοιάζει με ζβαν αλλά δε συγκρίνεται στη γεύση), αγγούρι, ελαφρά πικλαρισμένο καρότο ή/και άλλα λαχανικά και πρασινάδα. Στο κεντρικό και νότιο θα βάλουν τσίλι και ίσως κάτι τοπικό έξτρα (αυγό, ομελέτα, μαγιονέζα, κλπ), στο βορρά θα είναι πιο "φλατ", ο βόριοι είναι πιο πεζοί στις γεύσεις.

Συνήθως κοστίζει 10-12 kVND για τους ντόπιους, 20-25 για τους ξένους (και καλά βάζουν παραπάνω κρέας - τρίχες - απλή εκμετάλλευση είναι), δηλαδή 0.35€-0.45 ή 0.75-0.90€. Αλλά προσοχή γιατί στα τουριστικά μπορεί να το βρείτε ως και 100k! Το τελευταίο είναι το αντίστοιχο του να αγοράζεις πιτόγυρο με 25 ευρώ στην Ελλάδα, απλή αισχροκέρδεια (ναι έχω γνωστό που πλήρωσε τόσα και τράβαγα τα μαλλιά μου).

Φυσικά μπορούν να βάλουν μέσα "τη μάνα τους και τον πατέρα τους" αν το ζητήσεις.

Η μόνη γεύση που μπορεί να "ανησυχήσει" τον ουρανίσκο κάποιου είναι ο κολίανδρος, δεν τον έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη και έχει σχετικά επιθετική γεύση, αλλά όχι για όλους. Μπορείτε απλά να τον βγάλετε.

Κάθε bánh mì είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικό, μπορείς να δοκιμάζεις από ένα τη μέρα σε διαφορετικούς πάγκους και σίγουρα κάποια θα είναι απλά ωραία και άλλα απίστευτα.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.034
Likes
13.073
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Τα παρακάτω δεν είναι ότι τα προτείνω, αλλά απλά τα καταγράφω σαν πληροφορίες και φθηνές επιλογές στην Γαλλία.

Είτε σε καντίνες είτε στις πολλές fritterie που υπάρχουν στην Γαλλία πουλάνε σάντουιτς. Δεν σας λέω κάτι καινούριο προφανώς. Το πιο διάσημο σάντουιτς λέγεται americain και είναι μόνο ψωμί, το κρέας, σάλτσα και υπερβολικά πολλές πατάτες τηγανητές (στο στυλ πατάτα ταβέρνας). Σε κρέας απ΄τα πιο διαδεδομένα είναι τα λουκάνικα merguez (βορειοαφρικάνικα) που μοιάζει με το δικό μας σουτζούκι. Η τιμή του είναι μεταξύ 5-8ε ανάλογα τι βάζεις στο σάντουιτς. Κάτω απ'την οροσειρά από πατάτες βρίσκεται ένα σάντουιτς.

View attachment 329412

Αν σας φαίνεται πολύ υγιεινό το σάντουιτς, υπάρχει και η επιλογή των Γαλλικών τάκος. Που δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με τα Μεξικάνικα. Κάτι σαν Αραβική πίτα που περιέχει σίγουρα μια κρέμα τυριού, πατάτες τηγανητές (αλίμονο!) και ότι άλλο θέλεις να βάλεις. Τιμή 4 με 6ε και νομίζω ότι πρέπει να είναι η πιο φθηνή λύση για φαγητό στην Γαλλία.

View attachment 329413
Καθόλου ελκυστικά και τα δύο. Πως να τα προτείνεις? Καλύτερα τούρκικο/αραβικό.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.655
Likes
51.493
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Κάθε bánh mì είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικό, μπορείς να δοκιμάζεις από ένα τη μέρα σε διαφορετικούς πάγκους και σίγουρα κάποια θα είναι απλά ωραία και άλλα απίστευτα.
Τα καλύτερα Bánh mì δε τα φάγαμε ούτε στο βορρά, ούτε στο νότο, αλλά στη μέση και συγκεκριμένα στο Hoi An. Επικό σάντουιτς με τρομερές γεύσεις πολύ δεμένες μεταξύ τους, κάτι που μας έκανε να το τιμούμε κάθε μέρα!
Δε θα ξεχάσω τη μέρα που το δοκιμάσαμε στην υπαίθρια νυχτερινή αγορά, σε συνδυασμό με το παραδοσιακό πιάτο του Χοι Αν το λεγόμενο «Cao lầu».

Το Cao lầu αποτελείται από χοντρά noodles ρυζιού, πολύ κοντά στα δικά μας τα μακαρόνια, με λεπτές φέτες χοιρινό, ζωμό κρέατος, φύτρες από φασόλι και πράσινα βότανα.

Βιετναμέζικο street food στα καλύτερα του!

DSC_2159f.jpg
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.652
Likes
9.287
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Καθόλου ελκυστικά και τα δύο. Πως να τα προτείνεις? Καλύτερα τούρκικο/αραβικό.

Κι εγώ προτιμώ αραβικά που έχουν και πολλά. Οι Γάλλοι βέβαια κάνουν ουρές! Ειδικά στις fritterie.
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Δεν ξέρω αν πρέπει να ευχαριστήσω την @Thalassaki που ξεκίνησε το θέμα και τώρα μας τρέχουν τα σάλια ή να την μισήσω. Το Kimbap και Teokboki τα θυμάμαι, είναι κορυφαία, αν και η νοτιοκορεάτικη κουζίνα είναι η πιο καυτερή που έχω φάει στην ΝΑ Ασία. Ειδικά μια φορά με το teokboki, ήταν τόσο καυτερό που μετά με πόνεσε τόσο πολύ το στομάχι μου που παραλίγο να κάνω εμετό στον δρόμο.

Να γράψω και εγώ για το bánh mì το αντίστοιχο "πιτόγυρο" του Vietnam.



Πρόκειται για ένα τραγανό εξωτερικά και μαλακό εσωτερικά ψωμάκι τύπου μίνι μπακέτα (αλλά ανώτερο κατ' εμέ), στο οποίο παραδοσιακά έχει (υπέροχη) σάλτσα με βάση τη σάλτσα ψαριού ή σόγια, μαριναρισμένο κρέας μπάρμπεκιου, βιετναμέζικο "λουκάνικο" (κάτι που μοιάζει με ζβαν αλλά δε συγκρίνεται στη γεύση), αγγούρι, ελαφρά πικλαρισμένο καρότο ή/και άλλα λαχανικά και πρασινάδα. Στο κεντρικό και νότιο θα βάλουν τσίλι και ίσως κάτι τοπικό έξτρα (αυγό, ομελέτα, μαγιονέζα, κλπ), στο βορρά θα είναι πιο "φλατ", ο βόριοι είναι πιο πεζοί στις γεύσεις.

Συνήθως κοστίζει 10-12 kVND για τους ντόπιους, 20-25 για τους ξένους (και καλά βάζουν παραπάνω κρέας - τρίχες - απλή εκμετάλλευση είναι), δηλαδή 0.35€-0.45 ή 0.75-0.90€. Αλλά προσοχή γιατί στα τουριστικά μπορεί να το βρείτε ως και 100k! Το τελευταίο είναι το αντίστοιχο του να αγοράζεις πιτόγυρο με 25 ευρώ στην Ελλάδα, απλή αισχροκέρδεια (ναι έχω γνωστό που πλήρωσε τόσα και τράβαγα τα μαλλιά μου).

Φυσικά μπορούν να βάλουν μέσα "τη μάνα τους και τον πατέρα τους" αν το ζητήσεις.

Η μόνη γεύση που μπορεί να "ανησυχήσει" τον ουρανίσκο κάποιου είναι ο κολίανδρος, δεν τον έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη και έχει σχετικά επιθετική γεύση, αλλά όχι για όλους. Μπορείτε απλά να τον βγάλετε.

Κάθε bánh mì είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικό, μπορείς να δοκιμάζεις από ένα τη μέρα σε διαφορετικούς πάγκους και σίγουρα κάποια θα είναι απλά ωραία και άλλα απίστευτα.
Βιετνάμ δεν έχει φτάσει ακόμα η χάρη μου αλλά θυμάμαι εντονα την υπέροχη γεύση αυτού που έφαγα το καλοκαίρι του 2016 στο αποχαιρετηστηριο πάρτυ του "Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών". Στη τάξη μου είχα τότε 18 άτομα από 11 διαφορετικές χώρες, γεγονός που μου έδωσε την δυνατότητα να δοκιμάσω τοπικές σπεσιαλιτέ από μέρη που δεν έχω πάει και ίσως δεν πάω ποτέ!

ΥΓ. Μίσησε με ελεύθερα. Κι εγώ το ίδιο με μισώ όταν βλέπω τις αναρτήσεις όλων μας σε αυτό το θέμα. Έβαλα τα χεράκια μου και έβγαλα τα ματάκια μου!
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Συνεχίζοντας την αναδρομή μου στο μεγάλο κεφάλαιο του Ιαπωνικού street food πρέπει να αναφέρω πως στην Ιαπωνία δεν τρώνε μόνο maki, sushi και ramen όπως πολλοί πιστεύουν,εδέσματα που φυσικά είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και άρρηκτα δεμένα με αυτήν την χώρα και είναι σίγουρα μέσα στις πρώτες μου επιλογές.
Μία από τις αγαπημένες μου επιλογές street food όμως που βρήκα σε μεγάλη αφθονία και ποικιλίες στα Yatai της Fukuoka ήταν τα Okonomiyaki ή αλλιώς η Ιαπωνική pizza.

japanese pizza.jpg


Φτιάχνονται ακριβώς μπροστά σου στις εστίες tepanyaki ,είναι φρέσκα, υγιεινά, νόστιμα και θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ένα πλήρες γεύμα.

okonomyaki tepanyakijpg.jpg



To Okonomiyaki (お好み焼き) που το όνομά του σημαίνει «ψημένο όπως θέλεις» είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και pancake, με αυγά, βούτυρο, αλεύρι, λάχανο και οποιαδήποτε κρέας ή λαχανικό θέλεις να προσθέσεις. Ο χυλός είναι φτιαγμένος από σταρένιο αλεύρι, αυγά, και κρύο νερό στο οποίο προσθέτουν τριματα tempura (tenkasu),κινέζικο λάχανο και φέτες χοιρινής κοιλιάς και συμπληρώνεται με μια ποικιλία από καρυκεύματα όπως σάλτσα okonomiyaki (ένα είδος Ιαπωνικής bbc sauce), ιαπωνική μαγιονέζα, αποξηραμένα φύκια και αποξηραμένες νιφάδες bonito.

Εάν δεν τρώτε χοιρινό ή προτιμάτε άλλη επιλογή πρωτεΐνης, αυτό το πιάτο είναι πολύ προσαρμόσιμο.Μπορείτε να ζητήσετε να σας το φτιάξουν με όποιο είδος κρέατος ή θαλασσινού προτιμάτε Η δυνατότητα για επιλογές υλικών γεμίσματος είναι ατελείωτες, γι αυτό το λόγο άλλωστε επιλέχθηκε αυτή η ονομασία στο πιάτο στα Ιαπωνικά μεταφράζεται σε "ψήστε όπως σας αρέσει" - Okonomi (όπως σας αρέσει) Yaki (σχάρα).

Αναζητώντας την ιστορία της συνταγής ανακάλυψα πως το Okonomiyaki εφευρέθηκε στην Ιαπωνία πολύ πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο περίοδος που στηνουσία άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές .

Οι ρίζες του πιάτου όμως χρονολογούνται από την περίοδο Έντο (1683-1868), ως ένα είδος ελαφρού γλυκού εδέσματος που σερβιριζόταν σε βουδιστικές τελετές που ονομάζονται Φουναγιάκι. Στη συνέχεια εξελίχθηκε κατά την περίοδο Meiji (1868-1912) σε ένα γλυκύτερο πιάτο που ονομάζεται Sukesoyaki. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 20 και του 30 το πιάτο συνέχισε να εξελίσσεται με μεγαλύτερη έμφαση στις σάλτσες μετονομάζεται σε Yoshokuyaki . Το όνομα Okonomiyaki ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην αλμυρή του εκδοχή στα τέλη της δεκαετίας του '30 στην Οζάκα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πλέον αλλά και αργότερα οι άνθρωποι άρχισαν να προσθέτουν περισσότερα συστατικά όπως αυγά, χοιρινό και λάχανο. Ένα εστιατόριο από την Οζάκα ισχυρίζεται ότι ήταν το πρώτο που πρόσθεσε μαγιονέζα το 1946.


Παρακάτω ένα βίντεο με την διαδικασία παρασκευής σε γρήγορη κίνηση.

 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Συνεχίζοντας την περιήγησή μου στις Ιαπωνικές λιχουδιές με κατάληξη -yaki ,(προερχόμενη από το yaku (焼 く),μια από τις μεθόδους μαγειρέματος στην ιαπωνική κουζίνα, που σημαίνει τηγανιτό ή να ψητό ) πάμε στα αγαπημένα μου Takoyaki ή χταποδολουκουμαδες. Μαζί με μια παγωμένη μπύρα είναι ο καλύτερος και φτηνότερος μεζές για να συνεχίσεις την μέρα σου.

takoyaki-ebiyaki-00.jpg


Οι συγκεκριμένοι λουκουμάδες είναι αλμυροί, γεμιστοί με ολόκληρα κομμάτια χταπόδι και πολλές φορές με γαρίδες όπου τότε ονομάζονται ُEbiyaki

Η γεύση τους ενισχύεται με ψιλοκομμένη κόκκινη ginger πίκλα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι μέσα στη ζύμη, η οποία φτιάχνεται με αλεύρι αβγά και ζωμό dashi αντί για νερό (ένας πεντανόστιμος ζωμός ψαριού). Σερβίρεται με Takoyaki sauce (Ιαπωνική Worcestershire), μαγιονέζα, aonori (αποξηραμένο φύκι σε σκόνη) και Katsuoboshi (φλούδες αποξηραμένου ψαριού).

R00615_Takoyaki-1500x1000-940x627.jpg


Το Tokoyaki πρωτοεμφανίστηκε περίπου εκατό χρόνια πριν στην Osaka όπου ο Tomekichi Endo διατηρούσε το δικό του Yatai. Μπορεί να μην είχε ταξιδέψει ποτέ μέχρι την πόλη Akashi αλλά είχε ακούσει για το διάσημο πιάτο Akashiyaki, μια ζύμη πλούσια σε αβγά που έκλεινε μέσα της ένα κομμάτι χταπόδι. Έτσι δημιούργησε μία νόστιμη παραλλαγή του, το Takoyaki, το οποίο έγινε πολύ γρήγορα αγαπητό στην ευρύτερη περιοχή Kansai και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Takoyaki μπορείς να βρεις επίσης και στην Ν. Κορέα ,που έχοντας δανειστεί πολλά από την Ιαπωνική γαστρονομία , το έχει συμπεριλάβει στις αγαπημένες συνταγές του πρόχειρου φαγητού του δρόμου.

Συνήθως ο μάγειρας το ψήνει μπροστά στα μάτια σου ακόμα και αν το ψωνίζεις από το δρόμο, και υπάρχουν άπειρες γεύσεις από τις οποίες μπορείς να διαλέξεις.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.034
Likes
13.073
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Άντε να δούμε πότε θα πάμε Ιαπωνία, να τα φάμε όλα αυτά :rolleyes-80:
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Άντε να δούμε πότε θα πάμε Ιαπωνία, να τα φάμε όλα αυτά :rolleyes-80:
Σου εύχομαι να πας σύντομα και φυσικά όχι μόνο για να φας καλά!
Τις περισσότερες συνταγές από αυτές που δημοσιεύω μπορείς εύκολα να τις φτιάξεις και στο σπίτι αρκεί να προμηθευτείς τα κατάλληλα υλικά απο κάποιο καλό ασιατικό μάρκετ. Μπορεί να έχω 12 χρόνια να πάω Ν.Κορέα και Ιαπωνία αλλά μαγειρεύω πολύ συχνά σπίτι τις αγαπημένες μου συνταγές.
Στο www.salamat.gr στους Αμπελόκηπους το οποίο διαθέτει και e-shop μπορείς να βρεις όλα τα υλικά και ακόμα και τα μαγειρικά σκεύη που θα χρειαστείς για αυτά τα πιάτα και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Κάνουν αποστολή αυθημερόν εντός Αττικής και σε 1-2 μέρες σε όλη την Ελλάδα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μηνύματα
906.608
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom