Thalassaki
Member
- Μηνύματα
- 767
- Likes
- 4.755
- Επόμενο Ταξίδι
- ........
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ταξιδέψει κάποιος. Υπάρχουν οι αγαπημένοι του άνθρωποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, τα αξιοθέατα και η τέχνη , η φύση αλλά και η τοπική κουζίνα μιας χώρας. Και δεν υπάρχει καλύτερος αλλά και οικονομικότερος τρόπος από το να μάθεις τα μυστικά των γεύσεων μιας χώρας, από το να δοκιμάσεις από σχεδόν όλα τα «καροτσάκια» και μικρομάγαζα του δρόμου.
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη τα αυθεντικά τοπικά πιάτα μαγειρεύονται στο δρόμο και μας καλούν με τις μυρωδιές τους να τα δοκιμάσουμε. Είναι κοινό μυστικό πως αυτές οι λαχταριστές μπουκιές είναι που έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν τον low budget ταξιδιώτη που σε συνδυασμό με ένα επιτυχημένο σαφάρι για cheap flights και bnb καταλύματα μπορεί επιτέλους να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Δεν είναι όμως μόνο ο ταξιδιώτης που επωφελήθηκε από το φαγητό του δρόμου αλλά κυρίως η ανάγκη του κάθε λαού για πρόσβαση σε φτηνό , γρήγορο και νόστιμο φαγητό που είναι ικανό να σε χορτάσει για να συνεχίσεις τη μέρα σου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν πατήσει το πόδι του ο πρώτος τουρίστας ακόμα και στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Για παράδειγμα το αγαπημένο σε όλους σουβλάκι ή Greek Gyros όπως είναι παγκοσμίως γνωστό δεν γεννήθηκε για τον τουρίστα αν και είναι ίσως το πρώτο σε πωλήσεις όχι μόνο εντός συνόρων.Το ίδιο και η Ιταλική pizza που μπορείς πλέον να την βρείς σε κάθε γωνιά της γης αλλά και οι εκατομμύρια εκδοχές των ασιατικών noodles που έθρεψαν δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά την υφήλιο.
Οι επιλογές αμέτρητες που και μόνο στην αναφορά τους είναι αρκετές για να μου προκαλέσουν σιελόρροια και να ταξιδέψουν τις αισθήσεις μου.Κάθε street food bite είναι ικανό να σε διακτινίσει σε δευτερόλεπτα σε αγαπημένους προορισμούς που έχεις επισκεφθεί ή που απλά ονειρεύτηκες και δεν έχεις πάει ακόμα.
Τραγανά Φαλάφελ της Μέσης Ανατολής ,κάθε λογής λουκάνικα Brätwurst και curry wurst στη Γερμανία , pizza και calzones στην Ιταλία, Gorditas, Τacos, burritos στο Μεξικό, pommes frites και βάφλες στο Βέλγιο, Bunny chow, Biltong και Johnny’s Roti στην Νότια Αφρική, Poutine και Montréal hot dog στον Καναδά, fish & chips και mince pies στη Μεγάλη Βρετανία, Hot dogs και begels στις ΗΠΑ, λουκουμάδες πατάτας και Smazeny syr στην Τσεχία, Naan σε εκατοντάδες εκδοχές σε όλη την Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Νότια Ασία, Κρέπες και μπαγγέτες στη Γαλλία, Kimbap, Eomuk και Hoddeok στην Κορέα ,Couscous ,Tajin και Baghrir στη βόρεια Αφρική, Garantita και Mhadjeb στην Αλγερία, Arepas στην Κολομβία ,Murtabak σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη,Tapas και churros στην Ισπανία, Biryani και γλυκό mango lassi στη Βομβάη ,Lablabi και kefteji στην Τυνησία ,Chichinga και Kelewele στη Γκάνα,Υakitori καιTaiyaki στην Ιαπωνία, Κoblice και langos στην Ουγγαρία ,Bosna, schnitzelsemmel και Apfelstrudel στην Αυστρία, θαλασσινά, pasteis de nata ,bifana ,στην Πορτογαλία, μύδια και roast beef blocks στην Ιρλανδία ,ceviche,papa rellena με ένα ποτήρι chicha morada στο Περού, Τang hu lu στη Σανγκάη, Jerk chicken στην Jamaica, Simit, Dürüm και μπακλαβά στην Τουρκία και φυσικά σουβλάκι στην Ελλάδα!
Θυμηθείτε αυτές τις σωτήριες μπουκιές όταν γυρνούσατε εξαντλημένοι στα στενά της πόλης ή του χωριού ψάχνοντας απεγνωσμένα να ρίξετε κάτι στο στομάχι σας πριν σωριαστείτε στο έδαφος ή απλώς αυτές τις μπουκιές που σας εξέπληξαν ευχάριστα και θα σας μείνουν αξέχαστες παρόλο που δεν ήταν απο τις πρώτες σας επιλογές.
Γνωρίζω ότι υπάρχει σχετικό thread για ethnic κουζίνες αλλά εδώ θα ήθελα να μοιραστούμε αποκλειστικά και μόνο αυθεντικά φαγητά του δρόμου που χαρακτηρίζουν τον κάθε τόπο ακόμα και αν πολλά από αυτά έχουν αποκτήσει διεθνή αναγνώριση σπάζοντας τα σύνορα της χώρας που πρωτοδημιουργήθηκαν.
Λάτρευα πάντα να ανακατεύομαι με τους ιθαγενείς σε ντόπιες αγορές και παζάρια, περιμένοντας με λαχτάρα στην ουρά που σχημάτιζαν για να γευτούν τα αγαπημένα εδέσματα του τόπου τους.Αυτό ομολογώ ήταν και το μικρό μυστικό της επιτυχίας στο να εντοπίζω τις πιο πολλές φορές το καλύτερο πόστο των φαγητών του δρόμου. Διάλεγα αυτό που είχε τους λιγότερους τουρίστες και που ήταν γεμάτο με πεινασμένους εργατες, οικογένειες ή μητέρες με τα παιδιά τους που απλώς δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν μα μαγειρέψουν και περαστικούς που φρόντιζαν πριν το σπίτι να περάσουν να πάρουν σε πακέτο την αγαπημένη τους λιχουδιά.Δεν μπορεί όλοι αυτοί να είχαν πέσει έξω και οι τουριστικοί οδηγοί που συνήθως δεν ανέφεραν καθόλου αυτα τα στέκια να γνώριζαν καλύτερα.
Ξεκινάω λοιπόν τον γύρο του κόσμου σε street food bites και σας προσκαλώ να μοιραστείτε και τις δικές σας μοναδικές δαγκωματιές μαζί με μια σύντομη περιγραφή και ίσως φωτογραφίες αποκλειστικά και μόνο από φαγητά του δρόμου που δοκιμάσατε στα ταξίδια σας ή που τα γευτήκαμε από σπόντα ίσως σε κάποιο street food festival ή σε κάποιο φίλο και θα θέλατε πολύ να το φάτε ακριβώς σε εκείνη την άκρη της γης που το δημιούργησαν.
Σε κάθε γωνιά του πλανήτη τα αυθεντικά τοπικά πιάτα μαγειρεύονται στο δρόμο και μας καλούν με τις μυρωδιές τους να τα δοκιμάσουμε. Είναι κοινό μυστικό πως αυτές οι λαχταριστές μπουκιές είναι που έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν τον low budget ταξιδιώτη που σε συνδυασμό με ένα επιτυχημένο σαφάρι για cheap flights και bnb καταλύματα μπορεί επιτέλους να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Δεν είναι όμως μόνο ο ταξιδιώτης που επωφελήθηκε από το φαγητό του δρόμου αλλά κυρίως η ανάγκη του κάθε λαού για πρόσβαση σε φτηνό , γρήγορο και νόστιμο φαγητό που είναι ικανό να σε χορτάσει για να συνεχίσεις τη μέρα σου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε πολλά χρόνια πριν πατήσει το πόδι του ο πρώτος τουρίστας ακόμα και στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Για παράδειγμα το αγαπημένο σε όλους σουβλάκι ή Greek Gyros όπως είναι παγκοσμίως γνωστό δεν γεννήθηκε για τον τουρίστα αν και είναι ίσως το πρώτο σε πωλήσεις όχι μόνο εντός συνόρων.Το ίδιο και η Ιταλική pizza που μπορείς πλέον να την βρείς σε κάθε γωνιά της γης αλλά και οι εκατομμύρια εκδοχές των ασιατικών noodles που έθρεψαν δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά την υφήλιο.
Οι επιλογές αμέτρητες που και μόνο στην αναφορά τους είναι αρκετές για να μου προκαλέσουν σιελόρροια και να ταξιδέψουν τις αισθήσεις μου.Κάθε street food bite είναι ικανό να σε διακτινίσει σε δευτερόλεπτα σε αγαπημένους προορισμούς που έχεις επισκεφθεί ή που απλά ονειρεύτηκες και δεν έχεις πάει ακόμα.
Τραγανά Φαλάφελ της Μέσης Ανατολής ,κάθε λογής λουκάνικα Brätwurst και curry wurst στη Γερμανία , pizza και calzones στην Ιταλία, Gorditas, Τacos, burritos στο Μεξικό, pommes frites και βάφλες στο Βέλγιο, Bunny chow, Biltong και Johnny’s Roti στην Νότια Αφρική, Poutine και Montréal hot dog στον Καναδά, fish & chips και mince pies στη Μεγάλη Βρετανία, Hot dogs και begels στις ΗΠΑ, λουκουμάδες πατάτας και Smazeny syr στην Τσεχία, Naan σε εκατοντάδες εκδοχές σε όλη την Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Νότια Ασία, Κρέπες και μπαγγέτες στη Γαλλία, Kimbap, Eomuk και Hoddeok στην Κορέα ,Couscous ,Tajin και Baghrir στη βόρεια Αφρική, Garantita και Mhadjeb στην Αλγερία, Arepas στην Κολομβία ,Murtabak σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη,Tapas και churros στην Ισπανία, Biryani και γλυκό mango lassi στη Βομβάη ,Lablabi και kefteji στην Τυνησία ,Chichinga και Kelewele στη Γκάνα,Υakitori καιTaiyaki στην Ιαπωνία, Κoblice και langos στην Ουγγαρία ,Bosna, schnitzelsemmel και Apfelstrudel στην Αυστρία, θαλασσινά, pasteis de nata ,bifana ,στην Πορτογαλία, μύδια και roast beef blocks στην Ιρλανδία ,ceviche,papa rellena με ένα ποτήρι chicha morada στο Περού, Τang hu lu στη Σανγκάη, Jerk chicken στην Jamaica, Simit, Dürüm και μπακλαβά στην Τουρκία και φυσικά σουβλάκι στην Ελλάδα!
Θυμηθείτε αυτές τις σωτήριες μπουκιές όταν γυρνούσατε εξαντλημένοι στα στενά της πόλης ή του χωριού ψάχνοντας απεγνωσμένα να ρίξετε κάτι στο στομάχι σας πριν σωριαστείτε στο έδαφος ή απλώς αυτές τις μπουκιές που σας εξέπληξαν ευχάριστα και θα σας μείνουν αξέχαστες παρόλο που δεν ήταν απο τις πρώτες σας επιλογές.
Γνωρίζω ότι υπάρχει σχετικό thread για ethnic κουζίνες αλλά εδώ θα ήθελα να μοιραστούμε αποκλειστικά και μόνο αυθεντικά φαγητά του δρόμου που χαρακτηρίζουν τον κάθε τόπο ακόμα και αν πολλά από αυτά έχουν αποκτήσει διεθνή αναγνώριση σπάζοντας τα σύνορα της χώρας που πρωτοδημιουργήθηκαν.
Λάτρευα πάντα να ανακατεύομαι με τους ιθαγενείς σε ντόπιες αγορές και παζάρια, περιμένοντας με λαχτάρα στην ουρά που σχημάτιζαν για να γευτούν τα αγαπημένα εδέσματα του τόπου τους.Αυτό ομολογώ ήταν και το μικρό μυστικό της επιτυχίας στο να εντοπίζω τις πιο πολλές φορές το καλύτερο πόστο των φαγητών του δρόμου. Διάλεγα αυτό που είχε τους λιγότερους τουρίστες και που ήταν γεμάτο με πεινασμένους εργατες, οικογένειες ή μητέρες με τα παιδιά τους που απλώς δεν πρόλαβαν ή δεν ήθελαν μα μαγειρέψουν και περαστικούς που φρόντιζαν πριν το σπίτι να περάσουν να πάρουν σε πακέτο την αγαπημένη τους λιχουδιά.Δεν μπορεί όλοι αυτοί να είχαν πέσει έξω και οι τουριστικοί οδηγοί που συνήθως δεν ανέφεραν καθόλου αυτα τα στέκια να γνώριζαν καλύτερα.
Ξεκινάω λοιπόν τον γύρο του κόσμου σε street food bites και σας προσκαλώ να μοιραστείτε και τις δικές σας μοναδικές δαγκωματιές μαζί με μια σύντομη περιγραφή και ίσως φωτογραφίες αποκλειστικά και μόνο από φαγητά του δρόμου που δοκιμάσατε στα ταξίδια σας ή που τα γευτήκαμε από σπόντα ίσως σε κάποιο street food festival ή σε κάποιο φίλο και θα θέλατε πολύ να το φάτε ακριβώς σε εκείνη την άκρη της γης που το δημιούργησαν.