Pandora
Member
- Μηνύματα
- 2.803
- Likes
- 961
- Επόμενο Ταξίδι
- θα δείξει...
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ιαπωνία
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της γαλλικής γαστρονομίας! Η UNESCO αποφασίζει στο Ναϊρόμπι εάν η γαλλική κουζίνα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το γαλλικό αίτημα υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης καμία εθνική κουζίνα.
Αλλά η UNESCO θα εξετάσει ακόμη δύο θέματα γαστρονομίας σήμερα: το αίτημα πολλών χωρών της Μεσογείου για την αναγνώριση της μεσογειακής κουζίνας αλλά και την ιστορία του καλαμποκιού στο Μεξικό.
Οι Γάλλοι, πάντως, δεν τρώνε όπως όλοι οι άλλοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένα γεύμα, ιδίως εάν πρόκειται για κάποια γιορτή, είναι ολόκληρη τελετουργία, καθώς συνεπάγεται την πιστή τήρηση των εθίμων και των κανόνων της γαλλικής γαστρονομίας.
Κατ' αρχήν πρέπει οι συνδαιτημόνες να αποφασίσουν για το μενού. Συνήθως αποφασίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας από κοινού. Σε ορισμένες οικογένειες μάλιστα το μενού τυπώνεται και μοιράζεται σε όσους θα παρευρεθούν στο τραπέζι, συγγενείς και φίλους, πριν από το γεύμα.
Η εμφάνιση του τραπεζιού (το σερβίτσιο, οι πετσέτες, τα ποτήρια, κ.ο.κ.) αλλά και η παρουσίαση τού κάθε πιάτου έχει τη σημασία της.
Συνήθως τηρούνται όλοι οι κανόνες της καλής συμπεριφοράς, όπως ορίζονται στο savoir-vivre. Το μαχαίρι στα δεξιά είναι στραμμένο προς το πιάτο. Το πηρούνι "κοιτάζει" προς την πετσέτα, σε αντίθεση με τη συνήθεια των Αμερικανών που το πηρούνι "κοιτάζει" προς τα πάνω.
Στη Γαλλία, το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, σε αντίθεση με την Κίνα όπου στο τραπέζι φθάνουν όλα τα πιάτα μαζί και ο κάθε ένας που σερβίρεται περνάει το πιάτο στο διπλανό του.
Πρώτα παρατίθενται τα πρώτα πιάτα που περιλαμβάνουν διάφορες μπουκίτσες, η σαλάτα, ύστερα το κυρίως πιάτο, που αποτελείται από κρέας ή ψάρι, τα πιάτα που το συνοδεύουν, και τέλος το γλυκό.
Η συμφωνία του κρασιού με το φαγητό είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί και διαφιλονικούμενο ζήτημα για τους ειδικούς, ενώ το φλυτζάνι με τον καφέ με το οποίο κλείνει το γεύμα είναι απαραίτητο.
πηγή : Ο "πολιτισμός" της γαλλικής γαστρονομίας | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
Το γαλλικό αίτημα υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης καμία εθνική κουζίνα.
Αλλά η UNESCO θα εξετάσει ακόμη δύο θέματα γαστρονομίας σήμερα: το αίτημα πολλών χωρών της Μεσογείου για την αναγνώριση της μεσογειακής κουζίνας αλλά και την ιστορία του καλαμποκιού στο Μεξικό.
Οι Γάλλοι, πάντως, δεν τρώνε όπως όλοι οι άλλοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένα γεύμα, ιδίως εάν πρόκειται για κάποια γιορτή, είναι ολόκληρη τελετουργία, καθώς συνεπάγεται την πιστή τήρηση των εθίμων και των κανόνων της γαλλικής γαστρονομίας.
Κατ' αρχήν πρέπει οι συνδαιτημόνες να αποφασίσουν για το μενού. Συνήθως αποφασίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας από κοινού. Σε ορισμένες οικογένειες μάλιστα το μενού τυπώνεται και μοιράζεται σε όσους θα παρευρεθούν στο τραπέζι, συγγενείς και φίλους, πριν από το γεύμα.
Η εμφάνιση του τραπεζιού (το σερβίτσιο, οι πετσέτες, τα ποτήρια, κ.ο.κ.) αλλά και η παρουσίαση τού κάθε πιάτου έχει τη σημασία της.
Συνήθως τηρούνται όλοι οι κανόνες της καλής συμπεριφοράς, όπως ορίζονται στο savoir-vivre. Το μαχαίρι στα δεξιά είναι στραμμένο προς το πιάτο. Το πηρούνι "κοιτάζει" προς την πετσέτα, σε αντίθεση με τη συνήθεια των Αμερικανών που το πηρούνι "κοιτάζει" προς τα πάνω.
Στη Γαλλία, το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο, σε αντίθεση με την Κίνα όπου στο τραπέζι φθάνουν όλα τα πιάτα μαζί και ο κάθε ένας που σερβίρεται περνάει το πιάτο στο διπλανό του.
Πρώτα παρατίθενται τα πρώτα πιάτα που περιλαμβάνουν διάφορες μπουκίτσες, η σαλάτα, ύστερα το κυρίως πιάτο, που αποτελείται από κρέας ή ψάρι, τα πιάτα που το συνοδεύουν, και τέλος το γλυκό.
Η συμφωνία του κρασιού με το φαγητό είναι υψίστης σημασίας, καθώς αποτελεί και διαφιλονικούμενο ζήτημα για τους ειδικούς, ενώ το φλυτζάνι με τον καφέ με το οποίο κλείνει το γεύμα είναι απαραίτητο.
πηγή : Ο "πολιτισμός" της γαλλικής γαστρονομίας | Διεθνή | Ελευθεροτυπία