• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ορθογραφικός έλεγχος

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Αυτό ρωτάω βρε anny μου,τι σου λέει δηλαδή;
Και που ξέρεις επίσης τι έχει τελειώσει ο άλλος;

Προσωπικά έχω γνωρίσει αγράμματους πολύ πιο μορφωμένους από αρκετούς γραμματιζούμενους και δεν νομίζω πως είμαι ο μόνος.

Ο αγράμματος-μορφωμένος με την έννοια που λες, θα καταλάβεις πολύ καλά τί θέλει να πει μέσα σε μια παράγραφο, γιατί θα παίξει ρόλο η σύνταξη που θα κάνει (ακόμα και χωρίς γνώσεις) και η ουσία αυτού που θα θέλει να πει και όχι η ορθογραφία.
Με τους άλλους, τους "γραμματιζούμενους" έχω το θέμα. Και αυτοί είναι περισσότεροι. Όταν προσπαθώ να διαβάσω κείμενα που από τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη δεν μπορώ να καταλάβω τί θέλουν να πουν. Κι όμως αυτοί νομίζουν ότι "τα λένε" άριστα και στη δική μας περίπτωση (του forum) συμβουλεύουν κιόλας.

Βέβαια, όπως έχω ξαναπεί και σε κάποιο άλλο θέμα, φταίει και ο τρόπος εκπαίδευσης των παιδιών σήμερα.
Βλέπω κατά καιρούς γραπτά παιδιών του δημοτικού και του γυμνασίου με τρανταχτά ορθογραφικά λάθη, τα οποία (όπως μαθαίνω) οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές διορθώνουν μόνο στα μαθήματα που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα. Στα υπόλοιπα πχ. στην ιστορία, τη γεωγραφία κλπ, διορθώνουν μόνο τα λάθη που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο μάθημα και αγνοούν παντελώς τα ορθογραφικά, ενώ θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να τα εντοπίζουν (χωρίς να παίζουν ρόλο στη βαθμολογία), έτσι ώστε ο μαθητής να μαθαίνει και να προσπαθεί να τα διορθώσει μελλοντικά.

malysa

Member
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Ο αγράμματος-μορφωμένος με την έννοια που λες, θα καταλάβεις πολύ καλά τί θέλει να πει μέσα σε μια παράγραφο, γιατί θα παίξει ρόλο η σύνταξη που θα κάνει (ακόμα και χωρίς γνώσεις) και η ουσία αυτού που θα θέλει να πει και όχι η ορθογραφία.
........
. Όταν προσπαθώ να διαβάσω κείμενα που από τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη δεν μπορώ να καταλάβω τί θέλουν να πουν. Κι όμως αυτοί νομίζουν ότι "τα λένε" άριστα και στη δική μας περίπτωση (του forum) συμβουλεύουν κιόλας.

Βέβαια, όπως έχω ξαναπεί και σε κάποιο άλλο θέμα, φταίει και ο τρόπος εκπαίδευσης των παιδιών σήμερα.
Συμφωνώ εν γένει μαζί σου Αννυ ....

Φαντάσου σε μια πρόταση, αντί για την λέξη "αυτή" να μπει η λέξη "αυτί" ... πιθανότατα να βγάλεις άκρη, από τα συμφραζόμενα, αλλά "βγάζει μάτι ρε παιδί μου" :(

Δεν θα ξεχάσω θέμα που είχε ανέβει, σχετικά με την Κούβα, και η χώρα στον τίτλο γράφτηκε "κουβα" ....
τώρα εγώ φταίω που στην αρχή διάβασα "Πληροφορίες για κουβα" ... κουβά και όχι Κούβα :roll:

Τώρα δεν φταίει μόνο η εκπαίδευση αλλά και η καθημερινότητα ... όταν στα κινητά πληκτρολογούνται greeklish ή κομμένα γράμματα σε λέξεις, είναι δυνατόν να μπορούν πλέον να γράφουν-συντάσσουν σωστά ??

Δεν θα ξεχάσω το φοβερό που άκουσα καμμιά 10αριά χρόνια πριν
"ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ IDENTITY"

Υ.Γ.
Please, βάζετε τόνους όπου "απαιτείται" (αν βαρυέστε το "παντού"), γράφετε με κεφαλαίο τις χώρες-πόλεις (μιας και είμαστε σε ταξιδιωτικό φόρουμ) και στις ιστοριούλες σας κάνετε και καμμιά αλλαγή παραγράφου αδελφάκι μου......:shock: :lol:

Αααα και για τα ορθογραφικά-συντακτικά μου λάθη, δεκτόν το κράξιμο :clap::lol:

PopiTzil

Member
Επόμενο Ταξίδι
...........
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλική Πολυνησία,Κούβα..
Θα συμφωνήσω εν μέρη με τα παραπάνω, απλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άτομα με δυσλεξία

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Διαφωνω καθετα με τον ορθογραφικο ελεγχο... δεν μπορω να βλεπω ολες μου τις λεξεις με μια κοκκινη γραμμη απο κατω. Μου θυμιζουν τα γραπτα μου στο σχολειο και αγχωνομαι...

spor_os

Administrator
Εγώ αν και έχω εγκαταστήσει ορθογραφικό έλεγχο του firefox (thanks Yorgos για το tip) και στα δύο pc,για κάποιο λόγο στου σπιτιού δεν λειτουργεί.Κι ενώ γενικώς την "παλεύω" με αυτά τα μαραφέτια,αυτό δεν έχω βρει ακόμα γιατί δεν λειτουργεί μιας και δεν υπάρχει εμφανής λόγος.
Δοκίμασε στο πεδίο που θες να κάνεις ορθογραφικό έλεγχο να κάνεις δεξί κλικ -> Ορθογραφικός Έλεγχος και να δεις αν είναι τσεκαρισμένο. Επίσης δες στις γλώσσες αν είναι τσεκαρισμένη η Ελληνική.

Επίσης να πω ότι η ελληνική έκδοση του Google Chrome έχει ενσωματωμένο ελληνικό λεξικό.

McElk

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Εγώ, της παλαιάς σχολής ων, είμαι κάπως σχολαστικός. Έτσι περνώ από έναν ορθογραφικό έλεγχο τα κείμενα αλλά και πάλι μπορεί να ξεφύγει κάτι. Στις ιστορίες θέλω το κείμενο να είναι ορθογραφημένο, τακτοποιημένο με παραγράφους και με την σωστή γραμματοσειρά. Έτσι διαβάζεται ξεκούραστα και ευχάριστα. Στα συνήθη ποσταρίσματα όμως δεν βρίσκω απαραίτητο τον ορθογραφικό έλεγχο και το τακτοποιημένο κείμενο εκτός από κάτι ενοχλητικά «σ» αντί για το τελικό «ς» και συντομεύσεις του τύπου «μ» αντί για «μου» κλπ. Ακόμη μπορώ να πω ότι τα λάθη υποδηλώνουν και κάποιον αυθορμητισμό και το ιδιαίτερο ύφος του γράφοντα αν και μερικά είναι παρεξηγήσιμα όπως το αμίμητο εκείνο «είχαν στύση πυροβολείο» που έγραψε φίλος σε ιστορία του.

Last edited by a moderator:

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
μερικά είναι παρεξηγήσιμα όπως το αμίμητο εκείνο «είχαν στύση πυροβολείο» που έγραψε φίλος σε ιστορία του.
Έπρεπε να ψάξεις περισσότερο το βαθύτερο φιλοσοφικό νόημα της φράσης και την προφανή σημειολογία της! :haha:

chrisbd

Member
Οι της παλιάς σχολής με οξείες, δασείες, περισπωμένες και υπογεγραμμένες παρακαλώ και οι της νέας σχολής ως είθισται τελεταίως (ατονικό σύστημα δηλαδή)...... :D

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Last edited by a moderator:

fitziano

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ταξίδι-Όνειρο