• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Οι διακοπές μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από τα υλικά αγαθά

Pandora

Member
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Να πάμε διακοπές ή να αγοράσουμε νέα τηλεόραση;

Σαφώς το πρώτο, αν θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική ψυχολογική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανοποίηση που αντλούμε από τις διακοπές, είναι πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο χρόνο, σε σχέση με την ευχαρίστηση από τα νέα υλικά αποκτήματα, όπως ένα νέο ηλεκτρονικό «γκάτζετ», που τείνουν να «ξεθωριάζουν» πολύ πιο γρήγορα.

as.enet.gr_resources_2010_04_diakopes_eytyxia_thumb_medium.jpg

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ Τόμας Γκίλοβιτς, δημοσιεύτηκε στο «Journal of Personality and Social Psychology” (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας), σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εμπειρίες ενός ταξιδιού προκαλούν στους ανθρώπους μεγαλύτερη χαρά για ένα βασικό λόγο: είναι πιο προσωπικές και εξατομικευμένες και έτσι δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων (ενώ, αντίθετα, το νέο μας κινητό τηλέφωνο ή το νέο μας αυτοκίνητο μπορεί να το αγοράσει και ο γείτονας!).

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με το κύριο συμπέρασμα άλλων ερευνών ότι η ευτυχία στους ανθρώπους είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν σύγκρισης.

Αν κανείς περνάει καλύτερα από ό,τι περνούσε πέρυσι, αλλά τελικά οι γύρω του περνάνε ακόμα καλύτερα, τότε τελικά περνάει…χειρότερα. Συνεπώς τα άυλα πράγματα και κυρίως οι εμπειρίες που δεν μπορούν να μπουν στη «ζυγαριά» της σύγκρισης, δίνουν κατ’ εξοχήν την αίσθηση της απόλαυσης –με πρώτες και καλύτερες τις διακοπές (ειδικά σε «περίεργα» μέρη!).

Αντίθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρχική γοητεία και «λάμψη» των νέων αγαθών γρήγορα «σβήνει», όταν βγει ένα νέο μοντέλο ή το δικό μας μοντέλο το αγοράσουν οι πάντες γύρω μας (ή ακόμα χειρότερα, αν η τηλεόραση του συγγενούς μας έχει πιο καθαρή εικόνα από τη δική μας).
Από την άλλη, «οι εμπειρίες είναι εγγενώς λιγότερο συγκρίσιμες κι έτσι υποσκάπτονται πολύ λιγότερο από τις κοινωνικές συγκρίσεις», σύμφωνα με τον Γκίλοβιτς.

Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος, ακόμα κι αν και άλλοι άνθρωποι έχουν πάει διακοπές στο ίδιο μέρος με εμάς, δεν παύουμε να διατηρούμε τις καθαρά προσωπικές μας αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι μας –και αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με κανενός άλλου.

πηγή : Οι διακοπές μας κάνουν πιο ευτυχισμένους από τα υλικά αγαθά | Τεχνολογία | Ελευθεροτυπία

:clap::clap::clap:

XRISTOS71

Member
Το συναισθημα που νοιώθει το ζευγάρι της φωτογραφίας υπάρχει άραγε κάποιο υλικό αγαθό που να το υπερκαλύπτει ???? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ .......

ANEL

Member
Ωραία,τώρα ησύχασα,η επιστήμη απεφάνθη!!:p:p:pείμαστε σε καλό δρόμο;)

kalove

Member
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
το ταξίδι διαρκεί πολύ : από την στιγμή πού θα καρφωθεί στο μυαλό σου καί αρχίζεις να ψάχνεις τον προορισμό, τα εισιτήρια, την διαμονή, την παρέα σου,να ψάχνεις σε χάρτες, βιβλία, διαδύκτιο, να φτιάχνεις το πρόγραμμα, να φτιάχνεις την βαλίτσα σου, να παίρνεις την καλή σου διάθεση καί να φεύγεις... να το ζείς, να το βιώνεις,να το ρουφάς, να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή του...
το ταξίδι είναι αναλλοίωτο στο χρόνο. έχεις τις φωτογραφίες του, τα βίντεό του, τα ενθύμια του, τις αναμνήσεις του καί κυρίως το κουβαλάς στην καρδιά σου.
είναι δικό σου, δεν στο παίρνει καί δεν στο αλλοιώνει κανένας...ούτε ο χρόνος...

Earth Citizen

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Ε καλά, αυτό το ξέρουμε, δεν περιμέναμε να μας το πουν οι έρευνες:D

Lyda

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ναι βρε παιδια, δωσμου το πιο ακριβο αυτοκινητο και κλεισεμε σε ενα σπιτι και θα ειμαι ο πιο δυστυχισμενος ανθρωπος στον κοσμο.
Μονο υγεια να περπαταμε σε ομορφες πολεις και εξοχες και δεν θελω τιποτα αλλο

Panagiota^

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιράν, Εκουαδόρ, Τανζανία
Αχ εκεί νομίζω έχασε τη μπάλα η γενιά η τελευταία. Βλέπω τους γονείς μου και τη γενιά αυτή όλη και δεν ζούνε ουσιαστικά, απλά δουλεύουν για να πληρώνουν. Μέσα σ'αυτή τη φρενιώδη έκρηξη της τεχνολογίας, να πάρω κι αυτό, να πάρω κι εκείνο, ξεχάσανε πως ζούνε. Καμιά απόλαυση. Όχι λοιπόν κύριοι, δεν έχω αυτοκίνητο και δεν ενδιαφέρομαι να πάρω. Ούτε καλό κινητό. Θέλω απλά να γεμίσω εμπειρίες, να φτάσω 30, 40, 50 και κοιτώντας πίσω να έχω ζ-ή-σ-ε-ι.

xenos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Μεχρι και το κομπιουτερ πουλαω για να παω στο Μπαλι...:D:cool:

Bahari

Member
Καλά, δε νομίζω ότι χρειαζόμουν κανένα ψυχολόγο και καμιά έρευνα για να μου πει ότι πράττω το σωστό!!! :D

Αλλά μάλλον θα τυπώσω αυτό το άρθρο και θα το δείχνω σε φίλους και γνωστούς που με κοιτάνε με απορημένο βλέμμα κάθε φορά που σχεδιάζω και πραγματοποιώ ένα καινούριο ταξίδι, μιλώντας μου ταυτόχρονα με ενθουσιασμό για το καινούριο τους αυτοκίνητο/σαλόνι/κινητό... Ενθουσιασμός εφήμερος, μια που σύντομα θέλουν ένα καλύτερο αυτοκίνητο/σαλόνι/κινητό, ενώ στο μεταξύ παραπονιούνται ότι τα λεφτά δε φτάνουν για τέτοιες πολυτέλειες, δλδ για ταξίδια. :bleh::haha:

Βρε, συγκρίνεται με τίποτα η προετοιμασία, η προσμονή και μετά το ίδιο το ταξίδι και οι αναμνήσεις που το συνοδεύουν;
Πώς θα είναι ύστερα από 10-15 χρόνια το ολοκαίνουριο αυτοκίνητό μας για το οποίο ΤΩΡΑ νιώθουμε ευτυχισμένοι ; :roll:
Ένα ταξίδι όμως, παραμένει μέσα μας όσα χρόνια και αν περάσουν... οι εικόνες, οι εμπειρίες, οι γεύσεις, οι ήχοι και οι μυρωδιές που απολαύσαμε ακόμα και αν ξεθωριάσουν δε χάνονται ποτέ.:lol:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα