• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Οικονομικά Ελλήνων (και ταξίδια)

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

tripakias

Member
Μηνύματα
8.180
Likes
12.794
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Σωστα jimp,δεν κανουμε,αυτο ειναι το προβλημα.Κυριως εχουμε μαθει,για τις κυβερνησεις μας μιλαω,να κοροιδευουν και να μην κανουν μεταρυθμισεις,που δεν κοβουν τις σπαταλες απο το κομματικο κρατος, αλλα ξερουν μονο να βαζουν φορους και να κοβουν συνταξεις απο αυτους που δεν εχουν η και απο αυτους που πληρωναν ενα σωρο λεφτα τοσα χρονια και δεν τα παιρνουν ποτε πισω.Και φυσικα ποτε να μην φτιαχνεται ενα εθνικο σχεδιο αναπτυξης...οπως εγινε αλλου, μια μινιμουμ τελος παντων συμφωνια των περισσοτερων.
Ρε φιλε μας δουλευεις; Πες πως συμφωνουσαν να φτιαξουν ενα σχεδιο αναπτυξης. Σκεψου ποιοι θα το εφτιαχναν. Οι απατεωνες που ρημαξαν τη χωρα, αυτοι που συνεχιζουν την αντιλαικη πολιτικη που ξεκινησαν οι προηγουμενες κυβερνησεις κι οι ημιφασιζοντες σε ιδεες Καμμενος και Λεβεντης. Το ΚΚΕ δεν υπαρχει περιπτωση ν συμφωνησει ποτε σε κατι με τον οποιοδηποτε και τα αποβρασματα ευτυχως δεν τα παιζει κανενας.

Τι επιτυχια μπορει να εχει ενα τετοιο σχεδιο;
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.910
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Αυτο που ειχε στην πορτογαλια και στην κυπρο.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.180
Likes
12.794
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Αυτο που ειχε στην πορτογαλια και στην κυπρο.
Η Πορτογαλια δεν ηρθε σε καμια συμφωνια. Η κυβερνηση συνεργασιας σοσιαλιστων-αριστερων-κομμουνιστων εβαλε ταξη στην οικονομια. Αυξησε τους μισθους που ειχα μειωθει απο την προηγουμενη κυβερνηση, επανεφερε μετρα που ειχε καταργησει η Τροικα (οπως επαναφορα αργιων και 35ωρης εργασιας), μειωσε τη φορολογια. Η πορτογαλικη οικονομια αντιμετωπιζει σοβαρα προβληματα ακομα αλλα η αγορα της κινειται και γινονται πολλες επενδυσεις απο εγχωριες ωστοσο εταιριες. Ξενες επενδυσεις ειναι πολυ σπανιες. Το ΔΝΤ επικαλουμενη το μεγαλο χρεος της χωρας πιεζει για νεα ενταξη στο μηχανισμο στηριξης. Κατι που προς το παρον η κυβερνηση αρνειται.

Η αντιπολιτευση απλα δεν φερνει αντιρρησεις αφου τα μετρα εχουν κατα πως φαινεται θετικα αποτελεσματα.

Η Κυπρος που πραγματι υπηρξε συμφωνια εφαρμοσε ολα τα μετρα ακριβως οπως συμφωνηθηκαν. Ενας ακομη λογος ηταν πως δεν υπηρχαν αντιδρασεις απο το λαο. Ομως η Κυπρος δε αντιμετωπιζε το μεγεθος της κρισης της Ελλαδας, ουτε ειχε εναν αργοσχολο δημοσιο τομεα. Επισης τα εισοδηματα των Κυπριων ηταν πολυ κοντα σε αυτα των ισχυρων χωρων της ΕΕ και ακομη και μετα τη μειωση ειναι σε αρκετα υψηλα επιπεδα. Τελος η Κυπρος εδωσε ωθηση στον κατασκευαστικο της κλαδο και στις επενδυσεις. Δοθηκε η δυνατοτητα σε πολιτες και επιχειρησεις να χτισουν 20% επιπλεον σε σχεση με τα ακινητα που κατειχαν και οι νεοι αγοραστες απαλλαχθηκαν ισοβιως απο το φορο υπεραξιας. Επισης οι ξενοι που επενδυουν πανω απο 2 εκατομμυρια και οσοι καταθετουν 5 εκ. δεσμευμενα για 3 χρονια σε κυπριακη τραπεζα παιρνουν κυπριακο διαβατηριο. Η κυβερνηση εριξε την προσοχη της στην περικοπη των κρατικων δαπανων και σε διαρθρωτικες αλλαγες, ενω αντισταθηκε σθεναρα στη μεγαλη αυξηση της φορολογιας των εταιριων που ζητουσε η Τροικα.

Αποτελεσμα ηταν να επιτευχθουν οι στοχοι μεσα σε ενα χρονο και οχι σε τρια οπως ηθελε η Τροικα, κερδιζοντας ετσι την εμπιστοσυνη των αγορων.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
10.037
Likes
53.144
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Όλα τα παραπάνω τα έχουν και άλλοι λαοί, εκτός αν πιστεύεις οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι όλων (άλλοι περισσότεροι άλλοι λιγότερο).
Είναι πιο άρρωστη η νοοτροπία στην Ελλάδα, μακραν η πιο άρρωστη στην ΕΕ.

Απλά νομίζω ότι οι ξένοι τιμώρησαν την Ελλάδα με την λιτότητα αντί να κάνουν "structural reform".
Το ακριβώς αντίθετο έγινε. ΕιμΕί σε ταξίδι τωρα αλλά αν ψάξεις θα βρεθς απειρες συνεντευξεις απο Τόμσεν μέχρι Λαγκάρντ που εξηγούν πώς παρακαλουσαν μείωση συντάξεων και πάγωμα φόρων και η ελληνικη κυβέρνηση επέμενε σε νέους φόρους.
Μας έλεγαν "δανειστείτε για να πληρώσετε τα προηγούμενα δάνεια, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν για αύξηση φόρων, μείωση μισθών, ΕΝΦΙΑ κτλ".
Όχι βέβαια. Η υπερφορολογηση, που προήλθε απο τη χαζη λογική του θα πληρώσουν οι λιγοι, κατέστρεψε την απασχόληση, απέτρεψε επενδύσεις και απέτυχε να φέρει έσοδα λόγω εξαφανισης ρευστότητας. Για να βρεθούν έσοδα αναγκαστηκαννα στραφούν σε φορους ισοπεδωτικους, φορολιγωντας το μόνο που δεν μπορεί να κρύψει κανεις. Το σπίτι του, το οτικαπιυό μένει.
Αν ήθελαν πραγματικό "structural reform" τα μνημόνια θα είχαν πιο συγκεκριμένους όρους π.χ. "Μειώστε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων" και θα ήταν αδιαπραγμάτευτα.
Έγινε αυτό και η κυβέρνησις εσκουζε ότι η εε είναι φασιστική, δε μας δινει επιλογές κλπ.

Επίσης νομίζεις ότι επειδή οι Έλληνες έχουν όλα τα παραπάνω αξίζουν την λιτότητα?
Αξίζουν ή όχι πρέπει να αποκτήσουν οικονομία που να στέκεται στα πόδια της.


Απλά για κάποιους λόγους η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε διαφορετικά από άλλες χώρες. Δεν μπορεί κανείς από εμάς να γνωρίζει τους λόγους αλλά σίγουρα κάποιοι τους ξέρουν.
Ομοιως με τούς άλλους αντιμετωπιστηκε, απλα η ελλαδα αντεδρασε αλλιως, εντελως παιδιαστικα. Μόνο στην Ελλάδα θα κερδιζε εκλογές κομμα με τη ρητορική συριζα.
Δείξε μου μερικές χώρες που διαχρονικά χωρίς QE έχουν ξεπεράσει οικονομικές κρίσεις και έχουν αναπτυχθεί.
Μεξικο, Εκουαδόρ στα γρήγορα. Το δεύτερο δεν είχε καν δικο του νόμισμα...
Η ECB δεν ήθελε το QE αλλά τελικά το υιοθέτησε και δίνει και παράταση! (και κατά καιρούς έχουν πει ότι το έκανε και κάπως καθυστερημένα).
Δεν το ήθελαν ανεξέλεγκτα. Αν η ελλαδαειχε κάνει τη δουλειά της θα υπηρχε νωρίτερα.


Το να λες "οι Γερμανοί μας δανείζουν γιατί τους συμφέρει και έχουν κέρδος" δεν είναι συνωμοσία.
Αυτό έλειπε να μας δανείζουν για την ψυχή της μαναςτους. Αλλά συμφέρον να διαλυθεί η χώρα δεν έχουν.
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.910
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Jimp, τα ιδια ειπα κι εγω.Στην πορτογαλια οπως λες δεν αντεδρασε η αντιπολιτευση.Εγινε εδω το ιδιο και δεν το θυμαμαι; Το αντιθετο θυμαμαι...
Στην Κυπρο συμφωνησαν ολοι,ο λαος δεν αντεδρασε παρολο το κουρεμα των καταθεσεων που εγινε,γιατι ειδε ενα σχεδιο,που εδω δεν εγινε...και προχωρησαν μπροστα με εξυπνες ιδεες για ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Εμεις εδω τι καναμε για αυτην; ΤΙΠΟΤΑ απολυτως.το αντιθετο μαλιστα.Φοροι και ξανα φοροι.
Οσα ειπε ο yorgos με καλυπτουν απολυτα στα υπολοιπα.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
10.037
Likes
53.144
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αν το ρίσκο προκύπτει από την αξιοπιστία, οκ τότε όλοι θα δανείζονται με λόγια του αέρα.
Η αξιοπιστία δεν είναι ακριβώς λόγια του αέρα, προκύπτει απι τους δεικτες της κάθε χωρας. Της Ελλάδας ήταν τραγικοί.

απλά παραδέξου ότι το "Too big to fail" έπαιξε ρόλο στην περίπτωση της τράπεζας. Ενώ η Ελλάδα ήταν "ok to fail"
Και η Ελλάδα too big to fail ήταν, για αυτό και όλη η επιχείρηση διάσωσης. Αλλιώς χεσμενους μας είχαν.


26 ετών είμαι, πριν εκφράσω εγώ τις απόψεις (π.χ στα Ίμια) είχε πάρει θέση η ΕΕ?
Ναι, απλά δεν είναι απαραίτητα αυτεςπου σου αρέσουν.


Αφού τόσα χρόνια κάναμε λάθη, αυτοί όταν κάνουν λάθη δεν πρέπει να μας χρωστάνε;
Εχεις ενα ταλέντο να ξεκινάς από μια λογική υπόθεση και να καταλήγεις σε σουρεαλ συμπεράσματα. Η Ελλάδα δεν πληρωνειτα λάθη της, τα χρέη της πληρώνει, όπως όλες οι χώρες.

Με βάση την λογική σου οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν τα λάθη τους ενώ οι άλλοι όχι.
Τα χρεη τούς πρέπει να πληρώσουν.



Ειρωνεία αντί επιχειρήματος
.
Ερώτημα ήταν του Πώς κοστολογεις τα λάθη.

Δυστυχώς η αξιοπιστία αφορά μόνο αυτούς που δεν τους αφορά η έκφραση "too big to fail". Αν η Ελλάδα ήταν "too big to fail" θα σου πω , αν θα την έσωζαν ή όχι.
Μα την έσωσαν. Το αν δε μας αρέσει ο τρόπος είναι άλλο θέμα.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.910
Likes
18.846
Ας πουμε να διαχειριζεται το κρατος αυτους τους φυσικους πορους. Μια δεξια πολιτικη θα εδινε τη διαχειρηση σε ιδιωτικες εταιριες με σκοπο πανω απ' ολα το κερδος των εταιριων και ενα μικρο κερδος και για τους πολιτες για να μην παραπονιουνται. Σκεψου τωρα τι εχει κανει η Ελλαδα με τον πλουτο της.
Εσύ πιστεύεις ότι το ελληνικό δημόσιο που γνωρίζουμε μπορεί να διαχειριστεί φυσικούς πόρους πχ πετρέλαια φυσικό αέριο και να έχει κέρδη;; εδώ ακόμα και για την διαχείριση υδάτινων πόρων γινόταν (γίνεται ακόμα; ) πόλεμος στη Γαλλία γιατί ήθελαν σε κάποιες πόλεις να τις αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες και ας θεωρείται δημόσιο αγαθό.. Θέλω να πω ότι ναι και γω αυτό θα ήθελα, να τα διαχειρίζεται το δημόσιο, αλλά η πράξη δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει.. Άσε που δεν ξέρω κατά πόσο επιτρέπει η ΕΕ την διαχείριση τουλάχιστον ενεργειακών αποθεμάτων απο δημόσιο..

Κανενας πραγματικος αριστερος δεν συμφωνει με τα ακροαριστερα ολοκληρωτικα καθεστωτα που ακομη και οικονομικα ειναι σε τελειως διαφορετικη κατευθυνση με τις αξιες που πρεσβευει η αριστερα. Η ακρα αριστερα βασιστηκε και δημιουργησε ολιγαρχιες που συγκεντρωνουν τον πλουτο εις βαρος του λαου ενω για την αριστερα πανω απ' ολα ειναι ο ανθρωπος, οι ατομικες ελευθεριες και η δικαιοσυνη.
Μωρέ εγώ να συμφωνήσω αλλά αν τους βάλεις και τους δύο σε ένα χώρο να συζητήσουν για το ποιανού οι αξίες πρεσβεύει η πραγματική αριστερά το πιο πιθανό είναι να σκοτωθούν στο ξύλο..

Και αλήθεια για δείξε μου έναν πραγματικό αριστερό στην Ελλάδα με όραμα που να έχει και τα κοχόνες να κάνει τη διαφορά... τι κανείς;; γιατί άλλο να λες ότι είσαι αριστερός και άλλο να είσαι πραγματικά .. γιατί δεν μας ενδιαφέρει πια κανείς τι λέει μα κανείς ..το μάθαμε πια μετα απο τόσα χρόνια.. μας ενδιαφέρει τι κάνεις πλέον ποιος πραγματικά είσαι.. είσαι πραγματικά έξυπνος, τίμιος, ειλικρινής με ευθύνη απέναντι στο λαό που υπηρετείς;; εμ αυτά δεν είναι προσόντα πολιτικού στην Ελλάδα.. και αυτοί πραγματικοί αριστεροί φαντάζομαι δήλωναν..

Τέλος πάντων το θέμα είναι οτι η οικονομία της Ελλάδας δεν βελτιώνεται, η διαφθορά ζει και βασιλεύει και το χειρότερο οι νέοι ξεκινούν απο κει που ξεκινούσαν οι παππούδες μας .. η διαφορά τους είναι ότι εκείνοι είχαν όραμα και οι γιοί μας έχουν φάμπλετ..
 
Last edited:

tripakias

Member
Μηνύματα
8.180
Likes
12.794
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Jimp, τα ιδια ειπα κι εγω.Στην πορτογαλια οπως λες δεν αντεδρασε η αντιπολιτευση.Εγινε εδω το ιδιο και δεν το θυμαμαι; Το αντιθετο θυμαμαι...
Στην Κυπρο συμφωνησαν ολοι,ο λαος δεν αντεδρασε παρολο το κουρεμα των καταθεσεων που εγινε,γιατι ειδε ενα σχεδιο,που εδω δεν εγινε...και προχωρησαν μπροστα με εξυπνες ιδεες για ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Εμεις εδω τι καναμε για αυτην; ΤΙΠΟΤΑ απολυτως.το αντιθετο μαλιστα.Φοροι και ξανα φοροι.
Οσα ειπε ο yorgos με καλυπτουν απολυτα στα υπολοιπα.
Σε εκεινο που διαφωνω μαζι σου ειναι...

Αλλο τα κοινωνικα κεκτημενα,που εχουν σαφως ουσια,αλλο το κρατος πατερουλης, που μοιραχει αυτο τις δουλειες...που παραπεμπει σ αυτο που αποκαλει ο chrisbd αριστερος τροπος σκεψης στην οικονομια.αυτο ισχυει στην ελλαδα εδω και δεκαετιες,οχι μονο τωρα.
Η βαρια φορολογια για ολους και η αποδομηση του κοινωνικου κρατους ειναι μαλλον προιοντα δεξιας σκεψης παρα αριστερης. Αν και θα ελεγα πως ειναι περισσοτερο παραδοσιακης ελληνικης κομματικης σκεψης.
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.910
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Απο οτι φαινεται ειναι ελληνικο συμπτωμα,ειτε αριστερων,ειτε δεξιων
 

Ntt

Member
Μηνύματα
432
Likes
989
Μεξικο, Εκουαδόρ
Δηλαδή συγκριτικά με την Ελβετία, την Σουηδία, την Δανία (που έκανε hidden QE όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς) κτλ το Μεξικό και το Εκουαδόρ που δεν έκαναν είναι καλύτερα?
Τότε παιδιά μην συγκρίνουμε την Ελλάδα με αποτυχημένες χώρες όπως η Ελβετία, θα φτιάξω τις επόμενες ημέρες ένα βιογραφικό για χρηματιστηριακά στο Μεξικό, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στα Ισπανικά?
Ας αφήσετε όσοι είστε Ελλάδα την χώρα και στείλτε βιογραφικό στο Μεξικό για δουλειά αντί π.χ. για Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία , Ελβετία κτλ
Θέλει προσπάθεια να πείσεις κάποιον ότι το Μεξικό είναι καλύτερο από την Ελβετία (η οποία έκανε QE)

Δεν έχει νόημα να συνεχίσει το debate "QE or not QE". Απλά γενικότερα θεωρώ ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ξεπεράσουν οι χώρες οικονομικές κρίσεις. Δεν είναι το απόλυτο εργαλείο που κάνει μαγικά, απλά είναι κάτι που έχει δουλέψει στο παρελθόν για πολλές χώρες.

Μα την έσωσαν. Το αν δε μας αρέσει ο τρόπος είναι άλλο θέμα.
Σε αυτό έχουν απαντήσει ο @tripakias , @jimp και ο @chrisbd και είμαι σίγουρος ότι όσοι ζουν στην Ελλάδα (με λίγες εξαιρέσεις) βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της διάσωσης.
Αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ( ο οποίος με έμμεσο/άμεσο τρόπο δεν κέρδισε μέσω της κρίσης) και συμφωνεί ότι μας έσωσαν με το σωστό τρόπο, τότε να το πει στη κουβέντα παρακαλώ πολύ.

Τέλος πάντων το θέμα είναι οτι η οικονομία της Ελλάδας δεν βελτιώνεται, η διαφθορά ζει και βασιλεύει και το χειρότερο οι νέοι ξεκινούν απο κει που ξεκινούσαν οι παππούδες μας .. η διαφορά τους είναι ότι εκείνοι είχαν όραμα και οι γιοί μου έχουν φάμπλετ..
Τα είπες όλα σε λίγες γραμμές. Άσχετο ένα καλό βιβλίο που με βοήθησε (όταν είχα αρχίσει να απογοητεύομαι και να λέω "στην Ελλάδα δεν θα βρω αυτό που θέλω ποτέ") ήταν το
https://www.politeianet.gr/books/97...nete-plousioi-me-ti-dunami-tis-skepsis-181417

Νομίζω κάθε άνθρωπος που το διαβάζει μπορεί να πάρει ψυχική δύναμη και να βάλει το μυαλό του σε κάποια τάξη για το τι επιδιώκει από την ζωή του.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
10.037
Likes
53.144
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δηλαδή συγκριτικά με την Ελβετία, την Σουηδία, την Δανία (που έκανε hidden QE όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς) κτλ το Μεξικό και το Εκουαδόρ που δεν έκαναν είναι καλύτερα?
Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό κατάλαβες.

Έγραψες ότι σε καμία κρίση δεν κατάφερε να βγει αποτελεσματικά μια χώρα χωρίς QE. Ε κι εγώ σου έγραψα ότι η πιο επιτυχημένη ιστορία εξόδου από σοβαρότατη κρίση στο πρόσφατο παρελθόν έγινε χωρίς καμία QE, χωρίς καν εθνικό νόμισμα και είναι το παράδειγμα του Εκουαδόρ. Και με ρωτάς αν νομίζω ότι το Εκουαδόρ έχει καλυτερο βιοτικό επίπεδο από τη Δανία, hello? Το Εκουαδόρ ήταν μια χώρα καταχρεωμένη, που αδυνατούσε να πληρώσει συντάξεις, είχε μισθούς των 13 ευρώ όταν το πρωτοεπισκέφθηκα το 1997 και λίγα χρόνια αργότερα οι ταξιτζήδες του πληρώνονταν 800. Διέφυγε από μια τεράστια κρίση (καμία σχέση με την "κρίση" της Δανίας) κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που στηρίζεις πως σώνει και καλά γίνοτναι σε όλες τις περιπτώσεις κρίσεων. Ε δε γίνονται και είναι textbook η περίπτωσή του. Η σύγκριση με το βιοτικό επίπεδο της Ελβετίας έχει τόση σχέση με αυτό που συζητάμε όσο το τελευταίο χιτ της Έφης Θώδη. Εκτός κι αν η Ελβετία είχε φτάσει κάποτε στα τάρταρα του Εκουαδόρ και ξαφνικά έγινε υπερδύναμη χάρη στη μαγική QE. Στις πιο εξτρίμ περιπτώσεις κρατικής χρεοκοπίας, από την Κούβα μέχρι το Εκουαδόρ, η QE είχε την εξης χρήση: καμία.
Τότε παιδιά μην συγκρίνουμε την Ελλάδα με αποτυχημένες χώρες όπως η Ελβετία
Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε την κρίση της Ελλάδας με αντίστοιχες ευρωπαϊκές (αν και υπάρχουν ομοιότητες με Πορτογαλίες και Κύπρους, το πρόβλημα δεν ήταν τραπεζικό κυρίως) και μάλλον πρέπει να ανατρέξει κανείς σε λατινοαμερικάνικα παραδείγματα.
, θα φτιάξω τις επόμενες ημέρες ένα βιογραφικό για χρηματιστηριακά στο Μεξικό, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στα Ισπανικά?
Στη διαθεσή σου. Το στέλνουμε όμως και στο ΚΑράκας, όπου εφήρμοσαν τις λύσεις Βαρουφάκη σε παρακαλώ.
Θέλει προσπάθεια να πείσεις κάποιον ότι το Μεξικό είναι καλύτερο από την Ελβετία (η οποία έκανε QE)
Περισσότερη προσπάθεια θέλει να κατανοήσεις ότι αυτό σου έγραψα, πραγματικό κατόρθωμα.
Δεν έχει νόημα να συνεχίσει το debate "QE or not QE". Απλά γενικότερα θεωρώ ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ξεπεράσουν οι χώρες οικονομικές κρίσεις. Δεν είναι το απόλυτο εργαλείο που κάνει μαγικά, απλά είναι κάτι που έχει δουλέψει στο παρελθόν για πολλές χώρες.
Σε αυτό συμφωνούμε. Απλά στις πιο χτυπητές περιπτώσεις ήταν αποτυχία. Για κάθε πιτυχημένη χρήση του μπορεί και να σου βρω δέκα αποτυχημένες.

Αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ( ο οποίος με έμμεσο/άμεσο τρόπο δεν κέρδισε μέσω της κρίσης) και συμφωνεί ότι μας έσωσαν με το σωστό τρόπο, τότε να το πει στη κουβέντα παρακαλώ πολύ.
Αν διάβασες τη φράση μου που ήταν έστω τα κακά πληκτρολογημένα ελληνικά μου θα διαπίστωνες πως δεν είπα ότι μας διέσωσαν με το σωστό τρόπο, μάλλον το αντίθετο. Είπα όμως ότι μας διέσωσαν, το οποίο φαίνεται να αποδέχεσαι, αποδεικνύοντας ότι και η Ελλάδα ήταν too big to fail, σε αντιδιαστολή με αυτό που υποστήριξες, ότι στην περίπτωσή της για κάποιους σκοτεινούς λόγους ίσχυσε κάτι διαφορετικό.
 

Ntt

Member
Μηνύματα
432
Likes
989
Κανείς δεν μίλησε για μαγική λύση. Όλα είναι συνδυασμός πραγμάτων δηλαδή μεταρρυθμίσεις (πραγματικές και όχι ΕΝΦΙΑ κτλ) και επενδύσεις (νέο χρήμα στην αγορά είτε με QE είτε με επενδύσεις).
Δυστυχώς το ότι συγκρίνουμε την Ελλάδα με το Εκουαδόρ, μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι.
Επίσης νομίζω ότι το Εκουαδόρ είχε διαγράψει μεγάλο ποσοστό του χρέους. Στην Ελλάδα οι δανειστές ήθελαν κάτι σαν "ρευστοποίηση του χρέους" κάτι που ήταν/είναι αδύνατο.

Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο google (μιλάμε για 2-3 λεπτά) βρήκα αυτό

http://www.euronews.com/2015/06/17/...ssange-and-the-greek-crisis-ecuador-president

Κάτι που επιβεβαιώνει ότι μία χώρα απλά με δάνεια δεν φτάνει πουθενά. QE ή κούρεμα χρέους είναι απαραίτητα, ταυτόχρονα με μεταρρυθμίσεις . Αν έκρινα και από το άρθρο το κούρεμα του χρέους ήταν μονομερής ενέργεια?
Θα ψάξω τις επόμενες ημέρες να βρω περισσότερα στοιχεία αν υπάρχει κάποιο πιο αναλυτικό άρθρο.

Το στέλνουμε όμως και στο ΚΑράκας, όπου εφήρμοσαν τις λύσεις Βαρουφάκη σε παρακαλώ.
Αν νομίζεις ότι ο συνδυασμός λύσεων που πιστεύω είναι αυτά που έλεγε η κυβέρνηση το 2015...λυπάμαι τι να πω.
Η κυβέρνηση το 2015 είχε στο νου της "ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ*λος μας). Συγγνώμη δεν ενστερνίζομαι κάτι τέτοιο. Απλά όπως είπα στο πιο πάνω post οι ξένοι ήθελαν μεταρρυθμίσεις, απορροφώντας χρήμα από την αγορά (ενώ συνήθως πρέπει να γίνετε το αντίθετο).
Επίσης σχετικά με την κρίση της κάθε χώρας, όλα είναι σχετικά.
Όπως λέμε στο trading, υπάρχει ένα equilibrium στο chart το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε επενδυτικό προϊόν.
Δυστυχώς δεν έχω μελετήσει την κρίση στο Εκουαδόρ, απλά είμαι σίγουρος ότι το equilibrium της οικονομίας του Εκουαδόρ είναι διαφορετικό από ότι των Ευρωπαίκών χωρών.
Η Ελλάδα με την κρίση όχι απλά ήρθε πίσω στο equilibrum αλλά κατέρρευσε οικονομικά.


ότι μας διέσωσαν, το οποίο φαίνεται να αποδέχεσαι,
Εδώ θα διαφωνήσουμε, απλά αστειεύομαι όταν λέω ότι μας διέσωσαν. Αν ήμασταν too big to fail τότε δεν θα είχαν επηρεαστεί οι ζωές των Ελλήνων τόσο πολύ. Η Ελλάδα πέφτει 7 χρόνια και ακόμη δεν είμαστε σίγουροι ότι έφτασε στον πάτο.
Διάσωση η οποία δεν έφερε αποτελέσματα είναι σαν να μην έγινε.

Αν εγώ κάνω αύριο trade στο χρηματιστήριο και χάσω ένα μεγάλο ποσό (το οποίο θα κάνω να το αναπληρώσω δυσανάλογο μεγάλο διάστημα) , δεν θα πάω να πω στο αφεντικό μου να πω "Ξέρεις προσπάθησα να κερδίσω και ας έχασα". Θα αλλάξω την τεχνική μου ανάλυση ή το risk management ή κάτι που θα με κάνει κερδοφόρο!
Εσύ από τα λεγόμενα σου μου λες "Προσπάθησαν να μας διασώσουν ε και δεν τα κατάφεραν τι να κάνουμε τώρα φταίμε και εμείς". Προσπάθησαν και απέτυχαν, έπρεπε να αλλάξουν την "συνταγή". Δεν έπαιζαν monopoly και αν έχανε κάποιος δεν πειράζει θα κέρδιζε την επόμενη φορά. Πειραματίστηκαν με την οικονομία ενός κράτους. Η διαφορά από το προσπαθώ και από το πετυχαίνω είναι τεράστια. Διαφωνώ στο μας έσωσαν, συμφωνώ στο προσπάθησαν.

"Να Κάνεις το Ίδιο Πράγμα Συνέχεια και να Περιμένεις Άλλο Αποτέλεσμα Είναι Παράνοια"
 
Last edited:
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.789
Μηνύματα
912.786
Μέλη
39.518
Νεότερο μέλος
Kostasrs22

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom