Yorgos
Member
- Μηνύματα
- 9.977
- Likes
- 52.469
- Επόμενο Ταξίδι
- Umhlanga
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Συμφωνούμε, αν και μακάρι να είχαμε τη μισή από την επιτυχία του ΕΚουαδόρ στην αντιμετώπιση της κρίσης του.Δυστυχώς το ότι συγκρίνουμε την Ελλάδα με το Εκουαδόρ, μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι.
Όχι ακριβώς διαγραφή (πιο πολύ παύση ήταν) κι όχι ακριβώς μονομερώς. Όχι ότι ενθουσιάστηκαν οι δανειστές με τη λύση που τους πρότεινε η κυβέρνηση, αλλά όταν τηδέχτηκαν οι περισσότεροι, την αποδέχθηκαν και οι υπόλοιποι, ακριβώς επειδή έδειχνε σοβαρή, ή τέλος πάντων με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.Επίσης νομίζω ότι το Εκουαδόρ είχε διαγράψει μεγάλο ποσοστό του χρέους. Στην Ελλάδα οι δανειστές ήθελαν κάτι σαν "ρευστοποίηση του χρέους" κάτι που ήταν/είναι αδύνατο.
Δε διαφωνούμε σε αυτό, ίσως στην προτεραιότητα όλων αυτών. Και στο αν στην Ελλάδα δόθηκε η ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και αν είχε τη διάθεση να τις κάνει.Κάτι που επιβεβαιώνει ότι μία χώρα απλά με δάνεια δεν φτάνει πουθενά. QE ή κούρεμα χρέους είναι απαραίτητα, ταυτόχρονα με μεταρρυθμίσεις .
Χαίρομαι.Αν νομίζεις ότι ο συνδυασμός λύσεων που πιστεύω είναι αυτά που έλεγε η κυβέρνηση το 2015...λυπάμαι τι να πω.
Ούτε καν αυτό δε ήταν. Μιλάμε για κυβέρνηση που εν μέσω κρίσης υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα, 300.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο (βαριέμαι να το κοιτάξω, μπορεί να ήταν και 20...), αύξηση του μίνιμουμ μισθού και δωρεάν ΜΜΜ. Απίστευτα πράγματα.Η κυβέρνηση το 2015 είχε στο νου της "ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κ*λος μας). Συγγνώμη δεν ενστερνίζομαι κάτι τέτοιο.
ΜΕ δεδομένο τον πρότερο βίο της χώρας ήταν λογικό. Κι αυτοί τράπεζες και ψηφοφόρους είχαν να ικανοποιησουν, δεν είναι η UNICEF.Απλά όπως είπα στο πιο πάνω post οι ξένοι ήθελαν μεταρρυθμίσεις, απορροφώντας χρήμα από την αγορά (ενώ συνήθως πρέπει να γίνετε το αντίθετο).
ΙΣχύει. Από την ανεπίσημη οικονομία μέχρι τους πετρελαϊκούς πόρους κι το απαίδευτο ανθρώπινο δυναμικό, η δομή της οικονομίας τους ήταν εντελώς διαφορετική.Δυστυχώς δεν έχω μελετήσει την κρίση στο Εκουαδόρ, απλά είμαι σίγουρος ότι το equilibrium της οικονομίας του Εκουαδόρ είναι διαφορετικό από ότι των Ευρωπαίκών χωρών.
Οι ζωές τους επηρεάστηκαν διότι η χώρα έκανε ελάχιστα να βοηθήσει τη διάσωση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ο χρόνος που χάθηκε ήταν καταστροφικός, για να μιλήσουμε για το κλείσιμο των τραπεζών από τον ΥΠΟΙΚ που κυριολεκτικά κατέστρεψε τη χώρα.Εδώ θα διαφωνήσουμε, απλά αστειεύομαι όταν λέω ότι μας διέσωσαν. Αν ήμασταν too big to fail τότε δεν θα είχαν επηρεαστεί οι ζωές των Ελλήνων τόσο πολύ.
Αυτό το συζητάμε, νομίζω ότι πια υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πάτος πέρασε. Αποδείξεις δεν είναι.Η Ελλάδα πέφτει 7 χρόνια και ακόμη δεν είμαστε σίγουροι ότι έφτασε στον πάτο.
Αν δεν είχε γίνει διάσωση, δε θα συζητούσαμε τώρα. Ζω σε χώρα που δε διασώθηκε. Δε θα είχες ρευμα για να μου γράψεις, πιθανότητα ούτε καν θερμίδες.Διάσωση η οποία δεν έφερε αποτελέσματα είναι σαν να μην έγινε.
Αν χάσεις ένα μεγάλο ποσό, το αφεντικό σου σου δανείσει για να μην πας φυλακή με όρους να δουλέψεις παραπάνω, να περιορίσεις τα έξοδά σου και να δουλέψεις αποτελεσματικότερα κι εσύ πας και κάνεις δημοψήφισμα στο σπίτι σου για το αν θα δεχτείς την πρόταση ή αν θα ζητήσεις και αποζημίωση για το δεύτερο ΠΑγκόσμιο, να δω τι αντιπρόταση θα σου κάνει το αφεντικό σου. Μάλλον πολύ γενναιόδωρη δε θα είναι.Αν εγώ κάνω αύριο trade στο χρηματιστήριο και χάσω ένα μεγάλο ποσό (το οποίο θα κάνω να το αναπληρώσω δυσανάλογο μεγάλο διάστημα) , δεν θα πάω να πω στο αφεντικό μου να πω "Ξέρεις προσπάθησα να κερδίσω και ας έχασα". Θα αλλάξω την τεχνική μου ανάλυση ή το risk management ή κάτι που θα με κάνει κερδοφόρο!
Προσπάθησαν, εδωσαν μια συνταγή, μπορεί και να μην ήταν η καλύτερη, κι ο ασθενής τους της πέταξε στην μούρη και ζήτησε και αποζημίωση, αφού τους είπε ότι αυτοί τον κόλλησαν την ασθένειά του.Εσύ από τα λεγόμενα σου μου λες "Προσπάθησαν να μας διασώσουν ε και δεν τα κατάφεραν τι να κάνουμε τώρα φταίμε και εμείς". Προσπάθησαν και απέτυχαν έπρεπε να αλλάξουν την "συνταγή". Δεν έπαιζαν monopoly και αν έχανε κάποιος δεν πειράζει θα κέρδιζε την επόμενη φορά. Πειραματίστηκαν με την οικονομία ενός κράτους.
Αυτό είναι για την ελληνική κυβέρνηση. Που μια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κι ένα άνοιγμα των καταραμένων κλειστών επαγγελμάτων δεν μπορεί να κάνει μη χάσει ψηφαλάκια (όπως δεν πάγωνε τις συντάξεις για να μη χάσει το σίγουρο ψηφοδέλτιο) και επιμένει σε έξτρα φορολόγηση "για να πληρώσουν οι πλούσιοι" (που οι πολύ πλούσιοι έτσι κι αλλιώς δε θα πληρώσουν λόγω διαφθοράς ή φύσης της δραστηριότητάς τους π.χ. ναυτιλία και τελικά θα πληρώσουν οι μεγαλομεσαίοι με αποτέλεσμα να κλεισουν τις επιχειρήσεις τους)."Να Κάνεις το Ίδιο Πράγμα Συνέχεια και να Περιμένεις Άλλο Αποτέλεσμα Είναι Παράνοια"
Επειδή ήμουν ερειστικός, σου ζητάω συγγνώμη