Αυστρία Ουγγαρία Π.Γ.Δ.Μ. Πολωνία Ρουμανία Σερβία Σλοβακία Τσεχική Δημοκρατία Οδικό Ταξίδι με δύο οικογένειες (4 ενήλικες - 5 παιδιά)

nickro

Member
Μηνύματα
17
Likes
147
Roadtrip 2024

3 – 14 Ιουλίου

4.000 χλμ. + 220 ναυτικά μίλια

8 χώρες - 15 πόλεις

2 οικογένειες – 2 αυτοκίνητα

Ταξιδέψαμε 2 οικογένειες 4 ενήλικες και 5 παιδιά (7,9,9, 11 και 12 ετών)

Ιδιαίτερα σημεία αναφοράς τα αλατωρυχεία στη Βιέλιτσκα, το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, τα λουτρά στο Μισκολκ, η Πράγα, η Κρακοβία και η Βιέννη και το γραφικό Τσέσκυ Κρούμλοβ

Αφετηρία: Λήμνος

1η ημέρα: Θεσσαλονίκη – Νις – Τιμισοάρα

Στα οδικά ταξίδια που κάνω επειδή πλέον έχω κάνει αρκετά και έχω κάποια εμπειρία σε συνδυασμό ότι για να κινηθείς οδικώς προς βορά ή δυτικά περνάς από τα ίδια μέρη Σκόπια, Σερβία τα οποία τα έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές, αποφάσισα όντας ξεκούραστος και με το ηθικό της πρώτης μέρας να ανέβω όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι’ αυτό το λόγο η πρώτη διανυκτέρευση προγραμματίστηκε για την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Σπάσαμε την διαδρομή με μια δίωρη στάση στο Νις που ήταν ακριβώς στη μέση. Ξεκινήσαμε από Ευζώνους στις 6 το πρωί και χωρίς να βρούμε ιδιαίτερα κίνηση στο ρεύμα μας περάσαμε τα σύνορα. Το ίδιο συναντήσαμε και στην είσοδο για Σερβία οπότε κατά τις 10 με 10.30 βρισκόμασταν στο Νις. Είμασταν δύο οικογένειες με 5 παιδιά. Για την οικογένεια μου δεν ήταν η πρώτη φορά στο Νις καθότι έχουμε κάνει πολλά οδικά ταξίδια ανά την Ευρώπη. Μπορώ να πω ότι το Νις βελτιώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Κάναμε μια βόλτα στο κάστρο και στο κέντρο, ήπιαμε ένα καφέ και μετά από δύο ώρες αναχωρήσαμε για τον τελικό προορισμό της ημέρας. Το πλάνο που ακολουθήσαμε συνοπτικά ήταν:

Obrenoviceva ulica μαγαζιά- καφές στο Tramvaj → Kopitareva Ulica foto– Kazandzijsko sokace εστιατόρια→ Trg Republic → Trg King Milan→ Nis Fortress

Λίγο πριν το Βελιγράδι βγήκαμε από το κύριο οδικό δίκτυο και μέσω της Σέρβικής επαρχίας και στη συνέχεια της Ρουμανικής φθάσαμε στην Τιμισοάρα κατά τις 5μιση.Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας και φρεσκαριστήκαμε μετά από μια ώρα ήμασταν στους δρόμους. Ακολουθώντας την διαδρομή:

πλατεία Ουνιρι (Piata Unirii) (Ναός της Ανάληψης Σερβικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, ρωμαιοκαθολική εκκλησία καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου) → Ναός στην Piata Victoriei με την σερβορθοδοξη εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στον ίδιο χώρο → Μουσείο Επανάστασης του 1989 → Πάρκο των Ρόδων δίπλα στο κανάλι του ποταμού Μπέγκα → Εθνική Όπερα → Alba Iulia umbrellas

Μετά από μια πλήρης ημέρα και αφού φάγαμε στο κέντρο κατά τις 22.30 πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Με εξαίρεση την πρώτη ημέρα και τις δύο τελευταίες ημέρες της επιστροφής οι αποστάσεις στο μάξιμουμ ήταν γύρω στις 3,5 με 4 ώρες και αυτό με ενδιάμεσες στάσεις.

2η ημέρα: Τιμισοάρα – Οραντέα – Ντεμπρετσεν – Μισκολκ

Λίγο αργότερα σε σχέση με την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε την ημέρα με τελικό προορισμό το Μισκολκ της Ουγγαρίας. Είχαμε προγραμματίσει δύο ενδιάμεσες στάσεις. Ξεκινήσαμε από το Μισκολκ κατά τις 9.30 με αρχικό προορισμό τη συνοριακή πόλη της Ρουμανίας την Οραντέα. Σε περίπου 3 ώρες ήμασταν στην πόλη. Μια ωραία μικρή γραφική πόλη στο κέντρο της. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν:

Union Square (Moon Church, Black Eagle Palace) → Republicii Bulevard (Moskovits Palace) → Ferdinand Square → Oradea´s Castle

Κάναμε βόλτα στο κέντρο, τσιμπήσαμε κάτι και μετά από δύο ώρες ήμασταν έτοιμοι για αναχώρηση προς Ουγγαρία και συγκεκριμένα στο Ντεμπρετσεν. Μετά από μία ώρα και 10 λεπτά φτάσαμε γύρω στις 14.30. Κι εκεί κάναμε βόλτα στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουγγαρία ακολουθώντας την διαδρομή:

Μεγάλη Εκκλησία → καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας→Μουσείο Deri

Και γενικότερα κάναμε βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στην οποία τύχαμε και ένα φεστιβάλ στρατιωτικών ορχηστρών που είχε μαζέψει αρκετό κόσμο.Αφού περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, φάγαμε το παγωτό μας για να αναπληρώσουμε τις θερμίδες που είχαμε χάσει ξεκινήσαμε για τον τελικό προορισμό της ημέρας το οποίο ήταν στην μια ώρα και 15 λεπτά. Αφού ξεκινήσαμε κατά τις 17.30 μέχρι να βρούμε τα δωμάτια μας φτάσαμε σε αυτά κατά τις 19.00. Πάλι τακτοποιηθήκαμε, φρεσκαριστήκαμε και βγήκαμε για μια σύντομη νυκτερινή βόλτα και για να τσιμπήσουμε κάτι πρόχειρο κατά τις 21.00. Γενικά δεν είχε πολύ κίνηση το κέντρο εκτός από νέο κόσμο που έπινε την μπύρα του σε κάποιες παμπ σε συνδυασμό με τους αγώνες του euro που είχε εκείνη την περίοδο. Μετά από μια σύντομη βόλτα επιστρέψαμε να ξεκουραστούμε και να οργανωθούμε για την επόμενη μέρα. Το θε τικό της επόμενης μέρας ήταν ότι οι αποστάσεις ήταν σε μια ακτίνα 25 χλμ και με διανυκτέρευση στην ίδια πόλη.

3η ημέρα: Μισκολκ – Λιλαφουρεντ – Ντισγκυορ – Μισκολκταπόλκα – Μισκολκ

Το πρόγραμμα για αρχή είχε τα λουτρά της Μισκολκταπόλκα όπου υπάρχει μια πισίνα εντός μιας σπηλιάς. Είχε κανονικά νερά και σε διάφορες αίθουσες και πιο θερμά. Πολύ ωραίο σαν εμπειρία και όμορφο. Είχε επίσης και εκτός σπηλιάς διάφορες πισίνες και για τα παιδιά.

Γενικά για όσους ενδιαφέρονται έχει κι άλλες εγκαταστάσεις η περιοχή είτε νεροτσουλίθρες είτε για λουτρά. Εμείς επιλέξαμε το εισιτήριο των τεσσάρων ωρών και όχι όλης της ημέρας. Δεν υπάρχει δυνατότητα κράτησης αλλά και δεν χρειάζεται. Αφού χαλαρώσαμε αρκετά και μετά από 4 ώρες καθίσαμε να φάμε σε ένα μαγαζί της γειτονιάς δοκιμάζοντας και τοπικές γεύσεις. Στη συνέχεια κινηθήκαμε για το κάστρο Diosgyor , το Lillafüred ( Palace Hotel) και το Εθνικό Πάρκο Bükk μεταξύ Szilvásvárad και Lillafüred. Δυστυχώς δεν μας βόλεψαν οι ώρες να πάρουμε το δασικό τρένο το οποίο ξεκινάει από το Lillafüred και καταλήγει στην πόλη. Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην πόλη όπου κάναμε μια βόλτα χωρίς ιδιαίτερη κίνηση πάλι, στη συνέχεια πήγαμε στο εμπορικό που βρίσκεται εντός της πόλης και μετά το βράδυ πήγαμε στο δωμάτιο μας για ξεκούραση. Για όσους ενδιαφέρονται η πόλη έχει μια ελληνορθόδοξη εκκλησία στην οποία υπάρχει άτομο που μιλάει ελληνικά και μπορεί νασας ξεναγήσει.

4η ημέρα: Μισκολκ – Κόσιτσε – Ζακοπάνε – Κρακοβία

Ξεκινώντας κατά τις 9 αρχικός προορισμός ήταν η Σλοβακία και η δεύτερη πόλη της το Κοζιτσε το οποίο απείχε μια ώρα και κάτι. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει έλεγχος συνόρων φτάσαμε πολύ γρήγορα στην πόλη κατά τις 10.30. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν Hlavné námestie square → Cathedral of St. Elisabeth→Urbanova veža→chapel of St. Michael→ Dolná brána gate→statue of the Marathon Runner→Ο Καθεδρικός της Αγίας Αικατερίνης→Το Θέατρο και το Συντριβάνι που Τραγουδάει. Μετά από δύο ώρες ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό το Ζακοπάνε της Πολωνίας, ένα χειμερινό θέρετρο με χιονοδρομικό κέντρο το οποίο όμως και το καλοκαίρι είχε πάρα πολύ κόσμο. Ένα πολύ ωραίο μέρος με χαρακτηριστικό τα σπιτάκια φτιαγμένα από ξύλο. Φτάσαμε κατά τις 15.00. Ακολουθήσαμε την κεντρική οδό Krupowski Street και κάναμε βόλτα στο κέντρο και φάγαμε για μεσημεριανό. Η συνέχεια μετά από κανένα δίωρο ήταν ο τελικός προορισμός η Κρακοβία, όπου απέχει δύο ώρες. Η διαδρομή με την φύση πριν το Ζακοπάνε και μετά προς Κρακοβία φανταστική. Τα χιλιόμετρα δεν ήταν πολλά αλλά επειδή κινούμασταν σε δρόμο στενό μέσα στα δάση σε συνδυασμό με την κίνηση αύξησε τον χρόνο μέχρι να φτάσουμε. Το απόγευμα φτάσαμε στην Κρακοβία όπου είχαμε δύο διανυκτερεύσεις. Ενδεικτικά γράφω αυτά που επισκεφθήκαμε στις δύο ημέρες εντός πόλης.

1. Παλιά πόλη ( Stare Miasto)

2. Κάστρο Βαβέλ

α. ο Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας

Η είσοδος στον Καθεδρικό είναι δωρεάν ενώ για το καμπαναριό Sigismund, τους βασιλικούς τάφους, και το μουσείο του Καθεδρικού το εισιτήριο κοστίζει 14 ζλότι

β. Ανεβαίνουμε από την σκάλα στην οδό Podzamcze που μας οδήγεί στην πύλη Herbowa.

γ. Μνημείο Tadeusz Kościuszko

δ. ο πύργος ρολογιού του Καθεδρικού,

ε. Μνημείο του Πάπα Ιωάννη Παύλου II ,

στ. Το εκθεσιακό κέντρο του Βασιλικού κάστρου και

ζ. ο πύργος Sandomierska

η. Πύργο του κλέφτη (Baszta Złodziejska),

θ. ο Δράκος της Βάβελ (Smok wawelski)

ι. bulwar Czerwieński. η Aleja Gwiazd δηλαδή η Λεωφόρος των Αστέρων. Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στην bulwar Czerwieński μέχρι το πάρκο μνήμης

ια. γέφυρα Grunwaldzki

ιβ. την Βασιλική του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τη Μονή καλογραιών στην Εβραϊκή συνοικία.

3. Rynek Glowny

a. Wieża Ratuszowa, Πύργος Δημαρχείου

b. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Bazylika Mariacka). Από μια πύλη στην πλατεία Mariacki,

c. μικρή αγορά Mały Rynek.

4. Florianska εμπορικό πεζόδρομο

5. Kazimierz

plac Jana Nowaka Jeziorańskiego εκεί που βρίσκεται και η κεντρική είσοδος του εμπορικού Galeria Krakowska

α. οδό Paulińska βρίσκουμε τη Μονή καλογραιών (św. Pawła Pierwszego Pustelnika – Paulinów)

(1) τη Βασιλική του Αρχάγγελου Μιχαήλ,

(2) την εντυπωσιακή λίμνη św. Stanisława με το άγαλμα του Αγίου Stanisława (Sadzawka św. Stanisława)

β. συνεχίζουμε από την οδό Skałeczna.

Ρωμαιοκαθολική εκκλησία Αγίας Αικατερίνης και Αγίας Μαργαρίτας (św. Katarzyny Aleksandryjskiej i św. Małgorzaty).

γ. καρδιά της Εβραϊκής συνοικίας στην οδό Bożego Ciała 18

Στην οδό Beera Meiselsa : Schindler's List Passage.

Το σοκάκι μας βγάζει στην οδό Józefa

Το κέντρο της εβραϊκής συνοικίας είναι η plac Nowy

Συναγωγή Tempel, η Συναγωγή Kupa, Εβραϊκό κοινοτικό κέντρο της Κρακοβίας.

Η οδός Szeroka Once Upon A Time | Chajim Kohan.

μεγάλη πλατεία της Εβραϊκής συνοικίας.

οδό Bartosza και βρίσκουμε την πιο διάσημη τοιχογραφία στο Καζιμιέρζ σε ένα κτίριο λίγα μέτρα πίσω από την παλιά συναγωγή.

Ακολουθούμε την οδό Mostowa, και φτάνουμε στον ποταμό στην πεζογέφυρα Kładka Ojca Bernatka.

συνοικία του Podgórze Στην οδό Józefińska 3, είναι η πιο διάσημη τοιχογραφία στην περιοχή. Ο δρόμος βγάζει στην κεντρική Bolesława Limanowskiego και την πλατεία Rynek Podgórski.

πλατεία Rynek Podgórski, Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ

6. Νέα Πόλη

7. Μπάρμπικαν της Κρακοβίας

8. Πύλη του St. Florian

Plac Szczepański πηγαίνουμε στο ξακουστό Charlotte καταπληκτικές χειροποίητες πραλίνες και μαρμελάδες του μαγαζιού

Dolnych Młynów πολυχώρος

Από τους γραφικούς δρόμους Świętego Krzyża και η Plac Św. Ducha,

φτάνουμε στο Juliusz Słowacki Theatre στην οδό Szpitalna.

Μέσα από τα τείχη, στην οδό Pijarska. Ο πύργος Szmuklerzy

μεσαιωνική αποθήκη όπλων Arsenał Miejski

οδός Świętego Tomasza, αυτό εδώ το σημείο με την Εκκλησία των Αγίων Ιωάννη Βαπτιστή και Ιωάννη Ευαγγελιστή και το δρομάκι που βρίσκεται το διάσημο καφέ Cafe Camelot.

Φυσικά πολύ περπάτημα. Αργά το βράδυ επιστρέψαμε στα δωμάτια μας και την επόμενη μέρα είχαμε να πάμε στα αλατωρυχεία της Βιέλιτσκα.

5η ημέρα: Κρακοβία – Βιέλιτσκα – Κρακοβία

Τα εισιτήρια τα είχαμε κλείσει νωρίς γιατι δύσκολα θα βρείτε εκείνη την στιγμή περίπου τρεις μήνες πριν. Είναι με συγκεκριμένη ώρα οπότε πρέπει να είστε στην ώρα σας. Εάν πάτε με αυτοκίνητο μην επηρεαστείτε από τους κράχτες που έχει για πάρκινγκ πριν φτάσετε αμέσως μετά την είσοδο και απέναντι έχει δημόσιο πάρκινγκ με παρκόμετρο το οποίο θα σας βγεί πολύ πιο οικονομικά. Το παρκόμετρο δέχεται και κάρτα. Το αλατωρυχείο πραγματικά αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε οι εικόνες μιλάν από μόνες τους. Καλό είναι να έχετε μια ζακέτα γιατί κάνει ψύχρα. Προετοιμαστείτε να κατέβετε 800 σκαλιά μετά θα ανέβετε με ασανσέρ μην τρομάζετε. Η ξενάγηση είναι γύρω στις δυόμιση με τρεις ώρες. Αφού τελειώσαμε με τα αλατωρυχεία επιστρέψαμε στην πόλη, η οποία απέχει γύρω στα 12χλμ.Την γυρίσαμε όλη μέχρι εξαντλήσεως αλλά ευτυχώς όλοι είχαμε δίψα να δούμε όσα περισσότερα γίνεται και τα παιδιά ήταν εκπαιδευμένα από άλλα ταξίδια. Οι νέοι συνταξιδιώτες που ήταν μαζί μας είχαν την ίδια τρέλα με εμάς οπότε κανένα πρόβλημα.

6η ημέρα: Κρακοβία – Αουσβιτς – Βρότσλαβ

Η επόμενη μέρα θα ξεκινούσε κάπως στενάχωρα γιατί θα επισκεπτόμασταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς από τη άλλη θα ήταν μια εμπειρία ζωής για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Προβληματιζόμασταν αν έπρεπε να πάμε γιατί είχαμε και τα παιδιά και το σαιτ έλεγε ότι συνίσταται για παιδιά άνω των 14. Μετά από πολύ σκέψη αποφασίσαμε ότι έπρεπε να το δουν τα παιδιά και ότι θα τους ωφελούσε ώστε να ξέρουν την ιστορία και τι δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ όσο περνάει από το χέρι τους. Για το λόγο αυτό τα είχαμε προετοιμάσει από νωρίς με προβολή ντοκιμαντέρ, ταινιών (Η ζωή είναι ωραία, το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα) και λέγοντας τους τι έγινε. Πιστεύω ότι τους ωφέλησε και ήταν και για αυτούς εμπειρία ζωής. Τα παιδιά μου δεν είναι και από τα πιο ήσυχα, αγόρια και τα δύο, αλλά σας πληροφορώ κατά την τετράωρη ξενάγηση ήταν από τα πιο ήσυχα. Κι εδώ οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, είναι στενάχωρο, σε πιάνει το στομάχι αλλά πιστεύω άμα μπορείτε να πάτε. Η απόσταση από Κρακοβία είναι 1 ώρα και 15 λεπτά. Κι εδώ πρέπει να κλείσετε αρκετά πριν εισιτήρια και πρέπει επίσης κατά την είσοδο σας να έχετε μαζί σας τα διαβατήρια ή τις ταυτότητές σας. Το Άουσβιτς είναι στον δρόμο από Κρακοβία για Βρότσλαβ. Μετά την τετράωρη ξενάγηση κι αφού τσιμπήσαμε κάτι λίγο παρακάτω, καθώς λόγω της φύσης του μνημείου δεν υπάρχουν μαγαζιά για να φας, ξεκινήσαμε για Βρότσλαβ όπου θα διανυκτερεύαμε. Η απόσταση είναι δυόμιση ώρες. Κατά τις 7 φτάσαμε στην πόλη και στα δωμάτια μας όπου ως συνήθως φρεσκαριστήκαμε, ανασυνταχθήκαμε και βγήκαμε για εξόρμηση στην πόλη. Τα βασικά που μπορείτε να δείτε στην πόλη είναι:

University of Wroclaw , St. Mary Magdalene , Tumski Bridge, Cathedral Island, St. John, Wroclaw Market Hall (Hala Targowa), Church Holy Name of Jesus, Ossolineum Gardens free, Old Townhall, Stare Jatki, πάρκο Szczytnicki , Wrocław Multimedia Fountain

Εμείς λόγω των λίγων ωρών που είχαμε εστιάσαμε στο γραφικό κέντρο με τα πολύχρωμα κτίρια και είδαμε τα κεντρικά αξιοθέατα, φάγαμε και αργά το βράδυ επιστρέψαμε στα δωμάτιά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο είναι γεμάτο με αγαλματάκια νάνων παντού.

7η ημέρα: Βρότσλαβ – Πράγα

Η ημέρα είχε οδικό ταξίδι για Πράγα. Δεν σταματήσαμε πουθενά γιατί με δεδομένο ότι η Πράγα είχε πάρα πολλά πράγματα να δεις θέλαμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η απόσταση είναι περίπου 4 ώρες, το θετικό επίσης είναι ότι δεν είχαμε έλεγχο συνόρων. Άρα νωρίς το μεσημέρι φτάσαμε στο δωμάτιό μας και από νωρίς ξεχυθήκαμε να εξερευνήσουμε την Πράγα. Είχαμε μπροστά μας 1μιση ημέρα. Ενδεικτικά αυτά που είδαμε μέχρι εξαντλήσεως πάλι στο περπάτημα ήταν τα παρακάτω:

Α. την παλιά πόλη (Stare Mesto)

1. Namesti Republiky (Πλατεία Δημοκρατίας)

a. ο Πύργος της πυρίτιδας (Prasna brana)

b. Hotel Paris Prague, οδός Kralodvorska

c. Βασιλική του Αγίου Ιακώβου (Kostel svateho Jakuba Vetsiho)

d. Ναό Παναγίας του Τυν η αυλή Tyn.

e. Η αυλή είναι πίσω ακριβώς από τον

f. το παλάτι Granovsky

2. Namesty Staromestske (Πλατεία Παλιάς Πόλης)

a. ο πύργος του παλιού δημαρχείου με το αστρονομικό ρολόι,

b. η εκκλησία του Αγίου Νικολάου,

c. Kinsky Palace,

d. το τεράστιο άγαλμα του Jan Hus

3. Εβραϊκή Συναγωγή

Η γειτονιά Josefov είναι η εβραϊκή συνοικία στην παλιά πόλη

Β. τη νέα πόλη (Nove Mesto),

1. η πλατεία Wenceslas, Vaclavske namesti.

α. κτήριο του Εθνικού Μουσείου

β. το γιγάντιο άγαλμα του προστάτη της Βοημίας Αγίου Βένστεσλας

γ. Στρίψαμε δεξιά στην οδό Stepanska και μπήκαμε, στο Palac Lucerna.

2. την πλατεία Karlovo

α. Δημαρχείο της Νέας πόλης με τον εντυπωσιακό γοτθικό πύργο του.

3. Περπατάμε την λεωφόρο Narodni και βγαίνουμε στην όχθη του ποταμού στη λεωφόρο Smetanovo και Masarykovo. Στην Narodni περνάμε από τη νέα σκηνή (Nova scena) που γίνονται οι παραστάσεις Laterna Magica, και ακριβώς δίπλα από το εντυπωσιακό Εθνικό Θέατρο.

Γ. και τη συνοικία του κάστρου (Hradcany).

1. Η Γέφυρα του Καρόλου, η Karlův Most,

2. Στο άλλο άκρο της γέφυρας του Καρόλου είναι οι Πύργοι Μικρής (Malostranská mostecká věž)

Περνάμε την πύλη και μπαίνουμε πια στη Μάλα Στράνα στην οδό Mostecká.

3. πλατεία Malostranské náměstí

α. μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Από την πλατεία Malostranská mostecká věž παίρνουμε το τραμ 22 το οποίο ανηφορίζει περιμετρικά της συνοικίας του κάστρου και κατεβαίνουμε στο ψηλότερο σημείο, στη στάση Pohořelec.

4. Pohořelec.

α. Μονή του Στράχοβ (Strahovský klášter)

Φεύγουμε από το μοναστήρι και κατηφορίζουμε μέσω της οδού Pohořelec και Loretánská με κατεύθυνση το κάστρο.

β. Loreta

γ. πλατεία του κάστρου, Hradčanské náměstí.

δ. η πύλη του Matthias (Matyasova brana) που οδηγεί στην 2η αυλή.

Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι δίπλα από την κύρια πύλη στα αριστερά, από την Ctvrte nadvori Prazskeho hradu μια μικρή αυλή. Εκεί αφού περάσουμε τον έλεγχο ασφαλείας τύπου αεροδρομίου προχωράμε και μπαίνουμε κατευθείαν στην 2η αυλή του κάστρου.

ε. δεύτερη αυλή

(1) η Κρήνη του Kohl's (Kohlova kasna)

(2) το Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού (Kaple svateho Krize).

στ. 3η αυλή

(1) ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου

(2) παλιά βασιλικά ανάκτορα (Stary kralovsky palac)

(3) Βασιλική του Αγίου Γεωργίου

(4) Το Zlata ulicka, το χρυσό σοκάκι των Αλχημιστών! Στη μέση της οδού Jirska, υπάρχει μια στροφή που οδηγεί στο γραφικό χρυσό σοκάκι.

(5) οι παλιές σκάλες του κάστρου (Stare zamecke schody) που κι αυτές συνδέουν το ανατολικό τμήμα του κάστρου με τη συνοικία Mala Strana



Δ. τη μικρή πόλη (Mala Strana)

1. Περνάμε την οδό Cihelna και το μουσείο Franz Kafka και βρισκόμαστε σε μια αυλή με ένα ασυνήθιστο έργο τέχνης, τους κατρουλιάρηδες

2. Εκεί κοντά, από την οδό U Luzickeho seminare, Το Nejuzsi prazska ulicka ή αλλιώς το πιο στενό δρομάκι στην Πράγα.

3. στη συνέχεια περνάμε τη γραφική οδό Misenska

4. στην πλατεία Malostranske, την Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας (Panny Marie pod retezem).

5. πλατεία Velkoprevorske όπου βρίσκεται ο τοίχος του Τζον Λένον (Zed Johna Lennona)!

6. το καταπράσινο νησάκι Kampa,

7. το μουσείο τέχνης Kampa (Sovovy mlyny), 3 γιγάντια απρόσωπα μωρά!

8. Pomnik obetem komunismu

Ε. Λόφος Petrin

σταθμό του τελεφερίκ Ujezd, τελική στάση Petrin LD

1. το αστεροσκοπείο Stefanik,

2. ο Πύργος Πετρίν σαν άλλος Άιφελ,

3. ο Λαβύρινθος με τους καθρέπτες, (Zrcadlove bludiste), η είσοδος είναι 90 CZK (3,5€)

4. ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Λαυρεντίου,

5. τα τείχη της πείνας και φυσικά σε αρκετά σημεία του λόφου υπάρχουν καφέ και εστιατόρια.

Στο κομμάτι της συνοικίας του κάστρου ακολούθησα τις συμβουλές που είχα διαβάσει εδώ να κινηθούμε με τραμ στη συνοικία Pohořelec και να κατέβουμε προς τα κάτω. Συγγνώμη δεν θυμάμαι το όνομα αυτού ή αυτής που το έγραψε. Η Πράγα την περίοδο που ήμασταν είχε 35-38 βαθμούς, πολύ ζέστη για τα δεδομένα της πόλης, οπότε το να έχουμε κατηφόρα τη συνοικία του κάστρου ήταν ευεργετικό.

8η ημέρα: Πράγα

Συνεχίσαμε την ξενάγηση της Πράγας μέχρι αργά βράδυ. Την πρώτη μέρα πήγαμε στην ανατολική όχθη του ποταμού και την δεύτερη στην δυτική κατά βάση.

9η ημέρα: Πράγα – Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε – Τσέσκυ Κρούμλοβ

Μετά από δύο μέρες στην καταπληκτική Πράγα και γεμάτοι εικόνες ξεκινήσαμε για μια γραφική κωμόπολη της Τσεχίας η οποία είναι από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα δικαίως το Τσέσκυ Κρούμλοβ.Κάναμε μία ενδιάμεση στάση στην πόλη Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε. Ξεκινήσαμε κατά τις 9μιση και κατά τις 11μιση φτάσαμε. Κάναμε την βόλτα μας στην πόλη και καταλήξαμε πριν φύγουμε να φάμε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ωραία μικρή πόλη με ωραία πλατεία που την διασχίζει ένας ποταμός. Το περίεργο ήταν ότι ο ποταμός ήταν βρώμικος, είχε θολά νερά. Για τους λάτρεις της μπύρας στην πόλη παρασκευάζεται η μπύρα Budweiser, όποιος ενδιαφέρεται έχει ξενάγηση στο εργοστάσιο. Κατά τις 2 ξεκινήσαμε για Τσέσκυ Κρούμλοβ όπου σε μισή ώρα φτάσαμε. Το σπίτι που είχαμε κλείσει ήταν στο κέντρο οπότε μας βόλεψε πάρα πολύ γιατί περιηγηθήκαμε το κέντρο με τα πόδια. Χωρίς να έχουμε έννοια που θα παρκάρουμε. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν:

Latran → Castle → Revolving theatre → Church of St. Vitus → Cloak Bridge → Minorite Monastery

Αξίζει να ανεβείτε στο κάστρο με την υπέροχη θέα και γενικά όλη η κωμόπολη είναι πολύ όμορφη. Η περιήγηση μας κράτησε μέχρι το βράδυ όπου φάγαμε κάτι στο κέντρο και στη συνέχεια γυρίσαμε στο σπίτι που είχαμε κλείσει, το οποίο είχε κήπο, και κάτσαμε έως αργά το βράδυ δοκιμάζοντας τσέχικες μπύρες που είχαμε αγοράσει σε συνδυασμό με τσέχικα πατατάκια.



10η ημέρα: Τσέσκυ Κρούμλοβ – Βιέννη – Μπρατισλάβα

Από την 10η ημέρα το ταξίδι για την δική μου οικογένεια ήταν η επιστροφή προς τα πίσω καθώς τα επόμενα μέρη τα είχαμε ξαναδεί. Ωστόσο, κανείς δε θα έλεγε όχι σε μία δεύτερη φορά Βιέννη ή Μπρατισλάβα ή Βελιγράδι. Η τελευταία φορά ήταν πριν 3 χρόνια οπότε και κάποια πράγματα μπορεί να είχαν αλλάξει αλλά και να μην είχαν αλλά η Stephanplatz παραμένει μια υπέροχη πλατεία, η πύλη του Αγίου Μιχαήλ επίσης ένα ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος, η Knez Mihaila και το κάστρο Kalemegdan εξίσου υπέροχα.

Από το Τσέσκυ Κρούμλοβ ξεκινήσαμε κατά τις 9μιση και μετά από τρεις ώρες βρισκόμασταν στη Βιέννη για ένα σύντομο τουρ 4ωρών. Εν συντομία επισκεφθήκαμε την Stephan platz , το Hofsburg, την Opera, το Belvedere , το Stadtpark, το Rathausplatz και το Naschmarkt. Με δεδομένο τον χρόνο κι επειδή την είχαμε επισκεφθεί εκτενώς την Βιέννη στο παρελθόν δεν επισκεφθήκαμε το Schonbrunn. Επιπλέον ερχόταν μεγάλη μπόρα οπότε δε θα μπορούσαμε να απολαύσουμε τους κήπους. Έτσι απογευματινές ώρες ξεκινήσαμε για Μπρατισλάβα. Επειδή μας έπιασε τελικά μεγάλη μπόρα αποφασίσαμε να κάνουμε μια στάση σε ένα outlet πάρκο μεταξύ Βιέννης και Μπρατισλάβας ικανοποιώντας έτσι και την καταναλωτικές μας ορμές. Κατά τις 8 είχε σταματήσει και η βροχή και ξεκινήσαμε για Μπρατισλάβα όπου φτάσαμε κατά τις 8μιση. Πήγαμε στα δωμάτιά μας και κατά τις 9μιση κατεβήκαμε στο κέντρο για μια βραδινή βόλτα. Κι εδώ είχαμε έρθει κατά το παρελθόν οπότε τα μέρη γνώριμα. Ήταν Παρασκευή βράδυ, τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά αλλά το κέντρο είχε πολύ κόσμο για διασκέδαση. Λόγω χρόνου δεν καταφέραμε να ξαναεπισκεφθούμε το κάστρο. Μπήκαμε από την πύλη του Αγίου Μιχαήλ, είδαμε τα αγάλματα Hans Christian Andersen, του Cumil, το Schöne Náci και το Napoleon army soldier και περάσαμε από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου. Γενικότερα κυκλοφορήσαμε στο κέντρο της πόλης μέχρι τις 12.

11η ημέρα: Μπρατισλάβα – Βελιγράδι

Οι επόμενες δύο ημέρες ήταν ουσιαστικά η επιστροφή και είχαν πολύ οδήγηση, 6 ώρες η κάθε μία οπότε πέρα των μικρών στάσεων δεν είχαμε ενδιάμεσους προορισμούς. Ιδιαίτερα η μεγάλη κίνηση στα ουγγροσέρβικα σύνορα αποτελούσε ένα ερωτηματικό πόση ώρα θα κάνουμε για να φτάσουμε στο Βελιγράδι. Έτσι ξεκινήσαμε από την Μπρατισλάβα κατά τις 9 περνώντας πριν από την μπλε εκκλησία, το ναό της Αγίας Ελισάβετ. Όπως το φοβόμουν φάγαμε δύο ώρες στα σύνορα και σε συνδυασμό με διάφορα έργα που γινόταν στον δρόμο φτάσαμε κατά τις 6 στο Βελιγράδι όπου εγκατασταθήκαμε στο νέο μας δωμάτιο στο προάστιο του Ζεμούν. Αφού τακτοποιηθήκαμε βγήκαμε για Saturday night fever στο Βελιγράδι. Το κέντρο έσφυζε από κόσμο, πολύ κίνηση ήταν και Σάββατο. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι είναι και καλύτερο πάντως. Κάναμε βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο Κνεζ Μιχαήλα και μέχρι το κάστρο Kalemegdan, μία βόλτα από την γραφική συνοικία Σκαντάρλιγια και φάγαμε κάπου κεντρικά την γνωστή καρατζιόρτζεβα. Φυσικά το Βελιγράδι έχει κι άλλα πολλά να δεις αλλά εμείς περάσαμε σύντομα λόγω χρόνου και επειδή είχαμε ξαναέρθει. Ουσιαστικά ήταν μία στάση ξεκούρασης για την επιστροφή.

12η ημέρα: Βελιγράδι – Σκόπια – Θεσσαλονίκη

Η επόμενη μέρα ήταν πάλι δύσκολη διότι είχαμε πάλι 6 ώρες τουλάχιστον οδικό ταξίδι. Αν βάλεις το φόβο των συνόρων, συν τη μια ώρα γιατί περνούσαμε σε άλλη ωρική ζώνη με το που περνούσαμε στην Ελλάδα βάλε και έργα που συναντήσαμε. Η διαδρομή μας βγήκε 9 ώρες μέχρι τους Ευζώνους. Συναντήσαμε κίνηση στα σύνορα Σερβίας – Σκοπίων μια ώρα, 1 ώρα σε έργα και αλλαγή ώρας. Στα σύνορα για να μπούμε Ελλάδα λόγω ημέρας, Κυριακή, και ώρας 20.00 δεν συναντήσαμε καθόλου κίνηση. Οι στάσεις μας ήταν μικρές και όχι σε πόλεις. Πριν ξεκινήσουμε από Βελιγράδι ξέχασα να αναφέρω ότι περάσαμε από το ναό του Αγίου Σάββα όπου παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία και μετά φύγαμε. Εν τέλει κατά τις 20.30 μπαίναμε Ελλάδα μετά από 12 ημέρες. Την επόμενη θα παίρναμε το πλοίο για Λήμνο.

Άλλο ένα ταξίδι με πολλές εικόνες και εμπειρίες έφτασε στο τέλος, περιμένοντας και σχεδιάζοντας ήδη το επόμενο από την επόμενη ημέρα.



Χρηστικά:

α. Πουθενά δεν έκανα συνάλλαγμα παντού χρησιμοποίησα κάρτα Revolut και στα παρκόμετρα

β. Διόδια δέχονται κάρτα και ευρώ

Σκόπια περίπου 4ευρώ

Σερβία 20 ευρώ

Πολωνία λόγω έργων δεν είχε

γ. Βινιέτες

ΤΙΜΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ 8,6 10

ΤΣΕΧΙΑ 13,6 10

ΟΥΓΓΑΡΙΑ 25,92 10

ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3,32 7

ΣΛΟΒΑΚΙΑ 12 10

δ. Συγκοινωνίες για Πράγα: 24ωρο εισιτήριο περίπου 5 ευρώ για όλα τα μέσα και τα παιδιά δωρεάν

ε. Εισιτήρια κύριων αξιοθέατων για 4 άτομα:

Αλατωρυχείων 84 ευρώ

Άουσβιτς 100 ευρώ

Μισκολκταπόλκα 4 ώρες 48 ευρώ
 

Attachments

vasiliss

Member
Μηνύματα
946
Likes
8.769
Επόμενο Ταξίδι
;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Πολύ ωραίο οδικό @nickro και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις.
Ένα παρόμοιο οδικό ετοιμάζαμε κι εμείς για αρχές Αυγούστου, αλλά ακυρώθηκε λόγω ανωτέρας βίας. :cry:
Να είστε πάντα καλά, να ταξιδεύετε έτσι οικογενειακά και να μοιράζεστε τα ταξίδια αυτά μαζί μας στο forum. :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.529
Μηνύματα
899.333
Μέλη
39.248
Νεότερο μέλος
Georgetsn

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom