villi
Member
Για να φτάσουμε στο μουσείο κατηφορίσαμε τον τεράστιο και πολύ πλατύ δρόμο Gedimino που μας είχε αφήσει το λεωφορείο 3 ώρες πριν.Τώρα ο κόσμος είχε κάνει την εμφανισή του πηγαίνοντας κυρίως αντίθετα από μας προς την τεράστια πλατεία του Καθεδρικού η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης,παιχνιδιού και χαλάρωσης.Η πρώτη εντύπωση της πόλης είναι ότι ενώ όλα δείχνουν παλιά είναι τόσο καλοδιατηρημένα.Δείχνει από τη μία παρακμιακή και εύθραυστή κι από την άλλη τόσο διαβολικά ελκυστική και όμορφη!Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους της.Ενώ νωρίς το πρωί γνωρίσαμε την έξαλλη πλευρά τους τώρα στους δρόμους έβλεπες σοφιστικέ πανύψηλες κοπέλες και καλοντυμένους νεαρούς. Παράδοξη πόλη!
Μπροστά από το μουσείο πήρα βαθειά ανάσα,είχα διαβάσει τόσα πολλά θλιβερά που τώρα θα ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μου…και πράγματι ζωντάνεψαν!
Γενικά δεν είμαι μουσειόφιλη,θα επιλέξω να δω μόνο αυτά που νομίζω ότι θα με ενδιαφέρουν και δε θα με κάνουν να βαρεθώ.Ε,λοιπόν πρώτη φορά που δεν ήθελα να φύγω!Θα μπορούσα να καθίσω μέρες να κοιτώ και να ξανακοιτώ τις δραματικές φωτογραφίες,τις στολές,το υλικό πολέμου και κατασκοπίας αλλά το μεγάλο σοκ ήταν σε εκείνο το υπόγειο…
Το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κα Γκε Μπε λόγω του σημείου του για παρακολούθηση αλλά και σαν χώρος φυλάκισης,βασανιστηρίων και εκτέλεσης .Τώρα που ξαναθυμάμαι γράφοντας τις εικόνες σφίγγεται το στομάχι μου.Οι Έλληνες προγονοί μας έχουνε υποφέρει επίσης πολύ από τους κατακτητές μας και νομίζω ότι σα λαός που γνωρίζει την αιματοβαμμένη ιστορία του συμπάσχουμε με τους υπόλοιπους πονεμένους λαούς.Προσωπικά από την νεότερη ιστορία τα τραγικά γεγονότα που με συγκλονίζουν είναι η Μικρασιατική Καταστροφή και η γενοκτονία των Ποντίων.Με την επίσκεψή μου στο μουσείο αυτό μια τρίτη γενοκτονία αυτή των λαών της Βαλτικής προστέθηκε.
Τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν τα εκθέματα δεν περιγράφονται με λόγια,θα σας γράψω μόνο για την ανατριχίλα που ένιωσα βλέποντας τους χώρους φυλάκισης στο υπόγειο και φτάνοντας στο δωμάτιο εκτέλεσης το κεφάλι μου σφύριζε από οργή.Την ωρα που ετοιμαζόμασταν να μπούμε βγαίνουν δύο νεαροι όπου ο ένας έκλαιγε με λυγμούς,κάθισε κάτω κι έπαιρνε βαθιές ανάσες να ηρεμήσει.Τι θα δω εκεί μέσα σκέφτηκα και πριν προλάβω να τελειώσω τη σκέψη προχώρησα κι αντίκρισα έναν τοίχο γεμάτο από τα σημάδια των σφαιρών,ένα πάτωμα καλυμμένο με γυαλί όπου από κάτω έβλεπες τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που είχαν μαρτυρήσει σ’αυτό ακριβώς το δωμάτιο χωρίς να έφταιξαν ποτέ!
Το πιο σοκαριστικό όμως είναι το βίντεο από κάποια ταινία τους που δείχνει με λεπτομέρειες την στιγμή της εκτέλεσης και το σημείο από όπου τους πέταγαν σε φορτηγά και έριχναν πίσω τους στην τρύπα έναν κουβά νερό για να ξεπλύνουν το πάτωμα.Δε μπόρεσα να το δω δεύτερη φορά,βγήκα έξω και πήρα βαθιά ανάσα…ένα μεγάλο γιατί???Όποιος βρεθεί στο Βίλνιους και τον ενδιαφέρει η ιστορία πρέπει να περάσει οπωσδήποτε από δω,είναι μεν γροθιά στο στομάχι αλλά οφείλουμε να ξέρουμε και να μην ξεχνάμε.
Αρκετά σας ψυχοπλάκωσα όμως καιρός για περιπλάνηση στην πόλη!Ανηφορίσαμε και πάλι τον Gedimino μπαίνοντας σε στενά κι χαζεύοντας πολλά μπαρόκ αρχιτεκτονικής κτίρια ώσπου φτάσαμε σε μια γέφυρα του ποταμού Νέρις που διασχίζει την πόλη.Ο καθαρότερος ποταμός που είδαμε σε αυτό το ταξίδι με περιπατητικά μονοπάτια εκατέρωθεν.
Επειτά ακολουθώντας το δρόμο του πανεπιστημίου του Βίλνιους περάσαμε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο,τίποτε το φοβερό,ειδαμε το πανεπιστήμιο με τους 12 συνολικά περίβολους,περιδιαβήκαμε στενά σοκάκια τόσο μα τόσο ρομαντικά,σε ένα από αυτά είδαμε τον τοίχο των καλλιτεχνών και τελικά φτάσαμε στην εκκλησία της Αγίας Άννας.Εντυπωσιακή εκκλησία γοτθικού ρυθμού χτισμένη σύμφωνα με τον οδηγό από 33 διαφορετικά είδη τούβλων.
Είχε φτάσει ήδη το μεσημέρι όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε φάει τίποτα οπότε που αλλού στο σούπερμάρκετ ολοταχώς.Κι εδώ είχε τα πιο ωραία αρτοποιήματα που φάγαμε σε όλο το ταξίδι,όπως επίσης και μαγειρευτά λιθουανικής κουζίνας να τα πάρεις σε πακέτο.Κι αφού κάναμε έναν γερό εφοδιασμό με ποτά,φαγητά κλπ επιστρέψαμε στο διαμερισματάκι μας,φάγαμε του σκασμού και φυσικά ένα καλό φαγητό θέλει κι έναν καλό ύπνο!Μας περίμενε ανάβαση οπότε έπρεπε να ξεκουραστούμε λιγάκι!