• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Μια μεγάλη "κρουαζιέρα"

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Μου θύμισες τα δικά μου μπάρκα....παρ`όλα τα χρόνια που πέρασαν κι
εγώ το πρώτο ταξίδι απο τον Πειραιά εντελώς ψαρωμένη !!!!το θυμάμαι
πολύ καλά.
Καλά σου ταξίδια
θάχει ενδιαφέρον να μας πεις τις αναμνήσεις σου σαν: μια κοπέλα στην κουβέρτα...μάλιστα έχει κι άλλες που ενδιαφέρονται για μπάρκο :clap:
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.221
Likes
26.946
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Θαυμάσια ιστορία, καταπληκτικά γραμμένη !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Αφήνουμε πίσω μας το «κέρας της Αφρικής». Μια μεγάλη απόσταση μας χωρίζει από τις ακτές της. Βρισκόμαστε στα Τροπικά κλίματα. Επικρατεί πλήρη νηνεμία, ο δυνατός ήλιος χτυπά τη λαμαρίνα όλη τη μέρα, (τη λαμαρίνα που… όλα τα σβήνει όπως λέει ο Καββαδίας) το κατάστρωμα να γίνεται σαν τηγάνι στη φωτιά, η θάλασσα λάδι. Μια μέρα, εκεί που χάζευα τα δελφίνια δέχομαι δυο μπουγέλα με νερό και με κάνουν μούσκεμα. –Τι έγινε παιδιά; -Καλορίζικος, περνάμε τον Ισημερινό. Είναι έθιμο γι’ αυτούς που τον περνούν πρώτη φόρα. Αυτοί βέβαια το κρατούσαν κρυφό. Μου την είχαν στημένη… Ο Ισημερινός λοιπόν που μάθαινα από τα σχολικά βιβλία. Τον περνάμε και ταυτόχρονα μπαίνουμε στο νότιο ημισφαίριο. Μια μικρή κατάκτηση για μένα. Δεν είναι και μικρό πράμα. Που είναι όμως; Εδώ η θάλασσα είναι η ίδια όπως χθες κι έτσι θα είναι και αύριο… Όλες οι θάλασσες είναι ίδιες. Οι κάθετες όμως ακτίνες του ήλιου σου δίνουν και καταλαβαίνεις…Τη νύχτα ο ουρανός, σου λέει καθαρά που βρίσκεσαι. Εδώ λάμπουν άλλα αστέρια, άλλοι αστερισμοί. Ξεχωρίζω καθαρά το Σταυρό του Νότου, τον μελοποιημένο του συναδέλφου μου…Τέσσερα φωτεινά αστέρια, σχηματίζουν ένα συμμετρικό σταυρό που βρίσκεται πάνω από το ορίζοντα όταν βλέπουμε προς το νότο.
Τρεις φορές την ημέρα παίρνουμε στίγμα. Το μεσημεριανό των 12 το βάζουμε με μια κουκίδα πάνω στη γραμμή της πορεία μας που έχουμε χαράξει πάνω στον χάρτη. Σ΄ αυτή τη γραμμή υπάρχουν και τα σημάδια των προηγούμενων ημερών. Απ΄ εδώ βλέπουμε πόσες μέρες ταξίδι έχουμε ακόμα. Η απόσταση του ενός σημείου από το άλλο που δηλώνει πόσα μίλια έχουμε κάνει σε μια μέρα, δεν είναι η ίδια από τις προηγούμενες. Όμως αυτή η απόσταση είναι η ίδια, απλά στον χάρτη φαίνεται μικρότερη. Οι ναυτικοί χάρτες δείχνουν την πλεύσιμη επιφάνεια του πλανήτη. Τα βάθη της θάλασσας, τους φάρους, τους υφάλους, τα θαλάσσια ρεύματα και από τη στεριά τα λιμάνια. Είναι χαραγμένος ο ισημερινός, και κάθε πέντε μοίρες χαραγμένος κι΄ ένας παράλληλος. Στο χάρτη βλέπουμε ότι η απόσταση του ισημερινού μέχρι τον παράλληλο των πέντε μοιρών , είναι μικρότερη από την απόσταση των πέντε έως των δέκα, και αυτή μικρότερη από των δέκα έως των δεκαπέντε, και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα όμως η απόσταση είναι η ίδια.. Δεξιά στο περιθώριο του χάρτη υπάρχει μια στήλη που είναι το μέτρο για να βρίσκουμε την απόσταση δύο σημείων. Είναι χαραγμένες οι μοίρες σε κάθε ζώνη των προαναφερθέντων παραλλήλων, καθώς και τα πρώτα λεπτά. Μια μοίρα έχει 60 πρώτα. Μια μοίρα ισούται με 60 ναυτικά μίλια, άρα ένα πρώτο είναι ένα μίλι. Το ναυτικό μίλι έχει 1852 μέτρα. Με το άνοιγμα του διαβήτη που έχει δυο βελόνες βρίσκουμε το άνοιγμα των δύο σημείων που θέλουμε να μετρήσουμε. και το μεταφέρουμε μόνο στη στήλη που αντιστοιχεί στην περιοχή αυτών των σημείων. Εδώ θα δούμε πόσες μοίρες και πρώτα, είναι το άνοιγμα και με ένα απλό πολλαπλασιασμό, βρίσκουμε την απόσταση των σημείων σε μίλα.
Οι κοινοί χάρτες, αντί να έχουν χαραγμένο τον πρώτο παράλληλο προς τον Ισημερινό στις 5ο , τον έχουν στις 20ο ή στις 30ο . Κι΄ εδώ όμως παρατηρούμε ότι η απόσταση του δευτέρου παραλλήλου στο 60ο π.χ. ως προς τον 30ο ,είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι του 30ο ως προς τον Ισημερινό. Όταν έχουμε λοιπόν ένα χάρτη μπροστά μας, το μέγεθος των χωρών που είναι χαραγμένες, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Αδικημένες είναι οι χώρες κοντά στον Ισημερινό. Μια χώρα του Ισημερινού του ίδιου μήκος με την Ελλάδα στον χάρτη, είναι πολύ μεγαλύτερη στην πραγματικότητα. Το σχήμα της Γης δεν μπορεί να απεικονιστεί σωστά πάνω στο χαρτί. Διάφορα είδη χαρτών δοκιμάστηκαν στο παρελθόν αλλά όλα έβγαζαν λάθη. Τελικά επικράτησε αυτός που έχουμε σήμερα και λέγεται Μερκατορικός.
Κάποιος έγραψε ότι επειδή το σχεδιασμό των χαρτών τον έφτιαξαν Ευρωπαίοι, κανόνισαν οι χώρες της Ευρώπη να φαίνονται μεγαλύτερες από ότι της Αφρικής!!
Πιάνω κουμπάσο και διπαράλληλο και πέφτω με τα μούτρα στη δουλειά!
 

Thalassaki

Member
Μηνύματα
767
Likes
4.755
Επόμενο Ταξίδι
........
Σε ευχαριστώ πολύ Καπετάνιε που μοιράστηκες μαζί μας τις αναμνήσεις σου απο άλλες εποχές και τόπους που δεν είχαν ακόμα αλλοιωθεί απο την μαστιγα του υπερτουρισμού.

Και για το διπλό σου πέρασμα στο Ινδικό σου πρέπει νομίζω μια αφιέρωση απο το Τραβέρσο.

"Μια βάρκα θέλω, ποταμέ, να ρίξω από χαρτόνι,
όπως αυτές που παίζουνε στις όχθες μαθητές.
Σκοτώνει, πες μου, ο χωρισμός; Ματώνει, δε σκοτώνει.
Ποιος είπε φούντο; Ψέματα. Δε φτάσαμε ποτές."
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.666
Μηνύματα
907.050
Μέλη
39.409
Νεότερο μέλος
vasmilona

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom