gioannis13
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Όπου πετάει αεροπλάνο...
- Ταξίδι-Όνειρο
- Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
Ζητείται εύπορη γειτόνισσά να την συνοδέψω - μυήσω στην ταξιδιωτική αγάπη !
Μπράβο σου για το θάρρος σου και που έφυγες και που το μοιράστηκες.Νομίζω ότι από τότε που με θυμάμαι,μου αρεσε να παρατηρώ καινουριους τόπους στην tv.Στην αληθινή ζωή έπρεπε να αρκεστω στα παραθαλασσια μερη που μας πήγαινε ο μπαμπάς για διακοπές τα καλοκαίρια.Μετά στην 5ημερη στην Ρόδο (πρώτη φορά σε αεροπλάνο) και σε καποιες ημερησιες εξορμησεις σε βαλκανικες χώρες.
Ώσπου το 2012 με αφορμή τον χωρισμό μου από μια μεγάλη και κακοποιητική σχεση,μιλώντας στο τηλ με μια φίλη που βρισκόταν στο Πορτσμουθ για σπουδές,μου λέει «έλα» και σε λίγες μερες ΠΗΓΑ.
Και πήγαμε μαζί και Λονδίνο και Μπράϊτον. Και μαγεύτηκα! Κι από τότε το ταξίδι για μένα είναι ανάγκη.
(στη φωτο εγώ στο Πορτσμουθ,στο πρώτο μου ταξίδι)
Ενταξει κ εσυ. Δεν ειπαμε οτι ειναι επενδυση αλλα δεν ειναι κ πεταμενα λεφτα. Τουλαχιστον οχι για οσους αντλουν απο αυτα χαρα!Εγω συμφωνω μαζι τους. Εκτος απο αυτους που τους εστελνε η δουλεια η πηγαν για εκπαιδευτικους λογους, οι περισοοτεροι αρχισαμε τα ταξιδια οταν ειχαμε λεφτα για πεταμα. Το συναισθημα ηρθε μετα.
'Οντως, δεν είναι ωραίο να ακούμε την ιστορία πίσω από τα ταξίδια ίσως των πιο πολυταξιδεμένων πολιτών της Ελλάδας! (υπερβάλλω λίγο αλλά αν υπήρχε στατιστικό δεν θα ήταν μακριά...)Αχ, ωραία αυτά τα εξομολογητικά-νοσταλγικά θρεντζ.
Ταυτίστηκα με την ιστορία σου! Πόσο γλυκά το περιγράφεις, την εξέλιξη της μικροαστικής ελληνικής κοινωνίας από το σημείο α, οικογεινοακρατική και συντηρητική στο σημείο που πλέον τα μυαλά πλέον ανοίγουν και τα παιδιά φεύογυν, σπουδάζουν έξω, κάνουν erasmus και ταξιδεύουν χωρίς άγχος και προκαταλήψεις.Εκτοτε οχι απλα αγαπω να ταξιδευω, δεν μπορω να φανταστω πώς ειναι να περνας την καθημερινοτητα σου χωρις να ονειρευεσαι , να σχεδιαζεις, να προετοιμαζεις και να πραγματοποιεις ταξιδια...
Αχ ποσο παρομοια απαντηση θα εδινα κι εγω: δεν θυμαμαι συγκεκριμενη αφορμη.. θυμαμαι ομως οτι τα περισσοτερα εξωσχολικα βιβλια που αγοραζα ηταν ταξιδιωτικα. Και εβλεπα ολα τα διαθεσιμα ταξιδιωτικα ντοκιμαντερ της εποχης. Μεγαλωσα σε επαρχιακη πολη, δεν ειχα παει ποτε στο εξωτερικο μεχρι τα 22 οπου το οργανωσα και το πληρωσα ολο μονη μου (Λονδινο) απο το χαρτζιλικι part time δουλειας ως φοιτητρια. Ηταν τα πρωτα δικα μου χρηματα και ΗΞΕΡΑ οτι θελω να τα ξοδεψω σε ταξιδι, τιποτα αλλο δεν ηταν αρκετα καλο. Αργοτερα φροντισα να δουλεψω στο εξωτερικο και πλεον εχω παει κι εγω σε 30 χωρες...Προσωπικά, δε νομίζω ότι υπήρξε μια συγκεκριμένη αφορμή. Θυμάμαι από μικρή ήμουν φευγάτη. Επειδή μεγάλωσα σε μικρή επαρχιακή πόλη, απο την εφηβεία κι'ολας δε με χώραγε ο τόπος. Επίσης, πάντα μου άρεσε πολύ η γεωγραφία σα μάθημα και περηφανευόμουν που ήξερα όλες τις πρωτεύσουσες της Ευρώπης (και όχι μόνο ). Κάτι άλλο που με έκανε να ονειρεύομαι ξένους τόπους ήταν και είναι τα ντοκιμαντέρ.
Επίσης, μου άρεσαν πολύ οι οικογενειακές εξορμήσεις εντός Ελλάδος, ειδικά τότε που πηγαίναμε κάπου ακολουθώντας χάρτη και ρωτώντας πόρτα πόρτα αν υπάρχει δωμάτιο ελεύθερο. Τα οικογενειακά μας ταξίδια όμως περιορίζονταν εντός Έλλαδος.
Κάπου εκεί μου δημιουργήθηκε η επιθυμία για το άγνωστο. Ήθελα να δω τι υπάρχει εκεί έξω, ήθελα να εξερευνήσω, να δω άλλους τόπους και άλλες κουλτούρες. Έτσι στα 21 μου προγραμμάτισα και πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό: road trip στη Σκωτία! Αυτό ήταν! ΕΚΣΤΑΣΗ!
Απο τότε, έχω ταξιδέψει σε 32 χώρες, βρήκα δουλειά εκτός Ελλάδος και κατάφερα να μένω σε διαφορετικές χώρες εντός Ευρώπης (προς το παρόν) και να ταξιδεύω αρκετά. Η αγάπη μου για τα ταξίδια συνεχώς μεγαλώνει και πλέον είναι από τα λίγα πράγματα που με συναρπάζουν!
Ταυτιστήκαμε !!! Μα πόσο παρόμοια ιστορία.Αχ ποσο παρομοια απαντηση θα εδινα κι εγω: δεν θυμαμαι συγκεκριμενη αφορμη.. θυμαμαι ομως οτι τα περισσοτερα εξωσχολικα βιβλια που αγοραζα ηταν ταξιδιωτικα. Και εβλεπα ολα τα διαθεσιμα ταξιδιωτικα ντοκιμαντερ της εποχης. Μεγαλωσα σε επαρχιακη πολη, δεν ειχα παει ποτε στο εξωτερικο μεχρι τα 22 οπου το οργανωσα και το πληρωσα ολο μονη μου (Λονδινο) απο το χαρτζιλικι part time δουλειας ως φοιτητρια. Ηταν τα πρωτα δικα μου χρηματα και ΗΞΕΡΑ οτι θελω να τα ξοδεψω σε ταξιδι, τιποτα αλλο δεν ηταν αρκετα καλο. Αργοτερα φροντισα να δουλεψω στο εξωτερικο και πλεον εχω παει κι εγω σε 30 χωρες...
Πόσο θα ήθελα να ήμουν και εγώ για ένα ταξίδι έστω μέλος της οικογένειας σου! Το έχω κάνει εικόνα το σκηνικό με τα μπαγκάζια και πραγματικά τρελάθηκα. Εγώ με τη δική μου οικογένεια έκανα αρκετά ταξίδια εντός και εκτός αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.Οι γονείς μου αγαπούσαν πολύ τα ταξίδια από νέοι αλλά τα οικονομικά τους ήταν πιο στενά κι από χαραμάδα. Παντρεύτηκαν το 1968 και μέσα στην τρέλα τους αποφάσισαν να πάνε γαμήλιο στην Ιταλία. Μάζεψαν λοιπόν τα δώρα του γάμου τους, πήραν και δανεικά από συγγενείς κι έφυγαν με το τρένο μέσω Γιουγκοσλαβίας για Ιταλία! Με ελάχιστα λεφτά, χωρίς βιβλία, χάρτες, οδηγούς, χωρίς να μιλάνε ξένες γλώσσες.
Καταλαβαίνετε τι μικρόβιο υπάρχει στην οικογένεια.
Fast forward στα μέσα της δεκαετίας του '80. Εγώ στις αρχές της εφηβείας κι ο αδερφός μου λίγο μικρότερος. Στο μεταξύ οι γονείς έχουν κάνει τρία τέσσερα ευρωπαϊκά ταξίδια, όλα με γκρουπ, και σαν οικογένεια έχουμε ταξιδέψει αρκετά με το αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Εκεί κάπου αποφασίζουν ότι μιας κι εγώ πήρα το lower μπορούμε να αρχίσουμε τα ταξίδια όλοι μαζί.
Για τετραμελή οικογένεια που ζει στην επαρχία με περιορισμένα οικονομικά αλλά πολύ τρέλα η επιλογή εκείνη την εποχή είναι μονόδρομος. Ταξίδι με αυτοκίνητο, διαμονή σε κάμπινγκ με σκηνή και για φαγητό μαγείρεμα.
Όταν λέμε τώρα ταξίδι με αυτοκίνητο, κάτι σε μετακομιση φανταστείτε το. Πάνω σχάρα με σκηνή, υπνόσακους, πετρογκάζ και χύτρα, σπαστό τραπεζάκι και καρέκλες και δεν ξέρω γω τι άλλο χρήσιμο, στο πορτμπαγκάζ οι βαλίτσες και ό,τι αντέχει από φαγώσιμα (ένα δυο καρπούζια, γάλατα εβαπορέ και ποιος θυμάται και τι άλλο) και φυσικά μέσα τα απαραίτητα ταπεράκια για τις πρώτες μέρες (κεφτεδάκια και πίτες).
Πρώτο ταξίδι διασχίσαμε τη Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, φτάσαμε Μόναχο και μετά Ελβετία και τέλος Ιταλία από πάνω μέχρι κάτω στη Νάπολη. Επιστροφή Ελλάδα με πλοίο. Ένας μήνας στον δρόμο, χωρίς χάρτες, χωρίς καμιά πληροφορία σχεδόν. Πληροφορίες και χάρτες βρίσκαμε στα γραφεία πληροφοριών κάθε πόλης.
Εγώ ξετρελάθηκα, το είδα μεγάλη περιπέτεια. Ήμουν η μόνη που μιλούσε αγγλικά και κάτι λίγα γαλλικά και έκανα όλες τις συνενοήσεις. Ήτανε το όνειρο που δεν είχα ονειρευτεί μέχρι τότε!
Όσο ήμουν γυμνάσιο - λύκειο κάναμε πέντε τέτοια καλοκαιρινά ταξίδια και οργώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Όλος ο χειμώνας έβγαινε συζητώντας πού θα πάμε το καλοκαίρι, σχέδια επί σχεδίων...
Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρχε επιλογή. Η τρέλα είναι κολλητική (ή κληρονομική Την άρπαξα πάντως κι εγώ και ήδη την έχω μεταφέρει στην κόρη μου!
Τότε που το ζούσα δεν το πολυκαταλάβαινα. Ήξερα βέβαια ότι δεν ήταν κάτι συνηθισμένο να ταξιδεύεις, τουλάχιστον για τον κύκλο μας. Με τα χρόνια συνειδητοποίησα πόσο ανεκτίμητες είναι εκείνες οι εμπειρίες. Μας έδεσαν πολύ σαν οικογένεια. Ακόμη και σήμερα που οι γονείς μου είναι στην ένατη δεκαετία της ζωής τους θυμόμαστε και γελάμε με απίστευτα σκηνικά από τα ταξίδια εκείνα.Πόσο θα ήθελα να ήμουν και εγώ για ένα ταξίδι έστω μέλος της οικογένειας σου! Το έχω κάνει εικόνα το σκηνικό με τα μπαγκάζια και πραγματικά τρελάθηκα. Εγώ με τη δική μου οικογένεια έκανα αρκετά ταξίδια εντός και εκτός αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.