underwater
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ανταρκτική
Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα.Ειναι η πρωτη φορα που συμφωνω με τον @Yorgos και επειδη ο @chrisbd ηθελε να θεσει το ερωτημα τι γινεται με τους νεους επιστημονες, η γνωμη μου ειναι οτι αν θελουν να μεινουν Ελλαδα, πρεπει να επιλεξουν δουλεια που επιτρεπει και εξτραδακια μαυρα εκτος απο τον νομιμο μισθο ειτε να δηλωνουν νομιμα τα εξτραδακια , που συντομα θα νιωσουν κοροιδα οταν ολοι δεν τα δηλωνουν (πχ στους εκπαιδευτικους υπαρχει νομοθεσια που επιτρεπει εξτρα απασχοληση ιδιωτικα με μπλοκακι 8-10 ωρες την εβδομαδα η ανοιγμα βιβλιων στην εφορια για ιδιωτικο εργο, αλλα τρως τετοιο αγγουρι απο την εφορια, που δεν τα δηλωνει κανεις). Εγω εχω παρει εγκριση για ιδιωτικο εργο η υπερωριες 2 φορες ως τωρα και το 30% το πηρε η εφορια, οποτε αποφασισα οτι βγαζω περισσοτερα εξοικονομωντας 8 δωρεαν εισιτηρια τον χρονο στην aegean πατωντας λιγα κουμπακια παρα να δουλευω εξτρα 5 ωρες την εβδομαδα για τα ιδια λεφτα. Ουτε καν προαγωγη δεν συμφερει να ζητησεις στο Δημοσιο πλεον. Δουλευεις περισσοτερες ωρες για να μενουν σκτουλες.
Ειτε, οσο κι αν ειναι σουρεαλιστικο, να μαθουν και μια τεχνη. Φιλη που η συμβαση της σε δημοσιο φορεα τελειωνει μετα απο 20ετια στα 50 της διαπιστωνει οτι το πτυχιο της θεολογου δεν της προσφερει τιποτε για να βρει δουλεια ως 50ρα και μου ειπε οτι σκεφτεται να ξαναφοιτησει σε νυχτερινο ΕΠΑΛ δωρεαν για να προλαβει να παρει μια τεχνικη ειδικοτητα που εχει περαση στην αγορα εργασιας ωστε να ξαναμπει στον στιβο σε 2 χρονια.
Στον οργανισμό που δούλευα για χρόνια, στο δικό μου τμήμα ολες-οι εργαζόμενες-οι είχαμε μεταπτυχιακά (συχνά πάνω από ένα-εγω τότε είχα τρία), κάποιοι διδακτορικά, μετεκπαιδευσεις, κάμποση εμπειρία (κανείς μας όταν ξεκινήσαμε δεν είχε την υπέρτατη εμπειρία λόγω -τοτε- ηλικίας, αλλά είχαμε αρκετή).
Ναι μεν οι μισθοί μας είχαν 4 ψηφία (κάτι που εν έτει 2014 που ξεκινήσαμε το τμήμα θεωρούταν καλό), όμως τα χρόνια περνούσαν, οι μισθοί δεν ανέβαιναν (ενώ αντιθέτως είχαμε συχνά απειλές για μείωση), οι ευθύνες και η δουλειά αυξάνονταν κι εμεις μεγαλώναμε.
Προσωπικά από ένα σημείο και μετά ένιωθα ότι όλο αυτό μου τσάκιζε την αξιοπρέπεια.
Και έφτασα στο τώρα, να πληρώνω ΕΦΚΑ κάθε μήνα (πάντα 3 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας επειδή δεν έχω καμία εμπιστοσύνη), χαράτσια στις τράπεζες για pos, προμήθειες και τα σχετικά, πολύ άγχος, έξοδα λογίστριας, εφορίες κλπ κλπ.
Και όμως ακόμα και έτσι νιώθω ότι ζω μια πολύ πιο αξιοπρεπή ζωή από πριν, τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά. Επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα την αξιοπρέπειά μας χρειάζεται να τη διεκδικούμε, αλλιώς πάντα κάτι θα μας τρώει την ψυχή. Και για τους Έλληνες πτυχιούχους που δεν επιθυμούν να μεταναστεύσουν, σε κάποιες ειδικότητες το ελεύθερο επάγγελμα είναι πολύ πιο αξιοπρεπής επιλογή από το να εξαρτώνται από έναν εργοδότη.
(Επειδή αναφέρθηκαν κάτι μέρες πριν οι "νυχουδες" και πόσα βγάζουν χωρίς να είναι πτυχιούχοι, να αναφέρουμε ότι δεν είναι ανειδίκευτες, αλλά καταρτισμένες τεχνητριες με τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις. Και προσωπικά, αν δεν είχα ήδη μια πορεία σε ένα επάγγελμα που αγαπώ, νομίζω ότι το να γίνω nail artist θα ήταν σίγουρα μια ποθητή επαγγελματική επιλογή. Εδώ επίσης να αναφέρουμε ότι ναι μεν μια nail artist έχει έναν αρκετά υψηλό τζίρο, αλλά τα αναλώσιμα στη συγκεκριμένη δουλειά είναι πάρα πολλά και με τις αυξήσεις που έχουν γίνει στα πάντα ζοριζονται πάρα πολύ να διατηρήσουν το επίπεδο χωρίς να ανεβάσουν τρέλα τις τιμές.)