Κόστος ζωής - Στεγαστικό στην Αθήνα

underwater

Member
Μηνύματα
2.796
Likes
12.479
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Ειναι η πρωτη φορα που συμφωνω με τον @Yorgos και επειδη ο @chrisbd ηθελε να θεσει το ερωτημα τι γινεται με τους νεους επιστημονες, η γνωμη μου ειναι οτι αν θελουν να μεινουν Ελλαδα, πρεπει να επιλεξουν δουλεια που επιτρεπει και εξτραδακια μαυρα εκτος απο τον νομιμο μισθο ειτε να δηλωνουν νομιμα τα εξτραδακια , που συντομα θα νιωσουν κοροιδα οταν ολοι δεν τα δηλωνουν (πχ στους εκπαιδευτικους υπαρχει νομοθεσια που επιτρεπει εξτρα απασχοληση ιδιωτικα με μπλοκακι 8-10 ωρες την εβδομαδα η ανοιγμα βιβλιων στην εφορια για ιδιωτικο εργο, αλλα τρως τετοιο αγγουρι απο την εφορια, που δεν τα δηλωνει κανεις). Εγω εχω παρει εγκριση για ιδιωτικο εργο η υπερωριες 2 φορες ως τωρα και το 30% το πηρε η εφορια, οποτε αποφασισα οτι βγαζω περισσοτερα εξοικονομωντας 8 δωρεαν εισιτηρια τον χρονο στην aegean πατωντας λιγα κουμπακια παρα να δουλευω εξτρα 5 ωρες την εβδομαδα για τα ιδια λεφτα. Ουτε καν προαγωγη δεν συμφερει να ζητησεις στο Δημοσιο πλεον. Δουλευεις περισσοτερες ωρες για να μενουν σκτουλες.
Ειτε, οσο κι αν ειναι σουρεαλιστικο, να μαθουν και μια τεχνη. Φιλη που η συμβαση της σε δημοσιο φορεα τελειωνει μετα απο 20ετια στα 50 της διαπιστωνει οτι το πτυχιο της θεολογου δεν της προσφερει τιποτε για να βρει δουλεια ως 50ρα και μου ειπε οτι σκεφτεται να ξαναφοιτησει σε νυχτερινο ΕΠΑΛ δωρεαν για να προλαβει να παρει μια τεχνικη ειδικοτητα που εχει περαση στην αγορα εργασιας ωστε να ξαναμπει στον στιβο σε 2 χρονια.
Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα.
Στον οργανισμό που δούλευα για χρόνια, στο δικό μου τμήμα ολες-οι εργαζόμενες-οι είχαμε μεταπτυχιακά (συχνά πάνω από ένα-εγω τότε είχα τρία), κάποιοι διδακτορικά, μετεκπαιδευσεις, κάμποση εμπειρία (κανείς μας όταν ξεκινήσαμε δεν είχε την υπέρτατη εμπειρία λόγω -τοτε- ηλικίας, αλλά είχαμε αρκετή).
Ναι μεν οι μισθοί μας είχαν 4 ψηφία (κάτι που εν έτει 2014 που ξεκινήσαμε το τμήμα θεωρούταν καλό), όμως τα χρόνια περνούσαν, οι μισθοί δεν ανέβαιναν (ενώ αντιθέτως είχαμε συχνά απειλές για μείωση), οι ευθύνες και η δουλειά αυξάνονταν κι εμεις μεγαλώναμε.

Προσωπικά από ένα σημείο και μετά ένιωθα ότι όλο αυτό μου τσάκιζε την αξιοπρέπεια.

Και έφτασα στο τώρα, να πληρώνω ΕΦΚΑ κάθε μήνα (πάντα 3 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας επειδή δεν έχω καμία εμπιστοσύνη), χαράτσια στις τράπεζες για pos, προμήθειες και τα σχετικά, πολύ άγχος, έξοδα λογίστριας, εφορίες κλπ κλπ.

Και όμως ακόμα και έτσι νιώθω ότι ζω μια πολύ πιο αξιοπρεπή ζωή από πριν, τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά. Επειδή δυστυχώς στην Ελλάδα την αξιοπρέπειά μας χρειάζεται να τη διεκδικούμε, αλλιώς πάντα κάτι θα μας τρώει την ψυχή. Και για τους Έλληνες πτυχιούχους που δεν επιθυμούν να μεταναστεύσουν, σε κάποιες ειδικότητες το ελεύθερο επάγγελμα είναι πολύ πιο αξιοπρεπής επιλογή από το να εξαρτώνται από έναν εργοδότη.

(Επειδή αναφέρθηκαν κάτι μέρες πριν οι "νυχουδες" και πόσα βγάζουν χωρίς να είναι πτυχιούχοι, να αναφέρουμε ότι δεν είναι ανειδίκευτες, αλλά καταρτισμένες τεχνητριες με τις αντίστοιχες εκπαιδεύσεις. Και προσωπικά, αν δεν είχα ήδη μια πορεία σε ένα επάγγελμα που αγαπώ, νομίζω ότι το να γίνω nail artist θα ήταν σίγουρα μια ποθητή επαγγελματική επιλογή. Εδώ επίσης να αναφέρουμε ότι ναι μεν μια nail artist έχει έναν αρκετά υψηλό τζίρο, αλλά τα αναλώσιμα στη συγκεκριμένη δουλειά είναι πάρα πολλά και με τις αυξήσεις που έχουν γίνει στα πάντα ζοριζονται πάρα πολύ να διατηρήσουν το επίπεδο χωρίς να ανεβάσουν τρέλα τις τιμές.)
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.457
Likes
2.395
Καμία σχέση η Βαρκελώνη με την Αθηνα. Μιλάμε για απίστευτες καβουρότρυπες, κτίρια 250 ετών, χρέπια όσο λίγα στην Ευρώπη, ειδικά στο κέντρο.

Είναι απλό, δεν τα θεωρούμε φτήνια ούτε κανονικότητα γιατί δεν είπαμε αυτό. Είπαμε ότι ένα ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας το βρίσκεις άνετα πληρώνοντας έναν κατώτατο μισθό ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θέλεις δυο και τρεις. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ πολύ καλύτερη στα ενοίκια σε σχέση με τις περισσότερες πρωτεύουσες της ΕΕ. Αυτό θεωρούμε. Τώρα για μένα 700€ ενοίκιο μπορεί να είναι φτηνά, για σένα πανάκριβα και για τον Κόκκαλη ψίχουλα, αλλά αυτά είναι σχετικές έννοιες, απόλυτες είναι οι συγκρίσεις. Όποιος βάλει κάτω τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ψάξει θα δει ότι η Αθήνα, αναλογικά με τον κατώτατο μισθό, στα ενοίκια είναι από τις φθηνότερες. Σε άλλα πράγματα δεν είναι, και σε κάποια είναι και τραγική, το ενοικιο δεν είναι ένα από αυτά.


Εννοείς ότι η συγκεκριμένη πλατφορμα που προσλαβάνει διανομείς τον συγκεκριμένο τον πληρώνει παραπάνω από τους άλλους; Αν στην οικοδομή του τον πληρώνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους; Όχι, τόσο πληρώνει η οικοδομή, τόσο πληρώνει η e-food, τουλάχιστον στην Αθήνα, κατανοώ ότι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι μικρότερες οι αμοιβές, ενδεχομένως μικρότερη και η προσφορά εργασίας, στην Αθήνα όλοι ψάχνουν εργαζόμενους με το τουφέκι. Όποιος πάει να δουλέψει οικοδομή ή ντελίβερι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αυτά θα πληρωθεί και είναι δουλειές που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, αν θέλει. Ούτε προσόντα χρειάζεσαι, ούτε μπάρμπα στην Κορώνη, ούτε τίποτε. Το αν θέλει κάποιος να τις κάνει είναι άλλο θέμα, κι εγώ αν ήμουν μουσικός, διερμηνέας ή μαθηματικός μάλλον δε θα ενθουσιαζόμουν να τις κάνω (τις έχω κάνει και τις δύο για περιορισμένα διαστήματα), άλλους επαγγελματικούς στόχους θα είχα, αλλά όχι και "άπιαστο όνειρο" κάτι που είναι στο χέρι οποιουδήποτε απαντήσει σε μια από τις πολλές αγγελίες που ψάχνουν ντελιβεράδες ή οικοδόμους.



Δηλαδή οι 6 στους 7 παίρνουν πάνω από 1000€; Ή εγώ δεν κατάλαβα το νόημα αυτού που έγραψες ή το έγραψες λάθος.

Οι επίσημες στατιστικές της ΕΡΓΑΝΗ, που είμαι μαζί σου και προτιμώ να ακούω αυτές παρά κάποιους φωνασκούντες σε φόρα, είναι αυτές:

Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης πως 1.001 με 1.200 ευρώ έλαβαν 373.163 εργαζόμενοι (16,25%). Από 1.201 έως 1.500 ευρώ ήταν ο μισθός του 11,21% των εργαζομένων δηλαδή 257.574 άτομα.

Ανεβαίνοντας στη μισθολογική κλίμακα, μόνο 208.623 εργαζόμενοι, δηλαδή το 9,08% της χώρας είχαν μηνιαίες αποδοχές από 1.501 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ενώ το εύρος του μηνιαίου μισθού κυμάνθηκε από 2.001 ευρώ έως 2.500 ευρώ για 92.565 εργαζόμενους (4,03%). Τουλάχιστον 48.401 εργαζόμενοι (2,11%) έλαβαν μηνιαίες αποδοχές από 2.501 ευρώ έως 3.000 ευρώ, ενώ τέλος μισθό άνω των 3.000 ευρώ έλαβαν 83.488 εργαζόμενοι (3,63%) στη χώρα.


Πηγή: ΕΡΓΑΝΗ: Πού κυμάνθηκαν οι μισθοί το 2023 | LiFO
και είναι φετινό το άρθρο. Μάνι-μάνι αν αθροίσεις αυτούς, είναι 46,3%. Προσοχή όμως, αυτοί είναι το 46,3% των συνολικών εργαζόμενων, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι part-timers. Αν τους βγάλεις αυτούς (φαντάζομαι ότι δεν έχουμε την απαίτηση να νοικιάζει κανείς διαμέρισμα σε καλή γειτονιά στο κέντρο δουλεύοντας τετράωρο), η πλειοψηφία πληρώνεται άνω των 1.000€, χωρίς καν να μιλήσουμε για τον τεραστιοπελώριο ελέφαντα στο δωμάτιο που είναι ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των μισθών που υποδηλώνονται, με τη μαύρη εργασία να οργιάζει στη χώρα. Γενικώς το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα είναι ασύλληπτο για ευρωπαϊκή (λέμε τώρα) χώρα, κι αυτό παρότι είναι κάτιτις μειωμένο σε σχεση με πριν λίγα χρόνια, αλλά η πρόοδος είναι απογοητευτικά αργή και ισχνή.

Καλά, αν πάμε και στους ελεύθερους επαγγελματίες τα στοιχεία είναι σουρεαλιστικά, οι 2 στους τρεις δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000€ (κλάμα) και το 45% εξ αυτών κάτω από 5.000€. Πολύ καλός παιδικός φίλος που είναι δικηγόρος μου έλεγε ότι "τους έχει στριμώξει λίγο η εφορία φέτος" κι έτσι δήλωσε 25 χιλιάρικα εισόδημα για το 2023, ενώ μέχρι τότε δήλωνε κάτω από 12.000, όταν καθαρίζει γύρω στα 350.000 ετησίως. Οι εργαζόμενοι στο γραφείο του είναι όλοι δηλωμένοι με το βασικό μισθό (ουδεμία σχέση) οι 2 δε εμφανίζονται ως part-timers. Μιλάμε για παταγώδη αποτυχία του συστήματος, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι έμμεσοι φόροι που τσακίζουν τον αδύναμο ως συνήθως. Στην Αθήνα τουλάχιστον το μαύρο χρήμα είναι βασιλιάς, από τα ιδιαίτερα μέχρι τα αδήλωτα κι από τους 4ωρους μέχρι τους "μαθητευόμενους" γίνεται της τρελής το πανηγύρι.
H κατηγορία που παίρνει από 1000€ μέχρι 1200€ αν τα παίρνει μικτά δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που παίρνουν πάνω από 1000€ γιατί καθαρά παίρνει κάτω από 1000€ στην ουσία. Αρκετοί από αυτούς που φαίνονται να εργάζονται ημιαπασχόληση εργάζονται πλήρη απασχόληση και παίρνουν τα υπόλοιπα μαύρα και δεν φτάνουν ούτε αυτοί πάνω από 1000€.
Ακόμη και να μην υπολογιστούν αυτοί όμως σχεδόν 7 στους 10 εργαζομένους παίρνουν κάτω από 1000€. Αν υπολογιστούν και αυτοί φτάνουμε στους 7 στους 10 εργαζομένους. Μιλάω για εργαζομένους σε επιχειρήσεις μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ. Τα έγραψα πολλές φορές και τα παρέθεσα με νούμερα όλα αυτά στα προηγούμενα μηνύματα.

Η εργασία με μηχανάκι που την έχω κάνει παλιότερα είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη εργασία και απίστευτα στρεσογόνα. Είναι το στρες που σχετίζεται με μια συνεχή απειλή της ζωής σου και όχι ένα οποιαδήποτε στρες. Κρύα βροχές κτλ είναι άλλη ιστορία. Γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν σκοτωθεί η έχουν μπλέξει σε σοβαρά ατυχήματα. Στην Αθήνα είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Δεν είναι θέμα ότι δεν την θεωρώ καλή για λόγους πρεστίζ
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.642
Likes
43.844
Οριστε και τα φετινα στατιστικσ των εισοδηματων που δηλωνονται (και φορολογουνται). Φαινεται οτι τσακωσαν καμποση φοροαποφυγη φετος σε σχεση με περσι, αλλα τα υποζυγια ειναι παλι οι μισθωτοι που δεν μπορουν να το αποφυγουν. Τωρα να πιστεψουμε οτι μονο 900.000 φορολογουμενοι βγαζουν πανω απο 20.000 ωστε να μπορουν να υποστηριξουν ταξιδαρες στο εξωτερικο? Αστεια πραγματα
Πόσοι Έλληνες βγάζουν περισσότερα από 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο

"Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή στην ελληνική επικράτεια ήτοι 69,793 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 71,5% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος. Όμως σχεδόν για το 40% των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν αναλογεί φόρος, καθότι τα φορολογητέα ποσά εισοδήματος δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο".
Αρα το 30% των μισθωτων πληρωνει το 70% των φορων της επικρατειας.
 
Μηνύματα
67
Likes
211
Οριστε και τα φετινα στατιστικσ των εισοδηματων που δηλωνονται (και φορολογουνται). Φαινεται οτι τσακωσαν καμποση φοροαποφυγη φετος σε σχεση με περσι, αλλα τα υποζυγια ειναι παλι οι μισθωτοι που δεν μπορουν να το αποφυγουν. Τωρα να πιστεψουμε οτι μονο 900.000 φορολογουμενοι βγαζουν πανω απο 20.000 ωστε να μπορουν να υποστηριξουν ταξιδαρες στο εξωτερικο? Αστεια πραγματα
Πόσοι Έλληνες βγάζουν περισσότερα από 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο

"Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή στην ελληνική επικράτεια ήτοι 69,793 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 71,5% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος. Όμως σχεδόν για το 40% των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν αναλογεί φόρος, καθότι τα φορολογητέα ποσά εισοδήματος δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο".
Αρα το 30% των μισθωτων πληρωνει το 70% των φορων της επικρατειας.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η χώρα δεν έχει πρόβλημα τη φορολογία, αλλά την Δικαιοσύνη.

Μια χώρα-χώρος όπου εφοπλιστές και λοιποί “εθνικοί ευεργέτες” δεν πληρώνουν φόρους και λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο.

Άλλωστε και τα κράτη εταιρείες είναι που κυβερνονται από "κάποιους άλλους" και όχι από αυτούς που εκλέγουμε, ενώ παριστάνουν πως την κυβερνούν "τίμια" χρεοκοπημένα κόμματα, που χρωστάνε άπειρα εκατομμύρια στο ίδιο το κράτος.

Αυτά τα ολίγα, γιατί μην ξεχνάμε ότι γράφουμε σε ένα όμορφο ταξιδιωτικό φόρουμ.
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.457
Likes
2.395
Ισχυρή άνοδος στις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στη Ν. Ευρώπη - Που φιγουράρει η Αθήνα - energodromio.gr
Τέταρτη πόλη στην αύξηση ενοικίων η Αθήνα ανάμεσα σε άλλες 30 άλλες πόλεις από όλον τον κόσμο σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έρευνα της εταιρείας ακινήτων Savills Plc.
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
568
Likes
4.219
Ταξίδι-Όνειρο
Στον χρονο!
Ισχυρή άνοδος στις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στη Ν. Ευρώπη - Που φιγουράρει η Αθήνα - energodromio.gr
Τέταρτη πόλη στην αύξηση ενοικίων η Αθήνα ανάμεσα σε άλλες 30 άλλες πόλεις από όλον τον κόσμο σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έρευνα της εταιρείας ακινήτων Savills Plc.

Εεεεε λογικό δεν είναι μετά από τέτοια πτώση? Τι πτώση δηλαδή, ισοπέδωση!
2011-2013 κυρίως αλλά και μέχρι 2015, 2016 έβρισκες ακίνητα ακόμα και κέντρο σε τιμή αυτοκινήτου. Η Πανεπιστημίου και η Σταδίου ξενοίκιαστες και γενικά όλα τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν ή ξενοικιαστα ή οι ενοικιαστές αδυνατούσαν να πληρώσουν.

Μετά την έξοδο/ελάφρυνση (όπως θέλετε πείτε το) από τα μνημόνια τι περιμένατε; Προτιμούσατε εποχές κρίσης;
 

annoula

Member
Μηνύματα
366
Likes
861
Ισχυρή άνοδος στις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στη Ν. Ευρώπη - Που φιγουράρει η Αθήνα - energodromio.gr
Τέταρτη πόλη στην αύξηση ενοικίων η Αθήνα ανάμεσα σε άλλες 30 άλλες πόλεις από όλον τον κόσμο σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έρευνα της εταιρείας ακινήτων Savills Plc.
Που να δεις τι γινεται στα Χανιά...Τα ενοίκια είναι πλεον εξωπραγματικά...Ειδικά για οικογενεια με παιδια που προφανως δεν μπορει να μεινει σε σπιτι 70 τμ με 2 υπνοδωματια ειναι απλησιαστα..
 

North66

Member
Μηνύματα
4.355
Likes
5.200
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Δεν είναι καθόλου λογική η αύξηση των τιμών των σπιτιών και των ενοικίων στην Ελλάδα. Γιατί α) τα στεγαστικά δάνεια έχουν ακριβύνει, β) οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και είναι περίεργο πώς πληρώνονται τέτοια ενοίκια και γ) σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία ήδη πέφτουν οι τιμές των ακινήτων. Προφανώς κυκλοφορεί τόσο μαύρο χρήμα που μπορεί να συντηρεί ακόμη αυτή την ξέφρενη άνοδο και την αγορά ακινήτων πάνω από τις αντικειμενικές αξίες. Δε θα συνεχιστεί όμως αυτό το σκηνικό για πολύ. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φούσκα ακινήτων στις ΗΠΑ και μετά στην Ευρώπη.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.642
Likes
43.844

gioannis13

Member
Μηνύματα
1.504
Likes
9.629
Επόμενο Ταξίδι
Όπου πετάει αεροπλάνο...
Ταξίδι-Όνειρο
Χωρίς ρολόι στο χέρι !!!
.... Και κάπως έτσι πορευόμαστε στην ομορφότερη, και με ιστορία, χώρα του κόσμου.....:russian_roulette:
 

annoula

Member
Μηνύματα
366
Likes
861
Για πρώτη φορά έχω αρχίσει να σκεφτομαι την αγορα σπιτιου ως πιθανή λύση. Νομίζω οτι αν δινεις ενοικιο κοντα στα 1.000 ευρώ (για Χανιά μιλάω) μαλλον σε συμφερει ισως να αγορασεις και να κανεις κ αποσβεση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.518
Μηνύματα
898.830
Μέλη
39.239
Νεότερο μέλος
Rosywillrose

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom