kabamarou
Member
H κατηγορία που παίρνει από 1000€ μέχρι 1200€ αν τα παίρνει μικτά δεν συγκαταλέγεται σε αυτούς που παίρνουν πάνω από 1000€ γιατί καθαρά παίρνει κάτω από 1000€ στην ουσία. Αρκετοί από αυτούς που φαίνονται να εργάζονται ημιαπασχόληση εργάζονται πλήρη απασχόληση και παίρνουν τα υπόλοιπα μαύρα και δεν φτάνουν ούτε αυτοί πάνω από 1000€.Καμία σχέση η Βαρκελώνη με την Αθηνα. Μιλάμε για απίστευτες καβουρότρυπες, κτίρια 250 ετών, χρέπια όσο λίγα στην Ευρώπη, ειδικά στο κέντρο.
Είναι απλό, δεν τα θεωρούμε φτήνια ούτε κανονικότητα γιατί δεν είπαμε αυτό. Είπαμε ότι ένα ενοίκιο στο κέντρο της Αθήνας το βρίσκεις άνετα πληρώνοντας έναν κατώτατο μισθό ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θέλεις δυο και τρεις. Η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ πολύ καλύτερη στα ενοίκια σε σχέση με τις περισσότερες πρωτεύουσες της ΕΕ. Αυτό θεωρούμε. Τώρα για μένα 700€ ενοίκιο μπορεί να είναι φτηνά, για σένα πανάκριβα και για τον Κόκκαλη ψίχουλα, αλλά αυτά είναι σχετικές έννοιες, απόλυτες είναι οι συγκρίσεις. Όποιος βάλει κάτω τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ψάξει θα δει ότι η Αθήνα, αναλογικά με τον κατώτατο μισθό, στα ενοίκια είναι από τις φθηνότερες. Σε άλλα πράγματα δεν είναι, και σε κάποια είναι και τραγική, το ενοικιο δεν είναι ένα από αυτά.
Εννοείς ότι η συγκεκριμένη πλατφορμα που προσλαβάνει διανομείς τον συγκεκριμένο τον πληρώνει παραπάνω από τους άλλους; Αν στην οικοδομή του τον πληρώνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους; Όχι, τόσο πληρώνει η οικοδομή, τόσο πληρώνει η e-food, τουλάχιστον στην Αθήνα, κατανοώ ότι στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι μικρότερες οι αμοιβές, ενδεχομένως μικρότερη και η προσφορά εργασίας, στην Αθήνα όλοι ψάχνουν εργαζόμενους με το τουφέκι. Όποιος πάει να δουλέψει οικοδομή ή ντελίβερι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αυτά θα πληρωθεί και είναι δουλειές που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, αν θέλει. Ούτε προσόντα χρειάζεσαι, ούτε μπάρμπα στην Κορώνη, ούτε τίποτε. Το αν θέλει κάποιος να τις κάνει είναι άλλο θέμα, κι εγώ αν ήμουν μουσικός, διερμηνέας ή μαθηματικός μάλλον δε θα ενθουσιαζόμουν να τις κάνω (τις έχω κάνει και τις δύο για περιορισμένα διαστήματα), άλλους επαγγελματικούς στόχους θα είχα, αλλά όχι και "άπιαστο όνειρο" κάτι που είναι στο χέρι οποιουδήποτε απαντήσει σε μια από τις πολλές αγγελίες που ψάχνουν ντελιβεράδες ή οικοδόμους.
Δηλαδή οι 6 στους 7 παίρνουν πάνω από 1000€; Ή εγώ δεν κατάλαβα το νόημα αυτού που έγραψες ή το έγραψες λάθος.
Οι επίσημες στατιστικές της ΕΡΓΑΝΗ, που είμαι μαζί σου και προτιμώ να ακούω αυτές παρά κάποιους φωνασκούντες σε φόρα, είναι αυτές:
Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης πως 1.001 με 1.200 ευρώ έλαβαν 373.163 εργαζόμενοι (16,25%). Από 1.201 έως 1.500 ευρώ ήταν ο μισθός του 11,21% των εργαζομένων δηλαδή 257.574 άτομα.
Ανεβαίνοντας στη μισθολογική κλίμακα, μόνο 208.623 εργαζόμενοι, δηλαδή το 9,08% της χώρας είχαν μηνιαίες αποδοχές από 1.501 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ενώ το εύρος του μηνιαίου μισθού κυμάνθηκε από 2.001 ευρώ έως 2.500 ευρώ για 92.565 εργαζόμενους (4,03%). Τουλάχιστον 48.401 εργαζόμενοι (2,11%) έλαβαν μηνιαίες αποδοχές από 2.501 ευρώ έως 3.000 ευρώ, ενώ τέλος μισθό άνω των 3.000 ευρώ έλαβαν 83.488 εργαζόμενοι (3,63%) στη χώρα.
Πηγή: ΕΡΓΑΝΗ: Πού κυμάνθηκαν οι μισθοί το 2023 | LiFO
και είναι φετινό το άρθρο. Μάνι-μάνι αν αθροίσεις αυτούς, είναι 46,3%. Προσοχή όμως, αυτοί είναι το 46,3% των συνολικών εργαζόμενων, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι part-timers. Αν τους βγάλεις αυτούς (φαντάζομαι ότι δεν έχουμε την απαίτηση να νοικιάζει κανείς διαμέρισμα σε καλή γειτονιά στο κέντρο δουλεύοντας τετράωρο), η πλειοψηφία πληρώνεται άνω των 1.000€, χωρίς καν να μιλήσουμε για τον τεραστιοπελώριο ελέφαντα στο δωμάτιο που είναι ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των μισθών που υποδηλώνονται, με τη μαύρη εργασία να οργιάζει στη χώρα. Γενικώς το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα είναι ασύλληπτο για ευρωπαϊκή (λέμε τώρα) χώρα, κι αυτό παρότι είναι κάτιτις μειωμένο σε σχεση με πριν λίγα χρόνια, αλλά η πρόοδος είναι απογοητευτικά αργή και ισχνή.
Καλά, αν πάμε και στους ελεύθερους επαγγελματίες τα στοιχεία είναι σουρεαλιστικά, οι 2 στους τρεις δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000€ (κλάμα) και το 45% εξ αυτών κάτω από 5.000€. Πολύ καλός παιδικός φίλος που είναι δικηγόρος μου έλεγε ότι "τους έχει στριμώξει λίγο η εφορία φέτος" κι έτσι δήλωσε 25 χιλιάρικα εισόδημα για το 2023, ενώ μέχρι τότε δήλωνε κάτω από 12.000, όταν καθαρίζει γύρω στα 350.000 ετησίως. Οι εργαζόμενοι στο γραφείο του είναι όλοι δηλωμένοι με το βασικό μισθό (ουδεμία σχέση) οι 2 δε εμφανίζονται ως part-timers. Μιλάμε για παταγώδη αποτυχία του συστήματος, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι έμμεσοι φόροι που τσακίζουν τον αδύναμο ως συνήθως. Στην Αθήνα τουλάχιστον το μαύρο χρήμα είναι βασιλιάς, από τα ιδιαίτερα μέχρι τα αδήλωτα κι από τους 4ωρους μέχρι τους "μαθητευόμενους" γίνεται της τρελής το πανηγύρι.
Ακόμη και να μην υπολογιστούν αυτοί όμως σχεδόν 7 στους 10 εργαζομένους παίρνουν κάτω από 1000€. Αν υπολογιστούν και αυτοί φτάνουμε στους 7 στους 10 εργαζομένους. Μιλάω για εργαζομένους σε επιχειρήσεις μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ. Τα έγραψα πολλές φορές και τα παρέθεσα με νούμερα όλα αυτά στα προηγούμενα μηνύματα.
Η εργασία με μηχανάκι που την έχω κάνει παλιότερα είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη εργασία και απίστευτα στρεσογόνα. Είναι το στρες που σχετίζεται με μια συνεχή απειλή της ζωής σου και όχι ένα οποιαδήποτε στρες. Κρύα βροχές κτλ είναι άλλη ιστορία. Γνωρίζω αρκετά άτομα που έχουν σκοτωθεί η έχουν μπλέξει σε σοβαρά ατυχήματα. Στην Αθήνα είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Δεν είναι θέμα ότι δεν την θεωρώ καλή για λόγους πρεστίζ
Last edited: