• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Κρασιά του Κόσμου

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.826
Likes
18.206
Στο Βελβεντό Κοζάνης το 10ο Συμπόσιο Οίνου
awww.naftemporiki.gr_fu_p_701494_638_399_0x000000000075928d_2_kokkino_krasi_stafulia.jpg

Στο Βελβεντό Κοζάνης θα διεξαχθεί, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, το 10ο Συμπόσιο Οίνου με αντικείμενο την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού στη Δυτική Μακεδονία.

Στο 10ο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν ερευνητές, αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και πανεπιστημιακοί ενώ οι μελέτες που θα παρουσιαστούν, καλύπτουν διαχρονικά (αρχαιότητα – παρόν) και διεπιστημονικά (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωπόνοι, οινολόγοι) θέματα της Δυτικής Μακεδονίας.[/SIZE]

http://www.naftemporiki.gr/story/716613

Πέρα απο την πληροφορία μου άρεσε πολύ η φωτό.....στην υγειά μας...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
awww.cellartracker.com_labels_168948.jpg

Παλιοκαλιάς 2007,Δαλαμάρας
Ξινόμαυρο 100%


Κάποιες μέρες του Αυγούστου με βρήκαν να περιφέρομαι στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.Ασφαλώς ένας αληθινός λάτρης του κρασιού δεν μπορεί να περάσει από αυτά τα μέρη και να μην κάνει μια (δυο,τρεις) στάσεις σε οινοποιεία.

Θα ξεκινήσω μια μίνι περιήγηση λοιπόν στα τρία οινοποιεία που βρέθηκα με πρώτο και καλύτερο το μικρότερο εξ'αυτών αλλά με κρασιά που εντυπωσιάζουν.Κυρίως γιατί φτιάχνονται με το βλέμμα στον γνώστη κι όχι στον απλό καταναλωτή.

Πάρτε για παράδειγμα τον Παλιοκαλιά (ονομασία αμπελοτοπίου).Δεν είναι ένα τυπικό ξινόμαυρο σαν τα υπόλοιπα που θα βρείτε εκεί έξω.Μπορεί να περηφανεύεται ότι θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνα τα ονειρεμένα Pinot Noir νότια της Ντιζόν.Χωρίς να χάνει τον τοπικό χαρακτήρα σηκώνεται πάνω από αυτόν και γίνεται παγκόσμιο.Ένα κρασί που θα βρείτε σχετικά δύσκολα ακόμα και σε ενημερωμένες κάβες -πιθανόν οι βόρειοι να το βρείτε ευκολότερα- που επιπλέον εκφράζει διακριτά την ιδιαιτερότητα κάθε σοδειάς και που τέλος δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν όσοι ασχολούνται σοβαρά με το άθλημα.Με βεβαιότητα από τα καλύτερα ξινόμαυρα της αγοράς στις καλές χρονιές του.

P1070055.jpg


Το οινοποιείο Δαλαμάρα είναι οικογενειακό εδώ και έξι γενιές.Μόλις πενήντα στρέμματα φυτεμένα κυρίως με Ξινόμαυρο,Merlot,Μαλαγουζιά αλλά και Ασύρτικο,Ροδίτη και Νεγκόσκα.Περίπου 25.000 φιάλες ετησίως εμφιαλώνει εκ των οποίων άνω του 40% φεύγουν για το εξωτερικό.Η οικογένεια είναι περήφανη τόσο για την ιστορία όσο και για το κατόρθωμά της να το κρατάει ακόμα ζωντανό.

P1070058.jpg


Το νεότερο μέλος της οικογένειας,ο Κωστής,δεν έχει απλώς μεράκι για αυτό που κάνει αλλά και βαθιές γνώσεις του αντικειμένου του.Με σπουδές και οινοποιήσεις στην Βουργουνδία -και όχι μόνο- ανέλαβε να ανεβάσει την ποιότητα των κρασιών της φαμελίας του σε άλλα επίπεδα.Και δείχνει να το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.Όχι απλώς τα εμπορικά κρασιά έχουν αρχίσει να "ακούγονται" στην αγορά,αλλά ακόμα περισσότερο ενθουσιάζουν ένα μικρότερο αλλά φανατικό κοινό,οι πειραματικές -και περιορισμένης διάθεσης- οινοποιήσεις με κλώνους του ξινόμαυρου (αυτόριζο,κλώνος V3.6) αλλά και την εντυπωσιακή και δύσκολη Νεγκόσκα (αλλιώς Ποπόλσκα,παίρνει το όνομά της από τη σλαβική ονομασία της Νάουσας,"Νεγκούς").Γενικώς από τις προσπάθειες που χαίρεσαι να βλέπεις να προοδεύουν αν αγαπάς το χώρο και αξίζουν στήριξης.

P1070059.jpg


P1070060.jpg
 

jousis

Member
Μηνύματα
544
Likes
1.284
Ταξίδι-Όνειρο
Όλα
Λοιπόν, ακούστε τον πόνο μου (έχει και ερώτημα στο τέλος).

Δοκίμασα ένα nero d'avola του 12 ή 11 (χάθηκε η φωτογραφία και δεν θυμάμαι άλλα στοιχεία) σε ένα μαγαζί και ενώ το πρώτο ποτήρι ήταν καλό, δεύτερο ποτήρι δεν ήπια.
Το είχαν φέρει χωρίς σαμπανιέρα (και στο Μιλάνο ε...όχι στην άνω ραχούλα) και όταν ανέβηκε η θερμοκρασία το κρασί απλά δεν πινόταν. Τέτοια διαφορά δεν έχω ξαναδεί !

Θέλω να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στους Σισιλιάνους (δεν έφταιγαν αυτοί για το φιάσκο), αυτήν την φορά στο σπίτι με ελεγχόμενες συνθήκες :)
Επειδή όμως ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάζω την ποικιλία, δεν έχω εμπειρία. Μήπως ξέρετε κάποιο καλό που μπορώ να βρω εύκολα στην Ελλάδα, μέχρι τα 40Ε ;
Δυστυχώς στο αεροδρόμιο δεν βρήκα και λόγω επίσκεψης express δεν είχα χρόνο για ψώνια :(

Ευχαριστώ !

υγ. λοιπές αγορές...
ένα chianti classico (2010) και ένα κλασσικό Brunello di montalchino 2007
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πόσο ανέβηκε ρε παιδί μου η θερμοκρασία;
Αν ήταν ήδη στη σωστή δεν μπορεί να ξέφυγε πολύ,και πιθανότατα η σαμπανιέρα θα του έκανε χειρότερη ζημιά (θα έκλεινε πολύ το κρασί).Σε θερμοκρασία εστιατορίου,εκτός αν καθόσουν κάπου υπαίθρια καλοκαίρι,είναι δύσκολο να ανέβει τόσο πολύ η θερμοκρασία σε τόσο γρήγορο διάστημα αν έχει σερβιριστεί στη σωστή.Είναι πάντως αλήθεια ότι το Nero d'avola αν ζεσταθεί πολύ βγάζει ιδιαίτερα άσχημα αρώματα.Όπως κι αν έχει το ζήτημα εγώ οφείλω να δεχτώ την άποψή σου και να προτείνω κρασί.

Δεν κυκλοφορούν πολλά εν Ελλάδι.Επίσης τα φτηνά Nero d'avola είναι χοντροκομμένα κρασιά και καλά για καμια πίτσα.Όμως κυκλοφορούν δύο εξαιρετικές Σικελίες στην Ελλάδα σε τιμές μέσα στα όριά σου.

Zisola (24,50€)
awww.enotria.co.uk_images_labels_LABEL2_5752.jpg



Santa Cecilia (32,30€)
acache1.voyageursduvin.com_products_Planeta_Santa_Cecilia_zoom.jpg


Ενδεικτικές τιμές πάντα
 

jousis

Member
Μηνύματα
544
Likes
1.284
Ταξίδι-Όνειρο
Όλα
Μα τελικά, υπάρχει κάτι που να μην έχεις δοκιμάσει ; :haha::haha::haha:
Χίλια ευχαριστώ !

Επειδή το θερμόμετρο το είχα αφήσει σπίτι ( :) ), δεν έχω ιδέα για θερμοκρασίες. Μόνο εμπειρικά μου φάνηκε τρομερή διαφορά. Και όντως, δεν μου έχει ξανατύχει να "χαλάει" τόσο πολύ (που να μην πίνεται) το κρασί αν ανέβει 4-5 βαθμούς.
Σε εσωτερικό χώρο ήμασταν και μετά απο μισή ωρίτσα (πίνω πολύ αργά και λίγο) ίσως ανέβηκε 4 βαθμούς γιατί είχε ζέστη και το αρχικό ποτήρι ήταν δροσερό. Τώρα βλέπω στο ίντερνετ οτι πίνεται 16-18C, οπότε να υποθέσω οτι πήγε 20-21 ; Τί να σου πω...πολύ παραξενεύτηκα.
Και να φανταστείς οτι υπο συνθήκες κατεβάζω (με φαΐ) ένα beaujolais nouveau ακόμη και στους 20C (quelle decadence !!! :haha: )

Το chianti που ανέφερα παραπάνω δεν με ενθουσίασε (επίσης πρωτιά για εμένα). Μετριότης. Ευτυχώς που η Τοσκάνη έχει και ορισμένα εξαιρετικά brunello di montalcino τα οποία προτείνω με κλειστά μάτια σε όλους (μην βρείτε κανένα απο πανέρι όμως !!! ).
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
P1070047.jpg

Το εμβληματικό κτήμα Κυρ-Γιάννη ήταν το εγχείρημα του γνωστού και μη εξαιρετέου Γιάννη Μπουτάρη όταν αυτός αποχώρησε από την οικογενειακή Μπουτάρη Οινοποιητική.Το έφτασε ψηλά και ο συνεχιστής Στέλιος,ο γιος του,συνεχίζει να το ανεβάζει χρόνο με το χρόνο.

Τα κρασιά της εταιρείας,με επίκεντρο τη Νάουσα βεβαίως αλλά και με επέκταση στην Φλώρινα πλέον,χαρακτηρίζονται από την καθαρότητα των αρωμάτων,τις υψηλές οξύτητες εν γένει αλλά και την πολύ καλή τιμολογιακή πολιτική.Για οινοποιείο μαζικής παραγωγής -για τα Ελληνικά δεδομένα πάντα- τα αποτελέσματα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

P1070048.jpg


Όταν έφτασα εκεί το κτήμα είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία του τρύγου για το Merlot,μια ποικιλία που ωριμάζει σχετικά νωρίς,ενώ τα Ξινόμαυρα θα συνέχιζαν να κρέμονται στα τσαμπιά τους για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα.

P1070035.jpg


Κάθε οινοποιείο έχει ένα κρασί βάσης.Ένα κρασί που εκφράζει σταθερά την προσέγγιση του εκάστοτε παραγωγού και που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για το κτήμα στην αγορά.Μπορεί να πειραματιστεί με άλλα,να βγάλει πανάκριβα και σπάνια κρασιά στο ράφι,αλλά αυτό το κρασί συνήθως παραμένει σημαία ενός παραγωγού.Για το κτήμα Κυρ-Γιάννη αυτό είναι η "Ράμνιστα".

P1070051.jpg

Ράμνιστα 2000 "Le Millenaire"

Η Ράμνιστα έχει ένα ιδιαίτερο στοιχείο.Είναι απολαυστική όταν είναι νέα (δεν βγαίνει στο ράφι πριν την 2ετία) και στις καλές χρονιές της έχει αποδείξει ότι είναι κρασί παλαίωσης με αξιώσεις.Όταν δε η χρονιά είναι κορυφαία η αναμονή αξίζει στο έπακρο.Εδώ στα 13 του χρόνια το Ξινόμαυρο αυτό όχι απλώς δεν ήταν "κουρασμένο",όπως φοβόμουν,αλλά θα αντέξει με σιγουριά 2-3 χρόνια ακόμα,αν και θεωρώ πως τώρα είναι το σημείο για να το πιεις.Τα γνωστά αρώματα ντομάτας και ελιάς μπλέκονται ιδανικά με αυτά της σωστής αναγωγικής παλαίωσης (η παλαίωση στη φιάλη απουσία οξυγόνου) του δέρματος και της νοτισμένης γης δίνοντας ένα αποτέλεσμα που ορθώς κάποιοι το συγκρίνουν με τα Nebbiolo του Piemonte.Άλλο ένα κρασί που,δυστυχώς,δύσκολα θα βρείτε εκτός οινοποιείου.Αυτό όμως αποτελεί διπλό λόγο για να το επισκεφτείτε.
 
Μηνύματα
1.619
Likes
782
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Κι εκεί που ζεις τη ζωή σου αμέριμνη και πίνεις τα κρασάκια σου χαρωπή, έρχεται ένας μπαμπέσης γιατρός και σου λέει πως μάλλον έχεις κάτι σαν αλλεργία στις τανίνες...
Say what??
 

panpan

Member
Μηνύματα
7.053
Likes
28.436
Κι εκεί που ζεις τη ζωή σου αμέριμνη και πίνεις τα κρασάκια σου χαρωπή, έρχεται ένας μπαμπέσης γιατρός και σου λέει πως μάλλον έχεις κάτι σαν αλλεργία στις τανίνες...
Say what??
Επειγόντως αλλάζεις γιατρό. :)
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κι εκεί που ζεις τη ζωή σου αμέριμνη και πίνεις τα κρασάκια σου χαρωπή, έρχεται ένας μπαμπέσης γιατρός και σου λέει πως μάλλον έχεις κάτι σαν αλλεργία στις τανίνες...
Say what??
What the F***?
 

filippia

Member
Μηνύματα
356
Likes
372
Επόμενο Ταξίδι
Μπρατισλάβα-Βιέννη-Τσεχία
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Εξαρθρώθηκέ δίκτυο πώλησης ποιοτικών γαλλικών κρασιών «μαϊμού». Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ξεσκέπασε μία σπείρα που πουλούσε ως αυθεντικά ακριβά γαλλικά κρασιά κακής ποιότητας κρασί, η οποία με την απάτη αυτή είχε κερδίσει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί στο θέμα απάτη η εφευρετικότητα δεν έχει όριο!

http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231270638
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.161
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom