• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Κρασιά του Κόσμου

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Να υποθέσω ότι θα περάσεις και από Trentino ή μόνο από Alto-Adige;
Όπως και να'χει θα σου πω και για τα δύο να σιγουρευτώ.

Στο Trentino,στο βόρειο άκρο της επαρχίας,υπάρχει μια πεδιάδα ανάμεσα στα Mezzolombardo & Mezzocorona με το όνομα Campo Rotaliano όπου και καλλιεργείται το Teroldego Rotaliano, μια ιδιαίτερη Ιταλική ποικιλία με φανατικούς οπαδούς.Η κα Elisabetta Foradori διακρίνεται για την σπουδή της στα συγκεκριμένα κρασιά. Επίσης ενδιαφέρον έχουν και τα Muller-Thurgau. Δυτικά του Trento παράγεται ακόμα ένα υψηλής ποιότητας VinoSanto από την τοπική Nosiola.

Στο Alto-Adige πάλι,όντως τα Lagrein του Bolzano είναι σπουδαία.Και τα ροζέ (Lagrein-Kretzer) και τα κόκκινα (Lagrein-Dunkel). Λίγο πιο νότια,το Termeno(Tramin) θεωρείται η πρώτη πατρίδα του Gewurztraminer.Παρότι πλέον μεγαλουργεί αλλού,στην Αλσατία,οι εμφιαλώσεις του κυρίου Hofstatter αξίζουν της προσοχής σου.

Γενικώς θα βρεις πληθώρα καλών Pinot Grigio,αν και αυτό επίσης αποδίδει τα μέγιστα στην Αλσατία,όπως και Merlot, Cab, Saubignon, Pinot Noir αλλά και Chardonnay. Προσωπική μου συμβουλή είναι σε περιοχές που βγάζουν ιδιαίτερες τοπικές εμφιαλώσεις να επικεντρώνεσαι σε αυτές μιας και δύσκολα θα τις βρεις οπουδήποτε αλλού και σίγουρα ποτέ σε τόσο καλές τιμές όσο εκεί.

Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά,εκτός από αυτούς που ανέφερα,για τους Franz Haas,Kuenhof,Lageder και Elena Walch οι εμφιαλώσεις των οποίων διακρίνονται για την ποιότητά τους και δεν επικεντρώνονται μόνο στις τοπικές αλλά και σε διεθνείς ποικιλίες.

Σε κάθε περίπτωση οι γνώσεις μου είναι εγκυκλοπαιδικές και δεν έχω δοκιμάσει τι στο καλό συμβαίνει εκεί.Γι'αυτό γυρνώντας με το καλό φέρε κι ένα μπουκαλάκι να δούμε κι εμείς οι άσχετοι τι γίνεται....:xmas_cool:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Λοιπόν,Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες εμφιαλώσεις γιατί τα βαλάντια του καθενός διαφέρουν.Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για ποικιλίες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την παραδοσιακή( ; ) γαλοπούλα.Η ορθή επιλογή δίπλα της θα ήταν κατ'αρχήν ένα βαρελάτο Chardonnay,επειδή όμως μου αρέσει να είμαι πιο παιχνιδιάρης ειδικά σε μέρες που επιβάλλεται μια χαλαρότητα εγώ θα επέλεγα μάλλον ένα Viognier.Πάντως για όσους επιθυμούν ένα κόκκινο,θα έβαζα άφοβα δίπλα ένα Pinot Noir,κατά προτίμηση Νεοζηλανδικό.

Αν πάμε σε χοιρινό τότε η πρώτη μου ματιά θα έπεφτε στο Syrah με πρώτη γραμμή πυρός τους Αυστραλούς.Αν δε είχαμε βαριές σάλτσες ή κανένα αγριογούρουνο τότε το Nebbiolo είναι μονόδρομος.Οι καλές επιλογές είναι τσιμπημένες και σίγουρα απομακρύνουν κόσμο αν μιλάμε για μεγάλα τραπέζια.Αν πάντως φάτε πιο οικογενειακά ένα Barolo ή ένα Barbaresco θα σας πάρουν τα μυαλά.

Για επιδόρπια εγώ φέτος θα προτιμήσω Vinsanto,αν και τα εξαιρετικής ποιότητας Μοσχάτα (ιδιαίτερα της Σάμου) είναι ίσως τα καλύτερα value for money που μπορείτε να βρείτε όχι μόνο στον εγχώριο αλλά στον παγκόσμιο αμπελώνα.

Τώρα βέβαια όλα αυτά είναι πολύ γενικά.Δηλαδή όχι ότι ένα Merlot ή ένα Ξινόμαυρο δεν θα ταίριαζε με το χοιρινό σας ή ένα Icewine με το επιδόρπιό σας αναλόγως και τι θα συνοδεύσει.Οι επιλογές είναι άπειρες και άσχετοι δεν είστε,αφήστε που τα τελευταία guideline λένε ότι τελικά το ταίριασμα κρασιού-φαγητού πατάει περισσότερο στις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός παρά σε γενικότερες νόρμες,με κάποιες τρανταχτές εξαιρέσεις ίσως.

Για πιο εξειδικευμένες προτάσεις ελάτε σε πμ.
Καλά να περάσετε όλοι,ή σχεδόν (π.χ. του Βενιζέλου δεν του εύχομαι),με υγεία κυρίως και αισιοδοξία.

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Επιλογές από ελληνικούς αμπελώνες δεν υπάρχουν; Πρέπει να "ξενιτευτούμε" δηλαδή; (καθαρά πρακτικό το ερώτημα, λόγω περιορισμένης πρόσβασης και δυνατοτήτων απόκτησης: Μη φάμε μια μέρα για να πάρουμε σβάρνα τις κάβες και στο τέλος μείνουμε με το ... φελλό στο χέρι. Κι απ' το ιντερνετ, προσωπικά, κρασιά δεν παραγγέλνω)

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Με συγχωρείς,τι δεν μπορείς να βρεις στον ελληνικό αμπελώνα από τις ποικιλίες που ανέφερα;
Chardonnay,Viognier,Syrah,Nebbiolo,Vinsanto ή Μοσχάτο.
Το ότι επιλέγω συγκεκριμένη χώρα εγώ (μιας και μου ζητήθηκε η άποψή μου) δεν περιορίζει κανέναν να μην κυνηγήσει κάτι ελληνικό από τις αντίστοιχες ποικιλίες.

Επίσης καλέ μου baba,δεν νομίζω ότι εκεί στη Σαλονίκη οι κάβες σας έχουν μόνο Ελληνικές ετικέτες,ούτε ότι οι μεγάλες εξ'αυτών δεν έχουν ποικιλία.Να παραπονιόταν κανένας άλλος να καταλάβω,αλλά κοτζάμ συμπρωτεύουσα;

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Με συγχωρείς,τι δεν μπορείς να βρεις στον ελληνικό αμπελώνα από τις ποικιλίες που ανέφερα;
Chardonnay,Viognier,Syrah,Nebbiolo,Vinsanto ή Μοσχάτο.
Το ότι επιλέγω συγκεκριμένη χώρα εγώ (μιας και μου ζητήθηκε η άποψή μου) δεν περιορίζει κανέναν να μην κυνηγήσει κάτι ελληνικό από τις αντίστοιχες ποικιλίες.

Επίσης καλέ μου baba,δεν νομίζω ότι εκεί στη Σαλονίκη οι κάβες σας έχουν μόνο Ελληνικές ετικέτες,ούτε ότι οι μεγάλες εξ'αυτών δεν έχουν ποικιλία.Να παραπονιόταν κανένας άλλος να καταλάβω,αλλά κοτζάμ συμπρωτεύουσα;
ΟΚ, mea culpa. Μου δημιουργήθηκε η (λανθασμένη - όπως αποδείχθηκε) εντύπωση πως "απαξιώνεις" τα ελληνικά κρασιά (για τα Nebbiolo, Barolo, Barbaresco για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω κανέναν που να τα βγάζει).

Γελάω με το "συμπρωτεύουσα". Πιστεύω ότι κι εσύ με χιουμοριστική διάθεση το είπες! :xmas_lol:

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Η αλήθεια είναι ότι στα Nebbiolo μόνο ο Καρυπίδης έχει δοκιμάσει την τύχη του.Τα δε Barolo/Barbaresco είναι περιοχές της Ιταλίας που βγάζουν μόνο Nebbiolo σε κόκκινο όταν αναγράφεται στο μπουκάλι,αν ποτέ τα συναντήσεις.

Το "συμπρωτεύουσα" μόνο ως αστείο θα μπορούσα να το πω.
Όσο για το αν απαξιώνω ή όχι τα Ελληνικά κρασιά,φαίνεται από το αν τα προτείνω ή όχι κατά καιρούς.Παρόλα αυτά θα λέω συνεχώς ότι συγκεκριμένες περιοχές εκφράζουν καλύτερα συγκεκριμένες ποικιλίες.Κι αυτό έχει να κάνει καθαρά με το terroir.Γι'αυτό π.χ. ότι και να κάνει ένας ποιοτικός Έλληνας παραγωγός οινοποιώντας Syrah δεν θα καταφέρει ποτέ να φτάσει έναν αντίστοιχο από το Βόρειο Ροδανό ή τη Νότια Αυστραλία.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κι επειδή μου την "είπε" ο baba για τα Ελληνικά,χτες απόλαυσα αυτό συνοδεύοντας ρολό κιμά στο φούρνο με πατατούλες.

a3.bp.blogspot.com__Xhzs0N8JTYk_T6TS0BCHohI_AAAAAAAAAVk_CcWYnjIJidA_s1600_argyrou_Mavrotragano.jpg

Το μαυροτράγανο είναι μια γηγενής ποικιλία της Σαντορίνης,από την οποία παλία έφτιαχναν γλυκό κόκκινο κρασί.Με τον καιρό η ποικιλία αγνοήθηκε αφού όλο και περισσότερο τα λευκά της Θήρας άρχισαν να κερδίζουν χώρο και φήμη στην αγορά.

Ευτυχώς για μας οι μεγάλοι παραγωγοί του νησιού όπως και ο συνεταιρισμός αποφάσισαν να σώσουν αυτή την ποικιλία και πριν μερικά χρόνια άρχισαν να οινοποιούν ερυθρούς ξηρούς οίνους με αξιώσεις από αυτό το σταφύλι.

Με πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο αλλά και αρώματα δρυός το Μαυροτράγανο του Αργυρού μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να σε αφήσει.Μεταξένιες τανίνες και δροσιστική οξύτητα όπως και διάρκεια στην επίγευση συμπληρώνουν μια πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια για μια τόσο άγνωστη ποικιλία.

Γενικώς τα μαυροτράγανα της αγοράς είναι όλα καλά αλλά τσιμπημένα σε τιμές αφού οι παλιές ρίζες που υπήρχαν ήταν διάσπαρτες στο νησί και αμφιβόλου ποιότητας,με μόνη σοβαρή λύση τη φύτευση νέων αμπελώνων από την αρχή,γεγονός που οδηγεί τις τιμές ψηλά εκ των πραγμάτων μέχρι να αποσβεθεί το αρχικό κόστος και να ενσωματωθεί για τα καλά η ποικιλία στην αγορά.

Eftichia

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
Δοκίμασα χτες το Escapades Sauvignon Blanc του οινοποιείου Escapade Winery στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής το οποίο στην ουσία πρόκειται για την εκτός συνόρων επέκταση της δουλειάς των γνωστών ,από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή σε συνεργασία με τον Τάκη Σολδάτο που έχει αναλάβει το εμπορικό κομμάτι.
acdn.houseofwine.gr_how_media_catalog_product_cache_1_image_066af01f4f88f4e459c88a8ac18aea86c9.jpg

Από τη στιγμή που κανένα κρασί του παραπάνω διδύμου δε με είχε απογοητεύσει ποτέ έτσι και χτες η εκτίμηση στα κρασιά τους συνεχίστηκε και με το κρασί που προανέφερα...Πολύ αρωματικό, γεύση από διάφορα φρούτα και ισορροπημένη οξύτητα. Συνοδεύτηκε με ταζίν κοτόπουλο με φινόκιο και βερύκοκα αλλά ευχαρίστως θα το έπινα και σκέτο...πράγμα και που θα έκανα τελικά αν είχα και δεύτερο μπουκάλι...

Ωραία ιδέα !!!! Το πιάτο αυτό πάει τέλεια και με Gewurztraminer.

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Ωραία ιδέα !!!! Το πιάτο αυτό πάει τέλεια και με Gewurztraminer.
Πολύ σωστά, επειδή είναι από τα αγαπημένα πιάτα της παρέας μου και έχει μαγειρευτεί πολλές φορές όντως ένα Gewurtztraminer είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή. Κατά καιρούς το έχω συνοδεύσει με τη Lenga του κτήματος Αβαντίς και το Gewurtztraminer Hugel.
Αν όμως είστε μεγάλη και αλκοολική παρέα σαν τη δική μου η καλύτερη συνοδεία για ένα τέτοια πιάτο από άποψη ποιότητας-τιμής είναι το χιλιοαναφερμένο εδώ μέσα Vina Esmeralda του Torres.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τελικά δεν κανονίσαμε γιορτινό τραπέζι οινόφιλων travelstories Αθηνών και περιχώρων...

Eftichia

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
Ένα ή μάλλον δύο Merlot παρακαλώ!!:xmas_wink:

Ένα εορταστικό πιάτο δοκίμασα για σήμερα-και το προτείνω- , χοιρινό με δαμάσκηνα με τα εξής 2 Merlot-εκλεκτά και τα δύο!!!( θα προτιμήσω το πρώτο):

Chateau Julia - Merlot 2009
Escapades Merlot 2007

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Για κοιτάξτε τι βρίσκεται στη φετινή λίστα των καλύτερων κόκκινων της Jancis Robinson (από τις πιο διάσημες περσόνες του χώρου) This year's top 100+

Το δεύτερο κατά σειρά (μόνο λόγω κατάταξης ανά τιμή) γιατί δεν τα διαφοροποιεί αλλιώς.Βέβαια τα ελληνικά sites μετέφεραν την είδηση ως "το δεύτερο καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι από την Κρήτη!"....

Είναι βέβαια διάκριση να μπαίνεις στη λίστα της πολύ αυστηρής Robinson αλλά μιλάμε πάντα για κρασιά under £230.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636
Μέλη
39.375
Νεότερο μέλος
maria kou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom