Σουηδία Κολυμπάει το αρκούδι στη Στοκχόλμη;

Billouk

Member
Κολυμπάει το αρκούδι στη Στοκχόλμη;

Υπάρχει ένα νήμα στο forum με τίτλο «
Πoιο τραγούδι σας ταξιδεύει;». Στο μυαλό μου έρχονται πολλές απαντήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές σε κάθε φάση της ζωής μου, όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε μάλλον στην κυριολεξία… αφού ήταν η αφορμή για το πιο πρόσφατο ταξίδι μας.

Πάμε όμως έναν χρόνο πίσω και στο πώς ξεκίνησε η ιστορία…

Σίγουρα έχει συμβεί σε πολλούς από εσάς, να ακούσετε ένα τραγούδι, να το ακούσετε ξανά, μία, δύο, τρεις… πάμπολλες φορές τελοσπάντων και στη συνέχεια να το σιγοτραγουδάτε!
Έτσι για το 2024, το προσωπικό μου billboard είχε στην κορυφή της κατάταξης για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες το τραγούδι “
I lose control” του Teddy Swims. Πρέπει να ομολογήσω ότι τις πρώτες δεκάδες φορές που το άκουσα, δεν γνώριζα ούτε τον καλλιτέχνη, ούτε ήξερα κάποιο άλλο τραγούδι του. Οι μήνες περνούσαν σα νερό και έκανα την έρευνα μου για να μάθω το ποιόν του… Ποιος είναι, τί άλλα κομμάτια έχει πει κτλ.. Διάβασα ότι απέκτησε φήμη από διασκευές του σε πασίγνωστα τραγούδια και στη συνέχεια επιλέχθηκε ως υποψήφιος για Grammy award 2025 στην κατηγορία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη (spoiler alert: δεν ήταν ο νικητής!).
Άκουσα λοιπόν και άλλα κομμάτια όπως τα “
Bad dreams” , “The door” που σε γνωστές πλατφόρμες είχαν εκατομμύρια προβολές και κάπως έτσι προς τα τέλη του έτους, έκατσα στον υπολογιστή αναζητώντας κάποιο πιθανό tour στην Ευρώπη. Προς έκπληξή μου, λόγω της επικείμενης έκδοσης του δεύτερου μέρους του album του « I've Tried Everything But Therapy (Part 2)» , είχε ήδη ξεκινήσει την περιοδεία του σε Αμερική και Ευρώπη.
Δεν θέλαμε και πολύ…αποκλείσαμε μέρη που ήδη έχουμε επισκεφθεί και απαντήσαμε στο δίλημμα «Κοπεγχάγη ή Στοκχόλμη;». Έτσι, αυτό το ταξίδι ξεκίνησε με:

1. Κράτηση ξενοδοχείου
    1740121641044.png
  2. Αεροπορικά εισιτήρια
    1740121655170.png
  3. Εισιτήρια συναυλίας
    1740121675655.png

Οι επόμενες ημέρες με βρήκαν λοιπόν στο skyscanner και στην ιστοσελίδα της Aegean να ψάχνω για εισιτήρια. Αυτό δεν πήγε και πολύ καλά αρχικά… αφού για Σάββατο που θέλαμε να ταξιδέψουμε, δεν υπήρχε απευθείας πτήση από το Ελ. Βενιζέλος. Έψαξα για εναλλακτικές μέσω Θεσσαλονίκης αλλά οι συμφορουμίτες με απογοήτευσαν λίγο λόγω της πιθανής ομίχλης που θα μπορούσε να επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, οι πτήσεις δεν θα ήταν σε ενιαία κράτηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Η άλλη εναλλακτική ήταν από Βελιγράδι και δεν βόλευε σε ώρες, οπότε, ο προβληματισμός μου έγινε αντικείμενο συζήτησης στην εργασία μου την επόμενη ημέρα και καταλήξαμε στο ότι μπορεί και να είμαι άρρωστος μία μέρα πριν…που συμπτωματικά έχει απευθείας πτήση η Aegean για Στοκχόλμη. Μπορεί…

Όλα ωραία και καλά μέχρι εδώ αλλά και πάλι τα εισιτήρια είχαν «τσιμπήσει» παρόλο που έψαχνα για μέσα Φεβρουαρίου. Η ανανέωση τoυ κουπονιού 1+1 στην Aegean αργούσε αρκετά, οπότε, η μόνη ελπίδα μου ήταν η Black Friday και ιδανικά, δεν ήθελα να δώσει προσφορά με χρήση εκπτωτικού κωδικού ώστε να μπορέσω να χρησιμοποιήσω τα δύο κουπόνια που είχα στην κατοχή μου (ένα των 20 ευρώ από την εφαρμογή Next και ένα των 25 από την Premium). Βlack Friday λοιπόν, δώδεκα παρά… που λέει και το λαϊκό άσμα, γέμισα ένα ποτήρι κρασί και τρώγοντας ένα σωρό ξηροκάρπια, ανέμεινα το 00.01 (…άλλο λαϊκό άσμα από κει). Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, έγινε το «τί πιο σύνηθες» του Ευαγγελάτου και το σύστημα έπεσε… Ήμουν αποφασισμένος όμως, θα περίμενα όσο χρειαζόταν… δεν υπήρχε άλλη επιλογή! Τα ποτήρια κρασί έγιναν δύο, τρία… μέχρι που κατά τις 02.00-02.30, επανήλθε και η αναζήτηση έβγαλε promo ναύλο για την αναχώρηση, τα κλείνω σε δευτερόλεπτα και ενώ λέω δεν μπορεί, είμαι ζαλισμένος από το κρασί, βλέπω promo και στην επιστροφή!!

Black Friday, 02.30 τα ξημερώματα εγώ:

1740121786869.png

Check και τα εισιτήρια λοιπόν, προσέθεσα και αποσκευές με τα υπόλοιπα κουπόνια και το μόνο που έμενε ήταν η διαμονή. Εύκολο!

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Πολωνία
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Βlack Friday λοιπόν, δώδεκα παρά… που λέει και το λαϊκό άσμα, γέμισα ένα ποτήρι κρασί και τρώγοντας ένα σωρό ξηροκάρπια, ανέμεινα το 00.01 (…άλλο λαϊκό άσμα από κει). Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, έγινε το «τί πιο σύνηθες» του Ευαγγελάτου και το σύστημα έπεσε… Ήμουν αποφασισμένος όμως, θα περίμενα όσο χρειαζόταν… δεν υπήρχε άλλη επιλογή! Τα ποτήρια κρασί έγιναν δύο, τρία… μέχρι που κατά τις 02.00-02.30, επανήλθε και η αναζήτηση έβγαλε promo ναύλο για την αναχώρηση, τα κλείνω σε δευτερόλεπτα και ενώ λέω δεν μπορεί, είμαι ζαλισμένος από το κρασί, βλέπω promo και στην επιστροφή!!
Σωστός!

Μου θύμισες όταν έβγαλα τότε εισιτήρια για το Περού σε black friday ενώ ήμουν στη δουλειά. Μόλις άνοιξε το πρωί η προσφορά σηκώθηκα απο τη καρέκλα μου, είπα σε όλους να εξυπηρετούν όποιον έρχεται και να μην μου δίνουν τηλέφωνα μέχρι να εκδώσω τα εισιτήρια... Έκατσα στη καρέκλα μου όταν τελικά έβγαλα τα εισιτήρια (όρθια πληκτρολογούσα...) και είπα σε όλους, που γελούσαν μαζί μου, οτι τώρα μπορώ να δουλέψω... :haha:

Billouk

Member
Σωστός!

Μου θύμισες όταν έβγαλα τότε εισιτήρια για το Περού σε black friday ενώ ήμουν στη δουλειά. Μόλις άνοιξε το πρωί η προσφορά σηκώθηκα απο τη καρέκλα μου, είπα σε όλους να εξυπηρετούν όποιον έρχεται και να μην μου δίνουν τηλέφωνα μέχρι να εκδώσω τα εισιτήρια... Έκατσα στη καρέκλα μου όταν τελικά έβγαλα τα εισιτήρια (όρθια πληκτρολογούσα...) και είπα σε όλους, που γελούσαν μαζί μου, οτι τώρα μπορώ να δουλέψω... :haha:
Το νήμα του Black Friday είχε πάρει φωτιά εκείνο το βράδυ! Η ιστοσελίδα της Aegean είχε πέσει πριν τα μεσάνυχτα και στη συνέχεια, ακολούθησε το "φιάσκο" Κωτσόβολου-Alpha για τους 1*100!

Billouk

Member
Η διαμονή στο Hammarby και το «γλέντι»… στο Arlanda

Η Στοκχόλμη έχει ένα απίστευτο δίκτυο συγκοινωνιών πράγμα που σημαίνει ότι έχεις την επιλογή να μείνεις λίγο πιο μακριά, πιο οικονομικά και με περισσότερες ανέσεις. Όπερ και εγένετο, Biz apartments! H συγκεκριμένη αλυσίδα ξενοδοχείων διαμερισμάτων διαθέτει άνετα και ευρύχωρα δωμάτια με όλα τα κομφόρ! Όπως θα δείτε και στον χάρτη, υπάρχει στρατηγικό πλάνο… εκτός κέντρου!

1740170407292.png

Τί κερδίσαμε; Με 72 ευρώ/ημέρα, παίρναμε καθημερινά το πλήρες πρωινό μας σε χάρτινη σακούλα από την ρεσεψιόν και μείναμε σε μία υπέροχη περιοχή της Στοκχόλμης, το ποδοσφαιρικά «καταπράσινο» Hammarby. Δεν είχε την γοητεία των κλασσικών κτιρίων του ιστορικού κέντρου αλλά μία όμορφη, σύγχρονη εικόνα περιοχής πρωτεύουσας, όπως θα έπρεπε να είναι ιδανικά (σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, μπυραρίες, άριστη συγκοινωνία κτλ.) και για εμάς έπαιξε ρόλο ότι ήταν μόνο 3 στάσεις μακριά από το Avicii Arena (βλ. φωτο) που θα επισκεπτόμασταν την ημέρα της συναυλίας.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί, έπρεπε να κάνουμε δύο βασικές ενέργειες:

1)Να κατεβάσουμε την εφαρμογή των σουηδικών συγκοινωνιών «SL» στα κινητά μας

2)Να γλιτώσουμε τα κερατιάτικα (!) που ζητούσαν για την μετάβαση από/προς το αεροδρόμιο Arlanda

Για το δεύτερο σκέλος, οι επιλογές που είχαμε ήταν οι εξής:

1. Arlanda express - πολλά παραπάνω χρήματα με δέλεαρ τα 20’ για το κέντρο της πόλης. Nα υπολογίζετε περί τα 57 ευρώ με επιστροφή/άτομο!
  2. Flygbussarna (λεωφορείο τύπου flixbus)
  3. Το τρένο που απαιτούσε αγορά έξτρα πάσου μετάβασης στο εβδομαδιαίο εισιτήριο που ήδη είχαμε αγοράσει (βλ. βήμα 1) μόνο και μόνο για να κατεβούμε στην στάση του αεροδρομίου!
  4. Να γράψουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι… τις προηγούμενες επιλογές και να αποφύγουμε την τεράστια προώθηση που γίνεται εντός του αεροδρομίου στο Arlanda Express και απλώς να ακολουθήσουμε την πινακίδα με την ένδειξη «Bus» μετά την παραλαβή των αποσκευών!
Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους @jimp και @psilos3 που σε παλαιότερο νήμα και ταξιδιωτική ιστορία αντίστοιχα, ανέδειξαν τον πιο «value for money» τρόπο!

Έξω από το αεροδρόμιο, λοιπόν, πήραμε το λεωφορείο 583 προκειμένου να μεταβούμε στον σταθμό Märsta (τερματικός, 15’ απόσταση). Εκεί, ακριβώς απ’ έξω, πήραμε το τρένο 41 και σε μία ωρίτσα πάνω - κάτω ήμασταν στο κέντρο!

Τα χρήματα που εξοικονομήσαμε έγιναν λίγο αργότερα «επένδυση» στην μπυραρία Allé Kök & Bar! Τη συνιστώ!

@jimp , @psilos3 στην υγειά σας! Tack!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Τα χρήματα που εξοικονομήσαμε έγιναν λίγο αργότερα «επένδυση» στην μπυραρία Allé Kök & Bar! Τη συνιστώ!
Αυτά καλό είναι να γίνονται. Εύγε! :cool:
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την οπτική σου από την πολύ ωραία αυτή πόλη.

Billouk

Member
Με Flixbus 7 ευρω η διαδρομη για οσους (οπως εμεις) δεν χρειαζονται καρτα για το μετρο. Χωρις αλλαγες.
Θα διαφωνήσω. Πήραμε λεωφορεία, τραμ και φέρι στην πόλη, τρένο και λεωφορείο για μονοήμερη στην Sigtuna και φυσικά πέρασα αρκετή ώρα φωτογραφίζοντας τους εντυπωσιακούς σταθμούς του μετρό της μπλε γραμμής, όπως θα αναφερθώ αναλυτικά σε επόμενο κεφάλαιο. 42€/άτομο για Παρασκευή έως Τετάρτη, όλα στην τιμή του εβδομαδιαίου εισιτηρίου. Ίσως εν μέρει να συμφωνούσα μαζί σου, αν είχα σκοπό να μείνω λιγότερο και μόνο στο κέντρο της πόλης.

Υ.Γ.: Έκανα spoiler για τα επόμενα...

paefstra

Member
Θα διαφωνήσω. Πήραμε λεωφορεία, τραμ και φέρι στην πόλη, τρένο και λεωφορείο για μονοήμερη στην Sigtuna και φυσικά πέρασα αρκετή ώρα φωτογραφίζοντας τους εντυπωσιακούς σταθμούς του μετρό της μπλε γραμμής, όπως θα αναφερθώ αναλυτικά σε επόμενο κεφάλαιο. 42€/άτομο για Παρασκευή έως Τετάρτη, όλα στην τιμή του εβδομαδιαίου εισιτηρίου. Ίσως εν μέρει να συμφωνούσα μαζί σου, αν είχα σκοπό να μείνω λιγότερο και μόνο στο κέντρο της πόλης.

Υ.Γ.: Έκανα spoiler για τα επόμενα...
Κι εμεις πηραμε μετρο, αλλα πηγαμε για 2 μερες, εννοω για οποιον κανει μικρο ταξιδι και θελει 1 μετρο τη μερα.

Billouk

Member
Κι εμεις πηραμε μετρο, αλλα πηγαμε για 2 μερες, εννοω για οποιον κανει μικρο ταξιδι και θελει 1 μετρο τη μερα.
Ναι, έτσι ασφαλώς. Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου περπατιέται και βλέπεις αρκετά πραγματα σε δύο ημέρες.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.900
Μέλη
39.601
Νεότερο μέλος
pgarcia25

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom