Nedelja
Moderator
- Ταξίδι-Όνειρο
- Whole Africa,Cuba
Επειδή θεωρω προιοντα απεχθους προπαγάνδας τα ταινιάκια αμερικανικής προέλευσης (με εξαίρεση τα "καμμένα" θρίλερ, αυτά τα βλέπω για να γελάω), τα τελευταία χρόνια εχω στραφεί σε παραγωγες ξένων χωρών όπως για παράδειγμα ισπανικές.
Κατά καιρούς βρίσκω διαμάντια. Ενα απο αυτά είναι και μια ταινία εσθονογεωργιανής παραγωγής -μην τρομαζετε- που λαμβάνει χωρα στα εσθονικά χωριά στον πόλεμο στην Αμπχαζία. Ενας γερος εσθονός είναι αναγκασμένος κάτω απο την ίδια στεγη να συνδραμει έναν Γεωργιανό χριστιανό στρατιώτη και εναν μουσουλμάνο μισθοφόρο που πολεμά υπερ της Αμπχαζίας. Δείτε το και θα αντιληφθείτε τι ακριβώς σημαίνει κινηματογράφος με ουσία και όχι κινηματογραφός βασισμένος σε ψευτοεφέ, γκλαμουριά, εξωγήινους, δεινόσαυρους κλπ. http://www.imdb.com/title/tt2991224/
Επειδή τώρα τελευταία είχα αμαρτήσει με κάτι αμερικανιές το ομολογώ -δε φταίω εγώ ήμουν μικρή με παρέσυραν οι κακές παρέες- στην προσπάθεια να εξιλεωθώ για ατοπήματά μου έπεσα πάνω στο Euronews σε ένα θέμα για τα βραβεία του Φεστιβάλ Ευρασίας όπου γινόταν αναφορά στο Mandariinid.
Αμέσως έφαγα φλασιά οτι κάτι είχες γράψει @dim kyr και αποφάσισα να το δω.
Εντάξει τι να πω από τις πολύ δυνατές ταινίες που έχω δει τελευταία, ευχαριστώ έστω και καθυστερημένα που είχες γράψει για αυτή. Βέβαια μετά χρειάστηκα μια ντουζίνα μπύρες να ισιώσω αλλά χαλάλι!
Κι επειδή ο καιρός το ΣΚ ήταν ιδανικός για άραγμα σπίτι και ταινίες...
Krugovi
Σέρβικη ταινία, ξεκινά με ένα γεγονός που συνέβη το 1993 κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία αλλά εστιάζει στο πως οι ζωές κάποιων εκ των εμπλεκομένων διασταυρώνονται 12 χρόνια μετά και πως αυτοί καλούνται να ενεργήσουν και να συμπεριφερθούν με βάση τις μνήμες τους και τα ηθικά διλήμματα που αυτές τους θέτουν.
Πολύ καλές ερμηνείες, προσεγμένη ταινία και πολύ συγκινητική, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Enemy
Δεν είναι παρά μια ελεύθερη μεταφορά του εξαιρετικού κατ' εμέ βιβλίου του Σαραμάγκου ''Ο άνθρωπος αντίγραφο''. Μια σκοτεινή υπαρξιακή ταινία για το ανθρώπινο υποσυνείδητο με μουσική υπόκρουση που θα τη ζήλευαν πολλά θρίλερ και με απίστευτη φωτογραφία που θυμίζει σέπια. Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ ταινία βασισμένη σε βιβλίο που να με ικανοποιήσει αλλά λαμβάνοντας υπόψιν οτι πρόκειται ούτως ή άλλως για ένα δύσκολο βιβλίο νομίζω οτι η προσπάθεια του Καναδού σκηνοθέτη Denis Vileneuve είναι αξιόλογη. Σίγουρα για τις ανάγκες του να χωρέσει η ιστορία σε μια ταινία χάνεται αρκετή από την ατμόσφαιρα και τη διείσδυση στους χαρακτήρες των ηρώων αλλά νομίζω οτι το σουρεάλ και εντελώς mindfuck φινάλε θα δώσει τροφή για σκέψη ακόμα και σε αυτούς που έχουν διαβάσει το βιβλίο!
Ειδική μνεία θα κάνω στον Jake Gyllenhaal, όταν διάβαζα το βιβλίο αν μου έλεγαν ποτέ οτι θα γίνει ταινία δε θα μπορούσα ποτέ να τον φανταστώ στο ρόλο του καθηγητή Τερτουλιάνο Μάσιμο Αφόνσο ή του Αντόνιο Κλάρο αν προτιμάτε, όμως τον βρήκα πραγματικά πάρα πολύ καλό εκτός του προφανούς λόγου φτού σου καμάρι μου να σε χαίρεται η μανούλα σου...
υ.γ στο imdb θεωρώ οτι αδικείται!