• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Καταρράκτες Αγγέλου ΤΕΛΟΣ

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, μετονόμασε σήμερα τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, Έιντζελ Φολς, σε Κερεπακουπάι Μέρου. Ο πρώην Έιντζελ Φολς πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό εξερευνητή Τζίμι Έιντζελ ο οποίος, τη δεκαετία του 1930 ανακάλυψε τον 1 χιλιομέτρου καταράκτη...

..."Ήταν δικός μας πολύ προτού φτάσει εκεί ο Έιντζελ. Είναι ιδιοκτησία των ιθαγενών, δική μας" είπε ο Τσάβες

Ο καταρράκτης βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Καναΐμα, στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, σε μια περιοχή όπου ζουν περίπου 15.000 Ινδιάνοι Πεμόν.

Ο Τσάβες παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές την λέξη "Κερεπακουπάι" μέχρι να καταφέρει να προφέρει σωστά το νέο όνομα.

ΠΗΓΗ:troktiko
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.344
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Καλά, ότι θυμάται χαίρεται αυτός. Μετά το Ρεπούμπλικα Μπολιβαριάνα, τώρα έχουμε αυτό. Και δεν μπορούσε να το προφέρει κιόλας. Ας φροντίσει να συμμαζέψει το μαύρο χάλι της χώρας του, που είναι από τις πλουσιότερες της Αμερικής και ο κόσμος πεινάει και μετά ας ασχοληθεί με τις ονομασίες.
Να δούμε πότε θα πάρει και τα πάτρια εδάφη της γειτονικής Γουιάνας που τα διεκδικεί με σθένος!!!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.547
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ας φροντίσει να συμμαζέψει το μαύρο χάλι της χώρας του, που είναι από τις πλουσιότερες της Αμερικής και ο κόσμος πεινάει και μετά ας ασχοληθεί με τις ονομασίες.

Η οικονομική πρόοδος της Βενεζουέλας στη δεκαετία Τσάβες την τελευταία δεκαετία είναι προφανής ακόμη και στους τυφλούς, τουλάχιστον σε όσους από εμάς την έχουν επισκεφθεί και στην προ Τσάβες εποχή.Ενδεικτικά σου αναφέρω πως από την ακραία φτώχεια (σύμφωνα με το ΔΝΤ!! όχι και τον πιο συμπαθή προς αριστερές κυβερνήσεις οργανισμό) βγήκε το 20% του πληθυσμού, η χώρα πλέον έχει τους τρίτους υψηλότερους μισθούς στη Νότιο Αμερική, αποπληρώθηκε ΠΛΗΡΩΣ το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας σε αυτούς που την έκλεβαν επί 30 χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πανεπιστήμια, δρόμοι, αεροδρόμια, σύστημα υγείας, κρατικά σούπερ μάρκετ με χαμηλότατες τιμές για να ψωνίζουν κρέας κι αυτοί που επί δεκαετίες το έβλεπαν μόνο ζωγραφιστό, η χώρα απέκτησε δικό της δορυφόρο κι υπερσύγχρονες τηλεπικοινωνίες, η ανεργία έπεσε στο 7,5% από το 21%, οι εμπορικές σχέσεις και τα πρότζεκτ με τις χώρες της περιοχής αυξήθηκαν κατακόρυφα (π.χ γεωτρήσεις με τη Βραζιλία), μείωσαν τους ρύπους, σταμάτησε ο βιασμός του Ορινόκο από τους παράνομους υλοτόμους , δημιουργήθηκαν εθνικά πάρκα, προγράμματα διάωσσης της κουλτούρας των ιθαγενών,η χώρα έχει βάλει μπρος ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των εισαγωγών(ήδη οι εισαγωγές στα τρόφιμα έχουν μειωθεί κατά 70% με την κυβέρνηση επιτέλους να αξιοποιεί την ακαλλιέργητη γη των γαιοκτημόνων), έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές κατοικίες(οι περίφημες petrocasas) για όσους ήταν ξεχασμένοι και άστεγοι επί δεκαετίες...

Ποιες δεκαετίες; Αυτές κατά τις οποίες τα πετρέλαια της Βενεζουέλας χαρίζονταν για...10$ το βαρέλι σε ξένες εταιρείες, όταν επί 30 χρόνια η Βενεζουέλα με έσοδα ίσα με 17 σχέδια Μάρσαλ δεν έκανε ΤΙΠΟΤΕ κι έμεινε πίσω από όλες τις άλλες οικονομίες της περιοχής για να της τρώει τα λεφτά η SHELL και η TEXACO. Επί 30 χρόνια εισέπραττε μια μειονότητα πλουσίων που απέκτησαν βίλες στο Μαϊάμι, εξοχικά στη Μαργαρίτα, ιδιωτικά αεροπλάνα κι ένα στρατό από ΜΜΕ που εξακολουθούν να βρίζουν την κυβέρνηση στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με μεθόδους που οπουδήποτε στον πολιτισμένο κόσμο θα είχαν οδηγήσει στο κλείσιμό τους (π.χ το πρωτοσέλιδο με τη γελοιογραφία που απεικόνιζε την οκτάχρονη κόρη του Τσάβες να κάνει στοματικό έρωτα στο πτώμα του Τσε για να αναφέρω μόνο ένα).

Υπάρχουν και εμφανέστατες αποτυχίες (π.χ το θέμα της εγκληματικότητας), υπερβολές (φραστικές και μη) από έναν άνθρωπο που θεωρεί πως είναι η μετενσάρκωση του Μπολίβαρ, αλλά σε γενικές γραμμές η Βενεζουέλα πλέον έχει καταφέρει να αποκτήσει το ρόλο που της πρέπει στην περιοχή, η μείωση της φτώχειας είναι εντυπωσιακή και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση -με όλα τα ιδιωτικά μέσα εναντίον της και σε επίπεδα παραπληροφόρησης πρωτόγνωρα- κερδίζει τις εκλογές με άνεση από το 1999 κι έπειτα. Τις εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων αναγνωρίζουν όλες οι χώρες του πλανήτη, οι ΗΠΑ, η ΟΑΕ, ο ΟΗΕ και γίνονται υπό το βλέμμα παρατηρητών του Ιδρύματος Τζίμυ Κάρτερ, της ΕΕ και όποιου άλλου απορεί με μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να είναι δημοφιλέστατη παρά τις υστερίες των ΜΜΕ της ολιγαρχίας.

Ή οι Βενεζουελάνοι τρελάθηκαν και ψηφίζουν μαζικά υπέρ μιας κυβέρνησης που έχει αλλάξει τη ζωή τους εντυπωσιακά από το 1999 και τα ΧΑΛΙΑ της προ-Τσάβες εποχής, ή εσύ κάνεις κάποιο λάθος φίλε traveladdict... Μήπως βλέπεις πολύ Globovision; Ξέρεις, είναι εκείνο το κανάλι που απήγαγε (!) τον Τσάβες ενορχηστρώνοντας πραξικόπημα το 2002 μαζί με το RCTV, το οποίο δε διήρκησε ούτε 72 ώρες, αφού βγήκε ο κόσμος στους δρόμους απαιτώντας την άμεση επιστροφή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου τους κι έτσι ακυρώθηκε η πρώτη και μοναδική τους εξαγγελία (η ιδιωτικοποίηση των πηγών πετρελαίου...τι σύμπτωση!).

Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει σε 9 συνέχειες το ντοκιμαντέρ "The Revolution Will Not be Televised" στο YouTube. Πρόκειται για την απίστευτη μαρτυρία Ιρλανδών δημοσιογράφων που πάνε στο προεδρικό μέγαρο να πάρουν συνέντευξη από τον Τσάβες...και γίνεται το πραξικόπημα! Τα καταγράφουν όλα από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου κι η όλη ιστορία είναι εκπληκτική.

Μόλις έβγαλε το τελευταίο του ντοκιμαντέρ για τον Τσάβες και ο Όλιβερ Στόουν, αλλά δεν πρόλαβα να το δω, το δείχνανε στο φεστιβάλ κινηματογράφου την ίδια ώρα με το περουβιάνικο La Teta Asustada (που σάρωσε τα βραβεία... απίστευτη ταινία με φοβερό ενδιαφέρον για όποιον έχει και το παραμικρό ενδιαφέρον για το Περού).

Η μετονομασία των καταρρακτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη κατά τη γνώμη μου. Δε γίνεται όλα τα πράγματα σε αυτή την ήπειρο να έχουν το όνομα του πρώτου Άγγλου, Γάλλου, Ισπανού ή Αμερικάνου που τα "ανακάλυψε" λες και οι ντόπιοι δεν υπήρχαν πριν, δε ζούσαν σε αυτές τις περιοχές και δεν ήξεραν ότι υπήρχαν ή δεν οδήγησαν τους "εξερευνητές" σε αυτά.
Αν είναι έτσι να βγάλουμε και το Μάτσου Πίτσου Bingham's City, αφού αυτός ήταν ο πρώτος Αμερικανός που είχε τη φοβερή διαύγεια να πληρώσει τέσσερα ολόκληρα σόλες σε έναν ντόπιο για να τον οδηγήσει στην εγκαταλελειμμένη πόλη...
 
Μηνύματα
607
Likes
115
Επόμενο Ταξίδι
βορεια ιταλια- ελβετια
Ταξίδι-Όνειρο
ιαπωνια
Φίλε γιώργο, ακριβώς ή περίπου τα ίδια έκανε και ο Καντάφι στην Λιβύη. Ή μάλλον τα ίδια και κάτι παραπάνω αφού εφάρμοσε την αντικαταπιταλιστική θεωρία του και στους αιθέρες.τώρα αφού μετονομάσαμε τον καταρράκτη δεν συνεχίζουμε και λίγο παραπέρα? Τί αμέρικο βεσπούκι και ανοησίες.... Επί της ουσίας όσα λές για τον τσάβες έτσι είναι, όμως μην έχεις την αυταπάτη ότι αυτό που επικρατεί στην βενεζουέλα είναι δημοκρατία.Και οι αντιφρονούντες που , για ορισμένους δυστυχώς, υπάρχουν, κάποιον λόγο έχουν που φφωνάουν. δεν μπορεί όλοι ξαφνικά να τρελλάθηκαν ή όλοι να είναι πουλημένα τομάρια που θέλουν το κακό της χώρας τους. και μην μου πεις ότι δεν έχω άποψη για την βενεζουέλα επειδή δεν την επισκέφτηκα, γιατί δεν ζούμε στην εποχή των παγετώνων. Ο κόσμος πλέον έγινε πολύ μικρός.
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.344
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
@ yorgos:
Δεν βλέπω globovision. Στη Βενεζουέλα ταξίδεψα τρεις φορές και κάθε φορά δείχνει και χειρότερη. Αν θεωρείς εσύ βελτίωση τα κάγκελα στα σπίτια, που κρατούν φυλακισμένους τους πολίτες της που ζουν κάτω από ένα συνεχές καθεστώς τρομοκρατικής εγκληματικότητας, τότε πάω πάσο. Δημοκρατία δεν είναι μόνο να λες τη γνώμη σου και να διεκδικείς τον πλούτο της χώρας σου. Είναι να ζεις ελεύθερα, να κυκλοφορείς ελεύθερα χωρίς να φοβάσαι και να εξασφαλίζεις ένα καλό μέλλον για τα παιδιά σου. Και ο ρεβανσισμός δυστυχώς καραδοκεί. Δεν είμαι με το μέρος των Βενεζουελάνων που αντιπαθούν τον Τσάβεζ - μου είναι παντελώς αδιάφοροι και οι μεν και οι δε - αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είναι λίγοι. Όσο υπάρχει κόσμος που φεύγει και εγκαταλείπει τη χώρα, κάτι δεν πάει καλά και η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά.
Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά πόσο μειώθηκε το χρέος της χώρας και προφανώς δεν ενδιαφέρει και τους Βενεζουελάνους που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε τι να μας πουν οι στατιστικές, όταν η ίδια μας η χώρα άλλαξε τους αριθμούς και τώρα βρισκόμαστε σ'αυτή την κατάσταση. Δηλαδή είναι πολύ εύκολο να αλλάξει κάποιος μια στατιστική και να την παρουσιάσει όπως θέλει. Καλύτερο παράδειγμα από την Ελλάδα δεν υπάρχει.
Θα μου πεις ο Τσάβεζ είναι τόσο τίμιος και φιλαλήθης, που δεν θα το κάνει αυτό? Και που το ξέρουμε? Εγώ απλά αναφέρω τι είδα. Εγώ δεν μίλησα ούτε για Texaco ούτε για Shell, ούτε για τις προσβλητικές καρικατούρες σε εφημερίδες. Τι να μου πουν όμως τα πανεπιστήμια και οι δρόμοι? Ωραία, έχει σούπερ αυτοκινητόδρομους, αλλά ποιοί τους χρησιμοποιούν? Εγώ είδα πολύ πλούσιους με suv και αμέτρητους φτωχούς να στριμώχνονται και να κρέμονται σε άθλια λεωφορεία. Δεν έχω δει άλλη χώρα να έχει καγκελόφρακτους ολόκληρους ουρανοξύστες και να γίνονται επιθέσεις μέρα μεσημέρι σε αυτοκίνητα στα φανάρια. Δηλαδή διαρκείς συνθήκες πολέμου σε καιρό ειρήνης.
Εμένα αυτά τα φαινόμενα άλλα μου λένε. Η χώρα με τόσες κρατικοποιήσεις και με την εκδίωξη των ξένων εταιριών θα έπρεπε να είναι σήμερα σαν το Ντουμπάι, ο κόσμος να ζει καλά και να μη πληρώνει για τίποτα.
Και η κατά τα άλλα φιλειρηνική στροφή της χώρας, εξαντλήθηκε στα λόγια. Τα έβαλε με τον - δημοκρατικά εκλεγμένο - πρόεδρο της Κολομβίας, διεκδικεί τα δύο τρίτα των εδαφών της Γουιάνας και ξετσίπωτα την περιλαμβάνει στους χάρτες της - (ότι κάνουν τα τρισκατάρατα Σκόπια δηλαδή με την Ελληνική Μακεδονία), μόνο με τη Βραζιλία δεν τα έχει βάλει ακόμα - που να τολμήσει άλλωστε???
Η Βενεζουέλα έχει τέτοιες πλουτοπαραγωγικές πηγές ( πετρέλαια, λιβάδια για κτηνοτροφία, ορυκτό πλούτο, τεράστια αποθέματα νερού για υδροηλεκτρικά έργα) που θα μπορούσε να ταισει όλη τη Νότια Αμερική. Οι ηγέτες ( αποφεύγω τη λέξη δικτάτορες) που καταφεύγουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως αλλαγές ονομάτων και άλλες εθνικιστικές αηδίες, κάπου αλλού στοχεύουν και μ'αυτό τον τρόπο προσπαθούν να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη της χώρας τους. Αν δηλαδή τον Angel Falls τον ανακάλυπτε κάποιος Κουβανός, πιστεύεις ότι θα άλλαζε η ονομασία του?
Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι ότι ο Angel Falls, ή Salto Angel στα ισπανικά, θα μείνει έτσι στο μυαλό και τη συνείδηση όλων των ταξιδιωτών, όπως έμεινε το Έβερεστ, ( Σίσα Πάνγκμα στην τοπική γλώσσα).
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
*Deleted by spor_os*

ΥΓ3. Να και κάτι ( από τα ΝΕΑ έτσι;) για τις σχεσεις της με τους γειτονες:

"Η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας αυξήθηκε ξανά εφέτος μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Μπογοτά και στην Ουάσινγκτον που επιτρέπει τη χρήση κολομβιάνικων βάσεων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για κάθε είδους επιχειρήσεις, ιδιαίτερα την «καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τις δύο χώρες.
Η Βενεζουέλα ανέστειλε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κολομβία την 28η Ιουλίου αντιδρώντας στη συμφωνία.
"
 
Last edited by a moderator:

maris-lou

Member
Μηνύματα
134
Likes
46
Επόμενο Ταξίδι
Ρωμη-Φλωρεντια
Ταξίδι-Όνειρο
περου
Φιλε vagan... μια αλλη λυση με τους τεμπελχαναδες, αχρηστους αφρικανους ειναι και ο "ευγονισμος" της χιτλερικης επιστημης, η οποια, βασιζομενη στους βιολογικους νομους της κληρονομικοτητας εξευγενιζε το ανθρωπινο ειδος!!!Απαλλασεσαι μια για παντα απο κατωτερες φυλες και τετοια ... ασε που τη νεα παραγωγη την κατασκευαζεις δουλευταρου,ανθεκτικη,μουγγη...
Τι να πω κι εγω :xmas_mrgreen: "το χιουμορ ειναι μια καποια λυσις"
 

taver

Member
Μηνύματα
12.612
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Η οικονομική πρόοδος της Βενεζουέλας στη δεκαετία Τσάβες την τελευταία δεκαετία είναι προφανής ακόμη και στους τυφλούς, τουλάχιστον σε όσους από εμάς την έχουν επισκεφθεί και στην προ Τσάβες εποχή.Ενδεικτικά σου αναφέρω πως από την ακραία φτώχεια (σύμφωνα με το ΔΝΤ!! όχι και τον πιο συμπαθή προς αριστερές κυβερνήσεις οργανισμό) βγήκε το 20% του πληθυσμού, η χώρα πλέον έχει τους τρίτους υψηλότερους μισθούς στη Νότιο Αμερική, αποπληρώθηκε ΠΛΗΡΩΣ το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας σε αυτούς που την έκλεβαν επί 30 χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πανεπιστήμια, δρόμοι, αεροδρόμια, σύστημα υγείας, κρατικά σούπερ μάρκετ με χαμηλότατες τιμές για να ψωνίζουν κρέας κι αυτοί που επί δεκαετίες το έβλεπαν μόνο ζωγραφιστό, η χώρα απέκτησε δικό της δορυφόρο κι υπερσύγχρονες τηλεπικοινωνίες, η ανεργία έπεσε στο 7,5% από το 21%, οι εμπορικές σχέσεις και τα πρότζεκτ με τις χώρες της περιοχής αυξήθηκαν κατακόρυφα (π.χ γεωτρήσεις με τη Βραζιλία), μείωσαν τους ρύπους, σταμάτησε ο βιασμός του Ορινόκο από τους παράνομους υλοτόμους , δημιουργήθηκαν εθνικά πάρκα, προγράμματα διάωσσης της κουλτούρας των ιθαγενών,η χώρα έχει βάλει μπρος ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των εισαγωγών(ήδη οι εισαγωγές στα τρόφιμα έχουν μειωθεί κατά 70% με την κυβέρνηση επιτέλους να αξιοποιεί την ακαλλιέργητη γη των γαιοκτημόνων), έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές κατοικίες(οι περίφημες petrocasas) για όσους ήταν ξεχασμένοι και άστεγοι επί δεκαετίες...
Θα μπορούσαμε να τα δεχούμε όλα αυτά, αν η χώρα δεν είχε φτάσει στον απόλυτο πάτο της διαφάνειας, όταν κατα το - διεθνώς αποδεκτό - transparency international, έχει φτάσει να είναι στις 20 πιο αδιαφανείς χώρες του κόσμου, πάνω μόνο από κατι Αφγανιστάν, Ιράκ, Σουδάν, Τουρκμενιστάν, Μυανμάρ και Σομαλίες. Τα στοιχεία είναι εδώ: CPI 2009 Table/2009/cpi/surveys_indices/policy_research . Επίσης δεν ξέρουμε - και μας είναι και αδύνατο να μάθουμε - πως χρηματοδοτούνται όλα αυτά: Π.χ. αν το χρήμα προέρχεται από υπεράντληση του φυσικού πλούτου της χώρας, ξέπλυμα χρήματος, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Το μήνυμα αυτό διαγράφηκε από: spor_os.
Αιτία: Christian μπορούσες να απαντήσεις αντί να ειρωνευτείς ελαφρώς

Η απάντηση δόθηκε, πριν το δικό μου ποστ, από τον Yorgo (που ήταν πλήρη και τεκμηριωμένη, άσχετα που μερικοί το παίζουν ''από την Πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλα'' ) εγώ ....μια πρόταση έκανα....γιατί μ΄αυτά που διαβάζω πονάνε τα μυαλά μου !!!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.547
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ωραία συζήτηση κάνουμε παίδες, ελπίζω μόνο να μην ενοχλείται ο vagantos από τον εκτροχιασμό του θέματος. Με δεδομένο πως είναι πολιτικό ον, φαντάζομαι πως όχι, οπότε και το συνεχίζω, αλλά δεσμεύομαι να τα σβήσω όλα αν ο ίδιος ενοχλείται. Νομίζω πως δεν είναι ωραίο να κάνουμε «πειρατεία» σε θέματα άλλων…

Λοιπόν:
@Stavros: Επί της ουσίας όσα λές για τον τσάβες έτσι είναι, όμως μην έχεις την αυταπάτη ότι αυτό που επικρατεί στην βενεζουέλα είναι δημοκρατία.

Ποιο στοιχείο της δημοκρατίας λείπει από τη Βενεζουέλα; Οι εκλογές αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πάντα παρόντες παρατηρητές από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την ΟΑΕ και το ίδρυμα Κάρτερ, ελευθερία Τύπου υπάρχει όσο πουθενά αλλού στον πλανήτη (κατά τη γνώμη μου είναι ασυδοσία, δεν το έχω δει πουθενά αυτό το πράγμα), υπάρχει πολυκομματισμός, ελευθερία μετακίνησης… Τι καθιστά μη δημοκρατικό το καθεστώς στη Βενεζουέλα;

Και οι αντιφρονούντες που , για ορισμένους δυστυχώς, υπάρχουν, κάποιον λόγο έχουν που φφωνάουν. δεν μπορεί όλοι ξαφνικά να τρελλάθηκαν ή όλοι να είναι πουλημένα τομάρια που θέλουν το κακό της χώρας τους.

Εγώ προσωπικά χαίρομαι που υπάρχουν αντιφρονούντες και που εκφράζονται ελεύθερα και κατεβαίνουν στις εκλογές. Ειλικρινά το λέω, είναι από τα πράγματα που λείπουν στην Κούβα, θα αποφεύγονταν πολλά λάθη εγκλήματα, παραλείψεις κλπ αν υπήρχε και μια (σοβαρή) αντιπολίτευση εντός της χώρας κι ελευθερία Τύπου.

Από εκεί και πέρα, κανείς δεν τρελάθηκε. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας (δεν μπορώ να τους πω αντιφρονούντες, για δημοκρατική χώρα μιλάμε, πλέον μέλος και της MERCOSUR) αντιτίθεται στην κυβέρνηση διότι πολύ απλά έχασε την κουτάλα. Επί δεκαετίεςη Βενεζουέλα ήταν το πλουσιότερο κράτος στη Λατινική Αμερική, κάποτε ξεπερνούσε και τη Δυτική Γερμανία σε ΑΕΠ/κάτοικο. Έλα όμως που αυτό το ΑΕΠ δεν πήγαινε στον κάτοικο! Πήγαινε σε μια αριστοκρατική ελίτ, που δημιούργησε μια (λευκή, διότι είναι και φυλετικό το θέμα) ολιγαρχία χωρίς προηγούμενο: της ανήκαν τα πανεπιστήμια, το (ιδιωτικό και δημόσιο) σύστημα υγείας (όπου μου ζητήκε να πληρώσω 1200$ για…εξέταση αίματος κι έναν ορό!), τα ΜΜΕ, το πετρέλαιο, οι τηλεπικοινωνίες και ήλεγχε το στρατό. Ο απίστευτος πλούτος της χώρας διοχετεύτηκε στις λίγες εκλεκτές οικογένειες δημιουργώντας τη μεγαλύτερη διαφορά κοινωνικών τάξεων στην ήπειρο.

Η είσοδος Τσάβες στην πολιτική σκηνή άλλαξε τα πάντα. Η εθνικοποίηση των πετρελαϊκών πηγών της χώρας έδωσε πρωτόγνωρα έσοδα στην κυβέρνηση. Τα πετροδολάρια πλέον χρησιμοποιήθηκαν όχι για βίλες στο Μαϊάμι , καμπ γκολφ και ιδιωτικά αεροδρόμια αλλά για μια άνευ προηγουμένου αναμόρφωση της χώρας σε επίπεδο υποδομής, κοινωνικών παροχών, υγείας, παιδείας κλπ. Μέρος τους χρησιμοποιήθηκε και στη δημιουργία ανταγωνιστικών προς τα ολιγοπώλια εταιρειών: π.χ η εθνικοποιημένη CANTV έριξε τις τιμές των τηλεπικοινωνιών προκειμένου και οι φτωχότεροι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κινητό τηλέφωνο και φθηνές κλήσεις προς το εξωτερικό, οι νέες και δωρεάν υπερσύγχρονες κρατικές κλινικές εξοπλίστηκαν με Κουβανούς γιατρούς που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά νοσοκομεία να καταστούν άχρηστα και ζημιογόνα, τα κρατικά mercal πωλούν τα βασικά προϊόντα σε προσιτές τιμές κάνοντας χαλάστρα στα δυο τραστ που είχαν μονοπώλιο σε κρέας, ρύζι και λαχανικά εις βάρος καταναλωτών και παραγωγών, ο νόμος εθνικοποίησης των μη εκμεταλλευομένων εκτάσεων δημιούργησε ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά αγροτικών θίγοντας τα συμφέροντα των λίγων, η δημιουργία ενός εκτενέστατου σιδηροδρομικού δικτύου (ετοιμάζεται, ενώ τα υπερσύγχρονα μετρό είναι εν μέρει ήδη εν λειτουργία) έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στους βαρόνους των (πανάκριβων) ιδιωτικών εταιρειών συγκοινωνίας και ούτω καθεξής. Κοινώς, αν ήσουν ολιγοπωλιάρχης της αριστοκρατίας, η γιορτή τελείωσε, διότι πλέον το κράτος ανταγωνίζεται τα ολιγοπώλια με πολύ καλύτερες τιμές (ορισμένες φορές και δωρεάν, όπως σε παιδεία και υγεία), με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη χρειάζεται να πληρώνουν τα μαλλιά τους στις ιδωτικές εταιρείες των λευκών καρχαριών.

Κοινώς, η αντιπολίτευση (οικονομική και πολιτική η ίδια ακριβώς είναι, ο Graniel, o Rosales και οι λοιποί, η γνωστή κομπανία) δεν τρελάθηκε βεβαίως, αλλά βρέθηκε απέναντι σε μια κυβέρνηση που τους πήρε την κουτάλα αντί να τους κάνει υποκλίσεις. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά: ένας άνευ προηγουμένου τηλεπικοινωνιακός πόλεμος (περισσότερα για τα ΜΜΕ παρακάτω), μια «απεργία» στον τομέα πετρελαίου (lockout ήταν, απεργία είναι όταν δεν πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά, αν πάνε να δουλέψουν και δεν τους αφήνουν τα αφεντικά που κλείδωσαν τις πόρτες δε λέγεται απεργία, lockout λέγεται) που απέτυχε να ρίξει την κυβέρνηση κι εν τέλει ένα στρατιωτικό και μιντιακό πραξικόπημα που δεν άντεξε ούτε 72 ώρες. Αυτή είναι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, οι ολιγάρχες, οι οποίοι δεν πρόκειται να κερδίσουν τις εκλογές σύντομα επειδή:
α) η διαφορά στο βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη είναι εμφανέστατη από το 2002 κι έπειτα, άρα δύσκολα θα καταψηφίσουν μια κυβέρνηση που τους έβγαλε από τη φτώχεια
β) η «δεξαμενή» από την οποία μπορούν να αντλήσουν ψήφους είναι πολύ μικρή, με δεδομένο πως η ολιγαρχία… απαρτίζεται από ολίγους! Αυτοί που είχαν το 90% του δημόσιου πλούτου της χώρας είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι από αυτούς που πλέον απολαμβάνουν τις νέες κατακτήσεις
γ) ακόμη κι έτσι όπως είναι, είναι χωρισμένοι, τσακωμένοι για το ποιος θα πάρει την καρέκλα. Δεν υπάρχει μια ηγετική μορφή αντιπολίτευσης που να αντιταχθεί σοβαρά στον (δημοτικότατο αλλά με πολλές αδυναμίες, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο) Τσάβες, αλλά γκρουπούσκουλα ολιγαρχών που τρώγονται μεταξύ τους στα ίδια τους τα κανάλια.

Κανείς δεν είπε φίλε Στάυρο πως είναι τρελοί οι «αντιφρονούντες». Κάθε άλλο, λογικότατοι είναι, οποιοσδήποτε έχανε προνόμια δεκαετιών (στην περίπτωση των απογόνων ευγενών οικογενειών μπορούμε να μιλήσουμε για εκατονταετίες, ακόμη εθνικοποιούνται τεράστιες ξεχασμένες εκτάσεις που ανήκουν…σε κόμηδες της Ανδαλουσίας!), θα κινούσε γη και ουρανό κατά της κυβέρνησης.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι απατεώνες. Ενδεχομένως πολλοί (ίσως και οι περισσότεροι) να απέκτησαν τα πλούτη τους επειδή ήταν πιο τυχεροί, πιο ταλαντούχοι, πιο εργατικοί ή απλά πιο ευφυείς από τον (αμόρφωτο εν πολλοίς, χάρη στην ανύπαρκτη στην προ Τσάβες εποχή παιδεία) λαό της Βενεζουέλας. Ούτε και κακίζω κανέναν που προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα. Αλλά ο Τύπος της αντιπολίτευσης, ο τόνος των πολιτικών της (θα δώσω παραδείγματα πιο κάτω) και κυρίως το πραξικόπημα που στοίχισε ζωές ήταν απαράδεκτα και ειλικρινά δεν κατανοώ τον απαθή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία τέτοια φαινόμενα οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Προφανώς η κυβέρνηση καταλαβαίνει πώς τέτοια ακραία φαινόμενα γυρίζουν μπούμεραγκ εναντίον της αντιπολίτευσης και τη βολεύει η ατμόσφαιρα πόλωσης, οπότε και τους αφήνει να υπάρχουν, πάντα είναι καλό να έχεις έναν υστερικό αντίπαλο, σε κάνει να φαίνεσαι πιο μετριοπαθής και συνετός. Λάθος στρατηγική κατ’ εμέ, αλλά δεν αποφασίζω εγώ, ούτε και είμαι εκπρόσωπος του Τσάβες, επικεφαλής της καμπάνιας του ή μέλος του PSUV. Ούτε καν οπαδός του κομουνισμού δεν είμαι.

και μην μου πεις ότι δεν έχω άποψη για την βενεζουέλα επειδή δεν την επισκέφτηκα
Δεν το είπα. Αλίμονο αν είχαμε άποψη μόνο για όσα βλέπουμε ιδίοις όμμασι. Άλλωστε και να την είχες επισκεφθεί τη χώρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα είχες τις ίδιες εντυπώσεις με μένα, καθένας φιλτράρει τα όσα βλέπει με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από παράγοντες που τα διαμορφώνουν πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι συνήθως. Δυο άνθρωποι που πάνε στην ίδια χώρα, την ίδια εποχή με τα ίδια μέσα και θα μιλήσουν με τους ίδιους ανθρώπους, είναι πολύ πιθανόν να αποκομίσουν διαμετρικά αντίθετη εντύπωση για τα όσα είδαν κι έζησαν.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
  • Γιώργο, πλάκα μου κάνεις; Φυσικά και δεν ενοχλούμαι απ το off topic. Πέρα απ τις πληροφορίες, τις ταξιδιωτικές ιστορίες, την πλάκα και την επικοινωνία, αυτό που πραγματικά απολαμβάνω σ αυτό το φόρουμ είναι η ανταλλαγή απόψεων - συμπεριλαμβανω και κάποιες αντιπαραθέσεις. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, που τους εκτιμώ πολύ εδώ μέσα. Ακόμη και μέσα απτις ταξιδιωτικές ιστορίες μπορεις να διακρίνεις στάσεις ζωής.
  • Προς διαχειριστές: Όταν διαγράφετε ένα ποστ και διατηρείτε απ αυτό μόνο το ΥΓ3, είναι σαν να σερβίρετε ένα πιάτο με υπολείμματα. Προτιμότερο να διαγράφεται όλο το ποστ. ( Ναι, γνωρίζω και συμφωνώ με τους κανόνες του φόρουμ)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μηνύματα
906.591
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom