• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Κανονική άδεια για ταξίδια!

varioAthens

Member
Αυτή είναι η έσχατη λύση για να γλιτώσεις τα λεφτάκια που έχεις δώσει για τις διακοπές σου αλλά τώρα τελευταία τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται δύσκολα ακόμα και με τις αναρρωτικές από το ΙΚΑ.

Και φυσικά το να προκαλείς τον εργοδότη δεν είναι και ότι καλύτερο γιατί αυτός που πληρώνει έχει πάντα δίκιο και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί πολύ άνετα η διοίκηση να επικαλεστεί δυσλειτουργία της επιχείρησης κατά την απουσία του υπαλλήλου και άρα νόμιμα ανάκληση της άδειας.
(Είναι σαφής κανόνας στο εργασιακό δίκαιο ότι η άδεια παραχωρείται εφόσον δεν προκαλεί προβλήματα στην εργασία.)

Πάντως, το χειρότερο είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει άγνοια τόσο των εργασιακών μας δικαιωμάτων όσο και των εργασιακών μας υποχρεώσεων με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην σέβονται τους υπαλλήλους τους αλλά και οι εργαζόμενοι να μην σέβονται τους εργοδότες τους.
Πίστεψέ με ο προκλητικός της υπόθεσης ήταν ο εργοδότης μιας και είχε πάγια τακτική να είτε να σου ανακαλέι την άδεια, είτε να σου δίνει την τελική έγκριση 2-3 μέρες πριν την ημέρα που σε ενδιέφερε (και άντε εσύ να κανονίσεις διεθνείς πτήσεις), είτε (για σπάσιμο) να σου δίνει max. 4 εργάσιμες μόνο και μόνο για να μην ενώσεις την εβδομάδα με 2 Σ/Κ και την κάνεις 10ήμερο! Τραγικός!!!

Menia21

Member
Επόμενο Ταξίδι
Το σχεδιάζω...
Ταξίδι-Όνειρο
Photography trip
Ωχ ωχ ωχ, βαλτοί είστε και ανοίγετε τέτοια θέματα? Είμαι κι εγώ αυτή τη στιγμή στην αναμονή για το αν τελικά θα πάρω την πολυπόθητη άδεια εξωτερικού... Εχω μπροστά μου ένα μήνα και με έχει φάει το άγχος! Τους είπα ότι θέλω άμεση και 100% σίγουρη απάντηση γιατί τα λεφτά είναι πολλά και η άδεια του 2008! Αιντε να δούμε τώρα...
Πάντως σ' εμάς γίνεται ανάκληση αδείας για ανάγκες της υπηρεσίας και εννοείται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται αν εσύ έχεις χρυσοπληρώσει το ταξίδι σου.:mad: Αντε ψάξε μετά να βρεις το δίκιο σου και πήγαινε να δουλέψεις με όρεξη...

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Γράφτηκε κ εδω, το διαβασα και σε ενα πληροφοριακό σημείωμα του Εργατικού Κέντρου:
"Από τη στιγμή που ζητήσει αδεια ο εργαζόμενος, ο εργοδότης ειναι υποχρεωμένος να τη δώσει μέσα σε δυο μήνες το πολύ "
Τι σημαίνει αυτό; οτι αν ζητήσω πχ 5 εργάσιμες μέρες κανονική αδεια για τον Οκτώβριο 2009, υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκριθεί αυτή;

Zacharoula

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δολομίτες
Ταξίδι-Όνειρο
Ο κόσμος όλος.
Νομίζω πως εννοεί πως απο τη στιγμή που ούτως ή άλλως,ο εργαζόμενος δικαιούται 2 μέρες το μήνα άδεια,ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τις δώσει ακόμα και μαζεμένες όταν ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει χρήση αυτών κατά τους προηγούμενους μήνες.Και φυσικά,όταν υπάρχουν υπόλοιπα απο προηγούμενη χρονιά,όχι απλά είναι υποχρεωμένος να τις δώσει αλλά αν δεν τις δώσει έχει κυρώσεις.
Ειδικά αν τον ενημερώσεις απο τώρα για τον Οκτώβρη,δεν μπορεί να σου αρνηθεί εκτός και αν είναι "high season" όπως π.χ οι λογιστές κατά τη περίοδο Φ.Π.Α όπου εκεί μπορεί και να αρνηθεί..
Αυτά είναι σίγουρα γιατί τα έψαξα στην επιθεώρηση εργασίας όταν είχα ανάλογα προβλήματα.

xenos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Θετω νεο ερωτημα υψηστις σημασιας:shock::D

Αν καποιος.... για λογους ανωτερας βιας, πχ (αποκλεισμος αεροδρομιου) αναγκαστηκα
παραμεινει παραπανω μερες απο αυτες που υπολογιζε σε καποια χωρα, φυσικα θα ενημερωσει τους λογους απουσιας του στην εργασια του,τι μπορει να γινει???

1)Εχουν δικαιωμα να τον διωξουν λογω απουσιας??
2)Θα χρεωθει με τις παραπανω μερες που ελειψε??
3)Δεν θα γινει τιποτα απο τα παραπανω και θα αντιμετωπιστει ως ταλαιπωρος??:haha:

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Ειδικά αν τον ενημερώσεις απο τώρα για τον Οκτώβρη,δεν μπορεί να σου αρνηθεί εκτός και αν είναι "high season" όπως π.χ οι λογιστές κατά τη περίοδο Φ.Π.Α όπου εκεί μπορεί και να αρνηθεί..
Αυτά είναι σίγουρα γιατί τα έψαξα στην επιθεώρηση εργασίας όταν είχα ανάλογα προβλήματα.
high season θεωρείται στο λιανεμπόριο χριστούγεννα και πάσχα λογω αυξημένης κινησης προιόντων. Συνηθως τοτε άδεια γιοκ!:haha:
Και όταν υπαρχει απογραφή!:(

marydim

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Θετω νεο ερωτημα υψηστις σημασιας:shock::D

Αν καποιος.... για λογους ανωτερας βιας, πχ (αποκλεισμος αεροδρομιου) αναγκαστηκα
παραμεινει παραπανω μερες απο αυτες που υπολογιζε σε καποια χωρα, φυσικα θα ενημερωσει τους λογους απουσιας του στην εργασια του,τι μπορει να γινει???

1)Εχουν δικαιωμα να τον διωξουν λογω απουσιας??
2)Θα χρεωθει με τις παραπανω μερες που ελειψε??
3)Δεν θα γινει τιποτα απο τα παραπανω και θα αντιμετωπιστει ως ταλαιπωρος??:haha:

Αν δεν ενημερώσει εντός τριών ημερών το λογιστήριο ότι δεν μπορεί λόγω ανωτέρας βίας να παραστεί στη δουλειά του οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας έχουν το δικαίωμα να φτιάξουν τα χαρτιά της Οικιοθελούς Αποχώρησης, να τα παραδώσουν στον ΟΑΕΔ και ο εργαζόμενος να μείνει χωρίς δουλειά.
Αν ενημερώσει μετά τις τρεις ημέρες εξαρτάται από την εταιρεία, τη θέση που έχει, τη δουλειά που έχει η εταιρεία εκείνη την εποχή κτλ.
Αν ενημερώσει, όμως, εντός των τριών ημερών η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τον περιμένει να επιστρέψει χωρίς φυσικά να του πληρώσει τις ημέρες απουσίας του.

Και βέβαια όταν επιστρέψει θα είναι το πρόσωπο της εταιρείας! Ο ήρωας που κατάφερε και επιβίωσε από όλες τις αντιξοότητες και τις άσχημες καταστάσεις! Όλοι θα τρέχουν να τον βοηθήσουν, να κάνουν τη δική του δουλειά, να του πουν ένα καλό λόγο, να τον βοηθήσουν να διαγράψει γρηγορότερα τις άσχημες εικόνες από το μυαλό του!
Και εννοείται ότι όσο πιο τραγικός ο λόγος απουσίας τόσο πιο εύκολα θα ξεχαστεί η απουσία!

marydim

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Νομίζω πως εννοεί πως απο τη στιγμή που ούτως ή άλλως,ο εργαζόμενος δικαιούται 2 μέρες το μήνα άδεια,ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τις δώσει ακόμα και μαζεμένες όταν ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει χρήση αυτών κατά τους προηγούμενους μήνες.
Το ότι δικαιούται ο εργαζόμενος δύο ημέρες άδεια το μήνα δεν σημαίνει ότι όταν συμπληρώσει το μήνα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να του δώσει άδεια.
Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν το δέχονται στην Επιθεώρηση και γι' αυτό συνήθως οι διήμερες ή τριήμερες άδειες δίνονται προφορικά.
Η άδεια κανονικά πρέπει να δίνεται ολόκληρη και να μην σπάει.
Βέβαια, σε πολλές επιχειρήσεις κάτι τέτοιο είναι αδύνατον γι' αυτό και η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει τα στραβά μάτια και αφήνει τις εταιρείες να δίνουν άδεια 2 με 3 φορές το χρόνο.

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν το δέχονται στην Επιθεώρηση και γι' αυτό συνήθως οι διήμερες ή τριήμερες άδειες δίνονται προφορικά.
Η άδεια κανονικά πρέπει να δίνεται ολόκληρη και να μην σπάει.
τι εννοείς; δεν το κατάλαβα αυτο αγαπητή συνφορουμίτισσα!:roll:
κανονικα θα πρεπει να παιρνουμε πχ 20 εργάσιμες μερες αδεια μονοκοπανιάς;
αυτο εννοεις;
γιατι εγω ηξερα 10 εργάσιμες μέρες το καλοκαιρι, 5 την ανοιξη και 5 μετα το καλοκαίρι!

με αφορμή το προηγούμενο ποστ:
καλως η κακως ο εργοδότης αρνειται να δώσει κανονική άδεια 1 μέρας;
θελω να λειψω μια παρασκευη γιατι θελω να παω ταξιδι στην φλωρινα πχ τον μάρτιο!
Και κλωτσάει... Μου λέει παρε 3 η 4 μέρες! ΟΧΙ ΜΙΑ!
καλώς η κακώς γινομαι έξαλλος:haha:

marydim

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
[quote=thanosth;47477]τι εννοείς; δεν το κατάλαβα αυτο αγαπητή συνφορουμίτισσα!:roll:
κανονικα θα πρεπει να παιρνουμε πχ 20 εργάσιμες μερες αδεια μονοκοπανιάς;
αυτο εννοεις;[/quote]

Αυτό είναι το νόμιμο. 20- 25 εργάσιμες ημέρες άδεια το έτος συνεχόμενες!

[quote=thanosth;47477]με αφορμή το προηγούμενο ποστ:
καλως η κακως ο εργοδότης αρνειται να δώσει κανονική άδεια 1 μέρας;
θελω να λειψω μια παρασκευη γιατι θελω να παω ταξιδι στην φλωρινα πχ τον μάρτιο!
Και κλωτσάει... Μου λέει παρε 3 η 4 μέρες! ΟΧΙ ΜΙΑ!
καλώς η κακώς γινομαι έξαλλος:haha:[/quote]

Μάλλον, δεν θα έχει δουλειά και θέλει να σου δώσει τόσες πολλές ημέρες άδεια!

mary_a

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Route 66
διαβάζοντας όλα τα παραπάνω απλά αισθάνομαι τυχερή που παίρνω άδεια όποτε θέλω!!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom