thanos75
Member
Μα εννοείται underwater δε νομίζω ότι διαφωνούμε επί της ουσίας σε κάτι. Περισσότερο ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και να τονίσω το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις και ένας άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα, μπορεί να γίνει κακοποιητικός απέναντί τους λόγω συνθηκών. Βέβαια δυστυχώς ναι μπορεί να δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο το "προηγούμενο", όπως ολόσωστα λές, και να χρησιμοποιήσει τα γαιδουράκια και ένας επισκέπτης της Σαντορίνης ή της Λίνδου στη Ρόδο για το "ινσταγκραμοενσταντανέ", πράγμα που φυσικά είναι απαράδεκτο!Αναφορικά με τους ζωολογικούς κήπους θα επανέλθω με πηγές που θα τα εξηγούν πιο αναλυτικά, αλλά χοντρικά να πω ότι ναι, ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος είναι σίγουρα καλύτερος για τα ζώα από κάποιους παρακμιακούς μικρούς, παρ' όλα αυτά ακομα και ο πιο "ελεύθερος" δεν παρέχει ούτε κατά διάνοια σε ένα άγριο ζώο το μίνιμουμ του ζωτικού χώρου που χρειάζεται για να έχει ένα βασικό επίπεδο ευ ζην.
Ακόμα και ζωολογικοί "υπερπαραγωγές" όπως πχ ο Bronx Zoo που έχω επισκεφτεί είναι ασύλληπτα μικροί για τις ανάγκες ενός λιονταριού, μιας τίγρης, μιας ζέβρας και ούτω καθεξής.
Αυτό που λες για την Πέτρα είναι τεράστια συζήτηση. Να αναφέρω για αρχή ότι το Θησαυροφυλάκιο είναι προσβάσιμο ακόμα και με αναπηρικό αμαξίδιο.
Το Μοναστήρι από την άλλη θέλει ούτως ή άλλως μια basic φυσική κατάσταση. Δε χρειάζεται να έχει κινητικό ζήτημα κάποιος για να μη μπορέσει να το προσεγγίσει, για την ακρίβεια ξέρω πολλά άτομα που δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε επειδή αφενός δεν ήθελαν να κουραστούν, αφετέρου δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ζώα.
Παρότι λάτρεψα το Μοναστήρι, οι καμήλες και τα γαϊδουρια που είδα στην Πέτρα το 2015 ήταν από τα πιο ταλαίπωρα ζώα που έχω συναντήσει και τα αφεντικά τους τους φέρονταν με απαίσιο και άξεστο τρόπο.
Για αυτό και μόνο το λόγο θα σου πω με το χέρι στην καρδια ότι αν δεν είχα τη φυσική κατάσταση να ανέβω το μονοπάτι απλά θα σκιπαρα το Μοναστήρι.
Θάνο θα σου εξηγήσω για ποιο λόγο θεωρώ λάθος τη συλλογιστική σου εδώ.
Παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι η Ύδρα είναι ένα από τα αγαπημένα μου νησιά και θεωρώ την ενέργειά της μαγική.
Πόσες φορές αλλάζουμε ψυγεία και πλυντήρια στα σπίτια μας; Είναι ο κανόνας μας, η καθημερινότητά μας; Πόσα νησιά με τις συνθήκες της Ύδρας υπάρχουν; Η Ύδρα είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Ναι, ένας κάτοικος της Ύδρας μια φορά στα 15 χρόνια που θα αλλάξει ψυγείο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μουλάρι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τι γίνεται όλο τον άλλο καιρό; Ας μην πιάνουμε την εξαίρεση, επειδή με ένα τρόπο δίνουμε "πάτημα" να την πάρουν άλλοι ως κανόνα. "Αφού στην Ύδρα κουβαλάνε τις ηλεκτρικές τους σκούπες με τα μουλάρια, τι έγινε λοιπόν να ανεβάζουν και τον κάθε Αμερικανό τα γαϊδούρια στη Σαντορινη για να βγάζει σελφιζ και να λέει "awesome awesome"";
Εγώ όσες μέρες έμεινα στην Ύδρα δεν είχα δει καθόλου τουρίστες να καβαλάνε ζώα ή να τα φορτώνουν βαλίτσες και ήμουν πολύ χαρούμενη. Κάτι παππούδες είχα δει στα γαϊδουρακια τους που εντάξει, ξεπερνούσαν τα 50 κιλά οι άνθρωποι, αλλά φαινόταν ότι τα αγαπούσαν κι ότι απλα τα χρησιμοποιούσαν μια φορά την ημέρα που κατέβαιναν λιμάνι.
Την τελευταία μέρα όμως με θλιψη είδα μια οικογένεια να έχει καβαλήσει τα γαϊδούρια (δύο ενήλικες, δύο παιδιά) και σκέφτηκα πόσο λάθος μηνύματα έδιναν αυτοί οι γονείς στα παιδιά τους, πιθανώς άθελά τους. Ευτυχώς δεν ήταν Έλληνες, ήταν σίγουρα από κάποια δυτική χώρα (βέβαια κάποιος Έλληνας τα εκμεταλλευόταν επιχειρηματικά με αυτό τον τρόπο).
Υστερόγραφο: στη μεδίνα της Φεζ στο Μαρόκο που απαγορεύονται τα οχήματα, πέρα από τα ζώα που χρησιμοποιούνταν για μεταφορές (εντάξει, οι Μαροκινοί δεν έχουν καμία φιλοζωική συνείδηση, τους φέρονταν άθλια), γινόταν και χρήση κάρων και άλλων τέτοιου στυλ μέσων.
Πάντως και στην περίπτωση της Ύδρας, μπορούν να υπάρξουν κάποια περιθώρια βελτίωσης. Π.χ. εάν ένα μουλάρι μεταφέρει κάποια ημέρα ένα πολύ βαρύ αντικείμενο, να το αφήνουν στην ησυχία του για τις επόμενες 3-4 ημέρες για να μην καταπονείται υπερβολικά. Να φροντίζουν επίσης καλύτερα τις συνθήκες διαβίωσης (αυτό που είπα για σκίαστρο, κλπ) και γενικώς να τα φροντίζουν περισσότερο (δεν παίρνω και απόλυτα όρκο με βάση αυτά που είδα πρόσφατα ότι φροντίζονται όπως πρέπει)
Υστερόγραφο: Επίσης χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος που παρατήρησα πως σιγά σιγά όλο και λιγότεροι επισκέπτες της Ύδρας χρησιμοποιούν τα μουλάρια. Σιγά σιγά αποκτούμε μια κάποια συνείδηση...