Ισπανία Ισπανία βήμα τρίτο: Granada y Barcelona

Viajero93

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική, Κούβα
Υπέροχες φωτογραφίες, ευτυχώς σου έκανε καλό καιρό γιατί η μουντάδα θα στερούσε όλη τη μαγεία. Αν κάτσει δηλαδή κι ο παράγοντας καιρός, είναι ιδανική εποχή ο Φλεβάρης για την περιοχή γιατί όσο πάει προς καλοκαίρι και πολλή ζέστη θα έχει και πολύ περισσότερο κόσμο.

Επίσης, πολύ ωραίο πιστεύω που επέλεξες να πας στη Γρανάδα σε ξεχωριστό ταξίδι και να της αφιερώσεις χρόνο αντί να τη στριμώξεις με μονοήμερη ή 1-2 μέρες όπως πολλοί κάνουν.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Υπέροχες φωτογραφίες, ευτυχώς σου έκανε καλό καιρό γιατί η μουντάδα θα στερούσε όλη τη μαγεία. Αν κάτσει δηλαδή κι ο παράγοντας καιρός, είναι ιδανική εποχή ο Φλεβάρης για την περιοχή γιατί όσο πάει προς καλοκαίρι και πολλή ζέστη θα έχει και πολύ περισσότερο κόσμο.
Σ' ευχαριστώ, ήταν όντως καθοριστικός παράγοντας ο καλός καιρός που έτυχα εν αντιθέσει σε σχέση με πέρυσι στη Σεβίλλη, πραγματικά το απόλαυσα. Δε θα ήθελα να ξέρω πως είναι το καλοκαίρι στην περιοχή, μάλλον μόνο και μόνο από αυτά που έχω ακούσει πραγματικά δε θέλω να δω πως είναι. :haha:

Επίσης, πολύ ωραίο πιστεύω που επέλεξες να πας στη Γρανάδα σε ξεχωριστό ταξίδι και να της αφιερώσεις χρόνο αντί να τη στριμώξεις με μονοήμερη ή 1-2 μέρες όπως πολλοί κάνουν.
Μονοήμερες κάνουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια, αυτό λέω εγώ και είναι πάγια θέση μου, είτε πρόκειται για νησιά είτε για τέτοιες ιστορικές πόλεις. Προσωπικό παράδειγμα η Κόρδοβα που είδα -αναγκαστικά- υπό αυτή τη μορφή έχω κρίμα και πλάνο να επιστρέψω κάποια στιγμή σ' αυτήν όπως πρέπει..

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Παλάτια και σπηλιές

Με την ίδιες σκέψεις κατηφόριζα το δρόμο προς τα παλάτια των Νασριδών (Palacios Nazaríes) γύρω στις 14:30 το μεσημέρι. Είχα ήδη δει κάποια υπέροχα πράγματα, ήξερα όμως ότι μπροστά μου είναι τα πολύ καλύτερα:

DSC_0513.JPG
DSC_0519.JPG

Το εισιτήριο μου ελέγχθηκε εκ νέου μιας και ο χώρος απαιτεί διαφορετική πρόσβαση η οποία ήταν προκαθορισμένη για τις 15:00 και η ουρά ήταν ήδη τεράστια. Υπάρχουν συνεχείς επισημάνσεις για την ακρίβεια και τη συνέπεια που πρέπει να δείξετε στην επίσκεψη σας, οπότε έχετε το υπόψιν. Δίχως τον πρώτο έλεγχο για την αποφυγή καθυστερήσεων προχωρήσαμε προς τα μέσα, όπου σκαναρίστηκε τελικά το εισιτήριο και (ξανά) η ταυτότητα μου, δίνοντας επιτέλους την πολυπόθητη πρόσβαση.

DSC_0523.JPG

DSC_0526.JPG

Δε ξέρω κατά πόσο μου είναι εύκολο να σας μεταφέρω όμως το συναίσθημα και την ιστορία για ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ανάκτορα του ιστορικού ισλαμικού κόσμου, συνδυασμένο βέβαια με την ισπανική αρχιτεκτονική της Αναγέννησης:

DSC_0534.JPG
DSC_0540.JPG

Οι εικόνες που αντίκρυζαν τα μάτια μου -ορισμένες περίεργα γνώριμες για κάποιο λόγο- ήταν μοναδικές, από το συγκρότημα ουσιαστικά των παλατιών που κάθε του χώρος, κάθε αίθριο, κάθε δωμάτιο σε ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο στο λαμπρό του παρελθόν:

DSC_0555.JPG
DSC_0545.JPG

Δεν ήταν δύσκολο ακόμα και για έναν επισκέπτη (όπως εγώ για παράδειγμα που κλασσικά δε πήγα διαβασμένος) να αντιληφθεί όλη τη διάσταση και τις μοναδικές λεπτομέρειες που αντανακλούν την παράδοση της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε κατά τους προηγούμενους αιώνες, κάτι που έμαθα βέβαια εκ των υστέρων:

DSC_0559.JPG

DSC_0560.JPG

DSC_0561.JPG

Η κατασκευή του κτηριακού κι όχι μόνο συγκροτήματος χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και όπως μπορείτε να αντιληφθείτε βάσει της ιστορίας της περιοχής, υπέστη ουκ ολίγες ανακατασκευές και μετατροπές ανά τους αιώνες:

DSC_0569.JPG

DSC_0573c.jpg

Η Αλάμπρα μάλιστα ήταν αυτή που στην ακμή της αποτελούσε ξεχωριστή «Βασιλική» πόλη, ανεξάρτητη από την υπόλοιπη Γρανάδα που είναι σήμερα σύμβολο της, διαθέτοντας όλες τις ανέσεις μιας μουσουλμανικής πόλης, όπως τζαμί, χαμάμ, δρόμους, σπίτια, εργαστήρια χειροτεχνίας, βυρσοδεψεία και κυριότερα ένα εξελιγμένο σύστημα ύδρευσης:

DSC_0594.JPG

DSC_0599.JPG

Η τοποθεσία φυσικά στην άκρη της οροσειράς μόνο τυχαία δε μπορεί να χαρακτηριστεί, προσφέροντας σήμερα ανεμπόδιστη περιμετρική θέα προς τη σύγχρονη πόλη:

DSC_0579b.jpg

DSC_0601.JPG

Τα πιο διάσημα και καλύτερα διατηρημένα παλάτια είναι το Mexuar, το Comares, το παλάτι των λιονταριών που είδατε πριν το «Palacio de Carlos V ] που είχα φτάσει και μου έκανε περισσότερο για αρένα, σημεία που αποτελούν το κύριο πόλο έλξης για τους επισκέπτες όπως είναι λογικό:

DSC_0612.JPG
DSC_0612b (1).jpg

Όσο για μένα; Έφτασα σ’ ένα μεγάλο τέλμα προσπαθώντας να πάρω τη σωστή απόφαση μιας και ήθελα να χαρώ το μέρος πολύ περισσότερο από την ώρα που είχα διαθέσει, θεώρησα όμως σοφότερο να συνεχίσω το πρόγραμμα μου που για άλλη μια φορά ήταν στρυμωγμένο ίσως και λόγω συνθηκών. Συμβουλή μου για όσους με διαβάσουν είναι να αφιερώσετε ένα 3-4ωρο στο χώρο εφόσον το έχετε, το αξίζει με το παραπάνω.

Πέρασα έτσι από τα κανόνια που στέκουν με φόντο τη Σιέρρα Νεβάδα και την πύλη «De Los Carros» κατηφορίζοντας προς το γνώριμο μου πέρασμα από ένα σημείο και μετά:

DSC_0620.JPG

DSC_0621.JPG

Δεν ήθελα κάτι περισσότερο ουσιαστικά απ’ το να αλλάξω λόφο και γειτονιά, φτάνοντας και πάλι στην απότομη ανηφόρα της del Chapiz πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόμουν, μιας κι εκείνη τη διαδρομή μου έδινε ο χάρτης ως καλύτερη:

DSC_0626.JPG
DSC_0629.JPG

Ήδη μέσα σε λίγα κιόλας μέτρα βρισκόμουν απέναντι από τη μαγική θέα της Αλάμπρα, μια θέα που θα με ακολουθούσε όλο το υπόλοιπο απόγευμα:

DSC_0633.JPG
DSC_0635.JPG

Πήρα το δρόμο προς τα δυτικά κοντοστέκοντας μια στιγμή καθώς ζήλεψα τους Ισπανούς που απολάμβαναν τη λιακάδα αραχτοί στα τοπικά καφέ παρέα με τις μπυρίτσες τους. Εγώ ψυχούλα δεν έχω;

DSC_0637.JPG

DSC_0641.JPG

Ας είναι, σε λίγο, προέχει άλλωστε η αναγνώριση της περιοχής, ακόμα μιας ξεχωριστής γειτονιάς σ’ αυτήν εδώ την πόλη την ώρα που τα πρώτα μαγαζιά των χορευτών του Φλαμένγκο ή σπηλιές για να ακριβολογώ είχαν αρχίσει δειλά – δειλά να ανοίγουν τις πόρτες τους:

DSC_0643.JPG
DSC_0644.JPG

Βρισκόμουν για τα καλά πλέον μέσα στη διάσημη γειτονιά των Ρομά της Γρανάδας:

DSC_0646.JPG
DSC_0647.JPG

Έπεται συνέχεια!

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πωπω σκάω τώρα που το έχασα αυτό το ταξίδι μέσα από τα χέρια μου. Δύσκολες αυτές οι πτήσεις από εμάς, αλλά ευελπιστώ σ ένα ωραίο roadtrip κάποιαααα στιγμή.
@Travelliaris ακούς;;;

paefstra

Member
Πωπω σκάω τώρα που το έχασα αυτό το ταξίδι μέσα από τα χέρια μου. Δύσκολες αυτές οι πτήσεις από εμάς, αλλά ευελπιστώ σ ένα ωραίο roadtrip κάποιαααα στιγμή.
@Travelliaris ακούς;;;
Παρτε με κι εμενα κι αφηκετε με στο χωριο Ubrique να παρω τσαντες μισοτιμης.
Ο @psilos3 δεν καταλαβαινει απο αυτα, μονο μπυρες.
The Artisans of Ubrique

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.908
Μέλη
39.614
Νεότερο μέλος
Merkon

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα