Μαρόκο Η στούκα στην έρημο , η βίζιτα , το ραμαζάνι και τρείς "κωλομπες" στο Μαρόκο !!

Alex Loco

Member
Επόμενο Ταξίδι
🇫🇮
Ταξίδι-Όνειρο
Pamir highway
Έχοντας μόλις επιστρέψει από ένα πολύ όμορφο και τρελό ταξίδι " παρέας " που δηλαδή πιο πολύ είχε να κάνει με την καλή παρέα και λιγότερο με το προορισμό , θα κάνω μια εισαγωγή για όλες τις μέρες που περάσαμε στο Μαρόκο. Αρχικά τον Οκτώβριο κλείσαμε αεροπορικά για Ταϊλάνδη. Εγώ , ο Λαζ ( που έχουμε κάνει αρκετά ταξίδια μαζί ) και νέα προσθήκη ήταν ο Γκουλ , χρόνια φίλος μου που ξέρει και το Λαζ και ήμασταν σίγουροι ότι θα κολλήσει άψογα στην παρέα μας. Όχι απλά κόλλησε αλλά είχε μπόλικη δόση τρέλας με ένα σωρό παραδείγματα που θα αναφέρω. Η Oman Air 13 μέρες πριν φύγουμε ξηγηθηκε αλλαγή μέρας της πτήσης από Κωνσταντινούπολη για Μουσκάτ με αποτέλεσμα να χάνουμε την ανταπόκριση της επόμενης μέρας για Μπανγκόκ. Επίσης άλλαξε την ώρα επιστροφής με αποτέλεσμα να έχουμε μια ώρα από το να προσγειωθούμε στη Μουσκάτ και να μπούμε στο αεροπλάνο για Κωνσταντινούπολη κάτι που θεωρώ ίσως αδύνατο αν σκεφτείς το χρόνο προσγείωσης τον έλεγχο τις τσάντες και λοιπά αν και έχει τύχει να μπω αέρας από Αθήνα Θεσσαλονίκη επειδή μας πηρε μια κυρία από το χέρι και μας έβαλε καρφί μέσα στο αεροπλάνο , αλλά στην Ελλάδα. Στο Ομάν δεν θα το ρισκάρω. Μας έδωσαν την επιλογή να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας και όχι να επιλέξουμε άλλη πτήση. Κάτι μέσω Γκουανγκζου Κινας που βρήκαμε 11 ώρες πτήση και λοιπά απορρίφθηκε γρήγορα . Τελικά διαλέξαμε το Μαρόκο , έναν προορισμό που ήθελα και θέλω ακόμα να πάω με μηχανή , έλεγα να πάω με τη δικιά μου , μετά λέγαμε να πάμε με ένα φιλικό ζευγάρι και τελικά πήγα με τους δύο κωλομπες !! Κωλομπας είναι η λέξη σήμα κατατεθέν του ταξιδιού μας. Όλη μέρα λέγαμε ο ένας τον άλλο κωλομπα και το μάθαμε και σε ξένους ταξιτζήδες , περαστικούς , ντιλερς και τη βίζιτα που προαναφέρθηκε.

Τετάρτη 12 Μαρτίου φτάνουμε Αθήνα από Θεσσαλονίκη και μπαίνουμε στο αεροπλάνο για Μαρακές. Το ψάξαμε αρκετά το πλάνο. Άφησα επίτηδες έξω τη Τσεφτσαουεν, τη Μερζουγκα το Αγκαντιρ και την οροσειρά του Άτλαντα και με ότι υπάρχει εκεί προς τα κάτω δηλαδή για να φάω λιγότερη παντόφλα από τη Σοφουλα καθώς της υποσχέθηκα να πάμε και μαζί στο Μαρόκο σε καλύτερους προορισμούς από ότι πήγα με τα παιδιά . Εμείς διαλέξαμε το τουριστικό Μαρακές για 3 βραδια , τη πρωτεύουσα Ραμπάτ για 2 βράδια , την ξακουστή Καζαμπλάνκα για ένα βράδυ και το Ζεφυρι του Μαρόκο τη Φεζ ( υπερβάλλω αλλά για τα τόσα που άκουσα δεν τρελάθηκα και είμαι φαν της ντόπιας κουλτούρας , του τοπικού vibe και γενικά του να ζω απόλυτα την εμπειρία χαμένος σε παζάρια , στενά , πλήθη , κάτι που κάναμε παντού και ζήσαμε απόλυτα ανακατεμένοι στους Μαροκινους σε βαθμό που αν το έβλεπε η μάνα μου θα πάθαινε σοκ . Ειδικά στη Καζαμπλάνκα που βρεθήκαμε σε κάτι σαν πανυγήρι μέσα στα τείχη σε μικρά καφέ , νύχτα να είχε παντού γυναίκες με μαντήλια , ντόπιους , ζώα , παιδάκια και γενικά έμοιαζε να έχει κάνα 2000 ανθρώπους γύρω μας και εμείς οι άκυροι να περπατάμε ανάμεσα τους και να τραβάμε την προσοχή τους φουλ , ήταν το απόλυτο συναίσθημα. Έλεγες τώρα θα μας φάνε. Παρόλαυτα δεν ένιωσες ποτέ ότι κινδυνεύεις όλως παραδόξως, άσχετα να προσπάθησαν να μας πουλήσουν ναρκωτικά 3467 φορές 🥱 μην πιείτε αλκοόλ σταγόνα αλλά τη φουντιτσα σπρώξτε τη. Του Αλλάχ είναι 🤗 πήγαμε σε καιρό ραμαζανιού!! Δεν ξέρω πως είναι στο νορμάλ τους αλλά εμείς ζήσαμε απόλυτα τη νηστεία τους με κλειστα μαγαζιά , με ανθρώπους να προσεύχονται παντού , στο δρόμο , σε κήπους , σε κόμβους σε πεζοδρόμια !! Παντού . Θα αναλύσω όλο το ταξίδι με κάθε λεπτομέρεια στο επόμενο part ...
Συνεχίζεται ..
IMG_20250314_191352.jpg

Last edited:

Alex Loco

Member
Επόμενο Ταξίδι
🇫🇮
Ταξίδι-Όνειρο
Pamir highway
Προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μαρακές το " Menara Marrakech airport" κατά τις 11 ώρα Μαρόκου , δύο ώρες διάφορα από εμάς . Είχαμε αφήσει στην τύχη το κομμάτι μετακίνησης σε άλλη πόλη και τι εννοώ. Θα φεύγαμε αμέσως για Ραμπάτ χωρίς να μείνουμε καθόλου στο Μαρακές. Ήταν στο πλάνο μας να κλείσουμε το ταξίδι μας με Μαρακές τις τελευταίες 3 μέρες. Στη Τυνησία είχα βρει την υγειά μου με τα Louage, δηλαδή τα shared taxi , μικρά βαν σαν ταξί που έπαιρναν 6-7 άτομα και άλλαζες πόλη με πολύ μικρό κόστος. Υπέθετα ότι τα έχει και στο Μαρόκο όποτε λέω , πρωτεύουσα είναι το Ραμπάτ κάποιος ταξιτζής θα φωνάζει έξω από το αεροδρόμιο για Ραμπάτ , δεν μπορεί να μη πάει κανένας εκεί άμεσα !! Επίσης ήμασταν με ένα ελληνικό γκρουπ στο αεροπλάνο αλλά αυτοί πήγαιναν εντελώς αλλού , και κάποιοι ξεμπαρκοι σαν εμάς δεν πήγαιναν Ραμπάτ. Ε λέμε ότι γίνει η θα βρούμε ταξί η θα πάμε με τρένο . Αλλάξαμε τα ευρώ μας σε Ντίρχαμ η Ντιραμ ποτέ δεν κατάλαβα και βγαίνοντας έξω στο χαμό από τουρίστες που γινόταν , μας είπαν στην οργανωμένη πιάτσα ταξί που ειχε και υποδοχή που σε κανονιζε τι και πώς , ότι δεν υπάρχει εκεί αυτό και η τιμή για Ραμπάτ τρία άτομα ήταν 200 ευρώ . Ωραία λέω τη βάψαμε. Που να ήξερα ότι οι ταριφες θα γίνουν οι καλύτεροι μας φίλοι σε αυτή τη χώρα !! Πήραμε λοιπόν ταξί να μας πάει στο σταθμό των τρένων. Αρκετά μικρό το κόστος. Δεν ήταν και πολύ μακριά αλλά με πόδια δεν πήγαινες . Πήραμε εφόδια από ένα μίνι μάρκετ και κλείσαμε το επόμενο τρένο για Ραμπάτ , μια απόσταση περίπου 3,5 ωρών στα 16 ευρώ !! Μια χαρά απλα. Είχαμε και δικό μας κουπέ, που μετα από ώρα άρχισαν να μπαίνουν ντόπιοι . Στην αρχή μας απέφευγαν όλοι 🙃 Στο Μαρακές εντωμεταξυ καλοκαίρι . Στο βαγόνι μέσα σαν Άουσβιτς. Κλιματιστικό ρε παιδιά δεν έχει ? Καηκαμε, θα βγάζαμε και τα κοντομανικα. Στο Ραμπάτ πάλι φτάνοντας σκοτείνιασε ο τόπος και άρχισε να βρέχει. Είχαμε δει ότι θα βρέχει σχεδόν όλη την εβδομάδα εκτός τις τελευταίες 3 μέρες. Και ήταν και ραμαζάνι. Ευχαριστούμε τη τύχη μας για μια ακόμα φορά ! 😭 Δε μασάνε τα κομαντα!! Η στάση που κατεβήκαμε , η Rabat Ville ήταν άθλια. Έσταζε η οροφή σε πολλά σημεία και βάζανε κορδέλες . Ανοιχτά από παντού , πολύ μαντήλα πολύ κελεμπια ( για κάποιο λόγο τους είχα για αδιάφορους , δεν είχα ιδέα ότι είναι τόσο φανατικά θρησκευόμενο κράτος , το κατάλαβα εκεί ) και γενικά μια κατάσταση Ρουάντας ( δεν έχω πάει αλλά έχεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου τα λεγόμενα στερεότυπα και ομολογώ ότι περίμενα μια γαλλική φινέτσα , μια επιρροή ευρωπαϊκή την οποία μέχρι στιγμής δεν είδα ούτε στα χωριά - πόλεις που διασχίσαμε με το τρένο ούτε στο σταθμό

Το Ραμπάτ (αραβικά: الرباط‎‎) είναι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Μαρόκου, με πληθυσμό 1,6 εκατομμύρια κατοίκους (μητροπολιτική περιοχή 2004). Η πόλη βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, στο δέλτα του ποταμού Μπου Ρεγκρέγκ. !! Το Ραμπάτ είναι η δεύτερη σημαντικότερη και μεγαλύτερη πόλη στη χώρα μετά την Καζαμπλάνκα, την καρδιά της μαροκινής οικονομίας. )

Είχαμε επικοινωνία με την κοπέλα του airbnb και είπαμε να κάνουμε μια στάση να φάμε στη πρώτη εύκολη επιλογή που είχαμε κοντά μας και ήταν ανοιχτό το McDonald's. Φυσικά είχαμε σκοπό να φάμε αρκετές τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες αλλά τώρα αυτό βρήκαμε σε αυτό μπήκαμε. Μια τεράστια κατσαρίδα στον τοίχο με σκοτείνιασε ακόμα περισσότερο μετά την υποδοχή του σταθμού. Με έκοψε την όρεξη. Ότι περίσσεψε το τάισα σε ένα γατί απέναντι που με κοιτούσε σαν ζουμπουρλουδικο μπιφτέκι !! Με τα πόδια ήμασταν κάνα 15 από το σταθμό όποτε το πήραμε ποδαρατα μέσω της Avenue Mohammed, που θα βλέπαμε σαν όνομα ουκ ολίγες φορές στις επόμενες μέρες ( πρώην Σουλτάνος και πρώτος βασιλιάς του Μαρόκο ) !! Μας πιάνει φυσικά βροχή και φτάνοντας και στην όχι και πολύ φαντεζι γειτονιά μας , η ψυχολογία παλεύει να κρατηθεί!! Μη μασάτε μάγκες όλα θα πάνε όμορφα... Αντε να δούμε .. εγώ πάλευα να κάνω το ψυχολόγο. Ο Λαζ στα ταξίδια του θέλει , ναργιλέδες ποταρες, γυναίκες , γούστα , καλό καιρό και λοιπά , δηλαδή ότι ακριβώς δεν θα είχαμε εδώ και ο Γκουλ έβγαινε πρώτη φορά εκτός Ευρώπης και ήθελα να χαρεί να περάσει καλά για την επιλογή του καθώς όταν ακυρώθηκε η Ταϊλάνδη εγώ τον εψησα να έρθει Μαρόκο και επέμενα όταν με είπε ( εκεί έχει φαβελες ρε θα μας φάνε ) ότι είναι φουλ τουριστικό και μην ακούω χαζά και θα δεις είναι σαν Ευρώπη και τέτοια ) όποτε ένιωθα ένα βάρος στο να περάσει καλά το παρεακι. Εγώ είμαι άνετος γενικά και να μην μαρεσει κάτι πάλι δε θα μετανιώσω που ήρθα καθώς το νόημα είναι εκατό τα εκατό η εμπειρία , θετική η αρνητική !! Τακτοποιηθηκαμε και βγήκαμε για βραδινή βόλτα. Ε λοιπόν στο κλίμα που ήρθαμε η βροχή ήταν 100-0. Τι εννοώ . Ούτε ψιχαλα ούτε τίποτα. Εκεί που δεν βρέχει αμέσως καταιγίδα !!! Εμείς χωρις αδιάβροχα με χαλαρή ζακέτα και λοιπά. Να πω ότι δεν ξέραμε ? Ξέραμε αλλά μια ζωή τα ίδια. Καθόμασταν κάτω από εν υπόστεγο σε ένα τζαμί ενώ ο κόσμος ερχόταν μιλιουνια για να μπει μέσα. Εντωμεταξυ ο μουεζινης - ιμάμης δεν ξέρω πως τον αποκαλούν έκανε κάθε μέρα ένα περίεργο κάλεσμα. Δεν ήταν το κλασικό ωραίο μελωδικό αλλά ένα στυλ , θα μου σβήσει στην ανηφόρα το Ασκονα!! Λέω τι είναι αυτό πρώτη φορά το ακούω . Στη Τυνησία ήταν μελωδικό πάντως !! Είχαμε στο πρόγραμμα να δούμε διάφορα αλλά κυρίως από το επόμενο πρωί . Τώρα κάναμε χαλαρή βόλτα. Θέλαμε να πάμε για καμία μπύρα στο κέντρο 🤣🤣 χαζουληδες. Τα παιδιά νομίζουν ήρθαν εφταημερη στη Πράγα !! Σε όποιον το λέγαμε γελούσε !! Μπύρα ?? Ραμαζάνι είναι δεν υπάρχει μπύρα. Υπερβολές. Ε λοιπόν δεν βρήκαμε σταγόνα αλκοόλ 8 μέρες ούτε στη μαύρη αγορά !! Αν και λέγανε ότι σε ξενοδοχεία θα βρεις δεν ψάξαμε. Πάντως το πρώτο βράδυ πήγε ακλαυτο στο καναπέ με μουσική σαν φιλεναδες σκεπασμένες με την κουβέρτα ( έτσι ήταν όλα τα βράδια μας ) . Ο φιλτατος Ομάρ που είχε ένα ψιλικατζιδικο στη γειτονιά μας έδωσε μια σελίδα στο ίντερνετ αν θέλουμε να βρούμε γυναίκες για σεξακι χωρίς να τον ρωτήσουμε 🤗 και φυσικά μας πρότεινε " good stuff " μαριχουάνα, χασίς , κοκκαινη!! Ήταν απλά η αρχή , θα ακολουθούσε άπειρες φορές αυτό το ποιηματάκι. Η νύχτα άπλωσε το πέπλο της στο βροχερό ουρανό του Ραμπάτ.. το επόμενο πρωί μας περίμενε με περισσότερες επιλογές και ανεβασμένη ψυχολογία...
Ξύπνημα νωρίς και αμέσως να βρούμε πρωινό. Όλα κλειστά φυσικά . Μοναδική όαση , ένας φούρνος που είχε μέσα καμία 10 κοπέλες για υπαλλήλους !! Ο τρόπος που έκαναν κάτι μεταξύ φλερτ- χαβαλε - καυλαντας ήταν τέρμα old school, του στυλ ένιωθα Αστέρης Νεγρεπόντης τη τοποθεσία Κωλοκοτρονητσι και ένιωθα ότι μιλάω στη δασκάλα τη γυναίκα του Πουλοπουλου και τη γυναίκα του Πολυμενεα που κάθονται αγκαζε και τους τρέχουν τα σάλια !! Παρόλαυτα όσο και αν χαμογελουσαμε όσο και αν πήραμε μεταλλική φωνή καφέ δεν μας βάζανε. Είναι λέει ραμαζάνι. Καλά φαγητό γιατί μας δίνετε αλλά καφέ όχι ? Πρώτη φορά το ακούω αυτό . Γιατί απαγορεύεται. Αυτή ήταν η απάντηση . Έλα ρε που μπλέξαμε .. βρήκαμε και ένα σουπερ μάρκετ όπου και εδώ έσταζε η οροφή και είχε μέρη κλειστά με κορδέλες (μια αναβάθμιση τη θέλει η χώρα γενικά καθώς μοιάζει να έχει να χτιστεί οτιδήποτε από τότε που ήταν οι Γάλλοι ) . Χωρίς καφέ λοιπόν αλλά με μερικά καλουδια, ξεκινήσαμε για την παλιά πόλη με πρώτη στάση τη Kasba des Oudayas , ένα μέρος σε ύψωμα μέσα σε τοίχοι ιδανικό για βόλτα και φωτογραφίες. Θύμιζε ελληνικό νησί η για όποιον ξέρει θύμιζε ακριβώς το Sidi Bou Said στην Τυνησία . Αφού μας ζαλισαν για να πάρουμε ναρκωτικά , κάναμε χαβαλε σε κάτι Ρωσίδες , οι οποίες μας είπαν ότι προτιμούμε να μην σαν πούμε από που είμαστε 😛 φαντάζομαι είναι καποια ταξιδιωτική οδηγία που έχουν λόγο του πολέμου ? Βέβαια ρωσικά μιλούσανε έκανε μπαμ . Μετά από λίγο οι ξινουλες πήγαν σε ένα τουριστικό μαγαζί που ήμασταν κι εμείς μέσα και άλλαξαν αυτά που είχαν πάρει από αλλού με καλύτερα από αυτό το μαγαζί , όμως ο τύπος τις είδε λάιβ αλλά και στην κάμερα και τη μια που έφυγε άρον άρον την κυνηγούσε μέσα στη στοά στη παλιά αγορά ( μας έκανες και την καθωσπρέπει βρε Λουντμίλα 😅) . Σε αυτό το μέρος λοιπόν όπως είπε και ο Λαζ πρέπει να ήταν ο Δουσης σε ένα επεισόδιο του. Θέα όλη η πόλη η σημαία να κυματίζει περήφανα και στο βάθος του φημισμένου πύργου του Χασάν !! ( Ατάκα ταξιδιού : τους έλεγες τους ταξιτζήδες Χασάν Tower και δεν καταλάβαιναν. Κάποια στιγμή απαντούσαν με απορία : Χασσενν?? Yes yes οοο ok come in !!
Δηλαδή ρε μεγάλε αν σε πούνε Χασάν δεν καταλαβαίνεις αλλά αν σε πούνε Χασσσεενν σαν να έχεις μπίλιες στο στόμα και πνιγιεσαι κατάλαβες ??? Κλάμα !! Φυσικά περπατούσαμε στο δρόμο και λέγαμε μεταξύ μας , Χασσεεενν!! Ωραία η βόλτα εκεί μέσα και στο μικρό καφέ που έχει , έπειτα βόλτα στη παλιά αγορά με τα μαγαζιά με , δέρματα , σουβενίρ , κελεμπιες και οτιδήποτε άλλο και λόγο ότι είχε πάει μεσημέρι αποφασίσαμε να αφήσουμε το τζαμί για το βράδυ και να πάμε στο ζωολογικό κήπο. Εγώ αρχικά είμαι κατά λόγο πεποίθησης, αλλά εφόσον ήθελαν τα παιδιά ακολούθησα . Στο φινάλε πάλι με αγάπη τα αντιμετωπίζω και απλά λυπάμαι που είναι περιορισμένα και όχι στο περιβάλλον τους αλλά είναι πανέμορφα. Πήραμε ένα ταξί , το πιο ακριβό που λέγαμε σε όλο το ταξίδι , καθώς μας έκανε συμφωνία χωρίς ταξίμετρο στα δέκα ευρώ ( θα μου πείτε , ακριβό είναι αυτό ρε φελε? Αλλά αν σκεφτείτε ότι δια τρία δίναμε συνέχεια 80 λεπτά και 1 ευρώ , Ε τα 3,33 ευρώ ήταν καταγεγραμμένα η πιο ακριβή κούρσα μας !! 😇 Φτάσαμε λοιπόν στο ζωολογικό που δίπλα ακριβώς ήταν το Prince Moulay Abdellah Stadium , που γίνεται ανακατασκευή εν όψη του Μουντιάλ του 2030 που θα διοργανώσει και το Μαρόκο ,!! Τρόμαξαν να καταλάβουν το όνομα του γηπέδου και του Ζωολογικού κήπου. Τι σκατα δεν εχουμε καθόλου προφορά ? Η δεν ξέρουν ότι υπάρχει ζωολογικός κήπος και γήπεδο !! Απορία !! 4-5 ρωτήσαμε κουνούσαν τα κεφάλια τους .

Ο ζωολογικός κήπος λοιπόν με 7 ευρώ είσοδο αν δεν κάνω λάθος , ήταν μια καλή επιλογή καθώς θαυμάσαμε αρκετά ζώα της Αφρικής που δεν είχαμε δει ποτέ από κοντά ( λιοντάρι , το αγαπήσαμε , πανέμορφο ) ιπποπόταμος , ελέφαντες , μαϊμούδες , γορίλας , κροκόδειλοι, ρινόκεροι και άλλα πολλά !! Άξιζε απόλυτα ο ελέφαντας μας έκανε και παιχνίδια με την προβοσκίδα , ήταν πραγματικά σαν να προσπαθούσε να μας χαιρετήσει !! Εύχομαι να τα προσέχουν και να τα φέρονται με σεβασμό πάντως .. έπειτα ξανά ταξί και στάση σε Starbucks!! Επιτέλους καφές !! Βέβαια ακόμα δεν έχω ευχαριστεί καφέ μετά από 35 χώρες στο εξωτερικό όπως στην Ελλάδα , αλλά από το καθόλου ήταν ένα ωραίο διάλειμμα. Μας έπιασε τη κουβέντα μια πολύ συμπαθητική κοπέλα που ήξερε άψογα Αγγλικά , έκανε γενικά ταξίδια και διάβαζε για να πάει στη Γερμανία να σπουδάσει !! Φαινόταν η μόρφωση γενικά και το ανοιχτό μυαλό. Έκανε ραμαζάνι φυσικά και μας πρότεινε κάποια μαγαζιά να πάμε για φαγητό . Πήρε και το ινσταγκραμ της ο Γκουλ καθαρά φιλικά ( όχι ότι δεν ήταν όμορφη αλλά δεν το έκανε με σκοπό το φλερτ της το ξεκαθάρισε κιόλας ) . Βέβαια όταν τη ρώτησε κάτι από μύνημα ο Γκουλ ειχε follow από ένα τύπο και μετα αυτή έστειλε μήνυμα να μην τον δεχτείς είναι ο άντρας μου μη του δίνεις σημασία και συγνώμη για την αναστάτωση 🤣🤣🤣 θα φάμε ξύλο ρεεε !! Λίγο πιο κάτω από το Starbucks είχε μια μπυραρία. Φυσικά ήταν κλειστή . Χωρίς τις πολλές επιλογές , είπαμε να πάμε στο πύργο του Χασάν αφού βρήκαμε ένα ντονεραδικο στο χάρτη και πήγαμε εκεί για φαγητό. Κατάλαβα ότι στο Μαρόκο δεν έχει ντονέρ πουθενα αλλά τσαρμαουα κάπως έτσι λέγεται , μια μίξη κρεατικών που είχα φάει στη Τυνησία και δεν έχει πουθενά λόγο απαγόρευσης ναργιλέδες. Σοκ . Ενδεχομένως δεν έχει και χανουμακια και δεν ξέρω τι παίζει με νυχτερινή διασκέδαση αλκοόλ και λοιπά γιατί πήγαμε κι εμείς στο Ραμαζάνι μεσα. Περίεργο θα πω γιατί πίστευα ότι θα είναι τίγκα στους ναργιλέδες και τα ντονέρ !! Τελικά έχει και κάτι να βγάλουμε κάνα γούστο πέρα από μπάφο ?? Ρε βασιλιά ?? Τι ξηγιεσαι έτσι. Παντού κορνίζα σε έχουν . Ακόμα και στα χαρτονομίσματα, σε όλα πάνω είναι. Τι να πεις ... Στο πύργο του Χασάν λοιπόν που ήταν με ωραία φώτα το βράδυ , είχε παραδίπλα αντίστοιχη μουσουλμανική αγρυπνία ας πούμε , καθώς ήταν το κλασικό ωραίο μελωδικό άκουσμα του Κορανίου. Δεν μας άφησε ο φύλακας να πάμε πολύ μέσα μόνο να βγάλουμε φωτογραφίες τον πύργο από μακριά αλλά και το πράσινο μαυσωλείο και το τζαμί . Έπειτα ξανά με πόδια για το σπίτι , να απολαύσουμε μέσω της Μεδίνα το χαμό που γινόταν από κόσμο , να πάρουμε και τίποτα από το μάρκετ για το σπίτι και να αποχωρήσουμε για ύπνο. Το Ραμπάτ δεν ήταν άσχημο αλλά όπως μου είχαν πει δεν έχει κάτι να δεις και δεν αξίζει να πας και για πολύ. Επόμενη στάση το επόμενο πρωί η Φεζ, η πόλη με το τεράστιο λαβύρινθο και όπως επίσης μου είπαν , αν δεν πας στη Φεζ δεν έχεις δει το πραγματικό Μαρόκο ...
Συνεχίζεται...

IMG_20250322_101103_253.jpg

IMG_20250318_103014_788.jpg

IMG-db46ad1cdf973a9dc0ed19109b0c058a-V.jpg

IMG-43f61fa912492147de83bfbb4e6a1536-V.jpg

IMG_20250313_141100.jpg

IMG_20250313_140143.jpg

IMG_20250313_140904.jpg

IMG_20250312_181939.jpg

IMG_20250312_174317.jpg

Last edited:

Εκπομπές Travelstories