gkalla
Member
- Μηνύματα
- 1.548
- Likes
- 8.420
- Επόμενο Ταξίδι
- ????
- Ταξίδι-Όνειρο
- Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Φωκίδα και Αιτωλοακαρνανία σίγουρα. Πέρα από τις σπιτικές ματιές βρίσκεις πλέον και σε χασάπικα και σε κάποιες ταβέρνες.Πού στη δυτική Ελλαδα;
Φωκίδα και Αιτωλοακαρνανία σίγουρα. Πέρα από τις σπιτικές ματιές βρίσκεις πλέον και σε χασάπικα και σε κάποιες ταβέρνες.Πού στη δυτική Ελλαδα;
μας διελυσες... αντε να παω τωρα εγω να ψήσω απλες μπριζολες λουκάνικα και πανσετες..ευτυχως η συζυγος θα κανει κολοκυθοανθούς με τυρί..Ο τζιγεροσαρμάς γίνεται από ψιλοκομμένη αρνίσια συκωταριά, κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, ρύζι, άνιθο, μπαχαρικά και αλάτι τυλιγμένα σε αρνίσια σκέπη,είναι θρακιώτικο φαγητό και η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη τζιγέρια=συκώτια.Στη Θεσσαλονίκη το βρίσκεις πανεύκολα,όταν έρθεις και θέλεις να το δοκιμάσεις πήγαινε στο Μόλυβο και στο Mezen Salonica στο κέντρο,στα Κιόσκια στο Χορτιάτη,στην Αμπελο στην Πυλαία,στο Νίκο στη Σταυρούπολη.Παλιά το έκανε και το γνωστό πατσατσίδικο Τσαρούχας.
Κολοκυθοανθοί με τυρί και το υπόλοιπο κείμενο πέρασε σε δεύτερη μοίρα! Μπράβο στη σύζυγο!μας διελυσες... αντε να παω τωρα εγω να ψήσω απλες μπριζολες λουκάνικα και πανσετες..ευτυχως η συζυγος θα κανει κολοκυθοανθούς με τυρί..
Η πλάκα είναι ότι παλιότερα η Ευρωπαίκή Ενωση έβγαζε κατι απαγορευτικά για χρηση εντοσθιων στη μαγειρική κουνώντας το δάχτυλο στους Έλληνες για τα κοκορέτσια τις γαρδούμπες τα σπληνάντερα και αυτοί οι savages τρωγανε κάτι μπλάκ πουτινγκ με αιμα χοιρινού κατι γεμιστα τυπου αντουιγιέ κλ πφφ..
Για τα αλλαντικά πάντως, μου έλεγε παλια ένα στελεχος που δούλευε στον Νίκα, οτι η Ελλάδα ειναι απο τις χωρες που καταναλώνει, αναλογικά πάντα, πολύ λιγότερα απο τον μέσο ευρωπαίο..
Κάτι παραπλήσιο τρώμε στη Ρούμελη, το λέμε μπουμπάρι.Το πιο κοντινό που μπορώ να σκεφτώ είναι οι ματιές. Σε στυλ λουκάνικου αλλά με χοιρινά εντόσθια, ρύζι και μπαχαρικά γεμισμένα σε χοιρινό έντερο. Δυτική στερεά Ελλάδα κυρίως αλλά και αλλού.
Εεε Ρούμελη είναι κι εκεί που λέω εγώ.Κάτι παραπλήσιο τρώμε στη Ρούμελη, το λέμε μπουμπάρι.
Ας το πω ανατολική Στερεά Ελλάδα για πιο σωστά.Εεε Ρούμελη είναι κι εκεί που λέω εγώ.
Την αυθεντική (ή αν θέλεις "παραδοσιακή") ελληνική κουζίνα ποτέ δεν την έβρισκα περίπλοκη ή πολύπλοκη-ίσα ίσα πάντα τη θεωρούσα απλή και ουσιαστική στις γεύσεις της (με εξαίρεση ίσως ελάχιστα πιάτα). Είναι μια κουζίνα που πάντα καταλαβαίνεις την πρώτη ύλη που τρως, χωρίς να έχει πολλές ή βαριές σάλτσες που "καπελώνουν" τη γεύση, ή πολλά υλικά μαζί. Η πολυπλοκότητα αποτελεί μάλλον "πείραγμα" των Ελλήνων "νεομαγείρων" (ας τους πούμε chef για να μην τους χαλάσουμε χατήρι) που σταδιακά νοιώθω ότι την κατακρεουργούν προσθέτοντας σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστα υλικά. Είδα π.χ. σε εστιατόριο πρόσφατα πιατο "τσιγαριστά χόρτα με αυγά μάτια" (τα αυγά από πάνω) και έφριξα! Αφήστε βρε ηλίθιοι τις βιταμίνες των χόρτων ελεύθερες- πέρα από ελαιόλαδο και λεμόνι δεν θέλουν τίποτα άλλο!!!Τα γλυκά; Έχει τόσο πλούτο, που εμένα μου τη δίνει στο εγκέφαλο!.... Δεν μου αρέσει αυτή η πολυπλοκότητα, τα πολλά "φαντεζί" πράγματα και το "μπέρδεμα" στο φαγητό, όπως δεν μου αρέσουν αυτά και σε πολλές άλλες εκφάνσεις της ζωής.....
Συμφωνώ με αυτό που λες για την "τάση" και "νοοτροπία" των νέων μαγείρων/σών και κατ' επέκταση της σημερινής ελληνικής κουζίνας, αλλά η πολυπλοκότητα της κατα τη γνώμη μου δεν είναι μόνο στη χρήση πολλών υλικών, που και εκεί είναι μερικές φορές, αλλά κυρίως στη παρασκευή των συνταγών. Παράδειγμα, υπάρχουν πολλά ελληνικά φαγητά που θέλουν πολύ χρόνο για τη παρασκευή τους, πολλές φορές και πάνω απο 24ωρο. Έχεις μαγειρέψει ποτέ ντολμαδάκια;! Με τη προϋπόθεση βέβαια να μαγειρεύεται το φαγητό κατα το παραδοσιακό τρόπο και όχι με "έτοιμες λύσεις".Την αυθεντική (ή αν θέλεις "παραδοσιακή") ελληνική κουζίνα ποτέ δεν την έβρισκα περίπλοκη ή πολύπλοκη-ίσα ίσα πάντα τη θεωρούσα απλή και ουσιαστική στις γεύσεις της (με εξαίρεση ίσως ελάχιστα πιάτα). Είναι μια κουζίνα που πάντα καταλαβαίνεις την πρώτη ύλη που τρως, χωρίς να έχει πολλές ή βαριές σάλτσες που "καπελώνουν" τη γεύση, ή πολλά υλικά μαζί. Η πολυπλοκότητα αποτελεί μάλλον "πείραγμα" των Ελλήνων "νεομαγείρων" (ας τους πούμε chef για να μην τους χαλάσουμε χατήρι) που σταδιακά νοιώθω ότι την κατακρεουργούν προσθέτοντας σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστα υλικά. Είδα π.χ. σε εστιατόριο πρόσφατα πιατο "τσιγαριστά χόρτα με αυγά μάτια" (τα αυγά από πάνω) και έφριξα! Αφήστε βρε ηλίθιοι τις βιταμίνες των χόρτων ελεύθερες- πέρα από ελαιόλαδο και λεμόνι δεν θέλουν τίποτα άλλο!!!
Έχεις δίκιο για τα γλυκά. Η ελληνική κουζίνα είναι κυρίως "αλμυρή". Να μην ξεχνάμε όμως οτι η αρχαία ελληνική κουζίνα, που χαρακτηρίζονταν για την απλότητα της, έφτασε και στις ελληνικές αποικίες και επηρέασε άλλες κουζίνες που σήμερα καυχιόνται για την λιτότητα τους, αλλά και επηρεάστηκε απο άλλες που με τη σειρά τους είχαν άλλες επιρροές και έτσι σήμερα (όπως πολύ όμορφα είπες αγαπητέ) έχουμε πχ γλυκά Πολίτικα ως Ελληνικά.Πάντως όσον αφορά τα γλυκά, προσωπικά θεωρώ ότι παρ'όλο που η ελληνική κουζίνα είναι τόσο πλούσια σε πιάτα, η ζαχαροπλαστική θεωρώ ότι παραδοσιακά ποτέ δεν ήταν ισχυρό της στοιχείο. Τα πιο πολλά γλυκά στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι "αντιδάνεια" από άλλες κουζίνες. Σχεδόν όλα τα σιροπιαστά έχουν προέλευση αραβική ή ευρύτερα μεσανατολίτικη, ενώ τα πιο πολλά κρεμοειδη/σοκολατοειδή είναι μάλλον δανεικές "παραλλαγές" από Γαλλία ή Ιταλία. Τα μόνα γλυκά που μπορώ να σκεφθώ ως γηγενή του ελλαδικού χώρου είναι το σάμαλι, οι κουραμπιέδες, και τα γλυκά του κουταλιού (εάν υπάρχουν κι άλλα, διορθώστε με φυσικά). Βέβαια με τόσους αιώνες οθωμανικής κατάκτησης είναι λογικό και γλυκά όπως οι μπακλαβάδες, και τα γαλακτομπούρεκα πια να θεωρούντα ελληνικά (και ειδικά όταν γίνονται με ελληνικές ΠΟΠ πρώτες ύλες- π.χ. μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης)
Έχεις απόλυτο δίκιο. Η ελληνική κουζίνα έχει πιάτα που μπορεί να μην είναι πολυπλοκα ως προς τα υλικά (π.χ. τα ντολμαδάκια δεν είναι γευστικά περίπλοκο φαγητό), είναι όμως άκρως "μπελαλίδικα" στον τρόπο παρασκευης τους. Πολύ καλό και χαρακτηριστικά παράδειγμα τα ντολμαδάκια που ανέφερες (είτε με λάχανο, είτε με αμπελοφυλλα), τα κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο, αλλά και ο μουσακάς (ειδικά αν περνάς την μελιτζάνα και το κολοκυθάκι πρώτα από το τηγάνι)πολλές φορές και πάνω απο 24ωρο. Έχεις μαγειρέψει ποτέ ντολμαδάκια;! Με τη προϋπόθεση βέβαια να μαγειρεύεται το φαγητό κατα το παραδοσιακό τρόπο και όχι με "έτοιμες λύσεις".