• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Η κατάντια της εκκλησίας

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Ζητάμε η εκκλησιά να ανοιξει για παρτη μας Σάββατο βραδυ, να είναι καθαρη, ζεστή αν είναι χειμώνας, δροσερή αν είναι καλοκαίρι, να έχει τουλάχιστον ένα ψάλτη και φυσικά την ώρα που θα μας βολεύει, και για παράδειγμα όχι Κυριακή πρωί μετά την λειτουργία, στις 11.00 πμ, που ουτως ή άλλως η εκκλησία είναι ανοικτή, με τους ψάλτες της και τους παππαδες της, τους νεωκόρους της και τους καντηλανάφτες της, γιατί Κυριακή πρωί ποιός θα ξυπνησει να τρέξει στο γάμο μας. Οτι ώρα θέλουμε και οτι ωρα βολεύει εμας και τους φίλους μας. Ουδείς ψόγος σε αυτό, φυσικά γάμο κάνουμε και θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όταν δίνουμε ενα σκασμό λεφτά δεξιά και αριστερά το θεωρώ υποκρισία να γκρινιάζουμε για τα 80 και 100 ευρω που μας ζητάνε για να ανοιξουν την εκκλησια την ωρα που μας βολευει, να την έχουν ήδη καθαρή και να την καθαρίσουν και μετά απο τα ρυζια και τα ροδοπεταλα οταν φυγουμε, να σταθουνε εκει τρεις τεσσερεις ανθρωποι να μας ψάλλουνε, και να γκρινιάζουμε επειδη μας ζητησαν και κάποια χρηματα στην τελική.
Κάνουμε γάμους που στοιχίζουν ενα σκασμό λεφτά και γκρινιάζουμε για το tip στην εκκλησία.
Ουδεμία αντίρρηση να αποζημιωθεί η εκκλησία για τα έξοδά της. Αρκεί αυτό να γίνεται ανοικτά, και με κοινούς για όλους κανόνες. Να κόβει αποδείξεις, να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων, ενδεχομένως να φορολογείται κιόλας (αλλά ενδεχομένως και όχι, αυτό είναι άλλο θέμα) και να μπορεί να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί από οποιονδήποτε το που πάνε τα λεφτά.
Δεν αρκεί να είναι τίμια η διαχείριση, πρέπει και να μπορεί να αποδειχθεί.

Nikos5050

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Υπάρχουν οι διάφορες ενοριακες εκκλησίες οι οποιες δεν προσφέρουν αυτά τα χωρικά πλεονεκτήματα οπότε δεν έχουν "πελατεία" για γάμους και βαφτίσεις με αποτέλεσμα τα έσοδά τους έναντι των άλλων (που έχουν παρκιγκ, αύλειο χωρο, ειναι σικατες, ειναι βυζαντινές, έχουν στυλ κλπ) να είναι σημαντικά πιο περιορισμένα. Οπότε δε μου φαίνεται παράξενο να ζητούν ένα κάποιο ποσό ως αντιστάθμισμα, εφοσον φυσικά εχουν κάποιο φιλανθρωπικό εργο. Τωρα τι κάνουν αυτά τα έσοδα, αν πηγαίνουν στους φτωχούς της εκκλησίας είναι ενα ζήτημα, ο καθείς δεδομένου οτι είναι η ενορία του λίγο- πολύ ξέρει τι γίνεται και πράττει αναλόγως.
Από την άλλη σε ένα γάμο υπάρχουν λιγο ως πολύ τα εξης έξοδα για τις οικογενειες:
Καθαρισμός προσώπου, χτενισμα, βαψιμο της νυφης, των μητερων, των αδερφαδων και των κουμπαρων
Bachelor party για τον γαμπρο και οτι ήθελε προκύψει
bachelor party για την νυφη και οτι ηθελε προκυψει
Νυφικό, παπουτσια, κουαφ
Γαμπριατικο κουστουμι, παπουτσια, γραβατα πουκαμισο και ισως ισως και μανικετόκουμπα
Τουαλετες και κοστουμια για γονεις αδερφους, αδερφες, κουμπαρους, κουμπαρες κλπ
Μπομπονιερες, ανθοστολισμος, λαμπαδες, στεφανα, βερες
Κεντρο διασκεδασης.
Νομίζω οτι περιγράφω έναν μέσο γαμο, χωρίς πολλά πολλλά χαπενιγκ, οργανα και πυροτεχνήματα.
Ζητάμε η εκκλησιά να ανοιξει για παρτη μας Σάββατο βραδυ, να είναι καθαρη, ζεστή αν είναι χειμώνας, δροσερή αν είναι καλοκαίρι, να έχει τουλάχιστον ένα ψάλτη και φυσικά την ώρα που θα μας βολεύει, και για παράδειγμα όχι Κυριακή πρωί μετά την λειτουργία, στις 11.00 πμ, που ουτως ή άλλως η εκκλησία είναι ανοικτή, με τους ψάλτες της και τους παππαδες της, τους νεωκόρους της και τους καντηλανάφτες της, γιατί Κυριακή πρωί ποιός θα ξυπνησει να τρέξει στο γάμο μας. Οτι ώρα θέλουμε και οτι ωρα βολεύει εμας και τους φίλους μας. Ουδείς ψόγος σε αυτό, φυσικά γάμο κάνουμε και θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όταν δίνουμε ενα σκασμό λεφτά δεξιά και αριστερά το θεωρώ υποκρισία να γκρινιάζουμε για τα 80 και 100 ευρω που μας ζητάνε για να ανοιξουν την εκκλησια την ωρα που μας βολευει, να την έχουν ήδη καθαρή και να την καθαρίσουν και μετά απο τα ρυζια και τα ροδοπεταλα οταν φυγουμε, να σταθουνε εκει τρεις τεσσερεις ανθρωποι να μας ψάλλουνε, και να γκρινιάζουμε επειδη μας ζητησαν και κάποια χρηματα στην τελική.
Κάνουμε γάμους που στοιχίζουν ενα σκασμό λεφτά και γκρινιάζουμε για το tip στην εκκλησία.
Όποιος δεν έχει λεφτά εν γένει, ας πάει στο δημαρχειο. Αλλά τσαντίζομαι με την υποκρισία να σκαει για παραδειγμα η νυφη διακοσια ευρω τουλάχιστονγια να κάνει λουσιμο, κουρεμα, βαψιμο, ανταυγειες, εξτενσιον, νυφιατικο χτενισμα, μανικιουρ και πεντικιουρ και μετα να παραπονιεται για τα ογδοντα ευρώ που εν τινι μετρω καλυπτουν και κάποια εξοδα της εκκλησίας.
Να ξαναπώ άλλη μια φορά οτι δεν δικαιολογώ επ' ουδενί την καφρίλα και την αγένεια των παππάδων που απαιτουν-επαιτουν με ηλίθιο κιόλας τρόπο: ως γνωστόν με το μέλι πιάνεις τη μύγα, όχι με το ξύδι. Σε τέτοιες αλγεινές συμπεριφορές, ωφείλει κανείς να αντιδρά.
Δηλαδή με την ίδια λογική αν αγοράσω μια τηλεόραση 1000 ευρώ και πηγαίνοντας σπίτι μου με σταματήσει κάποιος στο δρόμο και μου πει ''δώσε μου 8 ευρώ γιατί πέρασες μπροστά απο το χωράφι μου'' θα είναι υποκρισία απο μέρους μου να τον στέιλω στον αγύριστο? Το πόσα θα ξοδέψω για το γάμο μου ή στη ζωή μου γενικότερα δεν αφορά κανέναν και ουτε νομιμοποιεί οποιονδήποτε να μου ζητάει μερίδιο. Η λογική ''τόσα λεφτά θα κυκλοφορήσουν, ας βγάλω κι εγώ κάτι'' εδώ πέφτει σε τοίχο. Δεκάρα τσακιστή δε δέχομαι να δώσω με τσαμπουκά και ας έχω ξοδέψει χιλιάδες σε ηλιόσπορους. Αν θέλει κάποιος ας έρθει να δει πως τα βγάζω και μετά μιλάμε για τα ασήμαντα 80 ευρώ που θα έπρεπε να ακουμπήσω στον παπά.

Η εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει για το ζευγάρι που παντρεύεται ένα σάββατο βράδυ. Απλά βρίσκεται εκεί καί για αυτό το λόγο. Προσωπικά δε θα με πείραζε καθόλου να έκανα το γάμο μου πρωί ή μεσημέρι Τρίτης αλλά αφού η ίδια η εκκλησία τελεί μυστήρια σάββατα και κυριακές φταίω εγώ για να με χρεώσει κιόλας? Μήπως το απαίτησα και δε το ξέρω? Αλλιώς ας αναρτήσουν τιμοκατάλογο απ' έξω: γάμος παρασκευή βράδυ 100, σάββατο βράδυ 200, κυριακή 150, καθημερινές 70. Να ξέρουμε τι μας γίνεται και τι πληρώνουμε. Θέλω καθαρή και δροσερή εκκλησία? πολλά ζητάω, ας δώσω άλλα 100. θέλω μήπως και φώτα? ε άλλα τόσα. Γιατί δε πουλάνε πακέτα γάμου ολοκληρωμένα, με ταξίδι και τραπέζι να επεκταθούν βρε παιδί μου...

όσο για το 'όποιος δεν έχει λεφτά ας πάει στο δημαρχείο' ... το ακούσαμε και αυτό απο το στόμα ιερέα και είναι ένας απο τους λόγους που ο τίτλος του θέματος είναι η κατάντια της εκκλησίας.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ζητάμε -οι υπόλοιποι- να μην πληρώνουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 232.000.000? σε μισθοδοσίες Αρχιερέων,Ιεροκυρήκων και Εφημεριακού κλήρου (κωδικοί 0371 & 2892 μεταξύ άλλων εξόδων,για όσους ενδιαφέρονται) για να ζητάνε και επιπλέον χρήματα για την λειτουργία που το ίδιο το πιστεύω τους,τους υποχρεώνει να τελούν αφιλοκερδώς.

eva kas

Member
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
Ζητάμε -οι υπόλοιποι- να μην πληρώνουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 232.000.000? σε μισθοδοσίες Αρχιερέων,Ιεροκυρήκων και Εφημεριακού κλήρου (κωδικοί 0371 & 2892 μεταξύ άλλων εξόδων,για όσους ενδιαφέρονται) για να ζητάνε και επιπλέον χρήματα για την λειτουργία που το ίδιο το πιστεύω τους,τους υποχρεώνει να τελούν αφιλοκερδώς.

ε τωρα δεν μπορω παρα να συμφωνησω με τον maltakia!!!

εγω ξερω οτι απο το κεφαλι βρωμαει το ψαρι,και αυτο σημαινει οτι ολοι οι οποιοι κατεχουν υψηλα αξιωματα μεσα στην εκκλησια τρωνε με χρυσα κουταλια.
αυτοι που ειναι εντιμοι ειναι καποιοι ιερεις που ζουνε σε καποια απομονωμενα χωρια και εκτελουν το χρεος τους ως παπαδες οχι για να περνουν τον μισθο που τους δινει το κρατος αλλα γιατι το νοιωθουν οτι ειναι χρεος τους και μπραβο τους!
αυτοι οι παπαδες δεν ενδιαφερονται για τα χρηματα,τα λουσα και τον εφε αλλα νοιαζονται για τους συνανθρωπους τους και ξερω καμποσους τετοιους.τους ζητας να σου κανουν ενα τρισαγιο και οταν πας να τους δωσεις κατι σου λενε οχι γιατι το κανανε για την ψυχη του ανθρωπου που εφυγε.
τον αλλο μηνα θα ανεβω αθηνα για ενα γαμο που ο παπας ζητησε 400 ευρω για να τους παντρεψει.......... με πηρε η φιλη μου που ειναι η νυφη να με ρωτησει τι να κανει.......
δυσκολο θεμα ανοιξαμε αυτο ειναι το μονο σιγουρο........

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
H μοναδική γνωστή περίπτωση να θυμήσω στο χριστιανικό αναγνωστικό κοινό , που ο Χριστός χειροδίκησε και έφθασε εκτός εαυτού, ήταν ως γνωστόν η περίπτωση που ανακάλυψε ότι είχε μετατραπεί ο οικος τους πατρός Του σε χώρο εμπορικών δοσοληψιών.
Αν λοιπόν η εκκλησία βασίζεται στον λόγο Του, -όπως η ίδια διατείνεται- πρέπει η ίδια να απαγορεύει στους χώρους της οιοδήποτε χρηματικό αλισβερήσι. Η ίδια έχει αμύθητη περιουσία, αλλά αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά , ας μην ανάψει τους πολυελαίους, αλλα να φωτίζεται με κεριά. Ειναι και οικολογικό. Ανέκαθεν μου προκαλούσαν έμετο και εξακολουθούν να μου προκαλούν οι πολύ έξυπνα μεταφιεσμένες
"επιχειρήσεις" χαλιναγώγησης της μάζας. Η εκκλησία είναι η παλαιότερη από αυτές, γιατί βασίζεται στον φόβο και στην απειλη (κόλαση) , αλλά και στην "ανταμοιβη" και το "τάξιμο"(παράδεισος). Αυτά πιστεύω και ας κατηγορηθώ ότι άμα είχα μούσια , είχα γράψει το "Κεφάλαιο" και με λέγαν Κάρλ Μάρξ, θα ήμουν άθεη. Η πίστη δεν χρηματίζεται και δεν βασίζεται σε υλικά αγαθά. Αμα οι πιστοί το βλέπουν ως κοσμικό γεγονός, δεν με ενοχλεί γιατί αφορά την ψυχή τους αποκλειστικά. Αλλά το απλωμένο χέρι
του κληρικού προς υλικές απολαβές -που είναι ο κανόνας- δεν συνάδει με τον Ευαγγελικό λόγο. Ετσι απλά. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια........

Για την ιστορία, οι περισσότερες αιματοχυσίες έχουν γίνει στο όνομα του Θεού. Αν αυτό δεν είναι οξύμωρο, -αφού δεν συνάδει με τον λόγο του Θεού- ή χειραγώγηση, τότε ποίο είναι?

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Ti λέτε ρέ τόσες ώρες??
Με τα παπαδαριά και τις εκκλησίες έχω παρει διαζυγιο προ πολλού!!
οτι και να πουμε δεν το σώζει τίποτα!!
Στο μονο ναό που προσεύχομαι και το απολαμβάνω ειναι το ξωκλήσι του χωριού μου λαξεμένο σε πετρα και οι βουδδιστικοί ναοί..

Το παγκάρι βρέεεεεεεε!!!!!!!!!!!!

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Ti λέτε ρέ τόσες ώρες??
Με τα παπαδαριά και τις εκκλησίες έχω παρει διαζυγιο προ πολλού!!
οτι και να πουμε δεν τον σώζει τίποτα!!
Στο μονο ναό που προσεύχομαι και το απολαμβάνω ειναι το ξωκλήσι του χωριού μου λαξεμένο σε πετρα και οι βουδδιστικοί ναοί..

Το παγκάρι βρέεεεεεεε!!!!!!!!!!!!
Απορία. Για το διαζύγιο Ρενατα-εκκλησία, από το 2ο εμπλεκόμενο μέρος ζητήθηκε αμοιβή? Η δεν εμπίπτει σε τιμοκατάλογο? Κερνάει δηλαδή το μαγαζί?

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Ασε μην ανοίξομε άλλη ιστορία τώρα....
αλλα απο οτι γνωρίζω αφού στα χει πάρει χοντρα στον γάμο ..έ ...σου κάνει και καλά δώρο το διαζύγιο με υπογραφή του άρχοντα παππά..άντε να δώσεις και κάτι για φωτοτυπίες και κανενα παράβολο:D

Τα δημαρχεια βρε γιατί ειναι????
Με δέκα ευρουλάκια κανεις τον γάμο σου!!:bleh:
τι σκατά θέλουνε και οι νύφες τις φωταψίες τα χαλιά και τους πολυελαίους..
Τετοιο κάλλο έχουν όλοι...μια φορά λέει παντρεύονται ..να δώσουν λέει, να δώσουν....
Ε καλά να παθουν και τώρα να μην διαμαρτύρονται..και λίγα δίνουν!:shock:
Το λέω αυτο γιατί υπαρχουν και κατι λουλουδιασμένα ξωκλήσια που μπορεί να μην δώσουν μία --θα ειναι και γραφικα και λιτά και πανέμορφα...
αλλα τους έχει φάει ολους η τηλεόραση,η ψευτογκλαμουρια,η δηθενιά και να μην πω τι άλλο......
Να πληρώσουν ρε ..να πληρώσουν τα μαλιοκέφαλά τους ...τέτοια κεφαλια που έχουν ...
άντε παω να πιω το τσάι μου!!!

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Τα δημαρχεια βρε γιατί ειναι????
Με δέκα ευρουλάκια κανεις τον γάμο σου!!:bleh:
Μη νομίζεις, κι εκεί το ίδιο ισχύει. Εμείς είχαμε δώσει 70 αν θυμάμαι καλά αλλά αλλού μας είχαν ζητήσει 50 και στης Αθήνας ή στης Βούλας νομίζω ζητάνε 100... τέλος πάντων, πάει ανάλογα με το δήμο.

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Μη νομίζεις, κι εκεί το ίδιο ισχύει. Εμείς είχαμε δώσει 70 αν θυμάμαι καλά αλλά αλλού μας είχαν ζητήσει 50 και στης Αθήνας ή στης Βούλας νομίζω ζητάνε 100... τέλος πάντων, πάει ανάλογα με το δήμο.
Πάει ανάλογα με την ταρίφα που έχει ορίσει ο δήμος και αλλάζει επίσης το ποσό σύμφωνα με το αν είναι και οι δύο δημότες του δήμου που θα τελεστεί ο γάμος ή αν είναι μόνο ο ένας ή κανένας.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Δηλαδή με την ίδια λογική αν αγοράσω μια τηλεόραση 1000 ευρώ και πηγαίνοντας σπίτι μου με σταματήσει κάποιος στο δρόμο και μου πει ''δώσε μου 8 ευρώ γιατί πέρασες μπροστά απο το χωράφι μου'' θα είναι υποκρισία απο μέρους μου να τον στέιλω στον αγύριστο? Το πόσα θα ξοδέψω για το γάμο μου ή στη ζωή μου γενικότερα δεν αφορά κανέναν και ουτε νομιμοποιεί οποιονδήποτε να μου ζητάει μερίδιο. Η λογική ''τόσα λεφτά θα κυκλοφορήσουν, ας βγάλω κι εγώ κάτι'' εδώ πέφτει σε τοίχο. Δεκάρα τσακιστή δε δέχομαι να δώσω με τσαμπουκά και ας έχω ξοδέψει χιλιάδες σε ηλιόσπορους. Αν θέλει κάποιος ας έρθει να δει πως τα βγάζω και μετά μιλάμε για τα ασήμαντα 80 ευρώ που θα έπρεπε να ακουμπήσω στον παπά.

Η εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει για το ζευγάρι που παντρεύεται ένα σάββατο βράδυ. Απλά βρίσκεται εκεί καί για αυτό το λόγο. Προσωπικά δε θα με πείραζε καθόλου να έκανα το γάμο μου πρωί ή μεσημέρι Τρίτης αλλά αφού η ίδια η εκκλησία τελεί μυστήρια σάββατα και κυριακές φταίω εγώ για να με χρεώσει κιόλας? Μήπως το απαίτησα και δε το ξέρω? Αλλιώς ας αναρτήσουν τιμοκατάλογο απ' έξω: γάμος παρασκευή βράδυ 100, σάββατο βράδυ 200, κυριακή 150, καθημερινές 70. Να ξέρουμε τι μας γίνεται και τι πληρώνουμε. Θέλω καθαρή και δροσερή εκκλησία? πολλά ζητάω, ας δώσω άλλα 100. θέλω μήπως και φώτα? ε άλλα τόσα. Γιατί δε πουλάνε πακέτα γάμου ολοκληρωμένα, με ταξίδι και τραπέζι να επεκταθούν βρε παιδί μου...

όσο για το 'όποιος δεν έχει λεφτά ας πάει στο δημαρχείο' ... το ακούσαμε και αυτό απο το στόμα ιερέα και είναι ένας απο τους λόγους που ο τίτλος του θέματος είναι η κατάντια της εκκλησίας.
Για το ερώτημα της πρώτης παραγράφου:
Αν περάσεις έξω από το χωράφι κανένα δικαίωμα δεν έχει να σου ζητήσει το παραμικρό. Αν όμως θελήσεις να περάσεις από μέσα γιατί είναι πιο σύντομα, λιγότερα λασπωμένα κλπ και ζητήσεις να σου ανοίξει την μαντρόπορτα έχει δικαίωμα να σου ζητήσει διόδεια, δουλεία εισόδου διέλευσης κλπ. Του ζητάς κάτι, σου ζητά κάτι. Αλισβερίσι. Και εσυ εν προκειμένω δεν ζητάς να περάσεις απ' εξω από την εκκλησία, μέσα ζητας να μπεις την ημερα και την ωρα που σε βολεύει.

Η εκκλησία βρίσκεαι εκεί που βρίσκεται για να τελεί λειτουργίες μέσα σε ένα καθορισμένο ωράριο. Αυτό το ωραριο δεν είναι επ΄ουδενί το σαββατόβραδο. Δεν είναι ωρα λειτουργίας το Σαββατόβραδο, για να το πω πιο κατανοητά: δεν ιερουργούν το Σαββατόβραδο, δεν διαβάζουν το ευαγγέλιο, δεν μεταλαμβάνουν τον κόσμο. Το Σαββατόβραδο οι εκκλησίες ανοίγουν για να τελέσουν γάμους και μόνο μετά από απαίτηση των ενδιαφερομένων. Αν σε ενδιαφερει να σε φερω σε επαφη με τον φιλο μου τον παππα να σε παντρεψει δωρεαν Κυριακή πρωί στην εκκλησία του, στις 10.30. Κάνε αυτή την πρόταση στην εκκλησιά που πήγες: "κατανοώ τα εξοδα και την εξτρα φασαρια που προξενώ με την απαιτηση μου να παντρευτώ σαββατόβραδο, γιαυτό προτείντε μου μέρα και ώρα που δε θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε επιπλέον φροντίδες και έξοδα για μένα" Και αν και εκει ζητησουν χρηματα και εγώ μαζι σου να φωνάξω για το αισχος.

Και γενικά: ναι συμφωνώ οτι η εκκλησιά δεν είναι αυτό που έπρεπε να είναι αλλά ελαχίστως για τους λόγους που αναφέρεις, στο σημειο αυτό τους δίνω και δίκιο να ζητούν χρήματα, αρκει να δινουν και απόδειξη, όπως αναφέρει ο φίλος Taver.
Για πολύ σημαντικότερους λόγους θεωρώ οτι η εκκλησία δεν είναι αυτό θα όφειλε να είναι. Αλλά στο κάτω κάτω της γραφής κανείς δε με υποχρεώνει να συμμετάσχω σε αυτήν την ιστορία. Ευτυχώς που το έχουμε καταφέρει αυτό, παρόλο τον εναγκαλιασμό του κράτους με την εκκλησία, δεν είναι καθόλου αυτονόητο οτι θα συνεβαινε. Αν είχαμε τον Άνθιμο γενικό δερβέναγα, ο θεός να μας φυλάει με το τι θα συνέβαινε. Αν θελω συμμετέχω στα εκκλησιαστικά δρώμενα, αν όχι παίρνω τα κουβαδάκια μου και πάω σε αλλη παραλία, στους βουδιστές που λέει και η Ρενάτα. Για μένα λοιπόν πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα σε σχέση με θεσμούς και καταστάσεις στις οποίες είμαι υποχρεωμένη να συμμετάσχω και οι οποίοι είναι σάπιοι, και δε μπορώ και να τους αποφύγω. Προτιμώ λοιπόν να ιεραρχήσω τις διαμαρτυρίες μου σε πράγματα σημαντικότερα, παρά σε πράγματα στα οποία υπάρχουν εναλλακτικές.

ΥΓ. προς Hydronetta: Δεν νομίζω οτι το πρόβλημα είναι μόνο η εξάρτηση της εκκλησίας από το κράτος. Ούτε και πρόκειται να λυθεί και τίποτε απλώς με τον διαχωρισμό, για τον οποίο ούτως ή άλλως συμφωνώ. Για παράδειγμα σε άλλα κράτη που έχουμε σαφή διαχωρισμό εκκλησίας κράτους ο εκκλησιαστικός οργανισμός δεν νοσεί; Το προβλημα κατά τη γνώμη μου είναι εγγενές. Για μένα οργανωμένη θρησκεία= αποτυχία. Όσοι άνθρωποι εχουν επιτυχες έργο, στο περιθώριο της οργανωμένης εκκλησιαστικής διοικησης έδρασαν και πολλές φορές και με πόλεμο εναντίον τους, και κατόπιν εορτης η εκκλησιαστική ιεραρχια προβάλλει το έργο τους κατά το δοκούν προκειμένου να "εισπράξει". Αυτή είναι η πολιτεία της.

Lalibela

Member
εγω παλι ειμαι κατα της εκκλησιας
του γαμου και της φορολογιας

το καλοκαιρι ...πηγα, μετα απο χρονια, στο νεκροταφειο του χωριου ...
εκει που πηγαινα μικρη με τον ξαδερφο μου και τη γιαγια για να αναψουμε το καντηλι των γονιων της ...και αλλων συγγενων
αρχισα να ρωτω ...ξανα και ξανα ..την ιστορια ολων ..ειδα ξεχασμενους ταφους...σπασμενους ...χορταριασμενους ..
καινουριους με μαυρο γρανιτη ...ετοιμους να δεχτουν τον φραγκατο συνταξιουχο που εχει προνοησει ...

θελω να καταληξω στο οτι η εκκλησια ...στο μυαλο μου σωζεται μονο οταν ειναι να σεβαστω τις παραδοσεις ανθρωπων και να θυμηθω καποια πραγματα απο την παιδικη μου ηλικια

δεν θα μου λειψει αν εξαφανιστει ...το μονο που θα μου λειψει καποια στιγμη ..ειναι η πρωινη επισκεψη της γιαγιας μετα την εκκλησια...κυριακη
και το πρηξιμο ...
-φαε αντιδωρο
-τωρα ξυπνησα ...πινω καφε ...
-καλα δαγκωσε λιγο μετα ...,να σου πω και ποια πετυχα ...τη θυμασαι την κυρα-μαρια ...
-οχι
-τι??????δεν θυμασαι την κυρα-μαρια?που εχασε τον ανδρα της ....ξερεις η κορη της ...παντρευτηκε ...ενα πολυ καλο παιδι (η ιστορια παλαιοτερα ειχε να κανει με τις σπουδες της κοπελιας)
-εκεινη η μελαμψη κοπελιτσα ..που πηγαινε κατηχητικο...?
-ναι ...θυμασαι τι καλο κοριτσι ηταν?
-το θυμαμαι γιαγια..
-ξερεις που γνωριστηκαν ...στην εκκλησια ..ειναι αρχιτεκτονας ..ο νεαρος
-($%#%^#^#) εεελα ...
-ειδες αυτη και ο αδερφος της πως πηγαν μπροστα ...
θυμασαι, πολυ παλια, που ηθελα να πεταξω τη βιβλιοθηκη (εκεινη που δεν σου αρεσε για το δωματιο σου) του θειου Αριστειδη...,πετυχα την μητερα τους στο δρομο και της την χαρισα
ηταν πολυ φτωχοι ...ζουσε και ο πατερας τοτε ...πουλουσε λαχεια ...για να τα βγαλουν περα...
πως ηταν δυνατο ...να μην τη χαρισω

εδω στη συζητηση μπαινει η μανα μου
-εσυ δεν εισαι που μας το παιζεις καλη χριστιανη και ριχνεις ενιοτε και τις καταρες σου ....???εκει το ξεχνας?????
-εσυ κοιτα να ερθεις στην εκκλησια ....οπως ερχονται ολες οι γυναικες στην ηλικια σου ....και να μην πατας μονο το πασχα...
να δεις τι φορουσε ...η γυναικα του φουρναρη...μια φουστα εκπληκτικη μαυρη ...πρεπει να ηταν βαμβακερη ...(ναι εχουμε τρελα με τα καλα υφασματα ...)

παιδια ειλικρινα ...θα μου λειψει

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα