Γερμανία Η αρχόντισσα κι οι αλήτες (Φρανκφούρτη, Ντάρμσταντ, Χαϊδελβέργη, Μόναχο)

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Χαϊδελβέργη – Η αρχόντισσα

Σε 35 περίπου λεπτά φτάσαμε στον σιδηροδρομικό Σταθμό της Χαϊδελβέργης όπου μας «υποδέχτηκε» μια περιποιημένη μακέτα τρένων και κτισμάτων κατά το γερμανικό πρότυπο.

20240322_171744.jpg

Έξω από τον σταθμό πήραμε ένα λεωφορείο, βγάζοντας τα εισιτήρια στον οδηγό και σύντομα είμαστε στην παλιά πόλη, δίπλα στον ποταμό Neckar, την παλιά γέφυρα Alte Brücke ενώ απέναντι, ανάμεσα σε προσεγμένα σπίτια και πολυτελείς βίλες διακρινόταν ελαφρά ένα τμήμα του μονοπατιού των φιλοσόφων.

IMG_2446.jpg

IMG_2444.jpg

Οι πρώτες εικόνες ήταν εντυπωσιακές και μας προϊδέασαν γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Περάσαμε την πύλη της γέφυρας, προς το κέντρο της παλιά πόλης, και στα λίγα μέτρα που περπατήσαμε ως το κατάλυμα μας αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε για τα καλά τον χαρακτήρα της.

20240322_174636.jpg

20240322_174641.jpg

20240322_174624.jpg

Μετά από ένα γρήγορα check-in, παράτησα βιαστικά τις αποσκευές στο δωμάτιο κι έτρεξα πάλι έξω για να προλάβω να δω και να φωτογραφίσω την παλιά γέφυρα και τα πέριξ με το τελευταίο φως της ημέρα. Μέσα σε λίγη ώρα ο κόσμος στους δρόμους είχε πολλαπλασιαστεί χωρίς να είναι πολύ ενοχλητικός.

Διέσχισα την πύλη της γέφυρας με στόχο την απέναντι πλευρά της γέφυρας όπου βρίσκεται το άγαλμα της θεάς Αθηνάς.

IMG_2448.jpg

IMG_2454.jpg

IMG_2455.jpg

Η ώρα προσφερόταν για «ρομαντικές» φωτογραφίσεις του ποταμού…

IMG_2449.jpg

IMG_2451.jpg

ενώ αποκαλύπτονταν κι άλλες γοητευτικές εικόνες της πόλης, κυρίως προς την παλιά πλευρά της πόλης, με το κάστρο να δεσπόζει στις περισσότερες λήψεις.

IMG_2452.jpg

IMG_2450.jpg

IMG_2456.jpg

Κατά την επιστροφή βρήκα την ευκαιρία να φωτογραφίσω, χωρίς κόσμο, τον διάσημο μπαμπουίνο που κρατά τον καθρέπτη της αυτογνωσίας καθώς και τα δύο χάλκινα ποντικάκια της τύχης.

IMG_2458.jpg

20240323_105133.jpg

Συναντηθήκαμε πια όλοι μαζί και ξεκινήσαμε μια βραδινή βόλτα στα πιο κεντρικά σημεία της Χαϊδελβέργης. Μόλις βγήκαμε, είδαμε ένα σημάδι της «περίφημης» γερμανικής φιλοξενίας που μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Στο χαμηλό πρεβάζι του απέναντι μαγαζιού είχαν τοποθετηθεί καρφιά ώστε να μην μπορεί κανείς κουρασμένος τουρίστας να κάτσει.

IMG_2459.jpg

Το κατάλυμά μας ήταν σε ιδανική θέση, μισό λεπτό απόσταση από την κεντρική πλατεία (Marktplatz) η οποία ήταν αρκετά γεμάτη από κόσμο, κυρίως τουρίστες. Τα 2 βασικά κτίρια, το δημαρχείο (Stadt Heidelberg) και η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος (Heiliggeistkirche) στέκονταν απέναντι το ένα στο άλλο οριοθετώντας τις δυο πλευρές της πλατείας ενώ φυσικά το βλέμμα τραβούσε το κάστρο (ένα μέρος του τουλάχιστον) που φαινόταν ακριβώς από πάνω.

IMG_2460.jpg

20240322_190119.jpg

20240322_190401.jpg

Σχεδόν αμέσως φτάσαμε στην διπλανή και πολύ «φωτογενή» πλατεία (Kornmarkt) η οποία σε αντίθεση με την πλατεία της αγοράς ήταν σχεδόν άδεια.

IMG_2461.jpg

IMG_2462.jpg

Γυρίσαμε προς τα πίσω και ξεκινήσαμε να κινούμαστε στον κεντρικότερο πεζόδρομο Hauptstraße αλλά και στα διάφορα στενά, κάθετα και παράλληλα, βλέποντας μερικά από τα πιο ωραία κτίρια της πόλης όπως το Hotel zum Ritter Heidelberg και την εκκλησία των Ιησουιτών Jesuitenkirche.

IMG_2463.jpg

20240322_192543.jpg

20240322_192525.jpg

Η κούραση όλης της ημέρας μας είχε καταβάλει κι έτσι γρήγορα εγκαταλείψαμε την βόλτα και «χωθήκαμε» μέσα σ’ ένα από τα πολλά μπαράκια της πόλης, ολίγον χεβιμεταλάδικο, για να ξεδιψάσουμε με δροσερές μπυρίτσες.

IMG_2467.jpg

IMG_2466.jpg

Ήταν η τελευταία μέρα που θα είχαμε ανοιξιάτικο καιρό (17-18 βαθμούς). Από την επόμενη μέρα αναμενόταν επιδείνωση, με πιθανές βροχές μετά τις 10 και γι’ αυτό μόλις ξύπνησα, σχετικά νωρίς, έτρεξα να προλάβω να δω όσα περισσότερα πράγματα μπορούσα.

Πράγματι ο ουρανός ήταν κιόλας βαρύς και η θερμοκρασία είχε πέσει σημαντικά οπότε αμέσως ξεκίνησα την βόλτα μου έχοντας σαν στόχο να δω κάποιες γειτονιές στο λιγότερο τουριστικό μέρος της πόλης. Το θετικό της υπόθεσης ήταν πως εκείνη την ώρα δεν είχε καθόλου κόσμο στους δρόμους κι έτσι μπορούσα να κινηθώ με άνεση και ταχύτητα.

Ξεκίνησα ακολουθώντας την έρημη Ob. Neckarstraße προς τα ανατολικά φωτογραφίζοντας όποιο κτίριο μου τραβούσε την προσοχή.

IMG_2469.jpg

IMG_2473.jpg

IMG_2474.jpg

Θαυμάζοντας και περπατώντας με το κεφάλι ψηλά συνεχώς (ευτυχώς δεν σκόνταψα πουθενά) έφτασα στην πλατεία Karlsplatz με το παράξενο όσο και όμορφο γλυπτό στο κέντρο της και το κτίριο της Ακαδημίας των Επιστημών στην απέναντι πλευρά της. Στο συγκεκριμένο σημείο έβλεπα πια καθαρά ολόκληρο το συγκρότημα του κάστρου που φαινόταν τόσο κοντά λες και μπορούσε να το φτάσεις με δυο δρασκελιές.

IMG_2476.jpg

IMG_2477.jpg

Συνέχισα ακόμη ανατολικότερα γεμίζοντας το μυαλό μου με εικόνες και ακολουθώντας τα trends του φόρουμ φωτογραφίζοντας πόρτες και παγκάκια ( :) ) εκτός φυσικά των κτιρίων και των δρόμων.

IMG_2479.jpg

IMG_2480.jpg

IMG_2483.jpg

IMG_2482.jpg

Γύρισα στο κατάλυμα και βρεθήκαμε πια όλοι μαζί ενώ έκανε την εμφάνισή του και το ψιλόβροχο. Κάναμε για μια ακόμη φορά μια γρήγορη βόλτα στην παλιά γέφυρα απολαμβάνοντας την θέα παρά τον βαρύ ουρανό.

20240323_105318.jpg

20240323_105441.jpg

Σε λίγο πήραμε το δρόμο (ή μάλλον το τελεφερίκ) για το κάστρο. Φτάσαμε αμέσως πάνω στο λόφο ενώ ο καιρός, ξαφνικά, μας έκανε την χάρη και άνοιξε. Κινηθήκαμε διαμέσου του περιφερειακού πάρκου, βλέποντας τα διάφορα κτίσματα και κτίρια της περιοχής και τελικά μέσω της κεντρικής πύλης μπήκαμε στον εσωτερικό, αύλειο χώρο του κάστρου.

20240323_122141.jpg

20240323_122511.jpg

20240323_122851.jpg

Αρκετός κόσμος βρισκόταν ήδη εκεί κάνοντας τις βόλτες του ανάμεσα στα τμήματα του κάστρου.

20240323_123350.jpg

20240323_123854.jpg

20240323_124659.jpg

Πριν όμως επιχειρήσουμε να μπούμε σε οποιοδήποτε από αυτά «τρέξαμε» στο μπαλκόνι για να δούμε την θέα προς την πόλη και το Νέκαρ. Ο λίγος ήλιος που εμφανιζόταν ανάμεσα στα σύννεφα μας επέτρεψε να πάρουμε κάμποσες σχετικά καλές φωτογραφίες.

20240323_123741.jpg

20240323_124001.jpg

20240323_124211.jpg

Στραφήκαμε μετά στο εσωτερικό των κτιρίων. Δυστυχώς ένα από τα βασικά επισκέψιμα σημεία ήταν κλειστό για το κοινό λόγω κάποιας εκδήλωσης οπότε αρκεστήκαμε στα υπόλοιπα διαθέσιμα. Αρχικά μπήκαμε σ’ ένα υπόγειο για να δούμε το μεγαλύτερο βαρέλι μπίρας στο κόσμο (κατά δήλωσής τους πάντα). Μπαίνοντας στον χώρο είχε ένα κανονικό βαρέλι και δίπλα του ένα πολύ μεγαλύτερο του, όχι όμως τόσο μεγάλο όσο υποσχόταν η πινακίδα. Ευτυχώς συνέχισα λίγο πιο κάτω κι όντως αντίκρισα ένα πραγματικά τεράστιο βαρέλι. Μπύρα όμως, ούτε σταγόνα, δυστυχώς…

IMG_2507.jpg

IMG_2508.jpg

Σειρά είχε το ιστορικό μουσείο γερμανικών φαρμακείων που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του κάστρου. Είδαμε στημένα κλασικά φαρμακεία από τον 13ο έως και τον 20ο αιώνα, πολλές πρώτες ύλες για την κατασκευή φαρμάκων και ματζουνιών όπως και αρκετά γνωστά σκευάσματα όπως ήταν στην αρχική τους έκδοση. Ανάμεσα στις πρώτες ύλες και η Belladonna, γνωστή σε όλους τους Έλληνες από την ταινία του Βέγγου (Μπελαντόνα, μπελαντόνα, δεν την ξέρω. Αν ήταν μπελαμάνα, μάλιστα…)

20240323_125202.jpg

20240323_125556.jpg

20240323_125833.jpg

Βγήκαμε από το μικρό μουσείο κι ο καιρός είχε αλλάξει και πάλι. Έντονη βροχή κι αέρας μας ανάγκασαν να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε προς το τελεφερίκ και να επιστρέψουμε άρον – άρον στην πόλη. Φτάνοντας κάτω το είχε γυρίσει σε ψιλό χαλάζι που ευτυχώς όμως δεν κράτησε πολύ.

Χωριστήκαμε και πάλι. Η Ε. και η Ελ. κατευθύνθηκαν προς τα καταστήματα και τα σουβενιράδικα κι εγώ αποφάσισα να κινηθώ σ' άλλη μια περιοχή της παλιάς πόλης που δεν είχα προλάβει να δω. Έτσι ξεκίνησα, με ψιλόβροχο πια, περνώντας αρχικά από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της πόλης ενώ σε λίγο έφτασα στην εκκλησία Peterskirche.

IMG_2511.jpg

IMG_2512.jpg

Απέναντι ακριβώς από την εκκλησία βρισκόταν η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, ένα μάλλον εντυπωσιακό κτίριο που εγώ ουδόλως το είδα καθώς ήταν σκεπασμένο από σκαλιωσιές.

IMG_2514.jpg

Έκανα μια μικρή εκτροπή προς τα πάνω, βλέποντας κάποια «ανώνυμα» κτίρια αλλά κι «επώνυμα» όπως το κτίριο της Ένωσης Ιστορίας της Χαϊδελβέργης.

IMG_2515.jpg

IMG_2516.jpg

Επέστρεψα στην αρχική μου διαδρομή και κινούμενος πιο κεντρικά πέρασα από την εκλλησία TeDrei - Junge Kirche Heidelberg αλλά και το «ζωηρό» κτίριο του μουσείου τέχνης και αρχαιολογίας (Kurpfälzisches Museum).

IMG_2518.jpg

IMG_2520.jpg

Φυσικά χρόνος δεν υπήρχε για καμιά επίσκεψη σε μουσεία ή άλλα αξιοθέατα οπότε συνέχισα με βήμα ταχύ τηντελευταία βόλτα μου. Πέρασα δίπλα από την πλατεία του πανεπιστημίου (Universitätsplatz) χωρίς να πάω προς την φυλακή των φοιτητών (Studentenkarzer) καθώς ήξερα πως ήταν κλειστή αυτή την περίοδο, λόγω εργασιών.

IMG_2523.jpg

IMG_2524.jpg

Κατέβηκα κι άλλο προς το ποτάμι περνώντας από γραφικά στενάκια κι από κάποια υπολείματα τειχών, «πέφτοντας» στο τέλος, τυχαία, σε μια εσωτερική αυλή που εκ των υστέρων διάβασα πως είναι η αυλή των παλιών σταύλων (Heidelberger Marstall). Τα κτίρια από την μια πλευρά παρέπεμπαν σε κάτι τέτοιο αλλά από την άλλη ήταν τελειώς σύγχρονα και μάλιστα υπήρχαν και κάποια υπαίθρια εκθέματα μοντέρνας τέχνης.

IMG_2525.jpg

IMG_2527.jpg

Ο χρόνος όμως πια πιέζε ασφυκτικά και παρόλο που δεν ήθελα καθόλου να σταματήσω να τριγυρνώ σ’ αυτή την κουκλίστικη πόλη επέστρεψα με βαριά καρδιά στο ξενοδοχείο. Στο εστιατόριο του φάγαμε το «ελαφρύ» μας γεύμα, έτσι για να αποχαιρετίσουμε παραδοσιακά την πόλη.

IMG_2528.jpg

Η αναχώρηση του τραίνου για το Μόναχο ήταν στις 17:13 αλλά για 2η φορά υπήρχε καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας. Στην 3ώρη διάρκεια του ταξιδιού προστέθηκε κι άλλη καθυστέρηση με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο Μόναχο μετά τις 21:00. Πάει κι παραδοσιακή ακρίβεια των Γερμανών…

Attachments

Last edited:

ManEf23

Member
Πανέμορφες φωτογραφίες και εμπειρία μου φέρνουν στο Νου ωραίες αναμνήσεις. Και εγώ το 2015 όταν είχα πάει πρώτη φορά, μετά την Χαιδελβέργη είχα πάει Μόναχο.

Θυμάμαι είχα κλείσει λεωφορείο flixbus, το βραδινό έφευγε 2.30 ή 3.30 τα ξημερώματα, το είχα επιλέξει ώστε να γλυτώσω μια ημέρα διαμονή κάπου. Το λεωφορείο έφευγε μπροστά απο ένα McDonalds, είχα πάει εκεί με το παιδί που είχα γνωρίσει 3-4 ημέρες πριν που ηταν Ελληνικής καταγωγής, μου έκανε παρέα παρόλο που έμενε σε μια πολη κοντα στην Χαιδελβέργη. Και κατά τις 1 π.μ έρχεται ειδοποίηση στο κινητό μου email οτι το λεωφορείο θα καθυστερήσει 1.5 ώρα (δηλαδή σχεδον 4-5 θα ερχόταν). Θυμάμαι το παιδί μου είπε να μείνω όπου θέλω θα τα πλήρωνε αυτός αλλά έπρεπε να είμαι την επόμενη ημέρα στο Μόναχο. Ήρθε μαζί μου, πήραμε κάτι να πιούμε και πήγαμε στην παλιά πόλη στην Γέφυρα δίπλα σε κάτι πεζουλάκια. Ήταν ένα τοπιό μαγικό, γιατί ήταν νυχτα, φωτισμένη η γέφυρα και ολη πολη απο κατω, και είχε ομίχλή. Αυτός επειδή είχε πολύ χιούμορ, όποιο πλοιό περναγε απο αυτά των ποταμών τους φώναζε στα ελληνικά, και σε ενα ήταν Έλληνας. Μου εκανε παρέα μέχρι να φυγω :p

Αμα γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα γύριζα, εκεί θα καθόμουν. Πραγματικά.

Επισυνάπτω 2 φωτογραφίες για να καταλάβετε πόσο ομίχλη είχε εκεινη την ημέρα, την νύχτα ήταν ακόμα χειρότερα. Τις έβγαζα απο το κινητο και δεν είχα καλή ανάλυση για βραδινες :(

IMG_20151101_082845.jpg IMG_20151101_083559.jpg

Απλά να προσθέσω ότι στα πλοία φώναζε: - ΠΑΟΚ ρε!

:haha::cool::p

Last edited:

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Πανέμορφες φωτογραφίες μου φέρνουν στο Νου ωραίες αναμνήσεις. Και εγώ το 2015 όταν είχα πάει πρώτη φορά, μετά την Χαιδελβέργη είχα πάει Μόναχο.

Θυμάμαι είχα κλείσει λεωφορείο flixbus, το βραδινό έφευγε 2.30 ή 3.30 τα ξημερώματα, το είχα επιλέξει ώστε να γλυτώσω μια ημέρα διαμονή κάπου. Το λεωφορείο έφευγε μπροστά απο ένα McDonalds, είχα πάει εκεί με το παιδί που είχα γνωρίσει 3-4 ημέρες πριν που ηταν Ελληνικής καταγωγής, μου έκανε παρέα παρόλο που έμαινε σε μια πολύ κοντα στην Χαιδελβέργη. Και κατά τις 1 π.μ έρχεται ειδοποίηση στο κινητό μου email οτι το λεωφορείο θα καθυστερήσει 1.5 ώρα (δηλαδή σχεδον 4-5 θα ερχόταν). Θυμάμαι το παιδί μου είπε να μείνω όπου θέλω θα τα πλήρωνε αυτός αλλά έπρεπε να είμαι την επόμενη ημέρα στο Μόναχο. Ήρθε μαζί μου, πήραμε κάτι να πιούμε και πήγαμε στην παλιά πόλη στην Γέφυρα δίπλα σε κάτι πεζουλάκια. Ήταν ένα τοπιό μαγικό, γιατί ήταν νυχτα, φωτισμένη η γέφυρα και ολη πολη απο κατω, και είχε ομίχλή. Αυτός επειδή είχε πολύ χιούμορ, όποιο πλοιό περναγε απο αυτά των ποταμών τους φώναζε στα ελληνικά, και σε ενα ήταν Έλληνας. Μου εκανε παρέα μέχρι να φυγω :p

Αμα γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα γύριζα, εκεί θα καθόμουν. Πραγματικά.

Επισυνάπτω 2 φωτογραφίες για να καταλάβετε πόσο ομίχλη είχε εκεινη την ημέρα, την νύχτα ήταν ακόμα χειρότερα. Τις έβγαζα απο το κινητο και δεν είχα καλή ανάλυση για βραδινες :(

View attachment 467191 View attachment 467192
Τρομερές εικόνες, σχεδόν απόκοσμες…

Grerena

Member
Επόμενο Ταξίδι
Bordeaux
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
ακολουθώντας τα trends του φόρουμ φωτογραφίζοντας πόρτες και παγκάκια ( :) )
Χα, χα! 😊 Και εγώ το ίδιο κάνω!
Μαζί με σιντριβάνια και τοιχογραφίες ... έχει πολύ δουλειά! 😊

Γενικά πολύ μου αρέσουν οι ιστορίες που αφορούν Γερμανικές πόλεις.
Ειδικότερα πολύ μου αρέσει η δική σου ιστορία. Ωραία παρουσίαση και ωραίες φωτογραφίες.
Κρατώ σημειώσεις για μελλοντικό μου road trip.

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Μαζί με σιντριβάνια και τοιχογραφίες ... έχει πολύ δουλειά! 😊
Ναι, ναι, αυτά τα ξέχασα. Μας έχει καταστρέψει το Forum. Πολύ δουλειά! o_O

Γενικά πολύ μου αρέσουν οι ιστορίες που αφορούν Γερμανικές πόλεις.
Μμμμ, εγώ δεν ενθουσιάζομαι με τις γερμανικές πόλεις αλλά η Χαϊδελμβέργη μου κατάριψε όλα τα στερεότυπα. Δεν το περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ.
Άσε που το Ντάρμσταντ είχε πολλές εκπλήξεις τελείως αναπάντεχες.

Ειδικότερα πολύ μου αρέσει η δική σου ιστορία. Ωραία παρουσίαση και ωραίες φωτογραφίες.
Κρατώ σημειώσεις για μελλοντικό μου road trip.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να πας σύντομα.

makisg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μιλάνο-Βερόνα-Μολβένο.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
Ναι, ναι, αυτά τα ξέχασα. Μας έχει καταστρέψει το Forum. Πολύ δουλειά! o_O

Ούτε εγώ πίστευα ότι στα 70 μου θα φωτογράφιζα.......... τάφους και νεκροταφεία :eek::eek:

chris7

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πολύ ωραία ιστορία με πολύ όμορφες φωτογραφίες.
Χαιδελβέργη από τις ωραιότερες πόλεις της Γερμανίας (από όσες έχω δει).
Περιμένουμε τη συνέχεια.

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Πολύ ωραία ιστορία με πολύ όμορφες φωτογραφίες.
Χαιδελβέργη από τις ωραιότερες πόλεις της Γερμανίας (από όσες έχω δει).
Περιμένουμε τη συνέχεια.
Ευχαριστώ πολύ, για μια ακόμη φορά, για τα καλά σου λόγια.
Η συνέχεια σύντομα…

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Στον σταθμό του Μονάχου (άχου, άχου)

Η άφιξη στον ιστορικό (για τους απανταχού Έλληνες μετανάστες κι όχι μόνο) σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου ήταν καθυστερημένη, η ώρα σχετικώς περασμένη και η κούραση μας συσσωρευμένη. Ψάξαμε και βρήκαμε το μοναδικό μίνι μάρκετ που ήταν ανοιχτό στην περιοχή, Σάββατο βράδυ, κάναμε λίγα βασικά ψώνια κι αντί να ξεχυθούμε στα μπαράκια για ξέφρενη διασκέδαση, πήγαμε στο διαμέρισμα που είχαμε κλείσει εκεί κοντά. Η γειτονιά δεν μας ενέπνευσε καθόλου και είμαι σχεδόν σίγουρος πως κανένας απ’ όσους συναντήσαμε δεν ήταν Γερμανός. Αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες πως στη γύρω του σταθμού περιοχή συναθροίζονται και κατοικούν μετανάστες απ‘ όλον τον κόσμο. Μέχρι και Ρωσοπόντιους συναντήσαμε τις επόμενες μέρες με την χαρακτηριστική βαριά εκφορά των ελληνικών.

Ετοιμάσαμε μια μακαρονάδα στα γρήγορα και πέσαμε στα κρεβάτια μας. Ούτε καν ονειρευτήκαμε ότι είμασταν έξω και γλεντούσαμε…

Το επόμενο πρωϊνό, όπως μας είχε «υποσχεθεί» η μετεωρολογική υπηρεσία ήταν κρύο, ένα ελαφρύ χιόνι εναλλασσόταν με παγωμένο χιονόνερο αλλά εμείς ατάραχοι καθώς είχαμε ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμά μας με γνώμονα αυτή την αλλαγή του καιρού. Μέχρι το μεσημέρι που θα βελτιωνόταν κάπως η κατάσταση θα επισκεπτόμασταν την παλιά πινακοθήκη της πόλης (Alte Pinakothek) και μάλιστα με εισιτήριο μόνο 1 ευρώ, λόγω Κυριακής. Μετά από ένα ζεστό καφεδάκι κι ένα πλούσιο πρωϊνό που κράτησε αρκετή ώρα πήραμε το λεωφορείο της γραμμής και σε λίγο βρισκόμασταν στην περιοχή των μουσείων τέχνης του Μονάχου. Εκτός από την παλιά πινακοθήκη, στην περιοχή υπάρχει η Νέα Πινακοθήκη (Neue Pinakothek), η Μοντέρνα πινακοθήκη (Pinakothek der Moderne), η Γλυπτοθήκη (Glyptothek) καθώς και το μουσείο Αιγυπτιακής τέχνης (Staatliches Museum Ägyptischer Kunst). Η Νέα Πινακοθήκη ξέραμε πως είναι κλειστή λόγω έργων αλλά ευτυχώς ένα μέρος των εκθεμάτων της εκτίθενται στην παλιά.

Στους ενδιάμεσους χώρους μεταξύ των μουσείων υπήρχαν εκτεταμένα πάρκα διακοσμημένα με διάφορα υπαίθρια έργα τέχνης βάζοντας μας έτσι γρήγορα στο κλίμα της περιοχής.

20240324_132555.jpg

IMG_0998.JPG

Το βαρύ κτίριο της πινακοθήκης δεν προκαλούσε, θα έλεγα, την καλύτερη δυνατή διάθεση ενώ οι αγενείς υπάλληλοι του μουσείου καθώς και η κοσμοσυρροή (δεν είχαμε μόνο εμείς την ιδέα να πάμε στο μουσείο τέτοια μέρα) μας δημιούργησαν έναν μικρό εκνευρισμό. Όταν δε μας ανάγκασαν να παραδώσουμε ομπρέλες και νερά στην γκαρνταρόμπα, περιμένοντας κάμποση ώρα στην τεράστια ουρά ο εκνευρισμός μας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο.

20240324_132920.jpg

20240324_133050.jpg

Ευτυχώς πολύ γρήγορα όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα εξαφανίστηκαν. Η πραγματικά πλούσια (ίσως και λόγω της μίξης κάποιων εκθεμάτων από την νέα πινακοθήκη) συλλογή έργων της πινακοθήκης μας συνεπήρε. Ειδικά το κομμάτι με τους γνωστότερους ζωγράφους του 19ου και 20ου αιώνα ήταν εξαιρετικό. Βαν Γκόγκ, Γκωγκέν, Κλίμτ, Κλέε, Μονέ, Μανέ, Ντελακρουά κλπ

IMG_2532.jpg

IMG_1009.JPG

IMG_E1010.JPG

IMG_2531.jpg

Φυσικά υπήρχαν και πολλοί πίνακες παλιότερων μεγάλων ζωγράφων όπως Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Ιερώνυμο Μπος, Μποτιτσέλι, Ρέμπραντ, Μπρίγκελ, Γκράνα κλπ

IMG_2538.jpg

IMG_2539.jpg

IMG_2547.jpg

Οι Γερμανοί ζωγράφοι φυσικά είχαν την τιμητική τους κι ακόμη κι αν προσωπικά δεν με ενθουσιάζουν είδαμε μερικούς καλούς πίνακες, όπως 2 εξαιρετικούς του Ντύρερ.

IMG_2541.jpg

IMG_2542.jpg

Τώρα θα πείτε γιατί δεν σου αρέσουν οι Γερμανοί ζωγράφοι; Παραθέτω ένα παράδειγμα 2 πινάκων πάνω στο ίδιο θέμα και βρείτε εσείς ποιος από τους 2 είναι του Γερμανού ζωγράφου.

IMG_2546.jpg

Υπήρχαν ακόμη αρκετοί πίνακες του αγαπημένου της Ε. (και δικού μου) Σεβιγιάνου ζωγράφου Μουρίγιο καθώς και μερικοί του Αρτσιμπόλντο που προσωπικά μου αρέσει η παράξενη τεχνική του.

IMG_2550.jpg

IMG_2549.jpg

IMG_2543.jpg

IMG_2545.jpg

Μετά από ένα σχεδόν 3ώρο μέσα στην πινακοθήκη είχαμε πάρει overdose ζωγραφικής και καθώς η ώρα είχε πια περάσει και ο καιρός έξω όντως είχε βελτιωθεί, εγκαταλείψαμε την πινακοθήκη με προορισμό τον κέντρο του Μονάχου.

Στην πλατεία Odeonsplatz σταθήκαμε λίγο κάτω από το άγαλμα του Βασιλιά της Βαυαρίας Ludwig I κι απέναντι από μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Βαυαρικό στρατό (κι αυτό με σκαλιωσιές). Στο πλάι του μνημείου ήδη φαίνονταν εξωτερικά μέρη της βασιλικής κατοικίας ( Residenz München).

20240324_155704.jpg

20240324_160029.jpg

20240324_160139.jpg

Δίπλα ακριβώς ήταν η εκκλησία Theatinekirche St. Kajetan που στεγάζει τον οικογενειακό τάφο της Βαυαρικής Δυναστείας. Εκεί μεταξύ των διαφόρων άλλων τάφων, βρίσκονται κι αυτοί του Όθωνα, και της Αμαλίας. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου ήρθε στο νου, το βιβλίο του Μπορίς Βιάν «Θα φτύσω στους τάφους σας».

20240324_161132.jpg

IMG_1022.JPG

Μια ματιά ρίξαμε μόνο και συνεχίσαμε μπαίνοντας από μια πύλη στην λιτή, εσωτερική αυλή του παλατιού.

20240324_161312.jpg

IMG_2557.jpg

20240324_161814.jpg

Εξωτερικά το παλάτι δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο οπότε δεν μας τράβηξε να μπούμε και μέσα. Συνεχίσαμε λοιπόν με κατεύθυνση το κέντρο περνώντας από την πλατεία Max-Joseph-Platz με τα ενδιαφέροντα κτίρια αλλά και την Βαυαρική όπερα που σαφώς ήταν εντυπωσιακότερη του παλατιού.

20240324_162122.jpg

20240324_162020.jpg

Ακολούθως στον δρόμο που προχωρήσαμε άρχισαν να εμφανίζονται καταστήματα μεγάλων και πολυτελών οίκων και ξαφνικά από το πουθενά η Ελ. άρχισε να μου ζητά να της αγοράσω κάτι. Εεεε όχι. Επειδή δεν ήρθε μαζί μας ο Αλ. να την πληρώσω εγώ;

20240324_162659.jpg

IMG_1028.JPG

Περπατήσαμε την εν μέρει πεζοδρομημένη Dienerstraße και φτάσαμε στην περίφημη Marienplatz, την κεντρική πλατεία της πόλης. Τα 2 δημαρχεία, παλιό και νέο τράβηκαν αμέσως την προσοχή μας. Μπερδευτήκαμε βέβαια λίγο καθώς το παλιό δημαρχείο, τέλεια ανακαινισμένο έμοιαζε σαφώς νεότερο από το νέο (μαύρη, μαυρίλα πλάκωσε).

20240324_163632.jpg

20240324_163646.jpg

Η πατίνα του χρόνου έδινε στο νέο δημαρχείο μια εικόνα τόσο σκοτεινή που δεν σε άφηνε να δεις τις άπειρες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Ή μήπως ήταν η πείνα που μας τύφλωνε;

Μάλλον το 2ο, γιατί φύγαμε σχεδόν αμέσως από την πλατεία και κατευθυνθήκαμε στην παραδοσιακή (αν κι αρκετά τουριστική) μπυραρία Schneider Bräuhaus München. Εκτός του αρκετά καλού φαγητού, απολαύσαμε, μετά από σύσταση ενός γερμανού συνδαιτημόνα, μια εξαιρετική μαύρη μπύρα, την καλύτερη που ήπιαμε αυτές τις μέρες στη χώρα.

IMG_1031.JPG

IMG_2563.jpg

Χορτασμένοι και δροσισμένοι επιστρέψαμε στην Marienplatz περνώντας κάτω από το παλιό δημαρχείο ενώ είχε πέσει το σούρουπο και τα φώτα είχαν αρχίσει να ανάβουν. Είδαμε την πίσω πλευρά του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται εκεί κοντά και ρίξαμε άλλη μια ματιά στο νέο δημαρχείο δίνοντας του περισσότερο χρόνο αυτή την φορά.

IMG_2564.jpg

IMG_2566.jpg

IMG_2569.jpg

IMG_2571.jpg

Διαδρομή 1ης μέρας

Map_Munich_01.jpg

Την επόμενη μέρα, ξυπνώντας, διαπιστώσαμε ότι ο ουρανός ήταν σχεδόν ασυννέφιαστος και η μέρα φωτεινή αν και το κρύο δεν είχε υποχωρήσει ιδιαίτερα. Μετά από ένα καλό πρωϊνό ο λαμπρός ήλιος άρχισε να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και ξεκινήσαμε για τον Αγγλικό κήπο, το μεγάλο και διάσημο αστικό πάρκο του Μονάχου. Φτάσαμε με το λεωφορείο της γραμμής κοντά στην είσοδό του περνώντας μπροστά από παλάτι του Prinz Carl αλλά και το μουσείο σύγχρονης τέχνης (Haus der Kunst) που συνήθως φιλοξενεί προσωρινές ή περιοδεύουσες εκθέσεις.

IMG_1032.JPG

IMG_1033.JPG

Ξαφνικά κι ενώ στην περιοχή δεν κυκλοφορούσαν πολλοί πεζοί, απέναντι από τη στάση είδαμε μια μικρή κοσμοσυρροή. Στο πεζοδρόμιο, σε μια μικρή γέφυρα, ήταν μαζεμένοι πολλοί τουρίστες (κυρίως) κι οι φωτογραφικές μηχανές τους είχαν πάρει φωτιά. Ήταν το σημείο του μικρού ποταμού Eisbach (ή μήπως καναλιού;) που συγκεντρώνονται οι ντόπιοι σέρφερς για να επιδοθούν στο άθλημα τους. Ε, αν είσαι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την θάλασσα κάποια λύση πρέπει να βρεις για να κάνεις αυτό που σου αρέσει.

IMG_1035.JPG

IMG_2580.jpg

Πάντως, για να πω την αλήθεια, παρόλο που περίμενα ότι το όλο θέαμα θα είναι μια τουριστίλα, τελικά το ευχαριστήθηκα.

Μείναμε αρκετή ώρα στο Eisbachwelle και ακριβώς πριν μπούμε μέσα στο πάρκο ρίξαμε μια ματιά στο ιδιαιτέρου αίγλης κτίριο του μουσείου Die Sammlung Bollert που φαινόταν ωστόσο ερμητικά κλειστό.

IMG_2577.jpg

Ξεκινήσαμε την βόλτα μας στο πάρκο ακολουθώντας αρχικά την όχθη του Eisbach και κατόπιν την «παράκαμψη» Schwabinger Bach ως το μικρό νησάκι που φιλοξενεί την Ιαπωνική τσαγερία, που ήταν κλειστή. Κύκνοι, πάπιες κι άλλα πουλερικά μας συνόδευαν στην βόλτα μας σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, παρά την εποχή.

20240325_131241.jpg

20240325_131643.jpg

IMG_2582.jpg

Κάναμε το γύρο της μικρής λιμνούλας παρέα με αρκετούς ντόπιους που είχαν βγει για να απολαύσουν την λιακάδα και βγήκαμε από την άλλη πλευρά, σε μια ανοιχτή περιοχή με γκαζόν, ενώ στο βάθος άρχισε να φαίνεται o ναός του Μονόπτερου, ένα κτίριο σε ελληνιστικό στυλ πάνω σ’ ένα μικρό λοφάκι.

20240325_132729.jpg
IMG_1045.JPG

Βάλαμε πλώρη προς τα εκεί, περνώντας από γεφυρούλες και ποταμάκια, μέχρι που φτάσαμε από κάτω του. Ο ναΐσκος από κοντά φαινόταν πιο ενδιαφέρων κι έτσι κάναμε ένα μικρό διάλλειμα στα παγκάκια της περιοχής για να τον δούμε καλύτερα και να τον φωτογραφίσουμε.

20240325_133455.jpg

20240325_140637.jpg

IMG_2587.jpg

Συνεχίσαμε την βόλτα μας κι όταν αρχίσαμε να διακρίνουμε τον Κινέζικο Πύργο, ένα ξύλινο κατασκεύασμα που θύμιζε παγόδα, καταλάβαμε ότι φτάναμε στο βασικότερο αξιοθέατο του πάρκου, την μπυραρία Restaurant am Chinesischen Turm Haberl… Μερικές μπυρίτσες του λίτρου ήταν απαραίτητες για να αποφύγουμε την αφυδάτωση…

IMG_2588.jpg

IMG_1060.JPG

Η ωραία λιακάδα σε συνδυασμό με τις μπύρες μας χαλάρωσαν υπερβολικά και ξεχαστήκαμε, σε σημείο που όταν φύγαμε από το πάρκο, η ώρα να είναι σχεδόν 4 το απόγευμα. Βγήκαμε από μια πλαϊνή έξοδο του πάρκου, σε μια ωραία γειτονιά και πήραμε το τραμ με κατεύθυνση το Γερμανικό μουσείο Τεχνολογίας.

IMG_2589.jpg

Φτάνοντας κοντά στην περιοχή του μουσείου συνειδητοποίησα πως σε λίγο θα έκλεινε! Τόσο πολύ είχα χαλαρώσει που δεν θυμόμουν καν ότι έπρεπε να είμασταν εκεί τουλάχιστον 1-2 ώρες νωρίτερα για να μπορέσουμε να το δούμε όπως του αξίζει. Καθώς κυρίως εγώ ενδιαφερόμουν γι’ αυτό το μουσείο άρχισα να τρέχω μπας και προλάβω να δω κάτι, αφήνοντας πίσω την Ε. και Ελ. που δεν είχαν την πρόθεση να ιδρώσουν για ένα μουσείο τεχνολογίας.

20240325_170104.jpg

Έφτασα στην πόρτα στις 16:30, λαχανιασμένος και πήγα να ρωτήσω τους φύλακες αν μπορώ να μπω. Αντί απάντησης μου άνοιξαν την πύλη και χωρίς να μου ζητήσουν καν εισιτήριο (άλλωστε δεν προλάβαινα να βγάλω), με έβαλαν μέσα. Σχεδόν αμέσως άκουσα την ανακοίνωση ότι το μουσείο κλείνει στις 17:00 και να ετοιμαζόμαστε να αναχωρήσουμε.

Σκέφτηκα πως το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να δω τα εκθέματα του ορόφου στον οποίο βρισκόμουν και να μην αποπειραθώ για κάτι περισσότερο. Θα ήταν μάταιο. Έριξα λοιπόν μια καλή ματιά στα πάσης φύσεως ιπτάμενα της πρώτης αίθουσας χωρίς φυσικά να διαβάσω ούτε τις ενημερωτικές πινακίδες.

IMG_2590.jpg

IMG_2592.jpg

Αμέσως μετά βρήκα μια αίθουσα με ακριβή διοράματα από διάφορα είδη γεφυρών, θέμα στο οποίο, σε άλλες συνθήκες, θα αφιέρωνα πολύ χρόνο αλλά τώρα δεν είχα…

IMG_2594.jpg

Και λίγο πριν το τέλος εντόπισα μια σειρά από σύγχρονα ρομπότ διαφόρων ειδών.

IMG_2601.jpg

IMG_2599.jpg

IMG_2600.jpg

Κοινώς δεν είδα τίποτα από όσα έχει να προσφέρει αυτό το εξαιρετικό μουσείο.

Σκασμένος για το λάθος μου αλλά κι από την τρεχάλα, βγήκα έξω και όλοι μαζί πάλι κινηθήκαμε προς το κέντρο της πόλης. Περάσαμε από την πύλη Isartor και κοντά από την εκκλησία Heilig Geist με κατεύθυνση την υπαίθρια αγορά Victualienmarkt την οποία και γυρίσαμε για λίγη ώρα αλλά δεν μας είπε και πολλά, ούτε από τα προϊόντα της, ούτε από τις τιμές της.

20240325_171310.jpg

20240325_172505.jpg

IMG_1068.JPG

Φεύγοντας, κινηθήκαμε πιο κεντρικά παίρνοντας αυτή την φορά τον κεντρικό πεζόδρομο Kaufingerstraße που ήταν γεμάτος σύγχρονα καταστήματα και παλιά εντυπωσιακά κτίρια ενώ ανάμεσα τους βρισκόταν κι η εκκλησία St. Michael München.

20240325_175518.jpg

20240325_175524.jpg

IMG_2602.jpg

Η μπυραρία Augustiner Stammhaus ξεφύτρωσε μπροστά μας ξαφνικά και είπαμε να μπούμε να δοκιμάσουμε μερικά παραδοσιακά βαυαρικά πιάτα, ειδικά πολύ καλά Kässpätzle και φυσικά μερικές ακόμη ντόπιες μπυρίτσες, από ευγένεια.

IMG_2603.jpg

Χορτάτοι πια, ξεδιψασμένοι και κυρίως αρκετά ξεκούραστοι κι ενώ είχε νυχτώσει για τα καλά, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής προς το κατάλυμα μας, περνώντας και πάλι από διάφορα κτίρια ασυνήθιστης αρχιτεκτονικής καθώς κι από μια ακόμη από τις πύλες της παλιά πόλης, την Karlstor.

IMG_2605.jpg

IMG_2606.jpg

Διαδρομή 2ης μέρας

Map_Munich_02.jpg

Και να που έφτασε κι η τελευταία μέρα του ταξιδιού. Θα πετούσαμε σχετικά αργά το βράδυ οπότε είχαμε χρόνο για μια τελευταία, μεγάλη βόλτα. Το check out από το διαμέρισμα ήταν στις 11:00 κι ευτυχώς μας επέτρεπαν να αφήσουμε εκεί τις βαλίτσες μας χωρίς επιπλέον κόστος.

Φύγαμε λοιπόν για το παλάτι του Nymphenburg, που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο. Το τραμ μας άφησε δίπλα σ’ ένα μικρό κανάλι που βρίσκεται στην ευθεία του παλατιού, συγκεκριμένα δίπλα στην γέφυρα Ludwig-Ferdinand-Brücke. Από εκεί βλέπαμε στο βάθος το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος ενώ στην γέφυρα είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί πιτσιρίκοι που τάιζαν τα ψάρια και τις πάπιες του καναλιού.

IMG_1074.JPG
IMG_2608.jpg

Προχωρώντας προς το παλάτι, σιγά σιγά άρχισε να αποκαλύπτεται όλο το σύμπλεγμα των κτιρίων που το αποτελούσαν μαζί με το πάρκο και τα συνοδευτικά οικήματα της περιοχής. Η εικόνα δεν ήταν ιδιαίτερα γοητευτική, ίσως επειδή η εποχή δεν ήταν ιδανική για το πάρκο αλλά όπως κι αν έχει δεν έδινε την εικόνα αυτοκρατορικών παλατιών όπως είναι σε άλλες περιοχές και χώρες.

IMG_1077.JPG

20240326_125102.jpg

Φτάνοντας όμως στο κεντρικό κτίριο οι εντυπώσεις μας άλλαξαν. Εξαιρετικές τοιχογραφίες, στην πλειοψηφία τους εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία κοσμούσαν τους τοίχους των και τις οροφές των δωματίων, δηλωτικές της χλιδής και της πολυτέλειας που ζούσαν οι κατά περιόδους ένοικοί του.

IMG_2611.jpg

IMG_2613.jpg

IMG_2614.jpg

20240326_130300.jpg

Τα αυθεντικά έπιπλα από την άλλη αν και καλοσχεδιασμένα για την εποχή τους, δεν έδειναν την εντύπωση ότι ήταν πολύ άνετα. Το δε κρεβάτι της βασίλισσας με το πολύ μεγάλο ύψος του μας έκανε να αναρωτηθούμε σχετικά με τον τρόπο που ανέβαινε πάνω του (με σκαλωσιά, με βίντσι ή με επί κοντώ).

IMG_2618.jpg

IMG_2620.jpg

Περιηγηθήκαμε αρκετή ώρα στο εσωτερικό και κινηθήκαμε λίγο και τσους κήπους της άλλης πλευράς μην έχοντας μεγάλες ελπίδες κρίνοντας από αυτά που είχαμε δει ως τώρα. Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Οι κήποι της άλλης πλευράς ήταν κατά πολύ ομορφότεροι και σαφώς πιο προσεγμένοι. Η δε πίσω όψη του κεντρικού κτιρίου εξαιρετικά πιο εντυπωσιακή.

IMG_2626.jpg

IMG_2630.jpg

Η βόλτα μας άνοιξε την όρεξη και σύντομα πήγαμε σ’ ένα κοντινό εστιατόριο, με πολύ ωραίο διάκοσμο (σχεδόν σαν παλάτι) όπου απολαύσαμε το τελευταίο, σ’ αυτό το ταξίδι, παραδοσιακό βαυαρικό γεύμα μας με Schweinebraten, Knödel και σνίτσελ.

20240326_150121.jpg

IMG_2631.jpg

Ρουφήξαμε μέχρι σταγόνας τις ύστατες γερμανικές μπύρες και μ’ ένα βάρος (κυρίως στο στομάχι, αλλά και στο μυαλό) ξεκινήσαμε για τον δρόμο της επιστροφής. Αρχικά στο διαμέρισμα για να παραλάβουμε μπαγκάζια, κατόπιν στον σταθμό του Μονάχου για να πάρουμε το τραίνο και να νιώσουμε τον καημό του Καζαντζίδη και τέλος στο αεροδρόμιο για την οριστική επιστροφή μας.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Στον σταθμό του Μονάχου (άχου, άχου)
Ένα θα σου πω, με πρόλαβες και μου πήρες τίτλο ιστορίας (έχω και μια λατρεία στον Άκη Πάνου εν τω μεταξύ), την οποία βέβαια δε ξέρω αν προλαβαίνω να ξεκινήσω... :haha:

Από κει και πέρα θεωρώ την πόλη πάρα πολύ ωραία, με το παράδοξο για μένα να είναι το γεγονός πως ενώ στην αρχή δεν έκανε εντύπωση με κέρδισε σιγά - σιγά και ώρα με την ώρα. Έχει πολλά και ωραία να κάνεις στο Μόναχο, αρκετές ομορφιές που δε τις βλέπεις εκ πρώτης, έντονη ζωή, εξωστρεφή κόσμο παραδόξως για Γερμανούς και πολλά ακόμη. Θα ήθελα να ξαναπάω και χάρηκα που είδα κάποια αποτυπωμένα στην εξιστόριση σου!

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom