• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Η Λύκαινα, το σύμβολο της Ρώμης, θεωρείται μεσαιωνικό αντίγραφο

chrisbd

Member
Αμφισβητείται η ηλικία του κλασικού αγάλματος με τον Ρώμο και τον Ρωμύλο

Αμφισβητείται η ηλικία του συμβόλου της Ρώμης, δηλαδή της ορειχάλκινης Λύκαινας που θηλάζει το Ρωμύλο και τον Ρέμο και που βρίσκεται στο Μουσείο Καπιτωλίου της Αιώνιας Πόλης.

Όπως δείχνει η νέα μέθοδος χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα C-14, το ύψους 75 εκατοστών ορειχάλκινο ομοίωμα της λύκαινας που τάισε τους δυο ιδρυτές της Ρώμης δεν χρονολογείται, όπως πιστευόταν στον 5ο αιώνα π.Χ. και στην Ετρουσκική Περίοδο, αλλά στον 13ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή πρόκειται για μεσαιωνικό αντίγραφο του αυθεντικού.

Αυτή η ανακάλυψη είναι πιθανό να κλονίσει την αξιοπιστία των ιταλικών αρχαιολογικών υπηρεσιών και του Μουσείου Καπιτωλίου, το οποίο μέχρι πρότινος επέμενε ότι δεν προσπαθεί να κρύψει τα στοιχεία, αλλά απλώς αυτά «δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί».

«Το άγαλμα είναι έργο της Μεσαιωνικής περιόδου, αλλά αυτή η νέα διαπίστωση δεν αφαιρεί τίποτα από την ιστορική του αξία», τονίζει ο Αντριάνο Λα Ρετζίνα, επί δεκαετίες επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρώμης και ειδικός επί Ετρουσκικής Τέχνης στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης.

Το Μουσείο δέχτηκε να αλλάξει τις ιστορικές πληροφορίες σχετικά με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» στην επίσημη ιστοσελίδα του, η οποία εξακολουθεί να αναφέρει ότι το άγαλμα είναι από τον 5ο αιώνα π.Χ. και οτι δωρήθηκε στο μουσείο το 1471 από τον Πάπα Σίξτο τον Δ'.

«Αναγκαζόμαστε να προσθέσουμε την ύπαρξη της νέας θεωρίας, ότι δηλαδή είναι ένα αντίγραφο που κατασκευάστηκε κατά την Μεσαιωνική περίοδο», ήταν η σημερινή λιτή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αιώνιας Πόλης.

Το άγαλμα αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της ομώνυμης αίθουσας του Μουσείου του Καπιτωλίου, ενώ η Λύκαινα εικονίζεται κατά κόρον σε καρτ-ποστάλ, αναμνηστικά μπρελόκ και μπλουζάκια.

Άρθρο ΤΟ ΒΗΜΑ - Η Λύκαινα, το σύμβολο της Ρώμης, θεωρείται μεσαιωνικό αντίγραφο - κόσμος

the Lycan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
πάντως το χειμώνα που πήγα στη Ρόδο βρήκα ένα αντίγραφό του σε μια γωνιά του κλειστού για το κοινό κήπου του Κάστρου της Ρόδου μαζί με άλλα αγάλματα στρατηγών της Ρώμης!!!! και παρά την περιέργειά μου να μάθω πώς σχετίζεται (και τα υπόλοιπα αγάλματα βεβαιώς) με το Κάστρο και το τάγμα των Ιπποτών, δεν βρέθηκε κανένας εκεί γύρω αφενός να με σταματήσει όταν έμπαινα σε χώρο μην προσβάσιμο στο κοινό και αφετέρου να μου λύσει την απορία!!!!!

Borealis

Member
Ο Άνθρακας 14 χρησιμοποιείται για τη χρονολόγηση (η γνωστή ραδιοχρονολόγηση) οργανικής ύλης. Πως κατάφεραν να χρονολογήσουν ένα χάλκινο αντικείμενο οι Ιταλοί είναι παγκόσμια πρωτοπορία, το ότι το αντιγράφει ετσι το ΒΗΜΑ, συνήθως έγκυρο σε τέτοια θέματα, μ'αφήνει με την απορία.

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Ταϊλανδη κα ξανά Ταϊλάνδη
Ο Άνθρακας 14 χρησιμοποιείται για τη χρονολόγηση (η γνωστή ραδιοχρονολόγηση) οργανικής ύλης. Πως κατάφεραν να χρονολογήσουν ένα χάλκινο αντικείμενο οι Ιταλοί είναι παγκόσμια πρωτοπορία, το ότι το αντιγράφει ετσι το ΒΗΜΑ, συνήθως έγκυρο σε τέτοια θέματα, μ'αφήνει με την απορία.
Ούτε και τόσο "νέα μέθοδος", όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι.

Clemence

Member
πάντως το χειμώνα που πήγα στη Ρόδο βρήκα ένα αντίγραφό του σε μια γωνιά του κλειστού για το κοινό κήπου του Κάστρου της Ρόδου μαζί με άλλα αγάλματα στρατηγών της Ρώμης!!!! και παρά την περιέργειά μου να μάθω πώς σχετίζεται (και τα υπόλοιπα αγάλματα βεβαιώς) με το Κάστρο και το τάγμα των Ιπποτών, δεν βρέθηκε κανένας εκεί γύρω αφενός να με σταματήσει όταν έμπαινα σε χώρο μην προσβάσιμο στο κοινό και αφετέρου να μου λύσει την απορία!!!!!
Έχω πολλά χρόνια να μπω στο Καστέλο και δε θυμάμαι τι ακριβώς πληροφόρηση παρέχεται στον επισκέπτη. Πάντως μου κάνει εντύπωση που δε μπόρεσε κανείς να σου πει ότι ανακατασκευαστηκε επί ιταλοκρατείας και προοριζόταν για θερινό ανάκτορο του βασιλιά της Ιταλίας και του Μουσολίνι.

Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων ή Καστέλο

Όλοι οι θυρεοί και οι λύκαινες είναι απομεινάρια αυτής της περιόδου. Υπάρχουν βέβαια και μερικά άλλα, όπως πχ το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, που είναι έργο ρόδιου γλύπτη αλλά βρίσκεται στα μουσεία του Βατικανού. Αντίγραφό του βρισκόταν για χρόνια στην Πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου, τα τελευταία χρόνια νομίζω βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου.

the Lycan

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη...10 και σήμερα..
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
Έχω πολλά χρόνια να μπω στο Καστέλο και δε θυμάμαι τι ακριβώς πληροφόρηση παρέχεται στον επισκέπτη. Πάντως μου κάνει εντύπωση που δε μπόρεσε κανείς να σου πει ότι ανακατασκευαστηκε επί ιταλοκρατείας και προοριζόταν για θερινό ανάκτορο του βασιλιά της Ιταλίας και του Μουσολίνι.

Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων ή Καστέλο

Όλοι οι θυρεοί και οι λύκαινες είναι απομεινάρια αυτής της περιόδου. Υπάρχουν βέβαια και μερικά άλλα, όπως πχ το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, που είναι έργο ρόδιου γλύπτη αλλά βρίσκεται στα μουσεία του Βατικανού. Αντίγραφό του βρισκόταν για χρόνια στην Πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου, τα τελευταία χρόνια νομίζω βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου.
όχι πληροφόρηση για το κάστρο αλλά για τα αγάλματα που βρισκόταν στον κήπο εννοοούσα!!!! το σύμπλεγμα το είδα ήταν στο εσωτερικό!!! αυτό που επίσης μου έκανε εντύπωση και ήθελα να ρωτήσω ήταν το εξής...΄ένα σπαθί, μια πανοπλία , κάτι, δεν βρήκαν? δεν υπήρχε πουθενά τίποτα!!!!!!
(συγγνώμη για το off topic)

Clemence

Member
Και εγώ την είχα αυτή την απορία από μικρή αλλά σπαθιά και πανοπλίες των ιπποτών δεν είδα πουθενά στο νησί, μάλλον τα πήραν όλα μαζί τους όταν έφυγαν :cool: δεν είχαν όριο βάρους στις αποσκευές τό 1522 ... και τα επικίνδυνα είδη προτιμούσαν να τα έχουν μαζί τους στα ταξίδια!

Sovereign Military Order of Malta - Wikipedia, the free encyclopedia

Siege of Rhodes (1522) - Wikipedia, the free encyclopedia

On 22 December, the representatives of the city's Latin and Greek inhabitants accepted Suleiman's terms, which were generous. The knights were given twelve days to leave the island and would be allowed to take with them their weapons and any valuables or religious icons they desired. Islanders who wished to leave could do so at any time within a three-year period. No church would be desecrated or turned into a mosque. Those remaining on the island would be free of Ottoman taxation for five years.

Clemence

Member
Βρήκα κάτι ακόμα για τα αγάλματα στον κήπο του μουσείου:

Album

λέει πως τα είχε χαρίσει ο ίδιος ο Μουσολίνι και αρχικά βρίσκονταν στην σημερινή πλατεία Δημαρχείου ... μετά την απελευθέρωση υπέστησαν βανδαλισμούς από τους αγανακτισμένους έλληνες και τώρα ξεκουράζονται στον κήπο του καστέλου χωρίς να έχουν απ΄ότι φαίνεται καμιά ιδιαίτερη αξία για κανέναν ...

και για να φανταστείς πώς ήταν η πλατεία δημαρχείου με τα αγάλματα:

awww.dodecaneso.org_piazza.JPG

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.654
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
ioannistaxidiaris