• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ηράκλειο-Λασίθι, πολυήμερες διακοπές

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
έκανα νέες γνωριμίες, συνάντησα παλιούς φίλους (μόνιμοι κάτοικοι εκεί).

επέστρεψα αλμυρότερος, μελαχρινότερος, και ιδίως σοφότερος. Το τελευταίο θα το μοιραστώ μαζί σας.
 

MIAT

Member
Μηνύματα
419
Likes
1.129
Ταξίδι-Όνειρο
Svalbard, Κίνα, Αλάσκα
έκανα νέες γνωριμίες, συνάντησα παλιούς φίλους (μόνιμοι κάτοικοι εκεί).

επέστρεψα αλμυρότερος, μελαχρινότερος, και ιδίως σοφότερος. Το τελευταίο θα το μοιραστώ μαζί σας.
Περιμένουμε λεπτομέρειες.:)
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.667
Likes
10.332
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
καλυτερα ... δεν ειμαστε για πολυκοσμιες εμεις ;)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Μπράντ Πιτ, Αντζ Τζολί στο Ηράκλειο

Ως την Κρήτη η βόλτα του Mπράντ Πιτ και της Αντζελίνας Τζολί​

awww.patris.gr_img_images_1283937297.jpg


Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Ως την Κρήτη η κρουαζιέρα των Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί

Με την πολυτελή θαλαμηγό τους στα νησιά του Αιγαίου


Ενα πέρασμα από την Κρήτη έκανε πριν μερικές εβδομάδες το διασημότερο ζευγάρι του Χόλυγουντ Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί με τα 6 παιδιά τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία Ιταλού επιχειρηματία από το Μιλάνο, που είχε δέσει το ιστιοφόρο του απέναντι από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το πρωί της 7ης Αυγούστου περίπου στις 11 το πρωί, είδε το ζευγάρι μαζί με τα παιδιά του να βγαίνουν από πολυτελή θαλαμηγό που ήταν δεμένη δίπλα στο σκάφος τους.

Ο επιχειρηματίας από την Ιταλία, το ίδιο βράδυ δείπνησε με παρέα Ηρακλειωτών και τους είπε ότι είδε καθαρά τους δύο ηθοποιούς και τα παιδιά τους, ενώ στην θαλαμηγό με την ονομασία BIG-MAC παρέμεινε πολυάριθμο προσωπικό.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το σκάφος “μετέφερε κάποιους ξένους ηθοποιούς” χωρίς ωστόσο οι λιμενικοί να γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί.

Το BIG MAC έφθασε στις 6 Αυγούστου από τη Μάλτα και αναχώρησε στις 13 Αυγούστου για τό Λίβανο. Ολες αυτές τις ημέρες στη θαλαμηγό παρέμενε μόνο το προσωπικό.

"Πατρίς"
8-9-10
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ενα κίνημα σωτηρίας του 4ου μεγαλύτερου δέντρου στην Ευρώπη​
Η ιστορικός-αρχαιολόγος Γ. Ιεραπετριτάκη μιλά για τον πλάτανο στο Κράσι

awww.patris.gr_img_images_1283862945.jpg
Σύμβολο πολιτισμού αλλά και μιας πανάρχαιας παράδοσης αποτελεί ο πλάτανος στο Κρασί, που μετρά πάνω από μία χιλιετία ζωής, όπως τονίζει η ιστορικός αρχαιολόγος- εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στη Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική, κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη.

Η κ. Ιεραπετριτάκη μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, κατάγεται, όμως, από το Κράσι, το οποίο επισκέπτεται τακτικά. “Μεγάλωσα γύρω από τον πλάτανο, με τις παραδόσεις, τις διηγήσεις των κατοίκων για όσα εξελίσσονταν γύρω από αυτόν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την πληγώνει το γεγονός ότι το ιστορικό αυτό δέντρο δεν έχει τύχει της φροντίδας που του αρμόζει και χρήζει άμεσης προστασίας. Είναι πολύ απλά όσα χρειάζεται για να διασωθεί και να εξακολουθεί να κοσμεί την περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν γίνει έργα ανάπλασης από το δήμο Ηρακλείου που λειτούργησαν εις βάρος του δέντρου, όπως η επίστρωση με μπετόν που κρύβει μέρος από τον κορμό του πλατάνου, που αποτελεί και το πιο «μαγικό» κομμάτι του. Το δέντρο χρειάζεται, απλώς, συνεχές και σταθερό πότισμα, αεραγωγούς και να απομακρυνθεί το μπετόν από τον κορμό του.

Κίνημα προστασίας

Το τελευταία διάστημα κάτοικοι του χωριού αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν κινητοποιηθεί για να διασώσουν τον ιστορικό πλάτανο. Συνολικά, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1200 υπογραφές από άτομα που ζητούν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του δέντρου. «Η προσπάθειά μας αποσκοπεί στην προστασία του δέντρου, που αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο δέντρο της Ευρώπης», τονίζει η κ. Ιεραπετριτάκη. Σημειώνει, ακόμα, πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί «όπλο» για μικροπολιτικά συμφέροντα αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στις πλάτες όλου του κόσμου. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία έχουν στείλει και μια σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος και απάντησε θετικά στην όλη προσπάθεια.

Η κ. Ιεραπετριτάκη κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλατάνου και τονίζει ότι τα μέτρα προστασίας του πρέπει να ληφθούν αμέσως, «βρισκόμαστε στην έσχατη στιγμή. Είναι πολύ ωραίο το δέντρο να ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο αλλά θα είναι κενό γράμμα αν δεν παρθούν μέτρα προστασίας του», τονίζει. Προσθέτει, ακόμα, πως «μόνο έτσι θα αναδειχθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και πόρο ανάπτυξης για το Κράσι αν καταστραφεί θα καταστραφεί και το χωριό».

Ο πλάτανος αποτελεί για τους κατοίκους του χωριού ένα σύμβολο μιας πανάρχαιας εποχής, όταν οι άνθρωποι λατρεύαν τα δέντρα, και μιας παράδοσης που έχει βαθιές τις ρίζες της στο χρόνο.

"Πατρίς" 9-9-10

.............................

Το χωριό Κράσι το συναντάμε στη διαδρομή από τη Χερσόνησο ή τα Μάλια προς το Οροπέδιο Λασιθίου, με μια μικρή παράκαμψη.
Είναι 40 λεπτά από το Ηράκλειο.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Παρουσιάζεται η Πύλη Μακάσι​
Χώρος Ιστορίας και Μνήμης

awww.patris.gr_img_images_1284977487.jpg


Η ενετική Πύλη Μακάσι εγκαινιάζεται απόψε στις 7 από το δήμαρχο Ηρακλείου. Στη στοά θα φιλοξενείται ο «Χώρος Ιστορίας και Μνήμης» των αιχμαλώτων στο Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης του 1943.

Ανοίγει η Πύλη Μακάσι​

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό η Ενετική Πύλη Μακάσι (οδός Πλαστήρα – έναντι Πολιτιστικού Κέντρου) που θα φιλοξενήσει τον «Χώρο Ιστορίας και Μνήμης» των αιχμαλώτων στο Μεγάλο Μπλόκο της Κρήτης του 1943. Την Πύλη εγκαινιάζει ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ.Γιάννης Κουράκης, στις 7 το βράδυ.

Η στοά Μακάσι αποτελεί τμήμα της ενετικής οχύρωσης της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για μία πύλη αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα, που οδηγούσε μέσω ενός επιμήκους θολοσκεπούς διαδρόμου μήκους 110 μ στον ανοικτό χώρο της ανατολικής χαμηλής πλατείας του προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Η στοά Μακάσι, που βρίσκεται κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινένγκο (Τάφος Καζαντζάκη) και απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου είναι μια από τις πολλές στρατιωτικές στοές του ενετικού οχυρωματικού περιβόλου που εξυπηρετούσε αποκλειστικά στη διακίνηση των στρατιωτών από το εσωτερικό της πόλης προς τον ανοιχτό χώρο της χαμηλής πλατείας του αντίστοιχου προμαχώνα όπου τοποθετούνταν τα κανόνια που προστάτευαν τον απέναντι προμαχώνα και την αντίστοιχη τάφρο.

Η πρόσοψη της στοάς προς την πλευρά της πόλης (οδό Νικ. Πλαστήρα), ήταν ιδιαίτερα επιμελημένη και σήμερα έχει καταστραφεί.

Η στοά χρησιμοποιήθηκε από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα ως χώρος κράτησης αιχμαλώτων στο μεγάλο μπλόκο της Κρήτης το 15-7-1943.

Στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν οι συλληφθέντες από όλη την Κρήτη όπου μετά από ολιγοήμερη παραμονή τους μεταφέρθηκαν ατμοπλοϊκώς με το ιταλικό πλοίο MADONNA στον Πειραιά, στις φυλακές Βούρλων Δραπετσώνας.

Από εκεί με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και μέσω Βουλγαρίας, με τρένο στο ΖΕΜΟΥΝ της Γιουγκοσλαβίας.Μετά από παραμονή 3 μηνών περίπου, ένας μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen (4-11-1943).

Μία άλλη ομάδα συλληφθέντων από όλη την Κρήτη κρατήθηκαν στο Μακάσι από τις 8-5-1944 έως τις 8-6-1944, οπότε και τους επιβίβασαν στο πλοίο ΤΑΝΑΙΣ, για να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ανοιχτά του Αιγαίου Πελάγους το πλοίο βυθίστηκε από τορπίλη.

Σήμερα ο χώρος της στοάς που διαμορφώθηκε είναι μήκους 40μ. και θα χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο μνήμης και ιστορίας της πόλης του Ηρακλείου, αφού στο συγκεκριμένο χώρο είχαν φυλακισθεί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

"Πατρίς"
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Τρομερή η περιγραφή του Ηρακλείου απ τον Κονδυλάκη !!!
Η χαρά του Χανιώτη ε;
Και ήταν και Ηρακλειώτης, Αντώνη.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Τρομερή η περιγραφή του Ηρακλείου απ τον Κονδυλάκη !!!
Η χαρά του Χανιώτη ε;
Και ήταν και Ηρακλειώτης, Αντώνη.
Έλεγα πως δεν θα ενδιαφέρει κανένα. Μπράβο vag
Mπα!!! δεν μ έκανε ιδιαίτερα υπερήφανο σαν Χανιώτη. τελικά ο τόπος παίζει σπουδαίο ρόλο πάνω στις ιδιότητες των ανθρώπων.
Αυτές οι παλιές ανθρωπολογικές διαφορές, εξακολουθούν να ισχύουν κάπως και σήμερα.
Συμπληρώνω όμως και κάτι άλλο πιο γενικό: Η επικοινωνία δυτικών και ανατολικών ήταν πολύ δύσκολη, γιατί το βουνό Κουλούκωνας που βρίσκεται κοντά στο Μπαλί το χωρίζει στα δύο. Δύο διαφορετικοί πληθυσμοί (προφορά, γλώσσα, κλπ). Ανατολικά είχαμε Μινωίτες και δυτικά Δωριείς, που κι αυτοί μετέδωσαν τα χαρακτηριστικά τους.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.163
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom