soudianos
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Βερακρούζ
πολύ ευχαρίστως. ανέβασε την
Eχω να παω πολλα χρονια στο Τσουτσουρα, αλλα δεν περιμενα τετοια αναρχη δομηση...αφου ειναι ολα αυθερετα.....Τσούτσουρας
Το επόμενο πρωί, αντί να ξαναπάμε στη μεγάλη πλαζ όπου θα μας έκαιγαν ξανά τις πατούσες τα πυρωμένα βότσαλα, αποφασίσαμε να πάμε να δούμε το παραλιακό χωριό Τσούτσουρας το οποίο βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα δυτικά από τον Κερατόκαμπο, αφού οι πληροφορίες που μας έδωσαν σχετικά με την κατάσταση του δρόμου από το ένα χωριό στο άλλο, ήταν αρκετά καλές.
Για τον Τσούτσουρα είχα ακούσει πολλά στο παρελθόν, πάντα σκεφτόμουν να πάω κάποιο διήμερο από το Ηράκλειο, αλλά η περιγραφή του χωματόδρομου και καρόδρομου στο τέλος της διαδρομής καθιστούσε απαγορευτική την εκδρομή. Τώρα όμως είχε βελτιωθεί ο δρόμος αρκετά, όπως θα διαπιστώσω με την σημερινή επίσκεψη. Φαίνεται όμως ότι οι πληροφορίες μου για το χωριό ήταν πολύ παλιές, γιατί θα δω κάτι απογοητευτικό και απίστευτο.
Οδηγούσαμε προ τα δυτικά σ ένα καλό επαρχιακό δρόμο με άσφαλτο, περίπου εκατό μέτρα παράλληλα από την ακτογραμμή, όπου τα άγρια κρητικά βουνά κατέληγαν στο Λυβικό πέλαγος, αλλού απότομα και αλλού ομαλά, και να υπάρχουν πολλές απόκρυφες και προσβάσιμες μικρές παραλίες. Ήταν Κυριακή και οι ερημιές αυτές είχαν τους επισκέπτες τους. Στη μια ένας μοναχικός ψαράς, στην άλλη μια οικογένεια, αλλού μερικοί τουρίστες, στην επόμενη δυο τρεις οικογένειες κάτω από μια μεγάλη τέντα σούβλιζαν αρνί σε μια πρόχειρη ψηστιέρα στο έδαφος, πιο απόμακρα ένα ζευγάρι που το έπαιζαν πρωτόπλαστοι κι όλοι αυτά στη αγριάδα του τοπίου κάτω από τον καυτό ήλιο. Σε ένα μέρος μόνο, είδαμε λίγο πράσινο, η παραλία ήταν μεγαλύτερη και όπως φαινόταν είχε άμμο, μια καντίνα και ίσως λίγες ενοικιαζόμενες ομπρέλες. Οδηγώντας αργά αφήσαμε πίσω μας αδιάφορα, όλες αυτές τις πολλά υποσχόμενες παραλίες, για να πάμε στον προορισμό μας χωρίς να γνωρίζουμε οι άμοιροι τι μας περίμενε.
Μετά από 45 λεπτά περίπου οδήγηση, σε μια στροφή του δρόμου, βλέπουμε από μακριά μια κωμόπολη κτισμένη πάνω σε μια άγρια πλαγιά.
Σταματώ για λίγη ξεκούραση και να συνειδητοποιήσω αυτό που βλέπω γιατί τέτοια πόλη δεν αναφέρει ο χάρτης. Μια πινακίδα παρακάτω έγραφε: Τσούτσουρας. Θυμήθηκα κάτι χωριά στις αραβικές χώρες, κτισμένα κι αυτά πάνω σε βουνά χωρίς ούτε ένα δένδρο στην περιοχή. Όμως εκείνα είχαν μια αρχιτεκτονική αιώνων, ένα ντόπιο στοιχείο, μια ιστορία.
Εδώ υπήρχε αυτό που λέμε άναρχη οικοδόμηση τελευταίων χρόνων σε όλο της το μεγαλείο. Σκόρπια κτίσματα, εδώ κι εκεί, άλλα καινούργια, άλλα πρόχειρα μόνο για καλοκαίρι, γιαπιά, ημιτελή, άλλα στο σκελετό, κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο κτιζόταν στην κορυφή ενός λόφου, κι όλα αυτά πάνω στη πλαγιά χωρίς δρόμους χωρίς σχέδιο, παντού τσιμέντο και μπετόν. Μπήκαμε στο χωριό, ήταν μια πλατεία στο κέντρο, άσφαλτος και τσιμέντο, και δίπλα ήταν ένα νέο λιμάνι που έχει φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια. Δεν υπήρχε πουθενά μια υποψία ότι βρίσκεσαι σε χωριό. Τα μαγαζιά ανάκατα κι αυτά, ένα super market, δίπλα πιτσαρία…μια καφετέρια πολυτελείας, κι άλλα μικρομάγαζα. Η κίνηση ήταν πολύ από κόσμο, κι’ από αυτοκίνητα ακόμη περισσότερη.
Δυτικά και ανατολικά του λιμανιού βρίσκονταν οι παραλίες. Ξεκινήσαμε να πάμε στην ανατολική. Ένας χωματόδρομος έφτανε μέχρι το τέλος της. Κάποια δένδρα στην άκρη, κι εδώ είδα κι αυτό που πουθενά δεν είχα ξαναδεί. Η αμμώδης πλαζ δεν ήταν επίπεδη αλλά επικλινής με το ψηλό μέρος προ τη μεριά του δρόμου. Η θάλασσα ήταν θολή και τα σκουπίδια δεν έλειπαν σε μερικά σημεία. Απ’ ότι μας είπαν, εδώ συμβαίνει το αντίθετο απ’ ότι στον Κερατόκαμπο. Τα κύματα σπρώχνουν τη άμμο προς τα έξω με αποτέλεσμα να γεμίζει η παραλία και στην έναρξη κάθε σαιζόν να την τραβούν μακριά και να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι. Το μεγάλο πρόβλημα όμως υπάρχει στο λιμάνι, όπου συνεχώς δουλεύει η μαούνα με τη χούφτα για να βγάζει την άμμο από το βυθό και να εξυπηρετούνται τα μικρά πλεούμενα.
Αφήσαμε αυτή την πλαζ και τραβήξαμε στη δυτική. Αυτή ήταν επίπεδη, αρκετά μεγάλη, μεγάλα δένδρα με σκιά και οργανωμένη σε μερικά σημεία με ξαπλώστρες και ντουζ. Το πρόβλημα εδώ ήταν η πολυκοσμία. Ήταν σαν να βρισκόσουν στη δημοτική πλαζ της πόλης κι ακόμη χειρότερα γιατί το νερό μέσα στη θάλασσα ήταν κι εδώ θολό, μαύρη άμμος σαν βούρκο σε ορισμένα σημεία, και ύποπτες φυσαλίδες στη επιφάνεια. Αναγκαστικά δεν είχαμε άλλη λύση και περάσαμε εδώ τις υπόλοιπες ώρες.
Οι εντυπώσεις μας ήταν απογοητευτικές με πολλά ερωτηματικά πως δημιουργήθηκε αυτό το μέρος που δεν είχε σχέση με χωριό, αλλά κι ούτε με μια κωμόπολη που σου προσφέρει το δικό της χρώμα.
Αυτά όμως τα ερωτηματικά μου λύθηκαν μετά από ένα μήνα περίπου, όταν διάβασα στον τύπο ένα άρθρο μιας κοπέλας που κατάγεται από κει και ζει στην Αθήνα. Είναι ένας θρήνος για το χωριό της, ένας επικήδειος γι’ αυτό που χάθηκε προς χάρη της «αξιοποίησης». Το έχω γραμμένο στην παρ. 10 του παρόντος θέματος, το φέρνω κι εδώ.
Εγκλημα... και άλλο έγκλημα στον Τσούτσουρο
Δεν ηξερες δεν ρωταγες ???? δεν ειχαμε και το φορουμ τοτε να σε ειδοποιησουμε.....η ΜΙΑΤ διπλα, εγω παραπερα, κατι θα ειχε παρει και το ματι του Σουδιανου...θα γλυτωνες τη ταλαιπωρεια....το πολυ πολυ να σε στελναμε για φαγητο στο Λεντα...πηγες που πηγες μεχρι εκει....ο τσούτσουρας ήταν χάλια ακόμα και πρίν μια δεκαετία που ειχα πάει με την μοτοσυκλέτα μου!
έφυγα αυθημερόν και ήρθα στα χανιά..καταλάβατε??
ωραία, μόνο τρεις εκκλησιές δεν έχω πάει ακόμα....Τσουτσουρο πήγαινα για χρονια ολόκληρα διακοπές (ζούσαμε Αθήνα και κατεβαίναμε στο χωριό της μητέρας μου που είναι κοντα).Θυμάμαι το μέρος από τότε που ο δρόμος ήταν από χώμα και στενός όσο δεν πάει, η ταλαιπωρία όμως άξιζε τον κόπο.Τα τελευταία χρόνια δεν πατάω τα πόδια μου.Έφτιαξαν το λιμάνι στο καλύτερο σημείο της παραλίας του.Εμείς πηγαίναμε στις ταβερνούλες και το κύμα έσκαγε ακριβώς από κάτω μας.Τώρα αντι για αυτό αντικρίζουμε τσιμέντο...Πόλυ κρίμα....Ο κερατόκαμπος λίγα λεπτά μακρύτερα κρατάει ακόμη αυτή την ομορφιά...Για τις τρεις εκκλσιές δε που έχουμε και το εξοχικάκι μας, δεν το συζητώ,όμορφος τόπος, καθαρά νερά, ησυχία.Τελικά μάλλον ισχύει το ότι όπου παέι ο "πολιτισμός" η φύση μας αποχαιρετά..
Εαν το κάνεις απόφαση ότι πληροφορίες θες στη διάθεση σου.ωραία, μόνο τρεις εκκλησιές δεν έχω πάει ακόμα....
Mιατ κατεβαινεις τρεις εκκλησιες;Εαν το κάνεις απόφαση ότι πληροφορίες θες στη διάθεση σου.
Σουδιανε παροτι ειμαι αρκετα πιεσμενος αυτο τον καιρο,ελπιζω να βρω τον χρονο να κανω μια καλη περιγραφη των Τρειων Εκκλησιων .. παρτε και μια γευση απο Τρεις Εκκλησιες ..ωραία, μόνο τρεις εκκλησιές δεν έχω πάει ακόμα....