alisaxni
Member
- Μηνύματα
- 78
- Likes
- 56
- Επόμενο Ταξίδι
- Ελληνικά νησιά
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ωκεανία
Λοιπον μιας και ειμαι απο Ζακυνθο (θα ηταν κουτο να γραψω καινουρια ταξιδιωτικη εμπειρια στο φορουμ μιας και πηγαινω καθε χρονο απο 40 ημερων ), να σας δωσω, αν μου επιτρεπετε καποια συγκεντρωτικα "κλου" γιατι το νησι ειναι παρεξηγημενο λογω της αισχρης καταστασης που επικρατει στο Λαγανα, ενω προκειται για ενα πανεμορφο μερος με πολλες κρυμμενες ομορφιες. Επισης ειναι σχετικα φθηνος προορισμος σε σχεση με αλλους και εχει πληθωρα τουριστικων επιλογων.
Παραλιες
Γερακας Απειρες φορες εχει τοποθετηθει απο διεθνη ΜΜΕ, αναμεσα στις 20 καλυτερες παραλιες του κοσμου. Χρυση αμμος, πεντακαθαρα νερα, ανηκει στο θαλασσιο παρκο Ζακυνθου μιας και η Καρετα Καρετα την επιλεγει ως "μαιευτηριο". Με θεα το απεραντο νοτιο Ιονιο, αποτελει μια πολυ καλη επιλογη. Υπαρχουν ομως καποιες προυποθέσεις για το μπανιο σας εκει: μην κουβαλησετε μαζι ραδιοφωνα, ωστε να προκληθει θορυβος, ουτε ιδιοκτητες ομπρελες που θα τοποθετησετε μονοι, καθως υπαρχει κινδυνος να πετυχετε καποια φωλια αυγων και να τα σπασετε! Μεγιστη παραμονη στην παραλια ειναι οι 3 ωρες, ωστε να μην γινει πηχτρα η παραλια. Αυτο ειναι ταυτοχρονα και πλεονεκτημα βεβαια, καθως εχουμε βαρεθει τις ακρογιαλιες που αν προσπαθησει να κανει καποιος απλωτη, η παλαμη του βρισκει το μαγουλο του διπλανου του!
Ναυάγιο Ανάμεσα στις 20 πιο γνωστές παραλίες του πλανήτη και η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας, δε νομίζω πως χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Το "κλου" σε αυτήν την περίπτωση είναι να ξεκινήσετε νωρίς από το κατάλυμά σας ώστε να φτάσετε σε κάποια κοντινή περιοχή και να προσεγγίσετε με βαρκάκι την παραλία πρωί ακόμα, γιατί από τις 12 και μετά γεμίζει σκάφη και κόσμο, πράγμα που αφαιρεί κάτι από τη μαγεία του μέρους. Το πρωί εκτός του ότι έχει πιο ήρεμη θάλασσα, είναι σαφώς λιγότεροι οι επισκέπτες και μπορείτε να απολαύσετε στο έπακρο τη φοβερή ακτή (υπάρχει και μια δεύτερη παραλία δίπλα σε εκείνη με το καράβι, που συνήθως δεν πάει κανείς, μα με μικρή βάρκα /σκαφακι προσεγγίζεται εύκολα).
Μαραθονήσι Το Μαραθονήσι, βρίσκεται στον όρμο του Λαγανά και μοιάζει με τόπο εξωτικό, χαμένο σε ανεξερεύνητο ωκεανό. Προσεγγίζεται με καραβάκι/βάρκα από το πανέμορφο Κερί, αλλά και το Λαγανά. Επίσης σε αντίθεση με το Ναυάγιο, δεν μένουν εκεί τα σκάφη, μα επιστρέφουν ύστερα από ώρα για να πάρουν τους επισκέπτες. Έχει δύο ακτές, μία μεγάλη αμμώδη, και μια κρυφή στην πίσω πλευρά, που πάει κανείς είτε κολυμπώντας... είτε πλέοντας. Πολύ πιθανό να συναντήσετε στη διαδρομή και κάποια χελωνίτσα να κολυμπά στα ήσυχα νερά.
Πόρτο Ζόρο Παραλία στο δρόμο του Βασιλικού, ίσως η ωραιότερη που θα συναντήσετε στη συγκεκριμένη διαδρομή. Καθαρά νερά, χώρος για πάρκινγκ κάπως περιορισμένος, για αυτό μην πάτε και 2 το μεσημερι, εχει μεχρι και αργυλο στα ανατολικα της ακτης και μπορειτε να κανετε και λασπολουτρα δωρεαν (χαζοι ειναι οι Ιταλοι που καθε καλοκαιρι γινονται σαν γουρουνια σε αγροκτημα. Εχει δυο φτηνα και καλα ταβερνακια πανω στο κυμα οπου μπορειτε να απολαυσετε ποτο/αναψυκτικο/φαγητο.
Δάφνη Η λιγότερο διαφημισμένη παραλία της Ζακύνθου και αναμφισβήτητα μες στις 5 ωραιότερες του νησιού. Πρόκειται για ακτή στην κύρια ζώνη ωοτοκίας της χελώνας, δίπλα από τα Σεκάνια, όπου η προσέλευση μη ερευνητών είναι απαγορευμένη. Γαλαζοπράσινα εξωτικά νερά, θέα αντίκρυ στο Πελούζο (Το δεύτερο νησί στον όρμο του Λαγανά) και καταπράσινα λοφάκια που καταλήγουν στη θάλασσα. Το κακό στην προκειμένη είναι ότι κάποια καταστήματα έχουν κλείσει τη δίοδο στην ακτή και για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να παρκάρετε δωρεάν στα δικά τους πάρκινγκ όπου είναι κάπως αναγκαστικό να πάρετε έστω μία πορτοκαλάδα από το μαγαζί. Προτιμήστε το δεύτερο που θα συναντήσετε μετά τη μικρή ανηφορίτσα, όπου εκτός από ευγενικοί, δε σας υποχρεώνουν να κάτσετε στο κατάστημα ντε και καλά. Αν εξαιρέσουμε αυτό, η Δάφνη σας αποζημιώνει ολότελα και δεν έχει και πολύ κόσμο.
Αλικανάς Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία, όπου γίνονται και θαλάσσια σπορ. Δεν έχει ποτέ πολύ κόσμο και αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Αλυκές Είναι η φυσική συνέχεια του Αλικανά προς το βορρά, και όπως λέει το όνομά τους, στην περιοχή υπάρχουν αλυκές. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος ενός μικρού ποταμιού που κυλάει στο μικρό χωριό.
Κερί - Μαραθιάς Το Κερί είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο νοτιοδυτικό άκρο της Ζακύνθου και έχει μια αμμουδερή τυπική παραλία με θαλάσσια σπορ και αρκετά σκάφη που αράζουν παραδίπλα. Από εκεί ξεκινούν καραβάκια που πηγαίνουν στο Μαραθονήσι. Ο Μαραθιάς, από τις πιο ανεξερεύνητες παραλίες του νησιού, είναι νοτιοδυτικα του Κεριου και αποζημιωνει τον επισκεπτη. Επισης στο Κερι, υπαρχουν τα σπηλαια της περιοχης, οπου προσεγγιζονται με βαρκακι. Στο ακρωτηρι, βρισκονται οι διασημοι βράχοι Μυζήθρες (που θυμιζουν λιγο το Καπρι), και παραδιπλα, υπαρχει μια κρυφη παραλια με βοτσαλο και καταγαλανα νερα που παει κανεις επισης με βαρκακι.
Λιμνιωνας Στον Λιμνιωνα δε θα βρει κανεις αμμουδερη ακτη, θα βρει ομως πεντακαθαρα παγωμενα νερα σε εναν πανεμορφο γραφικο ορμο. Βουτιες απο πετρες ελαχιστες βαρκουλες αραγμενες και ενα παραδοσιακο ταβερνακι εκει κοντα.
Πόρτο Ξύγκια Στην βορειοανατολικη Ζακυνθο, υπαρχει μια μικρη παραλια οπου τα νερα περιεχουν θειαφι. Μπορει η μυρωδια τα πρωτα πεντε λεπτα να ξενισει καπως τον επισκεπτη, όμως τοσο οι ευεργετικες συνεπειες της θαλασσας τοσο και η ομορφη αμμουδερη παραλια, τον κανουν εν τελει να την ερωτευτει.
Μακρύς Γυαλός Μικρη βορειοανατολικη παραλια με βοτσαλο και βαθυκυανα νερα. Το καλυτερο θα ειναι να την επισκεπτει κανεις μεταξυ 9-12 το πρωι καθως μετα γεμιζει κοσμο και σκαφακια που πηγαινουν προς τις Γαλαζιες Σπηλιες. Το πρωινο κολυμπι εκει ειναι καθολα υπεροχο.
Γαλαζιες Σπηλιες Το τριτο πιο γνωστο σημειο του νησιου. Προκειται για διαδοχικες σπηλιες μοναδικα λαξευμενες σαν απο χερια τεχνιτη επιδοξου. Οι φανταστικες αποχρωσεις των υδατων στην αντανακλαση των λευκών βράχων, θυμίζουν τα σεληνιακά τοπία της Μήλου. Προσεγγίζονται με καραβάκι ή σκάφος που ξεκινά από τις γύρω περιοχές και μπορείτε να απολαύσετε βουτιές και υποθαλάσσιες εξερευνήσεις όση ώρα επιθυμείτε.
Κορακονήσι Ιδιαίτερο σημείο, που γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι. Πρόκειται για έναν γιγαντιαίο βράχο μες στη θάλασσα, που μοιάζει με αρχαίο αγγείο. Χαμηλά βρίσκεται μια μικρή εσοχή , που θεωρείται παραλία και μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι μεταξύ στεριάς και βράχου. Καλή εμπειρία, ειδικά για όσους αρέσκονται στο να εξερευνούν το βυθό.
Άλλες ωραίες παραλίες για επίσκεψη και χαλάρωση Καμίνα, Πόρτο Κούκλα, Πόρτο Ρώμα, Πόρτο Ρόξα, Άγιος Σωστης (το μοναδικο σημειο του Λαγανα που ευχαριστιεται κανεις), Τσιλιβι, Αγιος Νικολαος, Καλαμακι.
Αποφυγετε οσο μπορειτε το Λαγανα και αν πατε, μην κατηγορησετε μετα το νησι, εμεις προειδοποιουμε lol
Μουσεια-Τοποι ενδιαφεροντος
Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων Βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην πόλη (εκεί βρε, ανάμεσα στις καφετέρειες, πριν αράξετε, ρίξτε και καμιά ματιά). Εκεί, βρίσκεται το Μαυσωλείο του Σολωμού και του Κάλβου και περιέχει σημαντικά εγγραφα, κειμήλια, ευρήματα από την πλούσια και άγνωστη ιστορία του τόπου. Αξίζει και μια ματιά στη βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία.
Μεταβυζαντινό μουσείο Ζακύνθου Περιεχει σημαντικες βυζαντινες και πολυτιμες αγιογραφιες, καθως και εργα σπουδαιων καλλιτεχνων οπως ο Κουτουζης κα. Σπανιες εικονες που σωθηκαν απο τα μεσαιωνικα μοναστηρια και οχι μονο, μετα τον καταστροφικο σεισμο του 1953. Ο επισκεπτης εχει την ευκαιρια να δει μεγαλης αξιας εργα, που βρισκονται μονο εκει, καθως οι περιοδικες εκθεσεις των μουσειων της πρωτευουσας σπανιως φιλοξενουν αυτα τα εκθεματα.
Αρχοντικο Ρωμα Διπλα απο την πλατεια Σολωμου, βρισκεται το ανακαινισμενο αρχοντικο της οικογενειας Ρωμα, και ταξιδευει τον επισκεπτη στην εποχη της Ενετοκρατιας, μιας και εχει διατηρηθει στο ακεραιο, τοσο η αρχιτεκτονικη του, οσο και τα παραδοσιακα επιπλα και κειμηλια. Οπως στα περισσοτερα μουσεια του νησιου, η εισοδος ειναι ειτε δωρεαν ειτε καταβαλλει κανεις το ποσο των 3 ευρω.
Κάστρο Μπόχαλης Ναι εχει και η Ζακυνθος καστρο. Μπορει να μην ειναι ολοφανερο, οπως της Αστυπαλαιας η της Σκυρου, αλλα βρισκεται λιγο πιο πανω απο το σημειο της Μποχαλης με τις καφετερειες και την εκκλησια της Χρυσοπηγης. Λειτουργει κυριως πρωινες ωρες και εχετε την ευκαιρια να δειτε τα χαλασματα του αλλοτινου φρουριου του νησιου, οπου και πολυ παλια βρισκοταν η πρωτευουσα της Ζακυνθου.
Ακρωτηρι Κεριου Εκτός από τους Μυκηναϊκους ταφους που ειχαν ανακαλυφθει προ πενταετιας (!), απο εκει θαυμαζει κανεις το ωραιοτερο ηλιοβασιλεμα. Καθε καλοκαιρι δεκαδες επισκεπτες μαζευονται εκει στη Δυση του ηλιου για να θαυμασουν τον πορφυρο δισκο να χανεται ανεμποδιστα στα νερα του Ιονιου. Αν το επισκεφθειτε μερα, να ξερετε οτι καθως σταματατε στην τεραστια αλανα το αυτοκινητο, στο αριστερο σας χερι υπαρχει ενας μικρος χωματοδρομος (βαλτε σημαδι την αμυγδαλια) που σας οδηγει σε ενα γκρεμο όπου το θέαμα κοβει την ανασα (μην παει κανενας εξυπνος με αμαξι εκει-η αποσταση ειναι 1 λεπτου περπατημα και εκτος αυτου υπαρχει κινδυνος το οχημα να βρεθει στο Ιονιο που λεγαμε προηγουμενως). Στο δεξι σας χερι (καθως σταματατε στην αλανα κτλ) μπορειτε να θαυμασετε απο ψηλα τους βραχους Μυζηθρες. Βρειτε καποιον να σας αφηγηθει το μυθο που τις συνοδευει. Θα παρασυρθειτε...
Παναγια Αναφωνητρια Πρόκειται για μεσαιωνικο μοναστηρι κοντα στις Βολιμες, οπου θα βρειτε εκτος απο μεσαιωνικα χαλασματα, και τα ερειπια ενος αρχαιου ναου (να σημειωσουμε πως η αρχαια ιστορια της Ζακυνθου, μεχρι σημερα δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστη).
Βορειο Ακρωτηρι Εκει θα θαυμασετε το γιγαντιο σταυρο καθως και τα καταπληκτικα σπηλαια που βρισκονται κοντα.
Δεν σας λεω άλλα, γιατι δε νομιζω ότι σας ενδιαφέρουν τόσο αυτά. Αν βέβαια θέλετε να συνεχίσω, πείτε μου
Φαγητό
Αναφέρω χωρίς πολλές περιστροφές, συγκεκριμένα καταστηματα και τοποθεσιες για φθηνες και παραδοσιακες λυσεις. Δεν κανω διαφημιση, αλλα μη σας στειλω κι οπου οπου. Στην Αμπουλα, λιγο μετα το Τσιλιβη, υπαρχει η Ταβερνα " το κυμα" με πολυ ωραια πιατα, φρεσκα ψαρια και συμφερουσες τιμες. Παραδοσιακη ταβερνα στην ορεινη Ζακυνθο "Αλιτζουρινοι" με παραδοσιακα πιατα και ντοπιο κρασι, στο χωριο Αγιος Λεοντας. Ταβερνα "Μαλανος", μεριδαρες , φτηνες τιμες και κανταδες. Στο δρομο προς το βασιλικο το εστιατοριο "Αδερφος του Κωστα" με υπεροχο κηπο, ωραια πιατα και πολλες πολλες κανταδες. Στο λιμανι της Ζακυνθου, η "Θυμαλος" εχει παραδοσιακες συνταγες και πολυ κοσμο , οποτε σιγουρα εχει καταναλωση , επισης στο λιμανι μπροστα απο τον Αγιο Διονυσιο, βρισκεται η ταβερνα "Κομης" που φημιζεται για τα φρεσκα ψαρια. Στο λιμανι του Κεριου, η ψησταριά "Ανέστης" (ή κάπως έτσι- θα τη δείτε φάτσα φόρα στη θάλασσα είναι). Φυσικά υπάρχουν κι άλλα ωραία μέρη, μα εγώ προτείνω αυτά που γνωρίζω προσωπικά για καλύτερα. Ρωτώντας τους ντόπιους (αυστηρά τους ντόπιους) αναμφισβήτητα θα ανακαλύψετε ένα σωρό ακόμα ωραία και φτηνά ταβερνάκια.
Διασκέδαση
Ο Λαγανάς είναι πληυμυρισμένος στα αγγλικού στυλ κλαμπς/ παμπς κτλ. Όποιος θέλει , ας τρέξει . Εγώ προτείνω τα κλασικά στέκια της νεολαίας του νησιού που βρίσκονται στο δρόμο για το Αργάσι, με κορυφαίο το Μπαράζ (Barrage) και το Island. Επίσης στο Aργάσι υπάρχει και ο κουλτουρέ πολυχώρος Πορτοκάλι με υπέροχη αυλή και ωραία γλυκά/ποτά. Πάνω στη Μπόχαλη, θα βρείτε διάφορες καφετέρειες και μπαράκια με θέα το φωτισμένο λιμάνι του νησιού. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου καθώς και στο μεγάλο εμπορικό δρόμο Αλ. Ρώμα θα βρείτε από όλα: κρεπερί, καφετέριες, νεανικά στέκια, κουτούκια, μπαράκια. Το Τσιλιβί είναι περιοχή που μοιάζει με το Λαγανά, απλώς εκεί ανακαλύπτει κανείς και ωραία στέκια και εκλεκτές ταβέρνες. Πάρτε τον δρόμο προς την παραλία και ανακαλύψτε τα. Το καλύτερο μέρος του Λαγανά για ποτό, είναι στο νησάκι του Αγίου Σώστη, το Cameo. Beach bar που πας με γεφυρουλα και γινονται ωραια παρτυς με θεα το κυμα. Επισης για φαγητο και ποτο ειναι ιδανικο το Μπαλκονι Χοτελ, που βρισκεται στη στροφη του Ακρωτηριου προς Τσιλιβι και εχει θεα απο τον Πλανο μεχρι την Κεφαλλονια.
Διαμονη-Μετακινησεις-Τιμες
Όχι, δε θα κάνω διαφήμιση και σε καταλυμματα, αλλά να πω πως ψαχνοντας προσεκτικα ανακαλυπτει κανεις πως η διαμονη στη Ζακυνθο μπορει να ξεκινα απο 30 ευρω το δικλινο (μιλαμε για καλη περιπτωση γτ σε τρωγλη ισως βρειτε και με 20 το τρικλινο), με παροχες. Καλυτερες περιοχες για να μεινετε ειναι το Τσιλιβι, το Αργασι και οι περιοχες του Βασιλικου, μιας και προκειται εκτος απο δροσερα μερη, αλλα και ιδανικες τοποθεσιες για να ξεκινατε τις εξορμησεις στο νησι.
Για μετακινησεις τωρα. Αφενος να πουμε οτι στη Ζακυνθο ερχεται κανεις απο την Κυλληνη και οι τιμες ειναι 8 ευρω το ατομικο εισιτηριο και 38 το αμαξι. Αν τα βγαλει καποιος μετ επιστροφης εχει και μια μικρη εκπτωση. Αν δεν διαθετετε αμαξι, καλο ειναι να νοικιασετε. Οι τιμες ειναι λογικες. Αν παλι δεν εχετε καθολου αυτοκινητο, υπαρχει συγκοινωνια που δεν ειναι υπερβολικα τακτικη (υπαρχει παντως σιγουρα δυο φορες τη μερα), καθως επισης και τα τοπικα κτελ (προμηθευτειτε προγραμμα διαδρομων απο τον τοπικο σταθμο). Υπαρχουν καραβακια που κανουν το γυρο του νησιου (ολοημερο ταξιδι), που οι τιμες ξεκινουν απο 15 ευρω το ατομο. Ψαξτε το γτ ειναι πολλα τα πρακτορεια. Προσωπικα θα συμβουλευα τις εξορμησεις στα μερη που προσεγγιζονται με καραβακι να τα κανετε απο λιμανακια εκει κοντα και οχι με το ολοημερο ταξιδι που δεν το ευχαριστιεσαι ιδιαιτερα, αλλα ο,τι βολευει τον καθενα.
Οι δρομοι ειναι ασφαλτοστρωμενοι και καλοι, καθως η Ζακυνθος για πολλα χρονια ηταν το πρωτο νησι που ανοιχτηκαν κανονικες οδοι και οχι καροδρομοι. Επισης μπορειτε να νοικιασετε και γουρουνες, αλλα τα ματια σας 14, καθως οι ντοπιοι οδηγοι καθως και οι Αγγλοι τουριστες δε φημιζονται για την ομοιοτητα τους με τον Σουμαχερ.
Εκδρομές που γίνονται με αφετηρία τη Ζάκυνθο
Όχι πολλά πραγματα. Μπορείτε εαν θελετε να πατε ενα μονοημερο στην Κεφαλλονια με πουλμαν που φευγει απο την πολη της Ζακυνθου και καραβι Αγιος Νικολαος-Πορος και ντοπιο ξεναγο. Επισης μια μοναδικη εμπειρια ειναι το εξης ταξιδι, παρολο που δε γινεται ολες τις ημερες του καλοκαιριου:
Στροφάδες
Οι Στροφάδες ή "Νήσος της Αγιοσύνης" είναι δύο μικρά νησιά νοτια της Ζακύνθου. Είναι ο τόπος που ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος, προστάτης του νησιου και που βρεθηκε το λειψανο του αθικτο πολλα χρονια μετα το θανατο του (το οποίο φυλάσσεται στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο). Εκει υπαρχουν μεσαιωνικα χαλασματα, ενα παλιο μοναστηρι και ενας φαρος. Οι λιγοστοι καλογεροι που μενουν εκει θα σας εξηγησουν την ιστορια και θα σας συναρπασει. Τα νησια αυτα ειναι κοντα στο βαθυτερο σημειο της Μεσογειου, το Φρέαρ των Οινουσσών.
Νομίζω πως τα περισσότερα τα κάλυψα. Εάν έχετε κάποιες άλλες απορίες, πείτε!
Παραλιες
Γερακας Απειρες φορες εχει τοποθετηθει απο διεθνη ΜΜΕ, αναμεσα στις 20 καλυτερες παραλιες του κοσμου. Χρυση αμμος, πεντακαθαρα νερα, ανηκει στο θαλασσιο παρκο Ζακυνθου μιας και η Καρετα Καρετα την επιλεγει ως "μαιευτηριο". Με θεα το απεραντο νοτιο Ιονιο, αποτελει μια πολυ καλη επιλογη. Υπαρχουν ομως καποιες προυποθέσεις για το μπανιο σας εκει: μην κουβαλησετε μαζι ραδιοφωνα, ωστε να προκληθει θορυβος, ουτε ιδιοκτητες ομπρελες που θα τοποθετησετε μονοι, καθως υπαρχει κινδυνος να πετυχετε καποια φωλια αυγων και να τα σπασετε! Μεγιστη παραμονη στην παραλια ειναι οι 3 ωρες, ωστε να μην γινει πηχτρα η παραλια. Αυτο ειναι ταυτοχρονα και πλεονεκτημα βεβαια, καθως εχουμε βαρεθει τις ακρογιαλιες που αν προσπαθησει να κανει καποιος απλωτη, η παλαμη του βρισκει το μαγουλο του διπλανου του!
Ναυάγιο Ανάμεσα στις 20 πιο γνωστές παραλίες του πλανήτη και η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδας, δε νομίζω πως χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Το "κλου" σε αυτήν την περίπτωση είναι να ξεκινήσετε νωρίς από το κατάλυμά σας ώστε να φτάσετε σε κάποια κοντινή περιοχή και να προσεγγίσετε με βαρκάκι την παραλία πρωί ακόμα, γιατί από τις 12 και μετά γεμίζει σκάφη και κόσμο, πράγμα που αφαιρεί κάτι από τη μαγεία του μέρους. Το πρωί εκτός του ότι έχει πιο ήρεμη θάλασσα, είναι σαφώς λιγότεροι οι επισκέπτες και μπορείτε να απολαύσετε στο έπακρο τη φοβερή ακτή (υπάρχει και μια δεύτερη παραλία δίπλα σε εκείνη με το καράβι, που συνήθως δεν πάει κανείς, μα με μικρή βάρκα /σκαφακι προσεγγίζεται εύκολα).
Μαραθονήσι Το Μαραθονήσι, βρίσκεται στον όρμο του Λαγανά και μοιάζει με τόπο εξωτικό, χαμένο σε ανεξερεύνητο ωκεανό. Προσεγγίζεται με καραβάκι/βάρκα από το πανέμορφο Κερί, αλλά και το Λαγανά. Επίσης σε αντίθεση με το Ναυάγιο, δεν μένουν εκεί τα σκάφη, μα επιστρέφουν ύστερα από ώρα για να πάρουν τους επισκέπτες. Έχει δύο ακτές, μία μεγάλη αμμώδη, και μια κρυφή στην πίσω πλευρά, που πάει κανείς είτε κολυμπώντας... είτε πλέοντας. Πολύ πιθανό να συναντήσετε στη διαδρομή και κάποια χελωνίτσα να κολυμπά στα ήσυχα νερά.
Πόρτο Ζόρο Παραλία στο δρόμο του Βασιλικού, ίσως η ωραιότερη που θα συναντήσετε στη συγκεκριμένη διαδρομή. Καθαρά νερά, χώρος για πάρκινγκ κάπως περιορισμένος, για αυτό μην πάτε και 2 το μεσημερι, εχει μεχρι και αργυλο στα ανατολικα της ακτης και μπορειτε να κανετε και λασπολουτρα δωρεαν (χαζοι ειναι οι Ιταλοι που καθε καλοκαιρι γινονται σαν γουρουνια σε αγροκτημα. Εχει δυο φτηνα και καλα ταβερνακια πανω στο κυμα οπου μπορειτε να απολαυσετε ποτο/αναψυκτικο/φαγητο.
Δάφνη Η λιγότερο διαφημισμένη παραλία της Ζακύνθου και αναμφισβήτητα μες στις 5 ωραιότερες του νησιού. Πρόκειται για ακτή στην κύρια ζώνη ωοτοκίας της χελώνας, δίπλα από τα Σεκάνια, όπου η προσέλευση μη ερευνητών είναι απαγορευμένη. Γαλαζοπράσινα εξωτικά νερά, θέα αντίκρυ στο Πελούζο (Το δεύτερο νησί στον όρμο του Λαγανά) και καταπράσινα λοφάκια που καταλήγουν στη θάλασσα. Το κακό στην προκειμένη είναι ότι κάποια καταστήματα έχουν κλείσει τη δίοδο στην ακτή και για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να παρκάρετε δωρεάν στα δικά τους πάρκινγκ όπου είναι κάπως αναγκαστικό να πάρετε έστω μία πορτοκαλάδα από το μαγαζί. Προτιμήστε το δεύτερο που θα συναντήσετε μετά τη μικρή ανηφορίτσα, όπου εκτός από ευγενικοί, δε σας υποχρεώνουν να κάτσετε στο κατάστημα ντε και καλά. Αν εξαιρέσουμε αυτό, η Δάφνη σας αποζημιώνει ολότελα και δεν έχει και πολύ κόσμο.
Αλικανάς Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία, όπου γίνονται και θαλάσσια σπορ. Δεν έχει ποτέ πολύ κόσμο και αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Αλυκές Είναι η φυσική συνέχεια του Αλικανά προς το βορρά, και όπως λέει το όνομά τους, στην περιοχή υπάρχουν αλυκές. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος ενός μικρού ποταμιού που κυλάει στο μικρό χωριό.
Κερί - Μαραθιάς Το Κερί είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο νοτιοδυτικό άκρο της Ζακύνθου και έχει μια αμμουδερή τυπική παραλία με θαλάσσια σπορ και αρκετά σκάφη που αράζουν παραδίπλα. Από εκεί ξεκινούν καραβάκια που πηγαίνουν στο Μαραθονήσι. Ο Μαραθιάς, από τις πιο ανεξερεύνητες παραλίες του νησιού, είναι νοτιοδυτικα του Κεριου και αποζημιωνει τον επισκεπτη. Επισης στο Κερι, υπαρχουν τα σπηλαια της περιοχης, οπου προσεγγιζονται με βαρκακι. Στο ακρωτηρι, βρισκονται οι διασημοι βράχοι Μυζήθρες (που θυμιζουν λιγο το Καπρι), και παραδιπλα, υπαρχει μια κρυφη παραλια με βοτσαλο και καταγαλανα νερα που παει κανεις επισης με βαρκακι.
Λιμνιωνας Στον Λιμνιωνα δε θα βρει κανεις αμμουδερη ακτη, θα βρει ομως πεντακαθαρα παγωμενα νερα σε εναν πανεμορφο γραφικο ορμο. Βουτιες απο πετρες ελαχιστες βαρκουλες αραγμενες και ενα παραδοσιακο ταβερνακι εκει κοντα.
Πόρτο Ξύγκια Στην βορειοανατολικη Ζακυνθο, υπαρχει μια μικρη παραλια οπου τα νερα περιεχουν θειαφι. Μπορει η μυρωδια τα πρωτα πεντε λεπτα να ξενισει καπως τον επισκεπτη, όμως τοσο οι ευεργετικες συνεπειες της θαλασσας τοσο και η ομορφη αμμουδερη παραλια, τον κανουν εν τελει να την ερωτευτει.
Μακρύς Γυαλός Μικρη βορειοανατολικη παραλια με βοτσαλο και βαθυκυανα νερα. Το καλυτερο θα ειναι να την επισκεπτει κανεις μεταξυ 9-12 το πρωι καθως μετα γεμιζει κοσμο και σκαφακια που πηγαινουν προς τις Γαλαζιες Σπηλιες. Το πρωινο κολυμπι εκει ειναι καθολα υπεροχο.
Γαλαζιες Σπηλιες Το τριτο πιο γνωστο σημειο του νησιου. Προκειται για διαδοχικες σπηλιες μοναδικα λαξευμενες σαν απο χερια τεχνιτη επιδοξου. Οι φανταστικες αποχρωσεις των υδατων στην αντανακλαση των λευκών βράχων, θυμίζουν τα σεληνιακά τοπία της Μήλου. Προσεγγίζονται με καραβάκι ή σκάφος που ξεκινά από τις γύρω περιοχές και μπορείτε να απολαύσετε βουτιές και υποθαλάσσιες εξερευνήσεις όση ώρα επιθυμείτε.
Κορακονήσι Ιδιαίτερο σημείο, που γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι. Πρόκειται για έναν γιγαντιαίο βράχο μες στη θάλασσα, που μοιάζει με αρχαίο αγγείο. Χαμηλά βρίσκεται μια μικρή εσοχή , που θεωρείται παραλία και μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι μεταξύ στεριάς και βράχου. Καλή εμπειρία, ειδικά για όσους αρέσκονται στο να εξερευνούν το βυθό.
Άλλες ωραίες παραλίες για επίσκεψη και χαλάρωση Καμίνα, Πόρτο Κούκλα, Πόρτο Ρώμα, Πόρτο Ρόξα, Άγιος Σωστης (το μοναδικο σημειο του Λαγανα που ευχαριστιεται κανεις), Τσιλιβι, Αγιος Νικολαος, Καλαμακι.
Αποφυγετε οσο μπορειτε το Λαγανα και αν πατε, μην κατηγορησετε μετα το νησι, εμεις προειδοποιουμε lol
Μουσεια-Τοποι ενδιαφεροντος
Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων Βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην πόλη (εκεί βρε, ανάμεσα στις καφετέρειες, πριν αράξετε, ρίξτε και καμιά ματιά). Εκεί, βρίσκεται το Μαυσωλείο του Σολωμού και του Κάλβου και περιέχει σημαντικά εγγραφα, κειμήλια, ευρήματα από την πλούσια και άγνωστη ιστορία του τόπου. Αξίζει και μια ματιά στη βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία.
Μεταβυζαντινό μουσείο Ζακύνθου Περιεχει σημαντικες βυζαντινες και πολυτιμες αγιογραφιες, καθως και εργα σπουδαιων καλλιτεχνων οπως ο Κουτουζης κα. Σπανιες εικονες που σωθηκαν απο τα μεσαιωνικα μοναστηρια και οχι μονο, μετα τον καταστροφικο σεισμο του 1953. Ο επισκεπτης εχει την ευκαιρια να δει μεγαλης αξιας εργα, που βρισκονται μονο εκει, καθως οι περιοδικες εκθεσεις των μουσειων της πρωτευουσας σπανιως φιλοξενουν αυτα τα εκθεματα.
Αρχοντικο Ρωμα Διπλα απο την πλατεια Σολωμου, βρισκεται το ανακαινισμενο αρχοντικο της οικογενειας Ρωμα, και ταξιδευει τον επισκεπτη στην εποχη της Ενετοκρατιας, μιας και εχει διατηρηθει στο ακεραιο, τοσο η αρχιτεκτονικη του, οσο και τα παραδοσιακα επιπλα και κειμηλια. Οπως στα περισσοτερα μουσεια του νησιου, η εισοδος ειναι ειτε δωρεαν ειτε καταβαλλει κανεις το ποσο των 3 ευρω.
Κάστρο Μπόχαλης Ναι εχει και η Ζακυνθος καστρο. Μπορει να μην ειναι ολοφανερο, οπως της Αστυπαλαιας η της Σκυρου, αλλα βρισκεται λιγο πιο πανω απο το σημειο της Μποχαλης με τις καφετερειες και την εκκλησια της Χρυσοπηγης. Λειτουργει κυριως πρωινες ωρες και εχετε την ευκαιρια να δειτε τα χαλασματα του αλλοτινου φρουριου του νησιου, οπου και πολυ παλια βρισκοταν η πρωτευουσα της Ζακυνθου.
Ακρωτηρι Κεριου Εκτός από τους Μυκηναϊκους ταφους που ειχαν ανακαλυφθει προ πενταετιας (!), απο εκει θαυμαζει κανεις το ωραιοτερο ηλιοβασιλεμα. Καθε καλοκαιρι δεκαδες επισκεπτες μαζευονται εκει στη Δυση του ηλιου για να θαυμασουν τον πορφυρο δισκο να χανεται ανεμποδιστα στα νερα του Ιονιου. Αν το επισκεφθειτε μερα, να ξερετε οτι καθως σταματατε στην τεραστια αλανα το αυτοκινητο, στο αριστερο σας χερι υπαρχει ενας μικρος χωματοδρομος (βαλτε σημαδι την αμυγδαλια) που σας οδηγει σε ενα γκρεμο όπου το θέαμα κοβει την ανασα (μην παει κανενας εξυπνος με αμαξι εκει-η αποσταση ειναι 1 λεπτου περπατημα και εκτος αυτου υπαρχει κινδυνος το οχημα να βρεθει στο Ιονιο που λεγαμε προηγουμενως). Στο δεξι σας χερι (καθως σταματατε στην αλανα κτλ) μπορειτε να θαυμασετε απο ψηλα τους βραχους Μυζηθρες. Βρειτε καποιον να σας αφηγηθει το μυθο που τις συνοδευει. Θα παρασυρθειτε...
Παναγια Αναφωνητρια Πρόκειται για μεσαιωνικο μοναστηρι κοντα στις Βολιμες, οπου θα βρειτε εκτος απο μεσαιωνικα χαλασματα, και τα ερειπια ενος αρχαιου ναου (να σημειωσουμε πως η αρχαια ιστορια της Ζακυνθου, μεχρι σημερα δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστη).
Βορειο Ακρωτηρι Εκει θα θαυμασετε το γιγαντιο σταυρο καθως και τα καταπληκτικα σπηλαια που βρισκονται κοντα.
Δεν σας λεω άλλα, γιατι δε νομιζω ότι σας ενδιαφέρουν τόσο αυτά. Αν βέβαια θέλετε να συνεχίσω, πείτε μου
Φαγητό
Αναφέρω χωρίς πολλές περιστροφές, συγκεκριμένα καταστηματα και τοποθεσιες για φθηνες και παραδοσιακες λυσεις. Δεν κανω διαφημιση, αλλα μη σας στειλω κι οπου οπου. Στην Αμπουλα, λιγο μετα το Τσιλιβη, υπαρχει η Ταβερνα " το κυμα" με πολυ ωραια πιατα, φρεσκα ψαρια και συμφερουσες τιμες. Παραδοσιακη ταβερνα στην ορεινη Ζακυνθο "Αλιτζουρινοι" με παραδοσιακα πιατα και ντοπιο κρασι, στο χωριο Αγιος Λεοντας. Ταβερνα "Μαλανος", μεριδαρες , φτηνες τιμες και κανταδες. Στο δρομο προς το βασιλικο το εστιατοριο "Αδερφος του Κωστα" με υπεροχο κηπο, ωραια πιατα και πολλες πολλες κανταδες. Στο λιμανι της Ζακυνθου, η "Θυμαλος" εχει παραδοσιακες συνταγες και πολυ κοσμο , οποτε σιγουρα εχει καταναλωση , επισης στο λιμανι μπροστα απο τον Αγιο Διονυσιο, βρισκεται η ταβερνα "Κομης" που φημιζεται για τα φρεσκα ψαρια. Στο λιμανι του Κεριου, η ψησταριά "Ανέστης" (ή κάπως έτσι- θα τη δείτε φάτσα φόρα στη θάλασσα είναι). Φυσικά υπάρχουν κι άλλα ωραία μέρη, μα εγώ προτείνω αυτά που γνωρίζω προσωπικά για καλύτερα. Ρωτώντας τους ντόπιους (αυστηρά τους ντόπιους) αναμφισβήτητα θα ανακαλύψετε ένα σωρό ακόμα ωραία και φτηνά ταβερνάκια.
Διασκέδαση
Ο Λαγανάς είναι πληυμυρισμένος στα αγγλικού στυλ κλαμπς/ παμπς κτλ. Όποιος θέλει , ας τρέξει . Εγώ προτείνω τα κλασικά στέκια της νεολαίας του νησιού που βρίσκονται στο δρόμο για το Αργάσι, με κορυφαίο το Μπαράζ (Barrage) και το Island. Επίσης στο Aργάσι υπάρχει και ο κουλτουρέ πολυχώρος Πορτοκάλι με υπέροχη αυλή και ωραία γλυκά/ποτά. Πάνω στη Μπόχαλη, θα βρείτε διάφορες καφετέρειες και μπαράκια με θέα το φωτισμένο λιμάνι του νησιού. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου καθώς και στο μεγάλο εμπορικό δρόμο Αλ. Ρώμα θα βρείτε από όλα: κρεπερί, καφετέριες, νεανικά στέκια, κουτούκια, μπαράκια. Το Τσιλιβί είναι περιοχή που μοιάζει με το Λαγανά, απλώς εκεί ανακαλύπτει κανείς και ωραία στέκια και εκλεκτές ταβέρνες. Πάρτε τον δρόμο προς την παραλία και ανακαλύψτε τα. Το καλύτερο μέρος του Λαγανά για ποτό, είναι στο νησάκι του Αγίου Σώστη, το Cameo. Beach bar που πας με γεφυρουλα και γινονται ωραια παρτυς με θεα το κυμα. Επισης για φαγητο και ποτο ειναι ιδανικο το Μπαλκονι Χοτελ, που βρισκεται στη στροφη του Ακρωτηριου προς Τσιλιβι και εχει θεα απο τον Πλανο μεχρι την Κεφαλλονια.
Διαμονη-Μετακινησεις-Τιμες
Όχι, δε θα κάνω διαφήμιση και σε καταλυμματα, αλλά να πω πως ψαχνοντας προσεκτικα ανακαλυπτει κανεις πως η διαμονη στη Ζακυνθο μπορει να ξεκινα απο 30 ευρω το δικλινο (μιλαμε για καλη περιπτωση γτ σε τρωγλη ισως βρειτε και με 20 το τρικλινο), με παροχες. Καλυτερες περιοχες για να μεινετε ειναι το Τσιλιβι, το Αργασι και οι περιοχες του Βασιλικου, μιας και προκειται εκτος απο δροσερα μερη, αλλα και ιδανικες τοποθεσιες για να ξεκινατε τις εξορμησεις στο νησι.
Για μετακινησεις τωρα. Αφενος να πουμε οτι στη Ζακυνθο ερχεται κανεις απο την Κυλληνη και οι τιμες ειναι 8 ευρω το ατομικο εισιτηριο και 38 το αμαξι. Αν τα βγαλει καποιος μετ επιστροφης εχει και μια μικρη εκπτωση. Αν δεν διαθετετε αμαξι, καλο ειναι να νοικιασετε. Οι τιμες ειναι λογικες. Αν παλι δεν εχετε καθολου αυτοκινητο, υπαρχει συγκοινωνια που δεν ειναι υπερβολικα τακτικη (υπαρχει παντως σιγουρα δυο φορες τη μερα), καθως επισης και τα τοπικα κτελ (προμηθευτειτε προγραμμα διαδρομων απο τον τοπικο σταθμο). Υπαρχουν καραβακια που κανουν το γυρο του νησιου (ολοημερο ταξιδι), που οι τιμες ξεκινουν απο 15 ευρω το ατομο. Ψαξτε το γτ ειναι πολλα τα πρακτορεια. Προσωπικα θα συμβουλευα τις εξορμησεις στα μερη που προσεγγιζονται με καραβακι να τα κανετε απο λιμανακια εκει κοντα και οχι με το ολοημερο ταξιδι που δεν το ευχαριστιεσαι ιδιαιτερα, αλλα ο,τι βολευει τον καθενα.
Οι δρομοι ειναι ασφαλτοστρωμενοι και καλοι, καθως η Ζακυνθος για πολλα χρονια ηταν το πρωτο νησι που ανοιχτηκαν κανονικες οδοι και οχι καροδρομοι. Επισης μπορειτε να νοικιασετε και γουρουνες, αλλα τα ματια σας 14, καθως οι ντοπιοι οδηγοι καθως και οι Αγγλοι τουριστες δε φημιζονται για την ομοιοτητα τους με τον Σουμαχερ.
Εκδρομές που γίνονται με αφετηρία τη Ζάκυνθο
Όχι πολλά πραγματα. Μπορείτε εαν θελετε να πατε ενα μονοημερο στην Κεφαλλονια με πουλμαν που φευγει απο την πολη της Ζακυνθου και καραβι Αγιος Νικολαος-Πορος και ντοπιο ξεναγο. Επισης μια μοναδικη εμπειρια ειναι το εξης ταξιδι, παρολο που δε γινεται ολες τις ημερες του καλοκαιριου:
Στροφάδες
Οι Στροφάδες ή "Νήσος της Αγιοσύνης" είναι δύο μικρά νησιά νοτια της Ζακύνθου. Είναι ο τόπος που ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος, προστάτης του νησιου και που βρεθηκε το λειψανο του αθικτο πολλα χρονια μετα το θανατο του (το οποίο φυλάσσεται στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο). Εκει υπαρχουν μεσαιωνικα χαλασματα, ενα παλιο μοναστηρι και ενας φαρος. Οι λιγοστοι καλογεροι που μενουν εκει θα σας εξηγησουν την ιστορια και θα σας συναρπασει. Τα νησια αυτα ειναι κοντα στο βαθυτερο σημειο της Μεσογειου, το Φρέαρ των Οινουσσών.
Νομίζω πως τα περισσότερα τα κάλυψα. Εάν έχετε κάποιες άλλες απορίες, πείτε!