Ελληνικό Πάσχα - Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες (μια παρεΐστικη ιστορία).

gkalla

Member
Μηνύματα
1.341
Likes
7.328
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
τη μικρότερη προσοχή αν δεν είσαι ντόπιος
Αυτό είναι το «κλειδί»! Να τονίσω δε ότι στο Αργοστόλι είναι καλύτερα τα πράγματα από άλλες περιοχές του νησιού.
«Ληξούρι; Τι να πάτε να κάνετε εκεί;» (Η απάντηση όσων ρωτήσαμε στο Αργοστόλι :haha: ).
Σοβαρά τώρα, ξέρω Ληξουργιώτες που αν χρειαστεί να πάνε Αργοστόλι δεν αγοράζουν ούτε ένα μπουκάλι νερό από εκεί. Μιλάμε για πολύ τρέλα.
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.578
Likes
12.873
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Επόμενη στάση λίγα χιλιόμετρα μετά, στην Αγία Ευφημία, ένα ωραίο τυπικό ψαροχώρι
Εκεί "δέσαμε" πρόπερσι στη γύρα με το ιστιοπλοικό όταν μας έπιασε καιρός...Δύσκολα να το γνωρίσω το σημείο έτσι άδειο, ήταν γεμάτο σκάφη παντού! Κάναμε μπάνιο σε μια μικρή παραλία με βότσαλα αλλά κρυστάλλινα νερά.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.152
Likes
45.983
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2024 – Αίγινα & Πόρος



Παράξενο για κάποιους; Ίσως, με τους δύο αυτούς προορισμούς για κάποιον κάτοικο της πρωτεύουσας να φαντάζουν απλά και μόνο οι εκδρομές του ΣΚ, όχι όμως για εμάς, που εκτός των άλλων οι επιλογές μας είναι συγκεκριμένες.

Μετά από τόσα χρόνια Πασχαλινών εκδρομών βλέπετε, οι επιλογές έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν απειλητικά, εκτός άμα το πιάσουμε από την αρχή... Συνεπώς το κριτήριο δεν είναι μόνο τα έθιμα που μπορεί να υπάρχουν ή όχι, αλλά και σημεία ανά την Ελλάδα που δεν έχουμε δει και πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Δύο τέτοια ήταν και τα συγκεκριμένα νησιά του Αργοσαρωνικού, εκ των οποίων στο ένα δεν είχα βρεθεί ποτέ έως τότε, στο άλλο θα επέστρεφα 23 ολόκληρα χρόνια μετά υπό άλλες εντελώς συνθήκες, γεγονός που είχε κι αυτό την αξία του. Όλα αυτά σε Πασχαλινό βεβαίως πλαίσιο, με ότι αυτό σημαίνει, ειδικότερα όταν μιλάμε για το «αργοπορημένο» Πάσχα του 2024 που το λες σχεδόν καλοκαίρι!



Μεγάλη Παρασκευή


Ωραίος καιρός για εκδρομή και παραδόξως χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση για τέτοια μέρα, 12 η ώρα ήμασταν ήδη στο πλοίο της γραμμής στο λιμάνι του Πειραιά με παρέα τα θαλασσοπούλια:

DSC_0022a.jpg
DSC_0028.JPG


Η κοντινή έτσι κι αλλιώς διαδρομή διήρκησε λίγο περισσότερο της μιας ώρας, ή αν προτιμάτε καλύτερα όσο κρατάει ένας καφές που λέει και το άσμα, προσεγγίζοντας απ’ το πλάι τις ακτές της Αίγινας:

DSC_0042.JPG
DSC_0050.JPG


Με συνοπτικές διαδικασίες κατεβήκαμε στο λιμάνι αρχίζοντας την αναζήτηση του καταλύματος που είχαμε επιλέξει για τις επόμενες δύο νύχτες στην πόλη, σε αρκετά κεντρικό και σαφώς περπατήσιμο σημείο:

DSC_0059.JPG
DSC_0066.JPG


Αφού γίναμε για λίγο άνθρωποι χωρίς να αφήσουμε την κούραση να μας καταβάλει από το πολύ πρωινό ξύπνημα, ξεχυθήκαμε στους δρόμους αντικρύζοντας μια ωραία εικόνα τολμώ να πω με παλιά αρχοντικά:

DSC_0067.JPG
DSC_0070.JPG


Αφού περιηγηθήκαμε λίγο παραλιακά, είδαμε και τις δύο εκκλησίες από τις πολλές πραγματικά που διαθέτει η Αίγινα, τη μητρόπολη και των Εισόδιων της Θεοτόκου:

DSC_0071.JPG
DSC_0077.JPG


Η αναζήτηση και η ώρα όμως απαιτούσε κάτι άλλο, μιας και τα έθιμα της Μ.Παρασκευής είναι για να τηρούνται, στήνοντας ένα πολύ ωραίο τραπέζι με τσίπουρο μάλιστα που μου το διαφήμισαν για την ποιότητα του, κι εγώ σε κάτι τέτοια δε λέω όχι, με αποτέλεσμα να σηκωθούμε εν τέλει βαθύ απόγευμα για μια χωνευτική βόλτα στα στενά:

DSC_0077b.jpg
DSC_0080.JPG


Όχι μόνο τα στενά, αλλά και την τοπική αγορά άνωθεν της παραλιακής που εκείνη την ώρα ερήμωνε όπως είναι λογικό μιας και πλησίαζε αυτή του επιταφίου:

DSC_0081.JPG
DSC_0082.JPG


Έτσι συμμαζευτήκαμε κι εμείς για την ώρα ξεκούρασης που ήταν αναγκαία, πριν ξαναβγούμε βραδάκι πλέον για τα υπόλοιπα, καταλήγοντας για τα ποτάκια μας σ’ ένα πολύ ωραίο μπαρ του νησιού που λέγεται «Περδικιώτικα» κι απ’ ότι είδα μάζευε όλο τον κόσμο!

DSC_0084b.jpg
DSC_0084c.jpg




Μεγάλο Σάββατο


Η μέρα ξεκίνησε νωρίς, η παρέα μεγάλωσε κατά ένα άτομο και μετά από μια μικρή αναζήτηση κι εύρεση αυτοκινήτου ξεκίνησε η περιήγηση, παρκάροντας απέναντι από τον αρχαιολογικό Χώρο Παλαιοχώρας, γνωστό κι ως Μυστρά της Αίγινας στον οποίο ίσως πηγαίναμε πιο αργά. Αυτό που προείχε ήταν η επίσκεψη στο μοναστήρι Αγίας Τριάδος σε πρώτη φάση:

DSC_0087.JPG
DSC_0093.JPG


Και στον πασίγνωστο πολύ μεγάλο ναό του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται λίγο πιο κάτω και βρισκόταν σε φάση ανακατασκευής εξωτερικά:

DSC_0095.JPG
DSC_0098.JPG


Η συνέχεια μετά από δέκα λεπτά δρόμου περιλάμβανε ένα αξιοθέατο που ήθελα πάρα πολύ να δω. Παρκάραμε το αυτοκίνητο σ’ ένα σκιερό μέρος και ξεκινήσαμε ν’ ανεβαίνουμε προς τον «Ναό της (Αθηνάς) Αφαίας» που ξεδιπλώνονταν ήδη εντυπωσιακός στα μάτια μας:

DSC_0103.JPG
DSC_0106.JPG


Το σημείο βέβαια που βρίσκεται ο ναός κατασκευής 500 π.Χ. μόνο τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί, μιας και υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσφέρει περιμετρική θέα προς το νησί, τη Σαλαμίνα και την υπόλοιπη Αττική:

DSC_0108.JPG


Αφού διαβάσαμε όλες τις πολύ διευκρινιστικές πινακίδες με τις επεξηγήσεις τους κάναμε το γύρο του ναού παρατηρώντας και βγήκαμε προκειμένου να πάρουμε λίγη δροσιά -μιας και η μέρα μέχρι την ώρα εκείνη του μεσημεριού ήταν ιδιαίτερα ζεστή- στο πολύ ωραίο καφέ που βρίσκεται απέναντι:

DSC_0110.JPG


DSC_0120.JPG


Μια γρήγορη στάση στην παραλία της Αγίας Μαρίνας την ξεχάσαμε όπως έγινε, μιας και το μέρος ίσως είχε να δώσει κάτι για καλοκαίρι, όχι όμως για την περίοδο αυτή:

DSC_0121.JPG
DSC_0123.JPG


Έτσι δίχως να χάσουμε άλλο χρόνο μεταβήκαμε προς τον επόμενο στόχο μας που εκτός των άλλων απαιτούσε μια μικρή πεζοπορία περίπου του χιλιομέτρου σε μονοπάτι και χωματόδρομο:

DSC_0125.JPG
DSC_0127.JPG


Ο «Ναός τους Ελλάνιου Διός» είναι ο αρχαιότερος ναός στην Ευρώπη με τον τοίχο του και κάποια κομμάτια από τη σκάλα του να σώζονται αυτούσια, πριν μετατραπεί κατά τη βυζαντινή εποχή:

DSC_0130.JPG
DSC_0132.JPG


Με τον καιρό να μας έχει κάνει πλέον ιδιαίτερο γύρισμα κατευθυνθήκαμε προς την Πέρδικα, αποφασίζοντας να πιούμε ένα καφεδάκι (άντε και καμιά μπύρα) μιας και δε θέλαμε να μας βρει η βροχή στο δρόμο με ημιξεσκέπαστο αμάξι, κίνηση σοφή:

DSC_0136.JPG
DSC_0139.JPG


Δυστυχώς όμως η ώρα είχε περάσει και δε μας έπαιρνε να στρωθούμε σε κάποιο τσιπουράδικο όπως θέλαμε, καταλήγοντας στη λύση του γρήγορου φαγητού προς το παρόν, αλλά κι ενός παραδοσιακού παγωτού φιστίκι που είχα τάξει όχι μόνο στον εαυτό μου αλλά και σ’ έναν απ’ τους φίλους που δε μ’ άφησε σε ησυχία:

DSC_0142.JPG
DSC_0145b.jpg


Παραδόξως για μας βγήκαμε εγκαίρως στην κατάμεστη μητρόπολη για ανάσταση, που από κατάμεστη έγινε έρημη μέσα σε δύο λεπτά, ευτυχώς χωρίς πολλά μπαμ-μπουμ κι όλα αυτά τα τραγελαφικά που βλέπουμε κάθε Πάσχα.

DSC_0145c.jpg
DSC_0145d.jpg


Φυσικό κι επόμενο ήταν να ξημερωθούμε στα μπαράκια, τι περιμένατε;



Κυριακή του Πάσχα


Δύσκολο το ξύπνημα άμα η νύχτα κρατάει πολύ, ήμασταν αναγκασμένοι όμως να βρισκόμαστε στο λιμάνι πριν τις έντεκα για το μοναδικό δρομολόγιο της ημέρας. Ελάχιστη ώρα μετά και αφού μεσολάβησε μια στάση στα Μέθανα θα πιάναμε τα θαλάσσια στενά του Πόρου:

DSC_0146a.jpg
DSC_0150.JPG


Κάπου εκεί άρχισε να φρεσκάρει η μνήμη μου, ιδιαίτερα βλέποντας το κτήριο της Ναυτικής Διοίκησης. Ένα μήνα είχα περάσει στο νησί και παρόλο που το είδα λίγο θυμόμουν ότι είναι κατά βάση όμορφο:

DSC_0159.JPG

DSC_0171.JPG


Μια αναποδιά με τη booking μας ανάλωσε κανένα δίωρο, μαζί με τα πήγαινε έλα και τα τηλέφωνα, αναγκάζοντας μας τελικά να βρούμε άλλο κατάλυμα. Τι να κάνουμε, συμβαίνουν σε όλους αυτά, όταν όμως ετοιμαστήκαμε και βγήκαμε προς τα έξω τελικά η ώρα πλησίαζε τις τέσσερις:

DSC_0176.JPG
DSC_0180.JPG


Ξεκινήσαμε ν’ ανηφορίζουμε τα πολύ όμορφα παραδοσιακά στενάκια του χωριού του Πόρου με απώτερο σκοπό την αναζήτηση Πασχαλινής ταβέρνας:

DSC_0183.JPG
DSC_0184.JPG


Ευτυχώς όσο οι δύο ψάχναμε νέο δωμάτιο οι άλλοι έκαναν έρευνα αγοράς, καταλήγοντας σε μια νορμάλ πλην όμως τουριστικής ταβέρνας, απ’ την οποία το μόνο αξιομνημόνευτο ίσως είναι το ροζέ που ήπιαμε:

DSC_0188.JPG
DSC_0189.JPG


Ένα σημείο που θέλαμε να δούμε ήταν ο πολύ γνωστός «Πύργος Ρολογιού» όπου φτάσαμε μετά από μια μικρή χωνευτική βόλτα:

DSC_0199.JPG
DSC_0203.JPG


Η απεριόριστη θέα προς τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και του Γαλατά είναι το ατού του σημείου. Δε το θυμόμουν τόσο μα τόσο κοντά, παρόλο που είχα κάνει το δρομολόγιο, εκείνα τα παλιά ωραία χρόνια ακόμη με δραχμές… Λίγο πιο κάτω υπάρχει ακόμη ένα σημείο θέασης προς το υπόλοιπο χωριό:

DSC_0204.JPG
DSC_0205.JPG


Με τον ήλιο να πέφτει κατεβήκαμε παραλιακά όπου συγκεντρωνόταν η περισσότερη ζωή και η κοσμοσυρροή την ώρα εκείνη. Ξεκινώντας από ένα καφεδάκι μαζί με χαρτοπαιξία σ’ ένα ωραίο μοντέρνο καφενείο, για πότε πέρασε η ώρα, βγήκαν τα ποτά, οι μπύρες, οι μεζέδες, για πότε καταλήξαμε στα μπαράκια του Πόρου για σβήσιμο ούτε που καταλάβαμε…

DSC_0208.JPG
DSC_0213b.jpg




Δευτέρα του Πάσχα


Η τελευταία μέρα είχε έρθει, σίγουρα η καλύτερη από πλευράς καιρού μιας και ο αέρας είχε κόψει, αλλά και ο ήλιος έλουζε απ’ άκρη σ’ άκρη την παραλιακή την ώρα που κατεβήκαμε για καφεδάκι:

DSC_0217.JPG

DSC_0218.JPG


Τα θαλάσσια ταξί μπορεί να είχαν έρθει κι απ’ τη Τζαμάικα, δε παίρνω όρκο, πάντως επί του παρόντος δούλευαν στο Δρομολόγιο Πόρος – Γαλατάς:

DSC_0219.JPG


Δεν υπήρχε πολύς χρόνος στη διάθεση μας, μιας και οι δύο έπρεπε να επιστρέψουμε λόγω δουλειάς, εν αντιθέσει με τους άλλους δύο που θα συνέχιζαν εκμεταλλευόμενοι την επέκταση της αργίας.

DSC_0222.JPG
DSC_0223.JPG


Ίσα που προλάβαμε να πιούμε ένα καφεδάκι, κάτι να φάμε, άντε και μια αποχαιρετιστήρια μπύρα ως οφείλαμε ενόσω περιμέναμε να έρθει το ταχύπλοο που θα μας οδηγούσε στον Πειραιά:

DSC_0224b.jpg



Κάπως έτσι δόθηκε τέλος σε ακόμα μία –σύντομη μεν, ωραία δε- Πασχαλινή εκδρομή. Δέκατη όγδοη στη συγκεκριμένη λίστα που αν δε τη διέκοπτε άγαρμπα η πανδημία θα ήταν συνεχόμενη. Μια φορά εμείς, έτσι τη λογίζουμε…



Βαθμολογία εκδρομής


Έθιμα: 6 (Όχι κάτι ιδιαίτερο, τα τυπικά πασχαλινά χωρίς σημείο αναφοράς)

Τιμή/παροχές: 8 (Παραδόξως για νησιά κοντά στην Αττική, η εκδρομή βγήκε αρκετά φθηνή σε όλα της, χωρίς να υπολογίζω φυσικά τις αεροπορικές μετακινήσεις)

Γαστρονομία: 6 (Απλή τιμιότητα σε ότι κι αν δοκιμάσαμε χωρίς να πετάμε τη σκούφια μας αλλά ούτε και να ‘χουμε παράπονο)

Φιλοξενία-Συμπεριφορά: 6 (Άχρωμη και άοσμη, πήγαμε – ήρθαμε λες και δε μιλήσαμε με άνθρωπο νιώθαμε. Τίποτα το αξιομνημόνευτο)

Αυθεντικότητα/Ομορφιά: 7 (Με το πρόσημο να είναι θετικό δίχως να λησμονούμε και πάλι πως αυτά τα νησιά είναι για άλλου τύπου εκδρομές, οπότε η βαθμολογία πάει μ’ αυτό το κριτήριο)

Νυχτερινή ζωή: 7 (Επίσης τίμια για τις Πασχαλινές ημέρες σε νησί. Έχω δει πολύ καλύτερα, έχω δει και πολύ χειρότερα, βρίσκεις μια χαρά να κάνεις πραγματάκια και να πιες τα ποτά σου πάντως και στα δυο νησιά, αυτό είναι γεγονός)

Αξιοθέατα - κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: 7 (Με την Αίγινα να φέρνει τους βαθμούς εδώ όπως είδατε και μπορείτε να καταλάβετε. Ο Πόρος βέβαια είναι ένα τσιγάρο δρόμος από τις ακτές της Πελοποννήσου, οπότε ευνοεί τους συνδυασμούς)

Μέσος όρος: 6,7 Με την εκδρομή να σκοράρει σχετικά προς τα κάτω και αυτή σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμολογίες μου για Πασχαλινούς προορισμούς χωρίς αυτό να είναι αρνητικό βέβαια, σε μια λίστα που πρέπει να παραθέσω ανανεωμένη σε επόμενο ποστ.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.660
Likes
8.494
Γενναιοδωρος ησουν με την βαθμολογια σου… οταν υπαρχουν στον Αργοσαρωνικο η Υδρα και οι Σπετσες πώς να σταθούν τα υπόλοιπα νησια; Αν και την Αιγινα την αγαπω ιδιαιτερως γιατι πηγαινα μικρη με την γιαγια μου ημερησια εκδρομη (τα καλα των Αθηναιων) για επισκεψη στον Αγιο Νεκταριο, στην Αφαια και απαραιτητως σε ταβερνα για θαλασσινα.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.152
Likes
45.983
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Γενναιοδωρος ησουν με την βαθμολογια σου… οταν υπαρχουν στον Αργοσαρωνικο η Υδρα και οι Σπετσες πώς να σταθούν τα υπόλοιπα νησια;
Ναι βέβαια, καταλαβαίνω πως το λες και δε τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο. Μπορεί να ναι στην ίδια κατηγορία αλλά απέχουν αρκετά μεταξύ τους, είναι γεγονός.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.152
Likes
45.983
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

taxidiara

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.509
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
ΓΥΡΟΣ Η.Π.Α.
Κοίτα να δεις.. Είχα κ γω την επιφοίτηση να πάω Αργοσαρωνικό εκείνες τις μέρες... Αλλά πήγα όλη τη Μεγάλη βδομάδα, Σπέτσες, Ύδρα και τελευταία στο Πόρο που μου άρεσε αρκετά, με εξέπληξε ευχάριστα και θα ξαναπήγαινα... Μόλις έφυγα εγώ ήρθατε εσείς :bleh:

Σου εύχομαι να εμπλουτίζεις non stop αυτή την ιστορία
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.152
Likes
45.983
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Κοίτα να δεις.. Είχα κ γω την επιφοίτηση να πάω Αργοσαρωνικό εκείνες τις μέρες... Αλλά πήγα όλη τη Μεγάλη βδομάδα, Σπέτσες, Ύδρα και τελευταία στο Πόρο που μου άρεσε αρκετά, με εξέπληξε ευχάριστα και θα ξαναπήγαινα... Μόλις έφυγα εγώ ήρθατε εσείς :bleh:
Εεεε κρίμα, μια μπύρα δεν ήπιαμε! :)
Είναι πολύ ωραίος ο Αργοσαρωνικός, καταλαβαίνω τους κατοικους της Αττικής που τον έχουν δίπλα να τον βλέπουν με άλλο μάτι, για μας όμως είναι ξεχωριστά αυτά τα νησιά με τη δική τους σημασία και με πολύ ωραίες αναμνήσεις.
Σου εύχομαι να εμπλουτίζεις non stop αυτή την ιστορία
Ευχαριστώ πολύ, το μόνο «κακό» μετά από τόσες Πασχαλινές εκδρομές είναι ότι στερεύουν οι ιδέες όπως και τα επισκέψιμα μέρη. Για να δούμε το '25 με το καλό...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.362
Μηνύματα
889.894
Μέλη
39.034
Νεότερο μέλος
mohael

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom