• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ελληνικές "πόλεις" μέσα σε ξένες πόλεις

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.996
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Εν αρχήν η Αστόρια! Μία από τις πιο γνωστές συνοικίες Ελλήνων σε πόλη του εξωτερικού. Υπάρχουν όμως κι άλλες ανά τον κόσμο αλλά εγώ δεν γνωρίζω καμία. Γνωρίζετε ή έχετε επισκεφτεί Ελληνικές συνοικίες στα πρότυπα της Αστόρια? Η Αστόρια άλλα και οι άλλες που πιθανώς γνωρίζετε, έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα? Τις διέπει μια ελληνική νοοτροπία ή είναι απλώς χαμένες και δυσδιάκριτες στον εκάστοτε υπάρχον ιστό της πόλης?
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αυτο που ειχα δει εγω και μου εκανα μεγαλη εντυπωση ηταν ενα χωριο στη Συρια που μιλαγαν ελληνικα με κρητικη προφορα, οι κατοικοι ισχυριζονταν πως οι προγονοι τους ειχαν ερθει απο την Κρητη
 

giorgosk

Member
Μηνύματα
322
Likes
63
Επόμενο Ταξίδι
Μπέργκαμο Κόμο Λέκο
Ταξίδι-Όνειρο
Los Angeles
Πήγα το καλοκαίρι στην Αστόρια στις 10 μέρες που ήμουν στη Νέα Υόρκη.
Και έτυχε να καθίσω σε μια ταβέρνα ο ιδιοκτήτης της οποίας είναι κοντοχωριανός.
Πολύ όμορφα εκεί με μονοκατοικίες όμορφες αυλές με πολύ πράσινο και λουλούδια.
Εκείνη η μέρα μου άρεσε πάρα πολύ.
 

elliot

Member
Μηνύματα
18
Likes
10
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος ΗΠΑ
υπάρχει και στο Σικάγο μια γειτονιά που λέγεται Greektown (κατά το chinatown, φαντάζομαι). τσέκαρε αυτή τη σελίδα Greektown Chicago
το σικάγο είναι από τις πόλεις που πολύ θα ήθελα να επισκεφτώ κατά τη διάρκεια του αμερικάνικου τουρ που αποτελεί τον (προς το παρόν) ονειρεμένο προορισμό μου!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.996
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Παρατηρήσατε ότι και η greektown αλλά και η Astoria βρίσκονται σχεδόν δίπλα στο κέντρο της πόλης; Όχι κάπου προς τα περίχωρα.
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.290
Αποσπασμα απο την ιστορια μου, Αυστραλια, ταξιδι σε μερη μακρυνα, μιλαω για τη Μελβουρνη: "Το ελληνικο στοιχειο ειναι ιδιαιτερα εντονο και μαλιστα υπαρχει κατι αντιστοιχο της china town αλα greek town στην οδο Lonsdale Street.Εκει περπατας και ακους τερμα ελληνικη μουσικη,εχει ζαχαροπλαστεια με τα γνωστα μας γλυκα,εστιατορια με τη γνωστη greek salad,tzatziki και greek live music!!! " Η οδος βρισκεται στο κεντρο της πολης.

Επισης ετυχε να περασω ενα βραδυ με κατι συγγενεις που εχω εκει, δυστυχως δε θυμαμαι περιοχη αυτη τη στιγμη.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Αυτο που ειχα δει εγω και μου εκανα μεγαλη εντυπωση ηταν ενα χωριο στη Συρια που μιλαγαν ελληνικα με κρητικη προφορα, οι κατοικοι ισχυριζονταν πως οι προγονοι τους ειχαν ερθει απο την Κρητη
Οι Συροκρητικοί ή Τουρκοκρητικοί μεταφέρθηκαν απ την Κρήτη στην Οθωμανική Τουρκία εδώ κι 100 περίπου χρόνια.
Να τι διάβασα πρόσφατα σε μπλογκ (vasikos metoxos)
Οικειοθελώς

Ο Χασάν είναι είκοσι δύο χρόνων. Ένα χαμογελαστό παιδί που ζει στα Χανιά, δουλεύοντας στην οικοδομή. Γεννήθηκε στο Χαμιντίγιε της Συρίας. Ένα συριακό χωριό που απέχει τρία χιλιόμετρα από τα συρολιβανικά σύνορα. Το Χαμιντίγιε είναι το χωριό των Κρητικών μουσουλμάνων που μεταφέρθηκαν εκεί το 1897. Χτίστηκε με την πρόνοια του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου Αβδούλ Χαμίντ για να υποδεχτεί ακρίτες φρουρούς στην εσχατιά της τότε αυτοκρατορίας. Τα σύνορα των αυτοκρατοριών πάντα χρειάζονταν ικανούς πολεμιστές. Το χωριό ονομάστηκε Χαμιντίγιε ή Χαμιντιέ προς τιμή του σουλτάνου.
Η Οθωμανική κυριαρχία στην Κρήτη ολοκληρώθηκε με το πάτημα του Χάνδακα το 1669. Είκοσι τέσσερα χρόνια νωρίτερα το 1645 ο Οθωμανικός στρατός ακολουθώντας τη στράτα των εισβολέων δημιούργησε το πρώτο του προγεφύρωμα στο Κολυμπάρι. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσουν και οι Γερμανοί κατακτητές τέσσερις αιώνες αργότερα, τον Μάιο του 1941 πατώντας πρώτα το Μάλεμε που είναι δίπλα στο Κολυμπάρι. Από εκεί μπήκε και ο Νικηφόρος Φωκάς όταν έδιωξε τους Σαρακηνούς το 961.
Το πάτημα του Χάνδακα, του Μεγάλου Κρητικού Κάστρου σηματοδοτούσε την Οθωμανική κυριαρχία στην ανατολική μεσόγειο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Οθωμανοί δεν εποίκισαν το νησί. Οι πηγές αποδεικνύουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που αγγίζει το 40% των κατοίκων του νησιού, εξισλαμίστηκε οικειοθελώς με σκοπό να διατηρήσει την περιουσία του και τα προνόμιά του. Λέγεται ότι οι περισσότεροι ήταν βενετικής καταγωγής. Ολόκληρα χωριά με τον παπά τους επικεφαλής προσχώρησαν στον μουσουλμανισμό. Έτσι προέκυψαν οι λεγόμενοι Τουρκοκρητικοί. Είναι οι Κρήτες μουσουλμάνοι.
Οι κρητικοί αγώνες και το αιματοκύλισμα στα Χανιά των Χριστιανών τον Γενάρη του 1897 από τους μουσουλμάνους κατοίκους που δεν ανεχόντουσαν τα σχέδια για ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, οδήγησαν στην αυτονομία της Κρήτης και στην δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας σε ένα περίπλοκο διεθνές σκηνικό.
Με την ανακήρυξη της Κρητικής Πολιτείας αποχωρούν από το νησί περίπου σαράντα χιλιάδες Κρήτες Μουσουλμάνοι. Έτσι φεύγουν από τα Χανιά οικειοθελώς οι παπούδες του Χασάν με τα υπάρχοντά τους φοβούμενοι τα αντίποινα των Χριστιανών. Κατευθύνονται στο Χαμιντίγιε. "Χαμιντίγιε" ονομάζονται επίσης και όλα τα πιστά στον Αβδούλ Χαμίντ σώματα ατάκτων, κυρίως Κούρδων, που έκαναν όλες τις "βρώμικες" δουλειές (σφαγές Αρμενίων κλπ).
Βεβαίως πολλοί Κρήτες μουσουλμάνοι για να μην φύγουν από το νησί (ξανα)έγιναν χριστιανοί! Είναι οι αποκαλούμενοι από την ελληνική ιστοριογραφία "κρυπτοχριστιανοί" που είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται από τα χρόνια της επανάστασης του 1821, με επιφανέστερη οικογένεια αυτή των Κουρμούληδων στην Μεσσαρά.
Οι πολεμικές φουρτούνες και οι εθνικές θύελλες των δεκαετιών που ακολούθησαν τον διαμελισμό του "μεγάλου ασθενούς" από τις μεγάλες δυνάμεις, έφεραν τους Χαμιντιανούς να είναι πολίτες της Συρίας. Έχουν γίνει πλέον Συροκρητικοί. Ως Σύριοι πολίτες υπερασπίζονται τα σύνορα της νέας τους πατρίδας. Γενναίοι πολεμιστές, παίρνουν μέρος στον αραβοισραηλινό πόλεμο των έξι ημερών. Παρόλα αυτά το καθεστώς τους αντιμετωπίζει με καχυποψία. Όπως γίνεται παντού και πάντα. Οι εξουσίες δεν πολυγουστάρουν αυτούς που διαφέρουν, που είναι μιας άλλης καταγωγής και κυρίως είναι δίγλωσσοι. Τους έχει λοιπόν "από κοντά". Κουβαλούν βλέπετε πολλά. Είναι εθνικά ύποπτοι, δίγλωσσοι, πολίτες μίας περίεργης καταγωγής, αγαπούν με πάθος την μακρινή τους πατρίδα, παίζουν λύρα, τραγουδούν μαντινάδες και μιλούν με νοσταλγία για το όμορφο νησί τους.
Στο Χαμιντίγιε οι Κρητικοί διατηρούν όλα τα έθιμα τους, την παραδοσιακή φορεσιά τους και το κυριότερο, την γλώσσα τους. Μιλούνε μόνο ελληνικά στην διάλεκτο της Κρήτης, χωρίς να ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν. Μιλάνε τα κρητικά στην πιο αυθεντική τους μορφή. Την αραβική την μαθαίνουν όταν πάνε στο σχολείο. Στα σχολεία της Συρίας τους διδάσκουν το ιστόρημα της φαντασιακής εθνικής καταγωγής. Τους μαθαίνουν ότι είναι συριακής καταγωγής απόγονοι πληθυσμών που εποίκισαν την Κρήτη μετά την Οθωμανική κατάκτηση και που αργότερα με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ολοκληρώνοντας τον κύκλο. Ο εθνικός μύθος επιστρατεύεται πάντα για να τακτοποιήσει τα ζητήματα. Πιστεύω ότι ο τοπικός τηλεοπτικός "εθνοσωβινιστόπουλος" θα τους θεωρεί με βεβαιότητα ιδρυτές της αρχαίας Δαμασκού...
Η ιστορία όμως δε σταματά ποτέ να ξαφνιάζει με τα τερτίπια της. Τα τελευταία χρόνια οι Κρητικοί του Χαμιντίγιε επιστρέφουν αθόρυβα στην Κρήτη. Πάνω από διακόσιοι Συροκρητικοί ζουν σήμερα στα Χανιά. Είναι κυρίως οικοδόμοι. Πολύ καλοί και άξιοι τεχνίτες οπλισμένου σκυροδέματος που δουλεύουν σε οργανωμένα μπουλούκια. Όλοι μαζί. Έρχονται και μένουν. Οι περισσότεροι είναι φυγόστρατοι στην Συρία. Κάθε Παρασκευή μεσημέρι τα γιαπιά των Χανίων που εργάζονται ερημώνουν για μία ώρα. Είναι η ώρα της προσευχής. Αποχωρούν οργανωμένα για τον χώρο λατρείας που διατηρούν σε μία γωνιά της πόλης και επιστρέφουν πάλι στη δουλειά όλοι μαζί. Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από την τοπική κοινωνία. Τους ανέχεται. Παίρνουν σιγά σιγά την ελληνική υπηκοότητα. Για τον λόγο αυτό στρατεύονται στον ελληνικό στρατό. Γίνονται οικειοθελώς Έλληνες πολίτες. Ωστόσο πάλι είναι ξένοι. Ίδια στην Συρία όπως και στην Κρήτη. Προς αναζήτηση ταυτότητας λοιπόν. "Ίντα διάολο είμαστε?" μονολογούσε ο παππούς του Χασάν. Ένα είναι βέβαιο. Επέλεξαν να είναι Κρήτες. Ένα σημαντικό γεγονός που είναι ταυτόχρονα άγνωστο ή και απαρατήρητο. Οι Κρήτες μουσουλμάνοι επιστρέφουν μετά από εκατό δέκα χρόνια στη γη της καταγωγής τους. Οικειοθελώς.
 

elliot

Member
Μηνύματα
18
Likes
10
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος ΗΠΑ
Παρατηρήσατε ότι και η greektown αλλά και η Astoria βρίσκονται σχεδόν δίπλα στο κέντρο της πόλης; Όχι κάπου προς τα περίχωρα.
Πράγματι. κι όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και (τουλάχιστον για την Αστόρια που ξέρω ότι βρίσκεται στο Queens) σε -τηρουμένων των αναλογιών- "πιο λαϊκές" γειτονιές. νομίζω ότι και για την Greektown έχω διαβάσει ότι δε συγκαταλέγεται και στις πιο "χάι κλας" γειτονιές του σικάγο (αν και πολλοί οδηγοί την προτείνουν για την ατμόσφαιρά της, με την προϋπόθεσή να προσέχει κανείς τα βράδια) και επιπλέον βρίσκεται κοντά σε άλλες "----towns".

εντάξει, οι λόγοι προφανείς. οι έλληνες δεν βρίσκονταν από πάντα στην αμερική και σίγουρα δε βρέθηκαν εκεί ως τουρίστες ή περιηγητές, άλλα ως οικονομικοί μετανάστες, άνθρωποι που αναζητούσαν εργασία. οπότε είναι λογικό οι γειτονιές τους να βρίσκονται κάπου στο κέντρο των πόλεων.
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
650
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Δεν ξέρω αν μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα η συνοικία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ .
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μηνύματα
906.508
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
ioannistaxidiaris

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom