• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ελεύθερη αφέθηκε από τη χούντα της Μιανμάρ η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σού

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ρανγκούν, Μιανμάρ
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, σύμβολο του αγώνα για την δημοκρατία στη Μιανμάρ, αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο, έπειτα από επτά συνεχή χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η Σούου Κίι εμφανίστηκε στην πόρτα του σπιτιού της και απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ενώ πάνω από 2.000 υποστηρικτές της πανηγύριζαν.

Κρατικοί αξιωματούχοι εισήλθαν στην κατοικία της, στην οδό του Πανεπιστημίου, για να της διαβάσουν τη διαταγή της χούντας για την απελευθέρωσή της, την ημέρα που τερματίστηκε η τελευταία καταδίκη της για 18 μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στη Σαν Σούου Κίι, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, δεν είχε επιτραπεί από το Μάιο του 2003 να κυκλοφορήσει ελεύθερη. Σημειώνεται ότι έχει περάσει τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της υπό κράτηση.

in.gr - Ελεύθερη αφέθηκε από τη χούντα της Μιανμάρ η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι - Ειδήσεις - Κόσμος
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.066
Likes
6.317
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Η συγκεκριμένη γυναίκα είναι κινητή βόμβα για το καθεστώς. Αργά ή γρήγορα οι αρχές του τόπου όλο και κάτι θα σκεφθούν να την ξαναπεριορίσουν για να διασφαλίσουν την "ηρεμία" της διακυβέρνησής τους.
Προφανώς κίνηση εντυπωσιασμού ήταν και τίποτα παραπάνω. Η Κίνα κάνει κουμάντο και με την ανοχή της λαβαίνει χώρα..... ότι λαβαίνει χώρα...
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.965
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Και λίγα λόγια για να δούμε την σπουδαία γυναίκα.

Αούνγκ Σαν Σου Κι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
.http://el.wikipedia.org/wiki/Αούνγκ_Σαν_Σου_Κι#p-search

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι


Η Αούνγκ Σαν Σου Κι (προφερόμενο και ως Αούν Σαν Σου Τσι (IPA: /àuɴ sʰáɴ sṵ tʃì/) (στα βιρμανικά ) είναι νομπελίστρια, ακτιβίστρια και πολιτικός.
Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1945 στη Ρανγκούν της Μιανμάρ και ήταν κόρη του στρατηγού και εθνικού ήρωα Αούνγκ Σαν. Φοίτησε σε αγγλικό καθολικό σχολείο και το 1960 ακολούθησε την μητέρα της στην Ινδία όταν αυτή διορίστηκε πρέσβης της Μιανμάρ εκεί. Σπούδασε φιλοσοφία και οικονομικά σε διάφορα πανεπιστήμια του Λονδίνου και της Οξφόρδης.
Το 1988 επέστρεψε στη Μιανμάρ (Βιρμανία) και συμμετείχε ενεργά στις λαϊκές εξεγέρσεις του 1988. Σύντομα αναδείχθηκε σε ηγέτρια υπερ της δημοκρατίας. Στις 20 Ιουλίου 1989 της επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός. Της προσφέρθηκε η ελευθερία στην περίπτωση που θα εγκατέλειπε τη χώρα αλλά αρνήθηκε.
Στις γενικές εκλογές του 1990 η Αούνγκ Σαν Σου Κι εξελέγη Πρωθυπουργός της Βιρμανίας, ηγούμενη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, το στρατιωτικό καθεστώς όμως αρνήθηκε να παραδόσει την εξουσία θέτοντας εκτός νόμου το κόμμα της Σαν Σου Κι. Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε και το βραβείο Ράφτο. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής της τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για την ελευθερία της σκέψης και το 1991 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Και τα δύο βραβεία τα παρέλαβαν οι δύο γιοί της ενώ τα χρηματικά έπαθλα χρησιμοποιήθηκαν στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Το 1995 το στρατιωτικό καθεστώς απελευθέρωσε την Σαν Σου Κι διαμηνύοντάς της οτι αν εγκατέλειπε τη χώρα δεν θα της επέτρεπε να επιστρέψει. Το 1997 διαγνώστηκε οτι ο σύζυγός της, Michael Aris, Άγγλος πολίτης, έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Παρόλα αυτά δεν του επιτράπηκε να επισκεφθεί την σύζυγό του και έτσι τον Μάρτιο του 1999 απεβίωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να τον επισκεφθεί.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 της επιβλήθηκε ξανά κατ' οίκον περιορισμός και δύο χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε τότε οτι την άφησαν επειδή ήταν πεπεισμένοι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη ενώ η Σαν Σου Κι δήλωσε ότι μια νέα αυγή για τη χώρα ξεκινάει. Όμως στις 30 Μαΐου του 2003 ένας χρηματοδοτούμενος από τη δικτατορική κυβέρνηση όχλος επιτέθηκε στην αυτοκινητοπομπή της Σαν Σου Κι στο Βόρειο Μιανμάρ σκοτώνοντας πολλούς υποστηρικτές της ενώ αυτή μόλις και διασώθηκε. Αμέσως μετά η κυβέρνηση συνέλαβε την Σαν Σου Κι και την φυλάκισε. Αφού υποβλήθηκε για ιατρικούς λόγους σε υστερεκτομή, δηλαδή σε αφαίρεση της μήτρας της, τέθηκε και πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό. Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η κράτησή της θεωρήθηκε παράνομη και αδικαιολόγητη, παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έλαβε αυτή την απόφαση υπόψιν της. Στις μεγάλες διαδηλώσεις το Σεπτέμβριο του 2007 οι Βουδιστές Μοναχοί πλησίασαν συμβολικά πολλές φορές το σπίτι όπου κρατείται. Τον Μάϊο του 2008 Αμερικανός ακτιβιστής κατάφερε να εισέλθει στο σπίτι της και να φιλοξενηθεί σε αυτό για 48ώρες παραβιάζοντας έτσι τους όρους κράτησής της σε κατ'οίκον περιορισμό με αποτέλεσμα να προσαχθεί σε δίκη. Ύστερα απο διεθνείς πιέσεις, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ δέχθηκε να διεξαχθεί ανοιχτή δίκη. Στις 13 Νοεμβρίου 2010 αφέθηκε εκ νέου ελεύθερη[1].
Έχει επηρεαστεί πολύ από τη φιλοσοφία μη βίας του Μαχάτμα Γκάντι. Ένας από τους διασημότερους λόγους της είναι ο λόγος "Ελευθερία από το Φοβο", ο οποίος ξεκινά έτσι: "Δεν είναι η εξουσία που διαφθείρει,αλλά ο φόβος. Ο φόβος να χάσουν την εξουσία διαφθείρει αυτούς που την ασκούν, εξίσου με αυτούς, που υποταγμένοι φοβούνται και υποκύπτουν στην ωμή βία της εξουσίας".
Ήταν παντρεμένη με τον Michael Aris, μελετητή του θιβετιανού πολιτισμού, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τον Κιμ.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Συνάντησε το γιο της η Αούνγκ Σούυου Κίι

Ο μικρότερος γιος της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, συναντήθηκε σήμερα με τη μητέρα του, για πρώη φορά μετά από μια δεκαετία, στο αεροδρόμιο της Ρανγκούν.
Ο Κιμ Άρις, που ζει στο Λονδίνο, κατάφερε τελικά να πάρει βίζα για να επισκεφθεί τη Μιανμάρ, αφού περίμενε επί πολλές ημέρες στην Μπανγκόκ.

Συνάντησε το γιο της η Αούνγκ Σούυου Κίι | Διεθνή | Ελευθεροτυπία
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μηνύματα
906.487
Μέλη
39.403
Νεότερο μέλος
snapthreads9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom