Εκπομπή Travelstories - επεισόδιο 7 - Ταξίδια και φαγητό

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.494
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
WTF? Να μην το δει ο @Samion αυτο.
Γιατι? Μυστικο ειναι οτι η ιταλικη κουζινα εχει κατακτησει ολο τον πλανητη μια και ειναι μακραν η καλυτερη ολων? Μυστικο ειναι οτι η καλυτερη ψαροσουπα του κοσμου γινεται στη Ρωμη? Εδω στη ΝΥ εχουν δικη τους πιτσα που ειναι κ πεντανοστιμη μαλιστα. Ολοι για αλλες κουζινες μιλανε κ ολοι ιταλικα τρωνε κ σπιτι κ εξω. Ε τρωμε κ κατι εξωτικο καμια φορα για αλλαγη. Κι εγω το κανω.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.443
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Γιατι? Μυστικο ειναι οτι η ιταλικη κουζινα εχει κατακτησει ολο τον πλανητη μια και ειναι μακραν η καλυτερη ολων? Μυστικο ειναι οτι η καλυτερη ψαροσουπα του κοσμου γινεται στη Ρωμη? Εδω στη ΝΥ εχουν δικη τους πιτσα που ειναι κ πεντανοστιμη μαλιστα. Ολοι για αλλες κουζινες μιλανε κ ολοι ιταλικα τρωνε κ σπιτι κ εξω. Ε τρωμε κ κατι εξωτικο καμια φορα για αλλαγη. Κι εγω το κανω.
Ισχυει αυτο, υπαρχουν παρα πολλοι σαβουροφαγαδες στον κοσμο.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.490
Likes
9.494
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Ισχυει αυτο, υπαρχουν παρα πολλοι σαβουροφαγαδες στον κοσμο.
Ε ενταξει, ασε τα επιθετα μην το πας προσωπικα. Δεν εισαι σαβουροφαγας αφου ξερεις το καλυτερο ρωμαικο πιατο: τη φημισμενη ψαροσουπα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.650
Likes
9.278
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Στην Μεξικάνικη κουζίνα το καλαμπόκι και τα φασόλια είναι συνοδευτικά ή για να τα βάλεις σε τάκος. Στα κλασσικά τους πιάτα δεν τα βάζουν ενδεικτικά: ceviche, mole, estofado, cochinita pibil, tinga, pozole, chile en nogada, empanadas δεν έχουν ούτε καλαμπόκι ούτε φασόλια. Φοβερό το φαγητό στο Μεξικό γενικά κατά την γνώμη μου.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.976
Likes
52.469
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Στην Μεξικάνικη κουζίνα το καλαμπόκι και τα φασόλια είναι συνοδευτικά ή για να τα βάλεις σε τάκος. Στα κλασσικά τους πιάτα δεν τα βάζουν ενδεικτικά: ceviche, mole, estofado, cochinita pibil, tinga, pozole, chile en nogada, empanadas δεν έχουν ούτε καλαμπόκι ούτε φασόλια. Φοβερό το φαγητό στο Μεξικό γενικά κατά την γνώμη μου.
To ceviche είναι περουβιάνικο φαγητό και μάλλον σπάνιο στο Μεξικό, νομίζω το έχω δει μόνο σε δυο μέρη σε πάνω από 50 επισκέψεις στη χώρα.

To mole πολύ συχνά περιέχει φασόλια, πάντα ρωτάω και συνήθως επειδή έχει το απορρίπτω, συχνότερα δε είναι κόκκινα, τα χειρότερα όλων.

Estofado επίσης συνήθως συνοδεύεται από φασόλια, αλλά είναι αλήθεια ότι αν ρωτήσεις από πριν μπορείς να τη γλιτώσεις.

Chile en Nogada, εξαιρετικό και για μένα και χωρίς φασόλια, αλλα επειδή είναι κάτι σαν τη μαγειρίτσα (υπό την έννοια ότι συνδέεται με συγκεκριμένο εορτασμό η κατανάλωσή του) δεν το βρίσκω όσο συχνά θα ήθελα. Το καλύτερο το έχω φάει στο Guanajuato, αλλά ναι, από τα αγαπημένα πιάτα.

Oι empanadas παρότι δεν προέρχονται από το Μεξικό, είναι δημοφιλέστατο φαγητό, αλλά υποφέρουν από την άλλη πληγή (για τα δικά μου γούστα), δηλαδή το καλαμπόκι. Άλλες είναι από καλαμποκάλευρο (οπότε τις έχω κατευθείαν για τα σκουπίδια) και σε άλλες, πιο ύπουλα, βάζουν μέσα καλαμπόκι, οπότε πάλι πρέπει να ρωτάω για να μην τις πετάξω.

Γενικά με τοσο καλαμπόκι και φασόλι (molotes, tamales, σούπες, tortillas χώρια ότι πολύ συχνά το βάζουν ως συνοδευτικό από πάνω) μεγάλο κομμάτι της μεξικανικής κουζίνας πάει χαμένο για μένα. Βέβαια το ότι εγώ έχω αυτή την περιέργεια δε σημαίνει πως δεν αρέσει στους άλλους, αλλά γενικώς υποφέρω για να αποφύγω αυτά τα δύο υλικά. Αλλά ειδικά το καλαμπόκι είναι το βασικό σιτηρό και το σημαντικότερο συστατικό της κουζίνας. Κατά τα λοιπά, πολύ προσεγμένη κουζίνα, έχουν γαστρονομική κουλτούρα και ταυτότητα οι άνθρωποι, άλλο αν εμένα δε μου αρέσει.

Για τη Βραζιλία που αναφέρθηκε, είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγεις τα φασόλια (είναι και ατελείωτη η ποικιλία των πιάτων), αν κι υπάρχουν περιοχές που τα βάζουν ακόμη και στα μακαρόνια (μπλιαχ). Στα συν ότι πολλές φορές το φασόλι που χρησιμοποιούν παρότι συνήθως είναι το (απαράδεκτο για μένα) feijao, σχεδόν πάντα βρίσκεις πιο "αναίμακτα" φασόλια (με λιγότερο έντονη γεύση, έως και καλή!) όπως τα μαύρα (αντίστοιχα με αυτά της Κούβας, σε μίξη με το ρύζι είναι έως και ευχάριστα ενώ και ο ζωμός μου αρέσει πολύ) που τρώγονται κυρίως στο Ρίο και εκεί γύρω, αλλά και τα roxihno και verde δε μου είναι καθόλου δυσάρεστα (σε αντίθεση με τα branco, που όμως είναι πιο σπάνια).
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.443
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ε ενταξει, ασε τα επιθετα μην το πας προσωπικα. Δεν εισαι σαβουροφαγας αφου ξερεις το καλυτερο ρωμαικο πιατο: τη φημισμενη ψαροσουπα.
Οχι μωρε τι προσωπικα; Δεν το ειπα για βρισια, αλιμονο. Σε ολους αρεσει το χαμηλης ποιοτητας φαγητο με πολλα λιπαρα.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.650
Likes
9.278
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Chile en Nogada, εξαιρετικό και για μένα και χωρίς φασόλια, αλλα επειδή είναι κάτι σαν τη μαγειρίτσα (υπό την έννοια ότι συνδέεται με συγκεκριμένο εορτασμό η κατανάλωσή του)

Τι ακριβώς εννοείς; Το πιάτο είναι εποχιακό σερβίρεται από τέλη Ιούλη μέχρι τέλη Σεπτέμβρη επειδή τότε είναι φρέσκα τα υλικά που χρησιμοποιούν.

To ceviche είναι περουβιάνικο φαγητό και μάλλον σπάνιο στο Μεξικό, νομίζω το έχω δει μόνο σε δυο μέρη σε πάνω από 50 επισκέψεις στη χώρα.

Στο Γιουκατάν ήταν παντού και είναι απ΄τα πιάτα που υπάρχουν σε πολλές χώρες.

Oι empanadas παρότι δεν προέρχονται από το Μεξικό
Όπως και για το σεβίτσε, δεν έχει πολύ νόημα για μένα αυτό αφού και η Ελληνική κουζίνα βασίζεται σε πιάτα άλλων χωρών.

Σούπες με καλαμπόκι και φασόλια δεν θυμάμαι να είδα.

Τα σνακς/φαστ φουντ τους όντως βασίζονται στο καλαμπόκι.

Όταν είπες ότι βασίζονται σε 2 υλικά περίμενα να ακούσω για τσίλι και κόλιανδρο που τους αλλάζουν τον αδόξαστο!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.976
Likes
52.469
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τι ακριβώς εννοείς; Το πιάτο είναι εποχιακό σερβίρεται από τέλη Ιούλη μέχρι τέλη Σεπτέμβρη επειδή τότε είναι φρέσκα τα υλικά που χρησιμοποιούν.
Eίναι το κατεξοχήν πιάτο που τρώνε για τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, δηλάδή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη (με αρκετές ευχάριστες κιτσαριές του στιλ διακοσμημένες οι σάλτσες στα χρώματα της σημαίας). Δεν είναι εύκολο να το βρεις άλλες εποχές κι επειδή μου αρέσει πολύ το ζητάω, με αρκετές φορές την απάντηση "δεν έγινε η παρέλαση ακόμη". Περίπου τις ίδιες αντιδράσεις που έχω στην Ελλάδα όταν ζητάω μαγειρίτσα (δηλαδή τι τους κοστίζει να τη μαγειρέψουν εκτός Πάσχα; ). Άσχετο, αλλά για μένα η μαγειρίτσα είναι το κορυφαίο πιάτο παγκοσμίως.

Στο Γιουκατάν ήταν παντού και είναι απ΄τα πιάτα που υπάρχουν σε πολλές χώρες.
Το Γιουκαταν είναι το πιο τουριστικό κομμάτι της χώρας, και λαχανοντολμάδες βρίσκεις. Και σούσι βρίσκεις παντού, αλλά δεν πας στο Μεξικό γιατί έχει ωραίο σούσι ούτε συνηθίζεται να αναφέρεται σε συζήτηση για την κουζίνα της χώρας. Στο δε εσωτερικό της χώρας το ceviche είναι έως και άφαντο.

Όπως και για το σεβίτσε, δεν έχει πολύ νόημα για μένα αυτό αφού και η Ελληνική κουζίνα βασίζεται σε πιάτα άλλων χωρών.
Ναι αλλά το θέμα είναι να το βρίσκεις.
Σούπες με καλαμπόκι και φασόλια δεν θυμάμαι να είδα.
Δυστυχώς δεν τα είδα ούτε εγώ πολλές φορές, αλλά τα... ένιωσα. Βασικά στο Μεξικό πρέπει ΠΑΝΤΑ να ρωτάω αν βάζουν φασόλι ή καλαμπόκι, σε οτιδήποτε. Καλά, η καλαμποκόσουπα είναι βασικό πιάτο, υπάρχει παντού.
Τα σνακς/φαστ φουντ τους όντως βασίζονται στο καλαμπόκι.
Κι όχι μόνο, ό,τι "ψωμένιο" σερβίρουν, συνήθως καλαμπόκι έχει μέσα. Ωραίο στιφάδο, από πάνω είχαν βάλει κρουτόν... από καλαμπόκι. Ένα-ένα τα έβγαζα.

Όταν είπες ότι βασίζονται σε 2 υλικά περίμενα να ακούσω για τσίλι και κόλιανδρο που τους αλλάζουν τον αδόξαστο!
Χαχά όντως, κανένα μέτρο, αλλά είναι δυο υλικά που υπεραγαπώ, άλλοι βέβαια τα βλέπουν και τρέχουν, ειδικά το τσίλι. Είναι αυτό που λέγαμε, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Από τις εθνικές κουζίνες που ΔΕΝ προτιμώ, είναι από αυτές που εκτιμώ περισσότερο πάντως, προσεγμένοι οι τύποι.
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.650
Likes
9.278
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Δεν είναι εύκολο να το βρεις άλλες εποχές κι επειδή μου αρέσει πολύ το ζητάω, με αρκετές φορές την απάντηση "δεν έγινε η παρέλαση ακόμη". Περίπου τις ίδιες αντιδράσεις που έχω στην Ελλάδα όταν ζητάω μαγειρίτσα (δηλαδή τι τους κοστίζει να τη μαγειρέψουν εκτός Πάσχα; )

Οκ απλά για την μαγειρίτσα δεν υπάρχει λογική να μην την φτιάχνουν σε άλλη περίοδο. Ενώ το chile en nogada βασίζεται σε φρούτα (όπως μήλα) που βγαίνουν εκείνη την περίοδο άρα έχει λογική να το σερβίρουν μόνο τότε. Στην puebla έχουν και την γιορτή του μήλου μέσα Αυγούστου στο Zacatlan που σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να πάω αλλά δεν είχα χρόνο.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.443
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Περίπου τις ίδιες αντιδράσεις που έχω στην Ελλάδα όταν ζητάω μαγειρίτσα (δηλαδή τι τους κοστίζει να τη μαγειρέψουν εκτός Πάσχα; ). Άσχετο, αλλά για μένα η μαγειρίτσα είναι το κορυφαίο πιάτο παγκοσμίως.
Ρε συ, προφανως ενα εστιατοριο δεν μπορει να εχει στο μενου του ολα τα φαγητα που υπαρχουν. Εχω πετυχει αρκετες φορες μαγειριτσα σε πατσατζιδικα κυριως εκτος περιοδου Πασχα. Επισης ωε παραδοσιακο ελληνικο φαγητο σερβιρεται σε πολλα ξενοδοχεια ή εστιατορια στους τουριστες οταν εχουν ελληνικες βραδιες ή σε καποια αλα καρτ μενου ως πρωτο.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.976
Likes
52.469
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ρε συ, προφανως ενα εστιατοριο δεν μπορει να εχει στο μενου του ολα τα φαγητα που υπαρχουν. Εχω πετυχει αρκετες φορες μαγειριτσα σε πατσατζιδικα κυριως εκτος περιοδου Πασχα. Επισης ωε παραδοσιακο ελληνικο φαγητο σερβιρεται σε πολλα ξενοδοχεια ή εστιατορια στους τουριστες οταν εχουν ελληνικες βραδιες ή σε καποια αλα καρτ μενου ως πρωτο.
Δε λέω ένα εστιατόριο να έχει όλα. Λέω ότι ζώντας στην Ελλάδα οπότε ζητώ μαγειρίτσα οπουδήποτε γελάνε και μου λένε ότι δεν ήρθε το Πάσχα. Ειναι πολύ σπάνιο να βρεις. Όποιος ξέρει να μου πει που έχει βορείως του Περισσού και νοτίως της Εκάλης θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.937
Likes
44.907
Οκ απλά για την μαγειρίτσα δεν υπάρχει λογική να μην την φτιάχνουν σε άλλη περίοδο.
Ισως δεν τρωγεται ευκολα το καλοκαιρι με υψηλες θερμοκρασιες. Τη λυση βρηκαν οι Θρακιωτες και οι Σαμοθρακιωτες: μαγειρευουν με τα συστατικα της μαγειριτσας+ρυζι τους τζιγεροσαρμαδες, κατι σαν μεγαλα ρυζομπιφτεκια τυλιγμενα σε αρνισια μπολια που τρωγονται ψητα και το καλοκαιρι.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.115
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom