Εκπομπή Travelstories - επεισόδιο 7 - Ταξίδια και φαγητό

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.633
Εξειδικεύοντας στο ψάρι, που το γουστάρω και το ψιλοκατέχω, η εμπειρία κορυφώθηκε, σε βάθος 35ετίας, σε Μιλάνο, Κάρπαθο και Λέρο. Οστρακοειδή σε Βέλγιο, Γαλλία και Κάλυμνο. Στη δε Ιταλία λόγω δουλειάς, το πάμφθηνο φαγητό στις καντίνες-εστιατόρια των εργοστασίων-γραφείων ήταν καλύτερο από πολλά ακριβά αθηναικά εστιατόρια.
 

alma

Member
Μηνύματα
4.102
Likes
17.510
Εξειδικεύοντας στο ψάρι, που το γουστάρω και το ψιλοκατέχω, η εμπειρία κορυφώθηκε, σε βάθος 35ετίας, σε Μιλάνο, Κάρπαθο και Λέρο. Οστρακοειδή σε Βέλγιο, Γαλλία και Κάλυμνο.
Καλά η ψαροφαγία στη Λέρο απογειώνεται αλλά εκεί έχω φάει και τα καλύτερα οστρακοειδή. Δεν υπάρχουν τα θαλασσινά του νησιού γενικά....Επειδή όμως με προβλημάτισες και θυμάμαι πως όταν είχα πάει Κάλυμνο δεν είχα φάει όστρακα, στην επόμενη επίσκεψη στην Κάλυμνο, βουρ στα όστρακα για να συγκρίνω. :haha:

Α, μόλις θυμήθηκα κι άλλη μια εμπειρία με τα θαλασσινά στις Αζόρες. Καθόμαστε να φάμε σε εστιατόριο και μας προτείνει ο σερβιτόρος γεμιστό καβούρι.
"Καλά ένα γεμιστό καβούρι μόνο για 2 άτομα;" ρωτάμε.
"Δείτε το πρώτα και μετα να μου πείτε" απαντά.

Τελικά ήρθε ένα γιγαντιαίο πράγμα( εμ Ατλαντικός ωκεανός) που έμοιαζε με αυτά που διάβαζα παιδάκι στις περιγραφές του Ιουλίου Βερν, γεμιστό με ένα σωρό καλούδια που δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά είχε από λαχανικά μέχρι αυγά με μαγιονέζα, πέρα από το ψαχνό του ίδιου του γιγαντιαίου κάβουρα και τελικά σκάσαμε και δεν μπορούσαμε ούτε αυτό να φάμε.Καλά που δεν πήραμε κι άλλα φαγητά.
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.976
Likes
52.469
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Καλά η ψαροφαγία στη Λέρο απογειώνεται αλλά εκεί έχω φάει και τα καλύτερα οστρακοειδή. Δεν υπάρχουν τα θαλασσινά του νησιού γενικά....Επειδή όμως με προβλημάτισες και θυμάμαι πως όταν είχα πάει Κάλυμνο δεν είχα φάει όστρακα, στην επόμενη επίσκεψη στην Κάλυμνο, βουρ στα όστρακα για να συγκρίνω. :haha:

Α, μόλις θυμήθηκα κι άλλη μια εμπειρία με τα θαλασσινά στις Αζόρες. Καθόμαστε να φάμε σε εστιατόριο και μας προτείνει ο σερβιτόρος γεμιστό καβούρι.
"Καλά ένα γεμιστό καβούρι μόνο για 2 άτομα;" ρωτάμε.
"Δείτε το πρώτα και μετα να μου πείτε" απαντά.

Τελικά ήρθε ένα γιγαντιαίο πράγμα( εμ Ατλαντικός ωκεανός) που έμοιαζε με αυτά που διάβαζα παιδάκι στις περιγραφές του Ιουλίου Βερν, γεμιστό με ένα σωρό καλούδια που δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά είχε από λαχανικά μέχρι αυγά με μαγιονέζα, πέρα από το ψαχνό του ίδιου του γιγαντιαίου κάβουρα και τελικά σκάσαμε και δεν μπορούσαμε ούτε αυτό να φάμε.Καλά που δεν πήραμε κι άλλα φαγητά.
Διχάζονται οι απόψεις, αλλά κι εγώ στην Ευρώπη προτιμώ μακράν τα ψάρια Ατλαντικού, της Μεσογείου μου φαίνονται ανοστα. Άλλο πράγμα τρως στη γαλικια και την Πορτογαλία (φαντάζομαι και στις Αζορες) κι άλλο στην Ιταλία, δεν υπάρχει σύγκριση.

Γενικά πάντως, τα καλύτερα θαλασσινά για μένα είναι σε Χιλή και Περού, φανταστική ποιότητα και ποικιλία.
 

alma

Member
Μηνύματα
4.102
Likes
17.510
Διχάζονται οι απόψεις, αλλά κι εγώ στην Ευρώπη προτιμώ μακράν τα ψάρια Ατλαντικού, της Μεσογείου μου φαίνονται ανοστα. Άλλο πράγμα τρως στη γαλικια και την Πορτογαλία (φαντάζομαι και στις Αζορες) κι άλλο στην Ιταλία, δεν υπάρχει σύγκριση.
Κοίτα εμένα μου αρέσουν φοβερά τα θαλασσινά της Μεσογείου και γενικά αποφεύγω τα τεράστια
λόγω βαρέων μετάλλων στα μεγάλα ψάρια κλπ. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία στην Πορτογαλία και τόσο πολλά διαφορετικά πιάτα που δεν μπορείς να μην μείνεις ευχαριστημένος-η κατά τη γνώμη μου.
Και μου αρέσει που στις Αζόρες θα βρεις και το"μαμαδίστικο" φαγητό και το λίγο πιο γκουρμέ.
Όπως και σε εστιατόρια της Λέρου. Το εντελώς γκουρμέ τύπου μια σταλιά φαΐ σε τεράστιο πιάτο και στολισμένο με λουλουδάκια κλπ. είναι μακρυά από τα γούστα μου.
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.633
Στις ρηχαδιές της Ευβοιας που την έχω βουτήξει όλη γύρω γύρω εβλεπες μερικές φορές μπαινοντας στα ρηχά εναν "βράχο" να μετακινείται ελαφρώς. Ηταν τέτοιες καβουρομάνες μεγέθους ταψιού σαν αυτή που φάγατε Alma. Υπήρχαν δηλαδή κιεδώ τέτοια μεγέθη. Αυτά βέβαια, προ Χριστού.
Οσον αφορά την προέλευση του ψαριού μπορεί να φας ψάρι προερχόμενο απο οπουδήποτε στον κόσμο χωρις να το ξέρεις, αφού εντός 24 ωρών μπορεί να το βρεις οπουδήποτε, οπότε μόνο κυρίως στο μαγείρεμα του μπορείς να εστιάσεις. Τοπικές ψαραγορές και ψαράδες είναι πιο εγγυημένες πηγές αν το ψάχνει κανείς κάθε φορά, πράγμα δύσκολο.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.443
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Κοίτα εμένα μου αρέσουν φοβερά τα θαλασσινά της Μεσογείου και γενικά αποφεύγω τα τεράστια
λόγω βαρέων μετάλλων στα μεγάλα ψάρια κλπ.
Η Μεσογειος και κατ' επεκταση οι ελληνικες θαλασσες εχουν μεγαλη ρυπανση καθως ως κλειστες θαλασσες δεν εχουν τα ρευματα που εχουν οι ωκεανοι. Για τα πολύ μεγαλα ψαρια εχεις δικιο. Επισης στους ωκεανους δραπετευει και το 20% περιπου των σολομων ιχθυοτροφειου που εχει κατηγορηθει για καρκινογενεσεις. Δηλαδη δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος αν ο φρεσκος σολομος που αγοραζεις ειναι πραγματικα φρεσκος.
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.745
Likes
8.093
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Επισης στους ωκεανους δραπετευει και το 20% περιπου των σολομων ιχθυοτροφειου που εχει κατηγορηθει για καρκινογενεσεις. Δηλαδη δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος αν ο φρεσκος σολομος που αγοραζεις ειναι πραγματικα φρεσκος.
Είχα γνωρίσει στο Μαρόκο έναν χιλιανό, ο οποίος δούλευε στη Νορβηγία ως ψαράς σολομών να το πω έτσι λαϊκά. Μου είχε πει ότι ακόμη και στη Νορβηγία που μπορεί να ψαρευτεί, οι περισσότεροι σολωμοί που κυκλοφορούν στην αγορά είναι από τη λατινική Αμερική, γιατί αυτοί της Νορβηγίας έχουν πολύ αυστηροί νομοθεσία ενώ στη λ.Αμερική τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά, οι έλεγχοι ποιότητας υποτυπώδεις και τους συμφέρει πιο πολύ να εισάγουν τα κακής ποιότητας από την άλλη άκρη παρά να χρησιμοποιήσουν το ντόπιο πράγμα. o_O
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.443
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Είχα γνωρίσει στο Μαρόκο έναν χιλιανό, ο οποίος δούλευε στη Νορβηγία ως ψαράς σολομών να το πω έτσι λαϊκά. Μου είχε πει ότι ακόμη και στη Νορβηγία που μπορεί να ψαρευτεί, οι περισσότεροι σολωμοί που κυκλοφορούν στην αγορά είναι από τη λατινική Αμερική, γιατί αυτοί της Νορβηγίας έχουν πολύ αυστηροί νομοθεσία ενώ στη λ.Αμερική τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά, οι έλεγχοι ποιότητας υποτυπώδεις και τους συμφέρει πιο πολύ να εισάγουν τα κακής ποιότητας από την άλλη άκρη παρά να χρησιμοποιήσουν το ντόπιο πράγμα. o_O
Καλα ας μην πιασουμε τη Νορβηγια και τη νομοθεσια της. Οπως εχουμε εμειςς τον τουρισμο αυτοι εχουν την αλιεια. Το μεγαλο προβλημα στους ωκεανους περα απο τη μολυνση τους απο πλαστικα κλπ ξεκινα απο τα πλοια ψυγεια. Τεραστια ψυγεια που δινουν τη δυνατοτητα σε αλιευτικα να μην γυρνουν στα λιμανια αλλα να συνεχιζουν την αλιευση και να γεμιζουν τα ψυγεια. Αυτο οδηγει σε υπεραλιευση και καταστρατηγηση εργασιακων δικαιωματων αφου αλιεις αναγκαζονται να ειναι στον ωκεανο για μεγαλα χρονικα διαστηματα. Επισης μαζι με τη νομιμη αλιεια στα ψυγεια μπερδευεται και ΠΛΑ (Παρανομη Λαθραια Αναρχη). Οι μεταφορτωσεις γινονται με αδιαφανείς τροπους και συνδεονται με την ΠΛΑ οπως αναδεικυεται απο την ερευνα fishy business της Greenpeace. 250 πενηντα πλοια ψυγεια εταιρειων απο Κινα, Ιαπωνια, Ταιβαν, Νοτια Κορεα, Νορβηγια, Ολλανδια και Ελλαδα πραγματοποιουν την συντριπτικη πλειοψηφια των μεταφορτωσεων στην ανοικτη θαλασσα.

Η Greenpeace εκφραζει την ανησυχιες της ιδιαιτερα για το παρθενο οικοσυστημα της Ανταρκτικης που απειλειται απο τα αλιευτικα και τα πλοια ψυγεια που δρουν εκει. Για να μην καταστραφει το μοναδικης αξιας οικοσύστημα καλει την Επιτροπη για τη Συντηρηση της Θαλασσιας Ζωης στην Ανταρκτικη (CCAMLR) να λαβει μρτρα για την προληπτικη αντιμετωπιση αυτων των απειλων. Παραλληλα τονιζει την αναγκη μιας ισχυρης παγκοσμιας συνθηκης για την προστασια των ωκεανων.

Ποιος απο εσας γνωριζει πως τα 2/3 των πλοιων ψυγειων που δραστηροποιουνται στην Ανταρκτικη ανηκουν σε ελληνικη οικογενεια;
 

Attachments

Smaragda53

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
2.259
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Ενδιαφέρον επεισόδιο. Συμφωνώ με τον Traveller για τα απίστευτα τοπ κρέατα στην Αργεντινή(και όχι μόνο.Θα έβαζα και τα εμπανάδας στα αγαπημένα μου), όπως και για την κουζίνα της Ιταλίας σε γενικές γραμμές. Στην Γαλλία δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε το φαγητό.Ειδικά τα τυριά κατακαθόλου και είμαι άνθρωπος που γενικά τρώω τυριά και ελληνικά και ιταλικά και ιρλανδικά κλπ...Αλλά δεν έχω πάει νότια Γαλλία οπότε μπορεί εκεί να είναι διαφορετικά. Γενικά είμαι φαν της μεσογειακής κουζίνας και από τα καλύτερα φαγητά τα έχω φάει στην Ελλάδα. Κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου. Τι να πω για την Λέρο. Έρχονταν μεγιστάνες ιδιοκτήτες ομάδων από την γείτονα χώρα μόνο για να φάνε και δεν βρίσκαμε τραπέζι. Τι να πω για την Ήπειρο με τις απίστευτες πίτες, για τα υπέροχα θαλασσινά της Αλεξανδρούπολης, για την Κρητική κουζίνα, για τα νοστιμότατα φαγητά σε χωριά της Χίου και της Σάμου.....
Επίσης η πορτογαλική κουζίνα(αν και δεν είναι στη Μεσόγειο η χώρα) έχει πολλά κοινά με την μεσογειακή κουζίνα, υπέροχα εξωτικά φρούτα σε Μαδέρα και Αζόρες, τρομερά θαλασσινά....Την βάζω στα τοπ όπως και την χώρα γενικότερα.
Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πόσο διαφορετικά γούστα υπάρχουν στα φαγητό, όπως και στα ταξίδια.
Κι εγώ βάζω την ελληνική κουζίνα πάνω απ΄όλες, δεν παίζεται η ποικιλία και η φρεσκάδα της! Μετά θα έλεγα μεξικάνικη, αιγυπτιακή, ρώσικη, ιταλική κουζίνα (αλλά όχι αυτή που έφαγα στην Ιταλία, αλλά σ΄ένα μικρό ιταλικό εστιατόριο νοτιοδυτικά του Λονδίνου) και τη γαλλική ζαχαροπλαστική.
 
Last edited:

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.443
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.105
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom