Δουλειές στην Αυστραλία

Jv2551

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδία
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του travelstories. Είμαι νέο μέλος αλλά σας παρακολουθώ φανατικά εδώ και χρόνια και με έχετε συνοδεύσει σε πολλούς προορισμούς.
Μια ερώτηση για τον Δευκαλίωνα:
Μου εχει γίνει μια προτάση για βίζα RSMS 187 απο εργοδότη-εταιρια. Μετά απο έρευνα είδα οτι ο φόρος που πληρώνουν οι non resident ειναι αρκετά μεγάλος ( 32% απο το πρωτο δολάριο). Θελω να ρωτήσω αν βαρύνει έξ ολοκλήρου τους εργαζόμενους και επίσης τι ασφάλεια πρεπει να πληρώνουν για μια οικογένεια οι non residents.
Επισης και συγνώμη για το πλήθος των ερωτήσεων τι ετήσιο εισόδημα θα πρεπει να εχω για να μπορω να βγαίνω με τετραμελή οικογένεια, με τα παρά πανω δεδομένα και τα κόστη που έχεις ήδη αναφέρει σε προηγούμενα ποστ. Τα σπίτια που κοιτάω ειναι στο Albury όποτε τα ενοίκια ειναι χαμηλότερα απο την Μελβουρνη !

Ευχαριστώ
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.460
Likes
17.542
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Καλώς ήρθες και συγχαρητήρια για την 187, αν η δουλειά είναι στο Albury που αναφέρεις, μιλάς για τη Νέα Νότια Ουαλία, όχι για τη Βικτόρια, σωστά; (αν και ουσιαστικά πάνω στα σύνορα είναι).

Στις ερωτήσεις σου:

- Ο φόρος πού είδες ότι πληρώνεις 32% από το πρώτο δολλάριο; απλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δες για το φόρο εδώ: http://www.paycalculator.com.au/ και έχε υπόψη σου ότι για φορολογικούς λόγους θεωρείσαι australian resident, άρα φορολογείσαι κανονικότατα όπως κι'εγώ.

- Εννοείται ότι ο φόρος βαραίνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, αφού βασίζεται στο εισόδημά σου.

- Η ασφάλεια που θα πρέπει να πληρώνεις εξαρτάται από τί κάλυψη θέλεις. Εγώ όταν ήρθα που χρειάστηκα ιδιωτική ασφάλεια πλήρωνα κάπου 200 ή 250 δολλάρια το μήνα αν θυμάμαι καλά (2 ενήλικες + 2 παιδιά).

- Όσο για το εισόδημα, για μητροπολητική περιοχή θα σου έλεγα όχι λιγότερα από 70-80 χιλιάδες, αλλά για την περιοχή που θα ζεις τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά, αφού υποθέτω ότι τα ενοίκια θα είναι εξαιρετικά χαμηλότερα. Πολύ χοντρικά δες το ενοίκιο, συν κανά χιλιάρικο το μήνα για σουπερμάρκετ, συν 3-4 κατοστάρικα το μήνα για utilities, και έχεις μια αρχική εικόνα για τα βασικά σου έξοδα.
 

Jv2551

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Ζηλανδία
Ευχαριστώ πολυ για τις πληροφορίες Δευκαλίωνα.
 

Bpantazi

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Μετά από αρκετές καταχωρήσεις σε αυτήν την ενότητα από τη ζωή μου στην Αυστραλία, ήρθε και η ώρα να γράψουμε πέντε πράγματα για το επαγγελματικό περιβάλλον εδώ, μιας και από τότε που ήρθα έχω δεχθεί στην κυριολεξία βροχή μηνυμάτων από κάθε μέσο (email, τηλέφωνα, μηνύματα σε φόρουμς, facebook, linkedin, κλπ) σχετικά με το θέμα αυτό, από ανθρώπους που δεν ήξερα (ή που ήξερα και ήταν εξαφανισμένοι μέχρι να έρθω εδώ, για να το θέσω λιγότερο ευγενικά).

Ας ξεκινήσω περιγράφοντας την κατάσταση όπως τη ζει αυτές τις μέρες ένας Αυστραλός, νομίζω θα βοηθήσει στις συγκρίσεις: ο Αυστραλός λοιπόν βλέπει την ανεργία να σκαρφαλώνει στα ύψη, κόσμο να χάνει τη δουλειά του συνέχεια, τις κατασκευές και τις τιμές των ακινήτων να πέφτουν σημαντικά, τα κρατικά επιδόματα να μειώνονται, την δημόσια συγκοινωνία να ακριβαίνει, και το μέλλον των παιδιών του να δυσκολεύει.

Αυτά λοιπόν, που ο Αυστραλός τα βλέπει βουνό, μεταφράζονται σε: ποσοστό ανεργίας 5,2% (από 4,5% που ήταν πριν 2 χρόνια, μιλάμε για "τρελή" άνοδο), όποιος χάνει τη δουλειά του βρίσκει άλλη μέσα σε 3,5 εβδομάδες κατά μέσο όρο, η δημόσια συγκοινωνία τουλάχιστον της Μελβούρνης είναι από τις καλύτερες και συνεπέστερες στον κόσμο (πχ το τρένο δημοσιεύει με αφίσες ΚΑΘΕ μήνα τα αποτελέσματα των δρομολογίων και αν πέσει κάτω από ένα ποσοστό συνέπειας πληρώνει γερά πρόστιμα), το διπλανό μας σπίτι που ήταν ένα ερείπιο και πήγαινε για γκρέμισμα βγήκε στην αγορά για 600 χιλιάδες δολλάρια (!!!) και με πλειστηριασμό που μάζεψε 100 άτομα στο δρόμο πουλήθηκε στις 710 τελικά :eek: και εν πάσει περιπτώσει νομίζω μπήκατε στο νόημα. Αυτή είναι προς το παρόν η "κρίση" στην Αυστραλία.

Στο επαγγελματικό περιβάλλον παρότι ζορίζονται σε σχέση με το παρελθόν για τα δικά τους δεδομένα, εξακολουθούν και είναι απελπιστικά χαλαροί, σε σημείο εκνευρισμού. Εδώ ότι και να γίνει, μόλις το ρολόι πάει 5, εξαφανίζονται και άμα κάτι επείγει στη δουλειά δε πειράζει και αύριο μέρα είναι - "no worries" είναι η φράση που ακούς περισσότερο από κάθε άλλη στην Αυστραλία. Φυσικά, όταν λένε ότι δουλεύουν, δουλεύουν δεν κάνουν χαβαλέ ούτε κοροϊδεύουν όπως συμβαίνει σε κάποιες "αγορές" στην Ελλάδα...

Για το κόστος ζωής και τους βασικούς μισθούς έχω γράψει και σε άλλο κείμενο, αλλά μερικές βασικές έννοιες εδώ είναι ο "ανειδίκευτος" εργάτης και αυτός που "κάτι έχει σπουδάσει". Η Αυστραλία έχει μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις αγορές, και βρίσκεται σε μια μόνιμη πάλη μεταξύ της έλλειψης αυτής και της αποτροπής ακόμα μεγαλύτερων μεταναστευτικών κυμάτων προς τη χώρα. Ο βασικός μισθός για κάποιον που δουλεύει σε οικοδομή, σε μια καφετέρια σερβιτόρος ή σε ένα μαγαζί με ρούχα πωλητής για να αναφέρω μερικά τυχαία παραδείγματα, είναι 18-20 δολλάρια την ώρα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 38-40 χιλιάδες δολλάρια μισθό το χρόνο.

Ένας νεαρός που βγαίνει από μια σχολή 3 ή 4 ετών φοίτησης, παίρνει χοντρικά γύρω στις 50-55 χιλιάδες ανάλογα και το αντικείμενο. Μετά από 3-4 χρόνια προϋπηρεσίας (δηλαδή άτομα ηλικίας 26-27 χρονών) μπορούν να παίρνουν 60-65 χιλιάδες δολλάρια, που είναι και ένας σχετικά καλός μισθός εδώ για 1 άτομο. Μηχανικοί που δουλεύουν σε καλές σχετικές θέσεις μέσα σε επιχειρήσεις είναι σχετικά σύνηθες να παίρνουν αρκετά μεγαλύτερες αμοιβές που ξεπερνάνε τις 80-90 χιλιάδες, που είναι και ένα σχετικά ικανοποιητικό οικογενειακό εισόδημα.

Γενικά εδώ ο κόσμος ωριμάζει επαγγελματικά πολύ γρηγορότερα, πρώτον γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, και δεύτερον γιατί είναι μια κουλτούρα που την καλλιεργούν στα παιδιά από πολύ νωρίς στην σχολική και φοιτητική τους εκπαίδευση. Κάποιος που έχει ικανότητες δηλαδή μπορεί να "ανελιχθεί" πολύ πιο γρήγορα απ'ότι θα γινόταν στις ΗΠΑ, αλλά -κυρίως- στην Ευρώπη, καθώς σε αυτές τις δύο ηπείρους ο ανταγωνισμός είναι σφοδρός. Το ίδιο βεβαίως ωριμάζουν και καταναλωτικά, πράγμα που εμένα μου φαίνεται περίεργο (ίσως και να με ενοχλεί λίγο), δηλαδή έχω εδώ συναδέλφους στη δουλειά 25 χρονών που οδηγούν σπορ αμάξια των 45 χιλιάδων δολλαρίων και έχουν ήδη αγοράσει το πρώτο τους σπίτι.

Από την πλευρά καθαρά της αγοράς, οποιαδήποτε δουλειά έχει να κάνει με παροχή υπηρεσίας είναι εδώ εξαιρετικά καλή, καλοπληρωμένη και με χαμηλό ανταγωνισμό. Οτιδήποτε έχει σχέση επίσης με τον αθλητισμό (από μαγαζιά λιανικής μέχρι προσωπικούς γυμναστές και διατροφολόγους) είναι πολύ επιτυχημένο, ενώ όσοι ασχολούνται με το φαγητό έχουν σίγουρη δουλειά καθώς οι Αυστραλοί δεν πολυξέρουν τι πάει να πει μαγείρεμα (δε λέμε να ρίξουν μια μπριζόλα στο barbeque, αλλά να κάνουν ένα φαγητό που απαιτεί προετοιμασία).

Οι κατασκευές ήταν στο απόλυτο ζενίθ μέχρι πριν από 2-3 χρόνια και όσοι ανακατεύονταν με αυτές κάνανε πάρα πολλά λεφτά, τώρα είναι σε μια σχετική νηνεμία, αλλά οι τιμές των ακινήτων ήδη ξεκίνησαν πάλι να παίρνουν την ανηφόρα. Γιατροί και μηχανικοί είναι κάτι σαν celebrities εδώ, για να κλείσεις ραντεβού με κάποιο γιατρό πρέπει ή να είσαι τακτικός πελάτης ή να κλείσεις για 1,5 μήνα μετά.

Οι Έλληνες που ζουν στη Μελβούρνη ειδικά (αλλά υποθέτω παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη χώρα) ανακατεύονται κυρίως με επιχειρήσεις εστίασης, φαγητό, εκδηλώσεις, ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικής, ενώ υπάρχουν και κάποιοι σε άλλες αγορές όπως στην εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Παρά τα όσα ακούγονται όμως, οι περισσότεροι Έλληνες που έρχονται στην Αυστραλία σήμερα (από την αρχή του 2012 ήρθαν πάνω από 10,000) είναι είτε Αυστραλοί υπήκοοι, είτε έχουν σύντροφο που έχει υπηκοότητα, ή τέλος πάντων έχουν κάποιο δεσμό με τη χώρα που τους επιτρέπει να πάρουν άδεια παραμονής/εργασίας πολύ γρήγορα. Όλοι οι υπόλοιποι έρχονται με τουριστικές βίζες ή στην καλύτερη περίπτωση φοιτητικές και προσπαθούν να βρουν άκρη αφού φτάσουν, κάτι πολύ δύσκολο όμως, και συνήθως καταλήγουν να δουλεύουν για Έλληνες εργοδότες που τους πληρώνουν πολύ κάτω από το κανονικό, ενώ ταυτόχρονα ξοδεύουν χιλιάδες δολλάρια στη βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη "νόμιμη παραμονή" στη χώρα, τις περισσότερες φορές μη παίρνοντας κανένα αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, το διάστημα Ιούλιος 2012 με Ιούνιος 2013 (το οικονομικό έτος της Αυστραλίας δηλαδή) δόθηκε visa εργασίας μόνο σε 457 Έλληνες, και εγώ είμαι εδώ τώρα 15 μήνες και παρότι έχω πάρα πολλές επαφές με την αγορά λόγω της δουλειάς, έχω γνωρίσει μόνο άλλον έναν Έλληνα που ήρθε εδώ με visa εργασίας.

Ότι ερωτήσεις έχετε γράψτε τις εδώ και ευχαρίστως να απαντήσω σε ότι γνωρίζω. :)
Καλησπέρα κ απο μενα. Καινούργια στην ομάδα κ με πολλές απορίες. Εχω σπουδάσει τει βρεφονηπιοκομιας κ τα τελευταία 12 χρόνια δουλευω με συμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς του δημου. Ειμαι 35 χρονων κ εχω δυδιμα 2 χρονων. Θελω απλα να δουλεψω κ να πληρώνομαι κ στην ελλαδα δεν θα γίνει ποτε αυτο
Δεν γνωριζω κανεναν στην Αυστραλία. Θελω να ερθω ομως αρχικά μονη μου κ στην συνέχεια να έρθει κ ο αντρας μου με τα παιδια μου. Πιστεύεις οτι θα μπορεσω?θα με βοηθήσει η χώρα σε αυτο το βημα ή θα ερθω κ θα ξαναγυρησω έχοντας χαλάσει ολα μου τα χρήματα?
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
10.090
Likes
13.185
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Καλησπέρα κ απο μενα. Καινούργια στην ομάδα κ με πολλές απορίες. Εχω σπουδάσει τει βρεφονηπιοκομιας κ τα τελευταία 12 χρόνια δουλευω με συμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς του δημου. Ειμαι 35 χρονων κ εχω δυδιμα 2 χρονων. Θελω απλα να δουλεψω κ να πληρώνομαι κ στην ελλαδα δεν θα γίνει ποτε αυτο
Δεν γνωριζω κανεναν στην Αυστραλία. Θελω να ερθω ομως αρχικά μονη μου κ στην συνέχεια να έρθει κ ο αντρας μου με τα παιδια μου. Πιστεύεις οτι θα μπορεσω?θα με βοηθήσει η χώρα σε αυτο το βημα ή θα ερθω κ θα ξαναγυρησω έχοντας χαλάσει ολα μου τα χρήματα?
Καλησπέρα. Μέχρι να σου απαντήσει ο @Defkalion κάνε έναν κόπο να διαβάσεις το παρόν θέμα από την αρχή. Πιστεύω ότι θα σου λυθούν πολλές απορίες.
 

Αβοριανή

New Member
Μηνύματα
4
Likes
5
Καλησπέρα κ απο μενα. Καινούργια στην ομάδα κ με πολλές απορίες. Εχω σπουδάσει τει βρεφονηπιοκομιας κ τα τελευταία 12 χρόνια δουλευω με συμβάσεις σε παιδικούς σταθμούς του δημου. Ειμαι 35 χρονων κ εχω δυδιμα 2 χρονων. Θελω απλα να δουλεψω κ να πληρώνομαι κ στην ελλαδα δεν θα γίνει ποτε αυτο
Δεν γνωριζω κανεναν στην Αυστραλία. Θελω να ερθω ομως αρχικά μονη μου κ στην συνέχεια να έρθει κ ο αντρας μου με τα παιδια μου. Πιστεύεις οτι θα μπορεσω?θα με βοηθήσει η χώρα σε αυτο το βημα ή θα ερθω κ θα ξαναγυρησω έχοντας χαλάσει ολα μου τα χρήματα?
Καλησπερα,
Δεν ξερω αν πηρες την απαντηση σε μηνυμα, αλλα σιυ δινω και εγω καποιοες πληροφοριες. Το child care στην Αυστραλια ειναι απο τα επαγγελματα που εχουν μεγαλη ζητηση. εδω παιρνουν ενα απλο certificate of child care για 6 μηνες και κατευθειαν εχουν δουλεια. Οποτε αυτοι που εχουν πτυχιο προτιμουντε. Στην αρχη θα βρεις δουελια ως casual δηλαδη οποτε σε χρειαζονται αλλα μπορεις να συνεργαζεσαι με 3-4 σταθμους οποτε να δουλευεις συνολικα 8ωρο. Μια φιλη μου τουλαχιστον ετσι εκανε και αμεσως της προτειναν να γινει πληρους απασχολησης. Το δυσκολο θεμα ομως ειναι το θεμα της βιζας. Γεννηθηκε καποιος απο τους γονεις σας Αυστραλια? Το θεμα της βιζας το εχουν κανει πολυ δυσκολο.
 

Nellika

Member
Μηνύματα
9
Likes
0
Καλησπερα!
Χαιρομαι που υπαρχουν άνθρωποι με διάθεση να βοηθήσουν τον συνανθρωπό τους!Θα ήθελα λοιπόν την συμβουλη σου...Ειμαι γυναικα, 30 , Γεωπονος MSc, Αγγλικα επιπεδο Lower, εχω συγγενείς αλλα δεν θέλω να στηριχτώ σε αυτό (γιατι εχω ακούσει διαφορα..).Ψαχνοντας διαπιστωσα οτι αυτη τη στιγμη υπαρχουν 3 τροποι να παω:
1)τουριστικη Visa που ομως δεν μου δινει την δυνατοτητα εργασιας και θα πρεπει να το ψαξω απο εκει για οσο κρατα η visa μου (βεβαια θα εχω διαμονη και σιγουρα ειναι πολυ πιο οικονομικη λυση για μενα)
2)student visa μεσω του προγραμματος ELICOS εχει σχετικα χαμηλα διδακτρα δινει το δικαιωμα 20 ωρης εργασιας /εβδομαδα, αλλα γενικα κοστιζει.....αν δεν κατσει μετα εχω χασει ολες μου τις οικονομιες!!
3)visa εργασιάς, μονο στην περιπτωση που μου την πληρωσει εργοδοτης

ψαχνω για δουλεια αλλα κολωνω να στειλω βιογραφικο, εχω στην ελλαδα αποδεδειγμενη επαγγελματικη εμπειρια αλλα αλο να ασχολουμαι με 5 στρεμματα και αλλο να ζητανε υπευθυνο παραγωγης για 50 ha
Υπαρχει αρχικα μια εκπαιδευση ή εχουν υψηλες απαιτησεις??
Οτι θα παω , θα παω εστω και για δοκιμη ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΔΩ!
πως θα με συμβουλευες να παω??
Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.460
Likes
17.542
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Υπάρχει και τέταρτος τρόπος, που είναι να ψάξεις να δεις αν το επάγγελμά σου είναι στις λίστες που ζητάει η Αυστραλία, και να δεις αν συγκεντρώνεις τους πόντους για skilled visa (189 ή 190). Στη δική σου περίπτωση που είσαι γεωπόνος (έχω κάνει 1 έτος στη γεωπονική αθηνών στα νιάτα μου- χα) νομίζω ότι η 190 είναι πιο κατάλληλη από τις δύο.

Τώρα το ότι κολώνεις να στέιλεις βιογραφικό δε μπορώ να σε βοηθήσω. Οι Αυστραλοί γενικά δεν έχουν επαγγελματικά κομπλεξ, όλες οι δουλειές αντιμετωπίζονται με σεβασμό, οπότε δεν έχεις να φοβηθείς απολύτως τίποτα.

Η συμβουλή μου θα ήταν η εξής. Ξεκίνα κάνε μια έρευνα να δεις τί δουλειές υπάρχουν στον χώρο σου, και δούλεψε καλά στο βιογραφικό σου και στείλε μερικές αιτήσεις να δεις τι απαντήσεις θα πάρεις. Μετά αποφασίζεις το επόμενο βήμα. Γενικά το να έρθεις με τουριστική βίζα είναι πολύ risky, γιατί δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με το να στέλνεις βιογραφικά από την Ελλάδα- πάλι θα πρέπει ένας εργοδότης να σε κάνει sponsor για να εργαστείς.

Η φοιτητική visa είναι μια καλή περίπτωση μεν, διότι μπορείς νόμιμα να εργαστείς, και γενικά οι αμοιβές εδώ είναι καλές οπότε θα καλύπτεις ως ένα βαθμό τα έξοδά σου, αλλά πρέπει προηγουμένως να κάνεις καλή έρευνα και να δεις αν οι εταιρείες στο χώρο αυτό γενικά κάνουν sponsor εργαζόμενους, ώστε να ξέρεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου.
 

Nellika

Member
Μηνύματα
9
Likes
0
Σε ευχαριστω πολυ για την αμεσοτητα! Αυτη την λιστα εψαχνα και εγω να την βρω, δεν ξερω γιατι δεν την εβρισκα...βεβαια ζητανε IELTS οποτε πρεπει πρωτα να κανω μαθηματα γι αυτο!! ροκανιζω χρονο πολυ...Να σαι καλα και καλο πασχα!
 

maraki86

Member
Μηνύματα
168
Likes
103
Καλησπέρα!! Μια διευκρίνιση θα ήθελα παρακαλώ. Από όσο αντιλαμβάνομαι ζητάνε μηχανικούς και γιατρούς. Εγώ έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου πάνω στα logistics και στο supply chain. Από την λίστα με αυτά τα επαγγελματα δεν βλέπω να υπάρχουν αναφορές. Πως μπορώ να γνωρίζω αν μπορώ στείλω βιογραφικά σε εταιρείες logistics? Εχω δει κάποιες καλές ευκαιρίες και θα ήθελα να κάνω κάποιες αιτήσεις!
 

Nellika

Member
Μηνύματα
9
Likes
0
Πφφφφ!! Μπερδευτηκα!θα σου πω τι εχω καταλαβει και διορθωσε με οπου μπορεις για να τα ξεκαθαρισω!
Η βιζα 190 που μου προτεινες παει πακετο με την λιστα επαγγελματων, ενω αν βρω σπονσορα αναζητώντας εργασια θα μου παρεχει καποιο αλλο είδος βιζας.
Αυτο το ρωταω γιατι η 190 είναι πραγματικα μια καλη βιζα που ομως θέλει πολυ χρόνο για να βγει και μαλλον πρεπει να την πληρωσω εγω! Επίσης το skills assessment μαλλον μου παρεχετε μεσω vetassess (το οποιο επισης κοστιζει αρκετα) αυτο το σκορ που πρεπει να συμπληρωσω στο points test τι ακριβώς είναι? Εσυ στην απαντηση σου για ποιους πόντους μου έλεγες?
Ευχαριστω πολυ!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.740
Μηνύματα
910.520
Μέλη
39.474
Νεότερο μέλος
Dio1985

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom