• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Δικαιωνόμαστε σε λέω , αφού !!!!!!

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Βάζε και ημερομηνίες στις φώτο που ποστάρεις... άλλο 1930 άλλο 1900 και άλλο 1821...
Στο εν λογω site παρατιθενται αρκετες φωτογραφιες οι οποιες πιστοποιουν οτι το ρολοι και το δημαρχειο της Κοζανης τουλαχιστον βρισκοντουσαν εκει ηδη στις αρχες του 20ου αιωνα. album : kozani fotos kozanis kozanh
Δε μπορω να σου τις βαλω μεμονωμενα γιατι δε με αφηνει για λογους πνευματικων δικαιωματων.
Και οντως η Κοζανη ηταν μια πολυ αξιολογη ελληνικη πολη της Μακεδονιας, σε αντιθεση με αυτα τα περιφημα Βοδενα εξ αιτιας των οποιων την ακουσα- και μην κοιτας το σημερινο της χαλι, το οποιο εν πολλοις οφειλεται στην "αναπτυξη" λογω ΔΕΗ.
Και στο αλλο που λες οτι
Εννοείται ότι εκείνη την εποχή όλες οι ελληνικές πόλεις ήταν στο χάλι που βλέπεις. Μην παραμυθιάζεστε με αντιδικίες και βλακείες. Μπορώ να σου παραθέσω φωτογραφίες της εποχής από όλη την Ελλάδα (βόρεια, νότια, δυτική και ανατολική) και θα νομίζεις ότι έχουν τραβηχτεί στα βάθη της Μικράς Ασίας.
εχεις σε ενα βαθμο δικιο, απο τις φωτογραφιες βγαινει μια αισθηση φτωχειας και μιζεριας, αλλα δεν ξερω αν αυτο οφειλεται αποκλειστικα στην πραγματικη κατασταση- ππου σαφωνς υπηρχε φτωχεια- η στο μεσον: εννοω οτι μια τοσο παλια φωτογραφια η οποια ειναι επιπλεον και ασπρομαυρη δε μπορει να αποδωσει την πραγματικοτητα. Υπαρχει η περιπτωση δηλαδη οτι στη φωτογραφια της Εδεσσας, ισως η πραγματικοτητα που απεικονιζει να ειναι πολυ καλυτερη απο αυτην που παρουσιαζεται τελικα σε εμας.
Αυτο το εχω παρατηρησει σε φωτογραφιες που ειχε τραβηξει ο πατερας μου σε ασπρομαυρο φιλμ. Απεικονιζε καποια μερη που δε μου φαινοντουσαν και σπουδαια, αλλα οταν ετυχε να τα επισκεφθω (και το μερος δεν ειχε αλλαξει καθολου) το βρηκα πολυ καλυτερο απο την απεικονηση του στη φωτογραφια. Ισως η ελλειψη χρωματος να μας επιτεινει μια αισθηση "φτωχιας".

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Μα σε λίγο θα μας πουν ότι η Κοζάνη ήταν το Παρίσι της Βαλκανικής και ότι προφανώς οι ελεύθεροι Έλληνες που διέμεναν στο ελεύθερο κομμάτι της Ελλάδας ζούσαν κάτω από χειρότερες συνθήκες απ' ότι αυτοί που ζούσαν στα τούρκικα βιλαέτια μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα...
Κοιτα δεν νομιζω οτι στο θεμα ποιοι και που ζουσαν καλυτερα μπορουν να υπαρξουν γενικευσεις: Καποιοι ελληνες σιγουρα ειχαν μεγαλες περιουσιες στις υπο οθωμανικο ζυγο περιοχες και καποιοι αλλοι ηταν θεοφτωχοι. Επισης καποιοι ειχαν μεγαλες περιουσιες στην ελευθερη Ελλαδα και αλλοι κακοπερνουσαν. Αλλιως δε θα ειχε κανεναν λογο ο Παυλος Καλλιγας (μεσα στις πολλες ιδιοτητες του ειναι οτι υπηρξε και Προεδρος της Βουλης και υπουργος) να εμπνευσθει ωστε να γραψει τον Θανο Βλεκα, μια ιστορια ενος αγροτη του ελευθερου ελληνικου κρατους ο οποιος αφου ειδε και αποειδε απο τις διαφορες κρατικες αδικιες προτιμα να καταφυγει στην τουρκοκρατουμενη Θεσσαλια για να βρει την τυχη του.
Φυσικα το θεμα των ατομικων και θρησκευτικων ελευθεριων ηταν το κυριαρχο ζητημα των ελληνων που ζουσαν υπο οθωμανικο ζυγο και αυτο δεν το παραγνωριζει κανεις.

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Δυστυχώς ζούμε σε μια περίοδο στρογγυλοποίησης των ιστορικών γεγονότων (βλπ. ντοκιμαντέρ 1821) και κάποιοι στο βωμό μιας ανούσιας και κατ' εμέ άκαιρης κόντρας Βορείων-Νοτίων, δεν επικεντρώνονται στην ουσία των αγώνων για να ενωθεί το ελληνικό κράτος που κράτησε πάνω από ένα αιώνα, αλλά αναλώνονται στο γιατί το χωριό με τα πρόβατα έγινε πρωτεύουσα και γιατί εμείς τότε επί Τουρκοκρατίας σπουδάζαμε στη Βιέννη και εσείς στο ελεύθερο ελληνικό κράτος ταίζατε πρόβατα στο Θησείο και γιατί η τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη ήταν το χωνευτήρι των πολιτισμών ότι είναι σήμερα το Λονδίνο και εσάς στην Αθήνα σας έκλεβαν οι αρβανίτες κ.ά... αυτά για τη δική μου αντίληψη, είναι παράλογα πράγματα να τα λέει κάποιος που είναι Έλληνας!

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ενω ως γνωστον τα ιστορικα γεγονοτα ειναι ειτε ασπρα ειτε μαυρα χωρις διαβαθμισεις.

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
τελικά διαπίστωσα ότι το είχα λάθος ότι μόνο εμείς είμαστε "αστα να πάνε", με τα μίση, τα κομπλεξικά (χωρίς παρεξήγηση) και βλακίες τύπου εμείς και εσείς....ενώ οι άλλοι μας τρώνε σιγά σιγά
...αχ αδελφάκια,....αχ Βαλκάνια μας...

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Επειδη η κορη μου φετος μαθαινει τον Παρατατικο (και εχουμε τρελαθει στις αντικαταστασεις Ενεστ-Παρατ-Αοριστ),διδασκεται το νικουσα-μιλουσα.
Μιλαγα -νικαγα δεν το εχω ακουσει ..εκτος αν ειναι ντοπιολαλια.
αν ακούσεις ειδησεις, μεχρι και ο Χατζηνικολάου και γενικά όλοι έτσι το λένε, είναι Νοτιολαλιά
Φυσικά και διδάσκεται ως έχει, αλλά πιστεύω -επειδή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον ο παρατατικός λανθασμένα- τα παιδιά θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ( μιλώ για παιδιά δημοτικού )

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Eπί του θέματος, στη γραμματική της Νεοελληνικής των Κλαίρη-Μπαμπινιώτη (2005) αναφέρονται και οι δύο τύποι (σε -ουσα και σε -αγα) χωρίς να σχολιάζονται τυχόν διαφορές.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αυτοί είναι δόκιμοι τύποι και πολλοί διαδεδομένοι.

Εγώ τρελαίνομαι με κάτι εκφράσεις τύπου "ήντουσταν","ήμανε"

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Εγώ τρελαίνομαι με κάτι εκφράσεις τύπου "ήντουσταν","ήμανε"
εμένα μ'αρέσει πολύ γιατί μου θυμίζει τη γιαγιάκα μου που είναι από Ανατολική Θράκη , όλα αυτά προέρχονται από την αρχαία ελληνική , η δέ άλλη γιαγιά μου εκ Λαρίσσης αντί για το επίρρημα " εδώ " χρησιμοποιεί τη λέξη "αυτού" το οποίο είναι ολόσωστο, κι ας τρώνε γερό δούλεμα οι Λαρισσαίοι .

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Από που προκύπτει ότι το "αυτού" αντί του "εδώ" είναι ολόσωστο.Πολύ θέλω να μάθω.

fenia42

Member
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα