• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Βρώμικοι λαοί (στην Ευρώπη)!

underwater

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Καλά, όσον αφορά την δημόσια ενούρηση, εμένα το πιο extreme που μου έχει τύχει ήταν στην Γλασκώβη, όταν ένα απόγευμα καθημερινής που περίμενα στον μικρό σταθμό κοντά στο σπίτι μου για να κατέβω κέντρο, είδα έναν τύπο στην άλλη άκρη της (μικρής) αποβάθρας να έχει βγάλει τα απόκρυφά του και να ουρεί στις ράγες! Ήμουν μόνη μου, είχα σοκαριστεί και ελαφρώς αηδιάσει! :D

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Αυτό με το μπάνιο χωρισμένο στα δύο, (διαφορετικός χώρος για τη λεκάνη και διαφορετικός για το υπόλοιπο μπάνιο), το έχω συναντήσει και σε 5άστερο ξενοδοχείο στη Λισσαβώνα.

Ομολογώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ με είχε βολέψει γιατί το ταξίδι ήταν επαγγελματικό και μέναμε στα δωμάτια ανά δύο άτομα.

Vasileti

Member
Για τους μουσουλμάνους ιδιότητες κάθαρσης έχει το τρεχούμενο και όχι το στάσιμο νερό, γι΄αυτό και οι κρήνες ήταν από τα δυνατά τους σημεία. Όσο για την καθαριότητα, και μόνο για τη συνήθειά τους να αφήνουν τα παπούτσια έξω απ΄το σπίτι και να περπατάνε εντός με διαφορετικά, για μένα αξίζει όσο τίποτα άλλο και όσο μπορώ το εφαρμόζω και εγώ (βέβαια εργάζομαι σε νοσοκομείο και γενικά ό,τι φορώ στη δουλειά προσέχω διπλά πού και πώς θα το βάλω στο σπίτι, θα το πλύνω κλπ κλπ).
πολύ ενδιαφέρον αυτό για το τρεχούμενο νερό. Νομίζω μάλιστα ότι ήταν βασιλική συνήθεια των μουσουλμάνων να δωρίζουν κρήνες..! υπάρχει και η κρήνη της ευτυχίας, μουσουλμανικής προέλευσης αλλά δεν θυμάμαι κάτι παραπάνω.

Τη συνήθεια της αλλαγής των παπουτσιών σε συγκεκριμένο χώρο την έχω δει και στην Ουκρανία, που είναι καραορθόδοξοι, όπως και σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. Επίσης σε σερβικά σπίτια σε χωριά γύρω από το Σεράγεβο και σε φτωχικό διαμέρισμα πολυκατοικίας στη ΝΑ Τουρκία. Δεν είναι μονοπώλιο των μουσουλμάνων, ακόμη και εάν ξεκίνησε από αυτούς.
Εξαιρετικό πολιτισμικό στοιχείο, που το συναντάς σε μεγάλες ακριβές κατοικίες και στην Ελλάδα.

Σε αρκετές παλιές πολυκατοικίες στην Ουκρανική επαρχία είδα την αρχιτεκτονική φιλοσοφία ύπαρξης ενός κοινόχρηστου χώρου ανά δύο διαμερίσματα στον κάθε όροφο. Όπως δηλαδή βγαίνεις από το ασανσερ, μπαίνεις σε έναν προθάλαμο που ανήκει στις δύο διαφορετικές ιδιοκτησίες, όπου κάθε οικογένεια αφήνει τα παπούτσια και ομπρέλλες της. Παρότι οι γκρι αυτές πολυκατοικίες είναι χάλια, το στοιχείο αυτό το βρήκα πολύ χρηστικό και ασφαλές. Μοιράζουν στην ουσία τον κοινόχρηστο διάδρομο του ορόφου, εκτός από τις σκάλες φυσικά, για αυτό το σκοπό.
Η Ουκρανία είναι κέντρο Ευρώπης γεωγραφικά, για να μη θεωρηθώ εκτός θέματος.

Επίσης αυτό με τα παπούτσια το είχα συναντήσει παλιά, όταν το μισό forum δεν είχε γεννηθεί ακόμη, σε Ελληνικά σπίτια της Βόρειας Ορεινής Ελλάδας, που κατοικούνταν απο Χριστιανούς παλαιοημερολογίτες. Τι σύμπτωση! Οι Ουκρανοί είναι παλαιοημερολογίτες επίσης... Άντε βγάλε άκρη.

Σίγουρα η θρησκεία των λαών παίζει- ή τουλάχιστον έπαιζε- το ρόλο της στη διαμόρφωση του προφίλ βρωμικότητας, (όρος έε?), των λαών της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων. Επίσης οι τρέχουσες απαιτήσεις υγιεινής.

Για παράδειγμα στα χωριά της δεκαετίας του '50, οι άντρες που επέστρεφαν σπίτι μετά τη δουλειά κάπου μακρυά, γδυνόντουσαν στο πλυσταριό, έξω μακρυά, χειμώνα- καλοκαίρι και μετά έμπαιναν μέσα. Ο λόγος? οι ψείρες και οι ψύλλοι. Γιατί στο πλυσταριό? για άμεσο βράσιμο και πλύσιμο.

Τη δεκαετία του '70 στο μέσο ελληνικό σπίτι, το πλειοψηφικό δηλαδή, το μπάνιο ήταν κανονισμένο κάθε Σάββατο! ο λόγος? το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα για το θερμοσίφωνο, πράγμα που ισχύει σήμερα για την περισσότερη Ευρώπη: αξιοσημείωτα ακριβότερο ρεύμα από την Ελλάδα. Και έχει πολλά χρόνια ακριβότερο, από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε. Πιστεύω ότι κάποιος πιο ενημερωμένος θα ξέρει και την αιτία για παροιμίες του τύπου "...και Κυριακή να μη λουσθείς αν θέλεις να προκόψεις"

Καθώς όμως οι γενιές απέρχονται και η πολυπολιτισμικότητα κυριαρχεί-ελέω παγκοσμιοποίησης-μέχρι την ομογενοποίηση, όπως και οι πανδημίες, θα επικρατήσει μάλλον ένα μόνο μοντέλο, που θα αφήσει πίσω του τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία. Ο καλός υπάκουος καταναλωτής με τις ίδιες συνήθειες παντού, μάλλον βρώμικες, καθόσον θα ελλοχεύει ο κίνδυνος το νερό, όπως και η ενέργεια, να είναι αιτία πολέμου λόγω ελλείψεων. Η αρχιτεκτονική των χώρων στις καινούριες κατασκευές των πληβείων θα ομογενοποιείται επίσης, όπως και το μυαλό τους.

Μάλλον τα αποτελέσματα των μελετών που ορθά μιλούν για ορθολογική χρήση κλπ θεωρητικοποιούν-υπογείως- και το σκοπό αυτό.

Για παράδειγμα οι περισσότερες μελέτες, για τις οποίες ξαναείπαμε στο ίδιο τοπικ, ισχυρίζονται ότι το μεγάλο αποτύπωμα νερού της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Αμερικής έναντι του πολύ μικρού αντίστοιχου της Δανίας και του Λουξεμβούργου αλλά και άλλων καλών Ευρωπαίων, ερμηνεύεται ως κακή διαχείριση των πρώτων αφενός, ως ικανότητα δε των άλλων να διατηρούν υψηλό βιοτικό επίπεδο με ελάχιστη κατανάλωση νερού!

Σίγουρα υπάρχει η κακοδιαχείριση και σίγουρα η γεωργία ή άλλοι παράγοντες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο αποτύπωμα, πώς ορίζεται όμως αυτό το άνυδρο υψηλό επίπεδο?

Καχύποπτα ακούω ότι στις χώρες με ακριβότερο ζεστό νερό λόγω ρεύματος και λιγότερο ήλιο που εξασφαλίζει ένα μέρος τζάμπα, κάνουν ορθολογικότερη χρήση ενέργειας και νερού χωρίς να μένουν λίγο άπλυτοι.

Πιστεύω ότι ο ανδρικός πληθυσμός του φόρουμ που τις δεκαετίες 80, 90, επισκέφθηκε πανέμορφες πολύποθες ετερόφυλες "κοιλάδες" απο Λουξεμβούργο, Γαλλία και Δανία μεριά- που τότε μάλιστα ήταν "κατάφυτες"- θα θυμήθηκε περισσότερο το βακαλάο των θαλασσών τους παρά το υψηλό βιοτικό επίπεδο.

ΥΓ. Αποτύπωμα νερού μιας χώρας είναι η μέση ετήσια κατανάλωση νερού ανά κάτοικο.
ΥΓ2. Δεν είμαι ειδικός στα λαογραφικά ούτε ψάχνομαι ιδιαίτερα, τη γνώμη μου τη διαμορφώνω καθώς γράφω, αναδεύοντας τις εμπειρίες.

Italitsa

Member
Επόμενο Ταξίδι
Γύρος Αυστρίας
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αααα κυρίες μου δεν πάει ετσι πατάμε το κουμπάκι...... όχι μόνο με νέο μήνυμα!!!
Το πάτησα σήμερα το κουμπάκι γιατι προχθές είχα μπει απ'το κινητό και δε μπορούσα... :bleh::bleh:

anny

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Τη δεκαετία του '70 στο μέσο ελληνικό σπίτι, το πλειοψηφικό δηλαδή, το μπάνιο ήταν κανονισμένο κάθε Σάββατο! ο λόγος? το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα για το θερμοσίφωνο, πράγμα που ισχύει σήμερα για την περισσότερη Ευρώπη: αξιοσημείωτα ακριβότερο ρεύμα από την Ελλάδα. Και έχει πολλά χρόνια ακριβότερο, από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε. Πιστεύω ότι κάποιος πιο ενημερωμένος θα ξέρει και την αιτία για παροιμίες του τύπου "...και Κυριακή να μη λουσθείς αν θέλεις να προκόψεις"
Ολοκληρωμένη η παροιμία λέει: "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μη λουστείς αν θέλεις να προκόψεις".

Και δεν έχει να κάνει με το ακριβό ρεύμα ή ο,τιδήποτε άλλο σχετικό κατά τη δεκαετία του '70. Η παροιμία αυτή είναι πολύ παλαιότερη.
πχ. εγώ την έμαθα από τη μαμά μου και εκείνη από τη δική της. Άρα, σίγουρα πάμε πολύ μα πολύ πιο πίσω.

Έχει να κάνει με τη θρησκεία. Η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας, η οποία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης και δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο. Η δε Κυριακή είναι ημέρα απόλυτης αργίας γι'αυτό και η "απαγόρευση" του λουσίματος, πλυσίματος κλπ.

Το δε καθιερωμένο πλύσιμο του Σαββάτου έχει και αυτό μακρινές ρίζες και έχει να κάνει με το ότι την Κυριακή θα έπρεπε να είναι όλοι καθαροί για να πάνε πρωί πρωί στην εκκλησία.

chrisbd

Member
Αυτό που αναφέρετε ότι στη Γαλλία έχουν ξεχωριστό μπάνιο απο WC αφορά παλιές κατασκυές πριν το '40 (πολλές μπορεί να μην έχουν καν ασανσέρ) εκτός ίσως απο τις ανακαινισμένες....ενώ οι κατασκευές απο το '50 και μετά, μεγάλα μπλόκ πολυκατοικιών (που δεν θα βρείτε όμως στο κέντρο του Παρισιού) είναι κανονικά όπως εδώ...και μάλιστα το ζεστό νερό υπάρχει όλη την διάρκεια του 24ωρου...

Για την "δημόσια" ούρηση και στην Ελλάδα καλά πάμε...

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ολοκληρωμένη η παροιμία λέει: "Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μη λουστείς αν θέλεις να προκόψεις".
έτσι μας τάλεγαν, και σχέση με τη θρησκεία όπως λες

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Αυτό που αναφέρετε ότι στη Γαλλία έχουν ξεχωριστό μπάνιο απο WC αφορά παλιές κατασκυές πριν το '40 (πολλές μπορεί να μην έχουν καν ασανσέρ) εκτός ίσως απο τις ανακαινισμένες....ενώ οι κατασκευές απο το '50 και μετά, μεγάλα μπλόκ πολυκατοικιών (που δεν θα βρείτε όμως στο κέντρο του Παρισιού) είναι κανονικά όπως εδώ...και μάλιστα το ζεστό νερό υπάρχει όλη την διάρκεια του 24ωρου...
Κανεις λαθος. Η συγχρονη γαλλικη αρχιτεκτονικη επιβαλλει ξεχωριστα wc και μπανιο (αν και στα μερικα καινουρια σπιτια υπαρχει και λεκανη μεσα στο μπανιο). Θεωρειται μαλιστα μεγαλο μειονεκτημα ενα σπιτι να τα 'χει ολα σε ενα δωματιο. Μονο στα στουντιο τα εχουν μαζι για προφανεις λογους ελλειψης χωρου. Το ιδιο συμβαινει και με τις πολυκατοικιες που χτιστηκαν τη δεκαετια του πενηντα. Εξοικονομηση χωρου αλλα και χρηματος στην ρημαγμενη απο τον πολεμο Γαλλια.

chrisbd

Member
Κανεις λαθος. Η συγχρονη γαλλικη αρχιτεκτονικη επιβαλλει ξεχωριστα wc και μπανιο (αν και στα μερικα καινουρια σπιτια υπαρχει και λεκανη μεσα στο μπανιο). Θεωρειται μαλιστα μεγαλο μειονεκτημα ενα σπιτι να τα 'χει ολα σε ενα δωματιο. Μονο στα στουντιο τα εχουν μαζι για προφανεις λογους ελλειψης χωρου. Το ιδιο συμβαινει και με τις πολυκατοικιες που χτιστηκαν τη δεκαετια του πενηντα. Εξοικονομηση χωρου αλλα και χρηματος στην ρημαγμενη απο τον πολεμο Γαλλια.
Εγω λέω αυτό που έζησα...γιατί έμενα και σε στούντιο σε παλιά πολυκατοικία του '30 και σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία του '60 αλλά και σε επισκέψεις σε φίλους ακόμη και σε μεζονέτα του '90 και αυτή ήταν η διαπίστωσή μου...WC χωριστά με μπάνιο σε πολύ παλιά ενω σε καινούργια σχετικά ήταν μαζί η άντε να είχε και ένα επιπλέον wc σε πιο μεγάλα σπίτια ..αυτό που γίνεται και δώ δηλαδή..

thanosth

Member
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Νομπελ καθαριοτητας δεν θα τους εδινα.
κοτζάμ μαντραχαλάς αρχηγός και πρωταθλητής Ισπανίας, πρωταθλητής Ευρώπης και πρωταθλητής κόσμου και το χέρι στην μύτη...τσ,τσ,τσ:rolleyes:

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh