Ζιμπάμπουε Νότια Αφρική Βουτιά στο…αφρικάνικο όνειρο (Ζιμπάμπουε & Ν.Αφρική)

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αντώνη, ελπίζω να δέχεσαι καθυστερημένους πλην ένθερμους αναγνώστες, έτσι δεν είναι; Εξάλλου έχω ισχυρό άλλοθι για την απουσία. (Ξέρεις, εσύ. Εν ανάγκη μπορώ να προσκομίσω και τα σχετικά αεροπορικά εισιτήρια :)).
Εύγε λοιπόν ατίθασο νιάτο! Και να ξέρεις ότι από δω και πέρα παρακολουθώ στενά.
Ισαβέλλα μου!
Φυσικά και δέχομαι και δε χρειάζονται αεροπορικά, να μου λείπει το βύσσινο!! :bleh:
Σ'ευχαριστώ και πάλι για όλα. Όπως θα δείς στη συνέχεια, το πρόγραμμα εκτελέστηκε κατά γράμμα. :D
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Επιστροφή στη βάση (ημέρα 7η)

Είχαμε συνεννοηθεί με τον Παντελή από το περασμένο βράδυ να ξεκινήσουμε νωρίς. Αφού το βράδυ με περίσσια ευκολία γίναμε εντελώς ρεζίλι χασκογελώντας, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να κοιμηθούμε αρκετά νωρίς, δεν χρειάζονταν καθυστερήσεις. Όχι ότι δε μας άρεσε το μέρος, το αντίθετο μάλιστα, αλλά έπρεπε να επιστρέψουμε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο συγκεκριμένη ώρα σήμερα και έβαζα στο νου μου κάθε απρόοπτο που θα μπορούσε να μας συμβεί, ας πούμε να μας χτυπήσει το κατσίκι που τη γλίτωσε στο πήγαινε.

Ευτυχώς ήταν ‘άγγλος’ στην ώρα και αφού φορτώσαμε τα πράγματά μας και τα ελάχιστα δικά του, ξεκινήσαμε. Τα μηχανήματα που έφτιαχναν τον δρόμο όταν πηγαίναμε , είχαν σχεδόν τελειώσει τις εργασίες και ο δρόμος ήταν σαφώς καλύτερος. Δεν υπήρξε κίνδυνος να κολλήσουμε σήμερα. Με τις καλύτερες εντυπώσεις λοιπόν, φύγαμε από αυτό το μέρος. Από ένα αυθεντικό, παρθένο Πάρκο, ένα μέρος που τα ζώα φοβούνταν όταν άκουγαν τη μηχανή του αυτοκινήτου ή έβλεπαν άνθρωπο ντυμένο με ρούχα έντονων αποχρώσεων. Ήταν ένα διήμερο απερίγραπτο, η κάθε λεπτομέρεια το έκανε ξεχωριστό και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Είχαμε πάρει το κολάι πια, ο δρόμος ήταν μια χαρά, ο κόσμος πηγαινοερχόταν συνεχώς, παιδιά πήγαιναν στο σχολείο τους ντυμένα με σχολικές ενδυμασίες, σταθερά άλλοι έκαναν ωτοστόπ, άλλοι ξεκουράζονταν στα ανάλογα σημεία του δρόμου. Με την πρώτη ευκαιρία και αφού δεν υπήρχε λόγος βιασύνης, σταματήσαμε σε μερικές υπαίθριες αγορές με ξυλόγλυπτα, που με τα κατάλληλα παζάρια ή απειλές, όπως ότι θα ψωνίσουμε από τον πάγκο του διπλανού εμπόρου, αγοράζαμε ότι θέλαμε στη μισή τιμή. Κάπου είχα ακούσει ότι αν πάρεις κάτι στη μισή τιμή, είσαι καλά, αν και πάντα πιστεύω πως με την απειλή που ανέφερα, στο δίνουν ακόμη φτηνότερα. Αλλά δεν το παρακάναμε, θέλαμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση των ανθρώπων και όχι να τους ξεκάνουμε. Αγοράσαμε και δύο καταπληκτικά, κλασσικά αφρικάνικα ξύλινα σκαμπό, που η βάση τους έχει σχήμα ελέφαντα. Ήταν πολύ βαριά, αλλά με την σκέψη ότι αν δεν τα αγοράζαμε, θα το μετανιώναμε αργότερα, τα φορτώσαμε στο αυτοκίνητο.

afarm8.staticflickr.com_7022_6395556849_87ef856ce5.jpg
Υπαίθριες αγορές


afarm7.staticflickr.com_6048_6395572859_d4fc91d48d.jpg
Εικόνες κατά τη διαδρομή - Χωριό


Αυτό που μας ενδιέφερε πολύ και ρωτήσαμε τον Παντελή, ήταν αν έχει γνωρίσει άτομα εκεί που να κάνει παρέα μαζί τους, να συναναστρέφεται γενικότερα με κόσμο από εκεί. Ο στόχος ήταν να βρούμε κάποιον, που θα μπορεί να μας κάνει περιήγηση στις φτωχικές γειτονιές της πόλης VictoriaFalls, εκεί που είχαμε βρεθεί κατά λάθος την ημέρα της άφιξής μας. Στην αυθεντική –όσον αφορά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων- Ζιμπάμπουε. Αν και είπε πως έχει κάποιους φίλους και θα επικοινωνούσε μαζί μας (του έδωσε τον αφρικάνικο αριθμό τηλεφώνου μου αν και δεν τον είχα ακόμη ενεργοποιήσει), δεν έλαβα σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά του, γιατί ο Παντελής είναι το στυλ που λέμε ‘‘χύμα τύπος’’, οπότε δεν βασίζομαι και πολύ σε ανθρώπους που υιοθετούν τέτοιο στυλ.

Μετά από δυόμιση ώρες περίπου συμπεριλαμβανομένων των στάσεων, φτάσαμε στη βάση, στους καταρράκτες Βικτώρια (λεπτομέρειες για τους καταρράκτες, θα υπάρξουν στο κεφάλαιο που επισκεπτόμαστε το πάρκο, ώστε να τοποθετηθούν και οι φωτογραφίες).

Πήγαμε και γεμίσαμε βενζίνη το αυτοκίνητο, αφήσαμε τον Παντελή εκεί που ήθελε και παρκάραμε στο ξενοδοχείο μας, θα έρχονταν από εκεί να το μαζέψουν. Κάναμε τσεκ ιν και πάλι στο ξενοδοχείο που είχαμε μείνει και την πρώτη βραδιά και ξεμυτίσαμε, αυτή τη φορά πεζοί.

Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη μέρα εκτός του ότι δεν είχαμε χρόνο να περπατήσουμε, ήμασταν αρκετά ‘‘ψαρωμένοι’’ για να κυκλοφορήσουμε άνετα έξω. Μετά από τόσες μέρες διαμονής όμως, οι άνθρωποι είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας με τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Κάναμε βόλτα στη μικρή αυτή πόλη, στα καταστήματά τους… δεν έχει κάτι άλλο να δούμε. Η μέρα για τους καταρράκτες δεν είχε φτάσει ακόμη. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών, πηγαίνουν να δουν τους καταρράκτες την πρώτη ή την δεύτερη μέρα. Εγώ είχα θέσει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη ήταν να έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, για να μην είμαι αγχωμένος από το σφιχτό πρόγραμμα και η δεύτερη ήταν πως ήθελα να πάμε πρωί, γιατί είχα διαβάσει ότι ο ήλιος τους φωτίζει εκείνη την ώρα και θα μπορούσα να βγάλω καλές φωτογραφίες. Αν πήγαινα απόγευμα, ο ήλιος είναι κόντρα.

Στο πρώτο κατάλληλο κατάστημα, ενεργοποιήσαμε επιτέλους την κάρτα του κινητού που είχαμε αγοράσει από το Bulawayo, μια διαδικασία το πολύ πέντε λεπτών. Αφού άρχισε να επέρχεται κούραση στο σώμα, καθίσαμε σε ένα εστιατόριο που μας πρότειναν μερικοί καταστηματάρχες. Φάγαμε κάτι που δεν καταλάβαινα τι είναι μέχρι τότε, αλλά ήταν νοστιμότατο, ostrichέγραφε το μενού, δοκιμάσαμε κροκόδειλο και επίσης κάτι άλλο που δεν ήμουν σίγουρος για το αν είναι αυτό που νόμιζα. Ήταν άθλιο και τότε σιγουρεύτηκα ότι ήταν συκωτάκια κότας, σε ψωμί τοστ και διάφορα άλλα που έχουν διαγραφεί από τη μνήμη μου. Πήραμε και kudu, το είδος αφρικάνικης αντιλόπης που τις περασμένες μέρες συνεχώς βλέπαμε στα σαφάρι. Ωραίο ήταν, αν και λίγο σκληρό, αλλά η νοστιμιά του υπερέχει. Το αίμα βέβαια, αν δεν το παραγγέλναμε καλοψημένο, θα έτρεχε από παντού, αφού και στην έκδοση καλοψημένου, θύμιζε το δικό μας μισοψημένο.

Πήραμε τον δρόμο προς το ξενοδοχείο, σε αργό ρυθμό. Τίποτα δε μας περίμενε, εκτός από ένα καφεδάκι στο μπαλκόνι. Όσο περπατάμε, όλο και κάποιος πλανόδιος μας προσεγγίζει να μας πλασάρει κάτι από τα προϊόντα του, μετά άλλος ένας, κι άλλος ένας, μέχρι που μπαίνουμε στην είσοδο του ξενοδοχείου. Είναι άνθρωποι, που απλά έχουν ανάγκη από χρήματα, από ένα μπλουζάκι απλό ή από οτιδήποτε μπορεί να μας περισσεύει. Δυστυχώς, δεν το ξέραμε να έχουμε πάρει μαζί μας μερικά t-shirt, όσο για σουβενίρ, είχαμε ήδη πάρει αρκετά απ’ τη διαδρομή και τα Πάρκα που είχαμε επισκεφτεί, αλλά είχαμε ακόμη αρκετές μέρες μπροστά μας και δεν υπήρχε λόγος να ξοδέψουμε ότι είχαμε. Πάντως, δεν μας φάνηκαν επικίνδυνοι και αν θέλαμε κάτι, θα αγοράζαμε, όπως είχαμε αγοράσει την πρώτη ημέρα που ήμασταν στην ίδια περιοχή με το αυτοκίνητο.

Κάπου εκεί, είδα μήνυμα από τον Παντελή. Τι έκπληξη! Με λίγα λόγια έψαχνε να βρει κάποιον φίλο του, γιατί ο πρώτος που σκεφτόταν, είχε σπάσει το πόδι του και ότι μόλις είχε νεότερα θα επικοινωνούσε πάλι μαζί μου. Δεν το περίμενα με τίποτα. Τέτοια οργάνωση, τόση τυπικότητα, είχα μείνει έκπληκτος.

Στο γραφείο οργάνωσης εκδρομών εντός του ξενοδοχείου, επιβεβαίωσα το αυριανό μας μονοήμερο τουρ στο Chobeτης Μποτσουάνα και ήρεμοι πια πήγαμε στο δωμάτιο.

Κάθισα στο μπαλκόνι, διαβάζοντας την αρχή ενός βιβλίου που είχα ρίξει στην χειραποσκευή την τελευταία στιγμή πριν την αναχώρησή μου από Ελλάδα. Το αναμμένο φιδάκι μπερδευόταν με τη μυρωδιά του ζεστού καφέ που είχα φτιάξει (κάνω εγώ για συγγραφέας Άρλεκιν ή με πρόλαβε ο hydronetta; ). Το βουητό που έφτανε στ’ αυτιά μου από τον καταρράκτη δε με άφηνε να συγκεντρωθώ απόλυτα σε αυτό που προσπαθούσα να διαβάσω. Έκλεισα το βιβλίο και απλά άφησα τη γαλήνη να με συνεπάρει, σκεπτόμενος πόσα είχα ζήσει σε λίγες μόνο μέρες και πόσα ακόμη με περίμεναν.
 
Last edited by a moderator:

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Βρε γαιδουρι ...με εφαγες βρε?:bleh::bleh:

Εχω δοκιμασει κρεας στρουθοκαμηλου κ ειναι ωραιο...λιγο αλμυρο κρεας ειναι.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Βρε γαιδουρι ...με εφαγες βρε?:bleh::bleh:

Εχω δοκιμασει κρεας στρουθοκαμηλου κ ειναι ωραιο...λιγο αλμυρο κρεας ειναι.


Όχι, δεν έφαγα εσένα, για να μου γράφεις!! :haha:
Μια φίλη σου ήταν...νόστιμη. Ναι, πολύ ωραίο κρέας, αλλά σα τον κροκόδειλο τίποτα!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Ω τι εχασα ..τι εχασα γμτ !!!Για πες ..για πες
Ειχα παει παλια σε multi-ethnik εστιατοριο το Altamira και ειχε στο μενου κροκοδειλο..αλλα ειχε 25-30 ευρω το πιατο κ τα τσιγκουνευτηκα.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ω τι εχασα ..τι εχασα γμτ !!!Για πες ..για πες
Ειχα παει παλια σε multi-ethnik εστιατοριο το Altamira και ειχε στο μενου κροκοδειλο..αλλα ειχε 25-30 ευρω το πιατο κ τα τσιγκουνευτηκα.
Καλά έκανες! Είπαμε, όχι να δώσεις και 30? όταν στην Ν.Αφρική (και σε άλλες πολλές χώρες που θα πάς κάποια στιγμή) κοστίζει 5$!
Πάντως, ήταν τόσο νόστιμος που τρώγαμε πολύ συχνά...όποτε είχε στον μπουφέ του ξενοδοχείου τον τιμούσαμε, αλλά τουλάχιστον άλλες 3 φορές σε εστιατόρια.
Στρουθοκάμηλο φάγαμε μόνο 2-3 φορές συνολικά.
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.007
Likes
20.178
Ω τι εχασα ..τι εχασα γμτ !!!Για πες ..για πες
Ειχα παει παλια σε multi-ethnik εστιατοριο το Altamira και ειχε στο μενου κροκοδειλο..αλλα ειχε 25-30 ευρω το πιατο κ τα τσιγκουνευτηκα.
Όχι ρε συ και κροκόδειλο!! Δε το λυπάσαι το ζωντανό??!!!!! Είπαμε, κρεατοφάγοι είμαστε αλλά δε τρώμε και τα πάντα....
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Όχι ρε συ και κροκόδειλο!! Δε το λυπάσαι το ζωντανό??!!!!! Είπαμε, κρεατοφάγοι είμαστε αλλά δε τρώμε και τα πάντα....
Γιατί ρε GTS? Ξέρεις φαντάζομαι πόσο πολύ τον τρώνε εκεί, δεν είναι υποεξαφάνιση, δεν απαγορεύεται, τον πουλάνε παντού! Αν μπορείς, τον ψαρεύεις κιόλας... :D Ειδικά στον μπουφέ, υπήρχαν πολλά κιλά μπροστά σου απο το κρέας του. Δεν μπορείς να αντισταθείς...
Αν είχα τα λεφτά θα αγόρασα και κανένα μποτάκι...:haha:
 

Aria_C

Member
Μηνύματα
318
Likes
112
Επόμενο Ταξίδι
Στ' αυγά μου :(
Ταξίδι-Όνειρο
Υποσαχάρια Αφρική
Και τα αγριογούρουνα και τα ελάφια και τα ζαρκάδια (για να αφήσω έξω τα πετούμενα), άγρια ζώα είναι αλλά τους δίνουμε και καταλαβαίνουν!
Και για να μην είμαι οφ τόπικ...
Αντωνάκη... το έχεις ρίξει στην κουβέντα και δεν προχωράς την ιστορία σου!
Άντε... ο λαός απαιτεί...
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ε, είναι άγριο ζώο ρε συ....έχουμε κι όρια...
Είμαι της άποψης να δοκιμάζω τα τοπικά προϊόντα κάθε τόπου που πηγαίνω. Η αλήθεια είναι ότι το παραδοκίμασα, αλλά αφού το έχουν εκεί, το τρώνε κανονικά, τι να κάνω, δεν μπορώ να αντισταθώ...

Δηλαδή, αν πάς στα Γιάννενα, που τρώνε βατράχια, δε θα φας; Και όχι εσύ προσωπικά, χιλιάδες κόσμου τρώει όταν πηγαίνει, άγρια ζώα είναι και αυτά... (και τα παραδείγματα της Aria φυσικά).

Τα όρια σταματάνε με το που τελειώνει το ταξίδι. Αυτοί που μένουν πίσω, συνεχίζουν να τους τρώνε κανονικά...

Και τα αγριογούρουνα και τα ελάφια και τα ζαρκάδια (για να αφήσω έξω τα πετούμενα), άγρια ζώα είναι αλλά τους δίνουμε και καταλαβαίνουν!
Και για να μην είμαι οφ τόπικ...
Αντωνάκη... το έχεις ρίξει στην κουβέντα και δεν προχωράς την ιστορία σου!
Άντε... ο λαός απαιτεί...
Στην κουβέντα; Χθές ανέβασα! Τι να κάνω, υπάρχει περιορισμός χρόνου και το ανέβασμα φωτογραφιών το κάνει δυσκολότερο...
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.007
Likes
20.178
Είμαι της άποψης να δοκιμάζω τα τοπικά προϊόντα κάθε τόπου που πηγαίνω. Η αλήθεια είναι ότι το παραδοκίμασα, αλλά αφού το έχουν εκεί, το τρώνε κανονικά, τι να κάνω, δεν μπορώ να αντισταθώ...
Άντε τότε, και σκυλιά στη Κίνα και τη Κορέα....κατσαρίδες στο Λάος και ακρίδες στη Ταϋλάνδη...μιαμ...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.544
Μηνύματα
899.825
Μέλη
39.260
Νεότερο μέλος
ArgyK

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom