Είναι πραγματικά μοναδική,ατμοσφαιρική και πανέμορφη!Κι εγώ θέλω να ξαναπάω οπωσδήποτε,δε χορταίνεται εύκολα!@villi Έχω ξετρελαθεί με τη Hoi an. Την πρώτη φορά έμεινα 3 μέρες, τη δεύτερη 6 και σκέφτομαι να ξαναπάω για 12-15 μέρες.
Να'σαι καλά!Έχουνε γραφτεί πάρα πολύ ωραίες ιστορίες για το Βιετνάμ αλλά είμαι σίγουρη πως όσες κι αν γραφτούν ακόμη είναι ανεξάντλητο!Ελπίζω να καταφέρω να αναδείξω κι εγώ κάποιες από τις ομορφιές του!Μπράβο, πολύ ωραία αφήγηση και φωτογραφίες! Ευχαριστούμε
πολυ ωραια ιστορια με πανεμορφες εικονες!!! ανυπομονω να βρεθω εκει τον φλεβαρη!Γύρω στις 11μιση φτάσαμε στο ξενοδοχείο Orchid όπου μας προσφέρανε κοκτέιλ και φρούτα,από standard δωμάτιο χωρίς θέα μας αναβαθμίσανε σε deluxe με θέα και το πρωινό της επόμενης μέρας ήταν πλούσιο και γευστικό.Πολύ καλή διαμονή,στο κέντρο της βραδινής δράσης!Κόστος 28$.
Μετά από ένα σύντομο φρεσκάρισμα ξεκινήσαμε με τα πόδια για την καστροπολιτεία που αποτελεί την καρδιά του Hue,εκεί είναι συγκεντρωμένος ένας μεγάλος πληθυσμός της πόλης καθώς και τα περισσότερα αξιοθέατα.Ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο είχε πρακτορείο ενοικίασης μηχανακίων με ή χωρίς οδηγό.Μιλήσαμε με έναν ο οποίος μας είπε πως η Citadel είναι κοντά και δεν είχε νόημα να τον έχουμε όλη μέρα αλλά θα μας περίμενε όταν τελειώναμε από κει να μας πάει στους Βασιλικούς τάφους.Πήραμε λοιπόν τα ποδαράκια μας και ξεκινήσαμε το περπάτημα.
View attachment 156994
Διασχίσαμε τη μεγάλη γέφυρα εν μέσω διαρκών κρούσεων τουκτουκατζήδων αλλά αφού μας είπε ότι ήταν κοντά δεν μπήκαμε στον κόπο.Αλλά...η ζέστη ήταν φρικτή!!!
View attachment 156995
Κάθε βημα αντιστοιχούσε σε αγώνα για αναπνοή,φοβερή υγρασία,τα ρούχα κόλλαγαν επάνω μας και γενικά οι συνθήκες ήταν δυσκολες για τα χιλιόμετρα που έπρεπε να διανύσουμε.Στο δρόμο αγοράσαμε μια σακούλα lychee για να δροσιζόμαστε από μια κυρία που πούλαγε φρούτα και ζωντανές κότες!
Αν επιθυμούσες στις έσφαζε επί τόπου!!!
View attachment 156996
Με τα πολλά φτάσαμε στην Ngo mo Gateway από όπου εισήλθαμε στο Emperial enclosure που περιλαμβάνει παλάτια,κατοικίες,κήπους ,βιβλιοθήκη,το Βασιλικό θέατρο και το To Mieu temple complex .Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται κανείς γύρω στις 2 ώρες χαλαρά για να το γυρίσει όλο αλλά η ώρα σχεδόν 1 που φτάσαμε εμείς,καταμεσήμερο δηλαδή έβραζες αυγό στο δέρμα μου επάνω!Απελπίστηκα πραγματικά!Δε μπορώ να πω με σιγουριά πόσα μπουκαλάκια νερό αγοράσαμε,φυσικά δεν ήταν να μείνουν μέσα στην τσάντα,έβραζαν!
View attachment 156997
Βέβαια πρέπει να πω ότι αποζημειωθήκαμε και με το παραπάνω παρ’όλο τον τεράστιο κόπο που κάναμε να περπατήσουμε.
Kάθε τείχος έχει 2,5 χιλιόμετρα μάκρος,όμως από τα αρχικά 148 κτίρια μόνο τα 20 έχουν επιζήσει των γαλλικών και αμερικανικών βομβαρδισμών.Τα υπόλοιπα είναι σε φάση αναδόμησης και αναστήλωσης.
View attachment 157044
Ξεκινήσαμε λοιπόν από την Ngo Mon gate η οποία βρίσκεται απέναντι από τον πύργο με την τεράστια Βιετναμέζικη σημαία,στην κορυφή της οποίας εμφανιζόταν ο αυτοκράτορας σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
View attachment 156998
Ακριβώς δίπλα είσοδο βρίσκονται τα 9 ιερά κανόνια τα οποία συμβολικά προστάτευαν το Βασιλειο.Το καθένα έχει 5 μέτρα μάκρος και σχεδόν 10 τόνους βάρος.
Συνεχίσαμε στο Thai Hoa palace,παλάτι της απόλυτης αρμονίας που χρονολογείται από το 1803 και υποστηρίζεται από 80 κολώνες.Προοριζόταν για τις επίσημες εκδηλώσεις του Αυτοκράτορα.Οι φωτογραφίες δεν επιτρεπόντουσαν εντός.
View attachment 157001
Μετά το παλάτι βρίσκονται οι Halls of the Mandarins,οι οποίοι εκτείνονται αριστερά και δεξιά της αυλής και χρησιμοποιούνταν από τους Μανδαρίνους σα γραφεία.Στη δεξιά πλευρά μπορούσες να βάλεις παραδοσιακά κοστούμια και να φωτογραφηθείς σαν Μανδαρίνος!Αφενός θα γέλαγαν κι οι πέτρες αφετέρου έσταζα από την κορυφή μέχρι τα νύχια!
View attachment 157004
View attachment 157003
Η βιβλιοθήκη του αυτοκράτορα (Thai Binh Lau) είναι και το μαναδικό κτίριο που δεν υπέστη ζημιές κατά τη γαλλική επανακατοχή το 1947.Δεν ήταν ανοικτή δυστυχώς καθώς γινόντουσαν εργασίες αλλά έχει μία υπέροχη οροφή.
View attachment 157006
Περπατήσαμε τους θαυμάσιους Co Ha gardens,επισκεφτήκαμε το Βασιλικό θέατρο όπου μουσικοί ετοιμαζόντουσαν για παράσταση και φτάσαμε εκεί που άλλοτε έστεκε η Forbidden purple city από την από την οποία δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτε καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τους πολέμους.Τι κρίμα!
View attachment 157007
View attachment 157008
Άλλο ένα πολλαπλά ταλαιπωρημένο κτίριο είναι η Truong san residence που το μακρινό 1844 ο Αυτοκράτορας είχε χαρακτηρίσει το ωραιότερο μέρος σε όλο το Hue!Εντυπωσιακή είσοδος με Δράκοντες και Φοίνικες
View attachment 157009
View attachment 157011
Πολύ κοντά η επίσης μισοκατεστραμένη Dien Tho residence η οποία χρονολογείται από το 1804 και φιλοξενούσε τα διαμερίσματα και τους χώρους ακρόασης των Βασιλισσών.Ακριβώς απ’έξω βρίσκεται ένα χαριτωμένο ξύλινο κτίριο που έχει μετατραπεί σε καφέ.
View attachment 157012
Τελευταίος σταθμός το εντυπωσιακό συγκρότημα ναών To Mieu
View attachment 157013
View attachment 157014
View attachment 157015
Έξω από τον κυρίως να ό βρίσκονται οι 9 ιερές ταφροδόχοι κάθε μία εκ των οποίων ανήκει σε ένα Nguyen ηγεμόνα.Η κάθε μία ζυγίζει από 1990 έως 2600 κιλά με ύψος 2 μέτρων.Η κεντρική τεφροδόχος που είναι και η μεγαλύτερη ανήκει στον ιδρυτή της δυναστείας των Nguyen,Gia Long.
View attachment 157016
Ο μικρότερος ναός Hung To Mieu που περιβάλεται από μικρά τείχη κτίστηκε το 1804 προς τιμήν των γονιών του πρώτου Δυνάστη.
View attachment 157018
Καπου εκεί τελείωσε και η περιηγησή μας,βγήκαμε από την ίδια πύλη,η ώρα ήταν 4μιση και ένιωθα ημιλιπόθυμη!Δε προλαβαίναμε να πάμε στους τάφους έτσι κι αλλιώς αλλά και δεν είχαμε διάθεση και κουράγιο πια να περπατήσουμε άλλο.Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε ένα τουκτουκ ποδήλατο και να μας κάνει ένα γύρο της πόλης.
View attachment 157020 View attachment 157022
View attachment 157023 View attachment 157024
Τι απόλαυση ήταν αυτή!Έλιωσα κυριολεκτικά!Μας σταματούσε ο άνθρωπος σε μικρά αξιοθέατα και δε κουνάγαμε τα πόδια μας να κατεβούμε.Ωραία είναι κι από δω του λέγαμε συνέχισε.
View attachment 157019
Κατεβήκαμε μόνο στο σπίτι που γεννήθηκε ο Ho chi minh
View attachment 157025 View attachment 157026
View attachment 157027 View attachment 157028
και σε έναν κήπο με Bonsai και παραδοσιακά σπιτάκια.
View attachment 157029 View attachment 157030
View attachment 157031 View attachment 157032
Κατα τ’άλλα ρουφάγαμε τις εικόνες ξεκουράζοντας το δύστυχο κορμί μας.
View attachment 157033
Γυρώ στις 6 κι αφού είχε ξεθεωθεί ο άνθρωπος να μας γυροφέρνει του είπαμε να μας αφήσει στην κεντρική αγορά.Πολύ μεγάλη αγορά,δοκιμάσαμε κάποια γλυκάκια,αγοράσαμε φίλτρα βιετναμέζικου καφέ μιας κι είχαμε γίνει ήδη λάτρεις,φορτώσαμε τα σακίδια με φρούτα,rabutan και ανανά που τρελαίνομαι
View attachment 157034 View attachment 157035
View attachment 157036
View attachment 157037 View attachment 157038
και κατα τις 7 μιση επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για κρύο ντους κι ένα μισάωρο υπνάκι γιατί είχαμε γίνει ζαλισμένα κοτόπουλα.
Ευτυχώς εδώ δε κλείνει τίποτα στις 10,το ξενοδοχείο ήταν στο κέντρο της φασαρίας αλλά παραδόξως εντελώς ήσυχο,εστιατόρια,μπαρ,καφέ όλα σε απόσταση βολής,ευτυχώς .Η ζέστη δεν είχε υποχωρήσει καθόλου,δύσπνοια σε κάθε βήμα.
View attachment 157040
Επιλέξαμε ένα εστιατόριο στην τύχη καθώς είδαμε πολυκοσμία εντός και όντως το φαγητό του ήταν εκπληκτικό και η ατμόσφαιρα επίσης.
View attachment 157039
Η αναζήτηση κοκτέιλ και γλυκού στους γύρω δρόμους δε στέφθηκε με επιτυχία οπότε φτάσαμε μέχρι το ποτάμι και καθίσαμε στο καφέ πάνω στην πλατφόρμα.Η κρέπα με παγωτό και το κοκτέιλ με λεμόνι καθώς και η υπέροχη θέα με τα φωτισμένα καραβάκια και τη γέφυρα στο βάθος ήταν ο καλύτερος επίλογος μιας μέρας που μας φάνηκε τεράστια και κοπιώδης!
View attachment 157041
Mόνο στο Hue δυσκολεύτηκα με τη ζέστη γιατί έτυχε εκείνες τις μέρες να εχει πολύ υψηλή υγρασία και άπνοια.Στην υπόλοιπη χώρα και στην Καμπότζη δε με επηρρέασε ιδιαίτερα η ζέστη,μόνο η βροχή μας δημιουργησε ένα μικρό θεματάκι αλλά ήταν ελάχιστο στο σύνολο του ταξιδιού.Και πάλι καλοκαίρι θα πήγαινα!Αν σε παίρνει το πρόγραμμα μη το σκέφτεσαι καν!Τι υπέροχη ιστορία villi,περιμενω την συνέχεια! (Άραγε θα είναι αυτό το επόμενο ταξίδι μου? Αχ,με βγάζεις εκτός προγράμματος....και δεν μπορώ και τόση ζέστη...)
Χαίρομαι που σας αρέσει μέχρι στιγμής κι έιμαστε μόλις στην αρχη!Καλή προετοιμασία,ελπίζω να σε βοηθήσω λιγάκι!πολυ ωραια ιστορια με πανεμορφες εικονες!!! ανυπομονω να βρεθω εκει τον φλεβαρη!
villi, και εγώ περιμένω να γράψεις και για το καλοκαιρινό ταξίδι στην Ευρώπη...τα γράφεις τόσο ωραία!Μόλις ανακάλυψα την ιστορία σου (αν και για άλλο προορισμό περίμενα να γράψεις πρώτα ) και έχω καταχαρεί! Το Βιετνάμ αποτελεί προορισμό-όνειρο ζωής και ξέρω πως η περιγραφή σου θα είναι άκρως επεξηγηματική!
Ξεκίνα οικονομίες!Μετά την Κίνα σου βάζω κι άλλο πειρασμό!Πώς και πώς την περίμενα την ιστορία σου και είναι καταπληκτική!!! Μου ανοίγεις την όρεξη για Βιετνάμ επικίνδυνα να ξέρεις!!!
Το Ισραήλ εννοείς; Η αλήθεια είναι ότι ήμουν σε δήλιμμα ποια να αρχίσω γιατί έχει πέσει και πολύ Βιετνάμ τον τελευταίο καιρό αλλά τα έχω πιο φρέσκα κι έχω κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για κάποια σημεία που ήθελα να τις μοιραστώ.Μόλις ανακάλυψα την ιστορία σου (αν και για άλλο προορισμό περίμενα να γράψεις πρώτα ) και έχω καταχαρεί! Το Βιετνάμ αποτελεί προορισμό-όνειρο ζωής και ξέρω πως η περιγραφή σου θα είναι άκρως επεξηγηματική!
Θα ήθελα γιατι ήταν πολύ εναλλακτικό ταξίδι!Χρόνο που θα βρώ δεν ξέρω!Ας καταφέρω για αρχή να τελειώσω το Βιετνάμ!villi, και εγώ περιμένω να γράψεις και για το καλοκαιρινό ταξίδι στην Ευρώπη...τα γράφεις τόσο ωραία!