BASILISPAP
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Απο εδώ και από εκεί...
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ιαπωνία, Περού, Κιργιστάν
Τον φεβρουαριο του 17 βεβαιως... Η thai smile ειναι πολυ καλη , μην αγχωνεσαι. Καλο ταξίδι και σε σενα
Καλά ταξίδια σε όλους μας!!! Καλημέρα!!Τον φεβρουαριο του 17 βεβαιως... Η thai smile ειναι πολυ καλη , μην αγχωνεσαι. Καλο ταξίδι και σε σενα
Στα νερά αναφέρομαι και μόνο.Στο Σαμούι για παράδειγμα πήγα σε παραλίες που δε χόρταινα να φωτογραφίζω με ψιλή άμμο,φοίνικες κλπ αλλά η θάλασσα λόγω της σκούρας άμμου και των πολύ ζεστών νερών ήταν σα βούρκος.Οι Έλληνες είμαστε απαιτητικοί στο χρώμα των νερών και μπερδεύουμε την έννοια παραλία με την έννοια θάλασσα για κολύμπι.Δε γνωρίζω τις παραλίες τις Καμπότζης καθώς επισκέφτηκα μόνο την Πνομ Πενχ και το Σιέμ ριπ αλλά θα κράταγα μικρό καλάθι.Αν ήταν παραδεισιένιες θα είχαν αναδειχτεί πιστεύω!Δηλαδή χειρότερες σε σχέση με την Ταϊλάνδη; Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό;
Η αρχή έγινε λοιπόν!!!Μην αγχώνεσαι καθόλου,θα την βρείτε εύκολα την άκρη!Ποιο Φεβρουάριο?? Σε 47 μέρες φεύγουμε και χθες αξιώθηκα να κλείσω εισητήρια... Έκλεισα με emirates για ath-dubai-bkk και επιστροφή (στα 659 ευρώ ), από bkk - rep με THAI SMILE (75 ευρώ...ο θεός μαζί μας...) και περιμένω να δω πότε θα κλείσω το han-bkk στην επιστροφή γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα κάτσουμε όλες τις μέρες βιετνάμ ή θα διαθέσουμε και δύο μέρες στην μπανγκόκ. Α... πρέπει να κλείσουμε και το siem reap-ho chi minh.... Τα ενδιάμεσα.... τα σχεδιάζουμε επίσης...
Ξύπνησα από το χτύπημα του υπευθύνου στην πόρτα.Κοντεύαμε να φτάσουμε στο Lao Cai κι έβρεχε δυνατά.Ωχ λασπουριά σκέφτηκα,θα είναι δύσκολο το περπάτημα.Ηρέμησα όταν σκέφτηκα ότι το πρόγραμμα είναι ανοικτό κι η Hoa θα μου βρει τη λύση!
View attachment 158284
Η Hoa είναι η ιδρυτής του Εthos http://www.ethosspirit.com/ .To Εthos δεν είναι απλά ένα πρακτορείο ή ίσως δεν είναι και πολύ πρακτορείο .Ψάχνοντας να κλείσω το ‘’τουρ’’ της Σάπα έπεφτα πάνω στα ίδια προγράμματα κάποια φθηνότερα και κάποια ακριβότερα επειδή προσφέρανε φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή μικρά γκρουπ.Τα ίδια διάσημα χωριά σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Σάπα και τα ίδια σχόλια-παράπονα στο tripadvisor για γυναίκες που ακολουθούν το γκρουπ να πουλήσουν μικροαντικείμενα,πολλά άτομα οπότε λιγότερος χρόνος να ρωτήσεις και να μάθεις.Άρχισα να απογοητεύομαι και να χάνω το ενδιαφέρον μου για την περιοχή.Μου φάνηκε έντονα στημένο σκηνικό.
Ώσπου πέφτω πάνω σε ένα βιντεάκι του ethos κι αρχίζω να το ψάχνω.Έρχομαι σε επαφή με τη Hoa πρώην μέλος του κομμουνιστικού κόμματος που αποφάσισε με τον Άγγλο σύζυγό της να βοηθήσουν τις μειονότητες της περιοχής.Οι μειονότητες αυτές με Κινέζικη και Λαοτιανή καταγωγή είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν στο πλευρό των Βιετναμέζων ενάντια στους Αμερικάνους με αποτέλεσμα να τους απομονώσουν έντονα.Μέχρι τον ερχομό των τουριστών στην περιοχή είχαν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο,μηδενική πρόσβαση στην παιδεία και εντελώς πρωτόγονες συνθήκες ζωής.Η άυξηση του τουρισμού έφερε οργιώδη ανάπτυξη κυρίως στην πόλη της Σάπα και των γύρω χωριών που δέχονται το 90% των επισκεπτών αλλά και πάλι οι ντόπιοι ελάχιστα οφελήθηκαν καθώς την διαχείριση των πάντων ανέλαβαν Βιετναμέζοι.
Με τη Hoa ανταλλάξαμε πάνω από 50 mail,απαντούσε σε όλες μου τις απορίες αναλυτικότατα εξηγώντας μου ότι δεν ασχολείται με γκρουπ αλλά με μεμονωμένους ταξιδιώτες που θέλουν να δουν τη ζωή μακριά από τα τουριστικά χωριά και να αφήσουν χρήματα που θα πάνε στην εκπαίδευση και σε δράσεις για τους ντόπιους.Μου έστειλε πολλά βιντεάκια με ανθρώπους που επωφελούνται των δράσεων κάποιους από τους οποίους γνώρισα εκεί και μου επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητα του ethos.Στη σελίδα του στο ίντερνετ έχει αρκετές πληροφορίες αλλά και προτεινόμενες διαδρομές.Όταν τη ρώτησα ποιο μου συστήνει μου είπε να το αποφασίσουμε επιτόπου σύμφωνα με τις καιρικές συνθηκες καθώς θα ήμασταν μόνοι έτσι κι αλλιώς οπότε θα είχαμε ευελιξία.Για προκαταβολή χρημάτων ούτε λόγος όπως μου έγραψε καθώς βασίζεται στην αγάπη,στην εμπιστοσύνη και στην ειλικρίνεια και θεωρεί ότι οι επισκέπτες τους ενστερνίζονται αυτές τις αρχές!!!
Κατά τον ίδιο τρόπο δεν ασχολείται με εισιτήρια τρένων,τα οποία κλείσαμε μόνοι μας από τη σελίδα τους και έστειλε βανάκι να μας παραλάβει με κόστος 5$ που πληρώσαμε απευθείας στον οδηγο.
Η βροχή στο δρόμο προς τη Sapa σταμάτησε αλλά η συννεφιά ήταν βαριά.
View attachment 158285
View attachment 158286
View attachment 158287
Η πρώτη εικόνα της πόλης όμορφη.
View attachment 158288
Το βανάκι μας άφησε μπροστά στο σπίτι της Hoa όπου μας υποδέχτηκαν δύο υπέροχες φατσούλες και μια κοπελίτσα της φυλής Χμονγκ.
View attachment 158289
Η κοπέλα βοηθά στην οργάνωση και οι μικρούλες ήταν κάποια από τα παιδιά που μένουν εκεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να πηγαίνουν σχολείο.Τα κοριτσάκια μίλαγαν πολύ καλά αγγλικά και βάλθηκαν να μας τρελάνουν με τις ζουζουνιές τους.Ήθελαν οπώσδήποτε να παίξουμε παρέα επιτραπέζια και να φτιάξουμε βραχιολάκια και δεν τους χαλάσαμε το χατήρι!
Σε 10 λεπτά κι αφού ήδη πίναμε το τσαγάκι μας ήρθε κι η Hoa και μας πρότεινε να φάμε πρωινο και να κάνουμε ντους ώστε να είμαστε έτοιμοι για την περιπέτεια.Αφού φρεσκαριστήκαμε,συζητήσαμε για τη διαδρομή που θα ακολουθούσαμε.Αποφασίσαμε να πάρουμε ταξί και να κάνουμε δύομιση ώρες διαδρομή προς τα χωριά των Lao και Lu όπου ο καιρός ήταν καλύτερος και θα μπορούσαμε να περπατήσουμε όσο θέλαμε,να μαγειρέψουμε και να φάμε με όποια οικογένεια επιθυμούσε και γενικά θα είχαμε απόλυτη ελευθερία να σταματήσουμε όπου θέλουμε.Για το βράδυ μπορούσαμε να μείνουμε σε κάποιο σπίτι στο χωριό ή στο σπίτι της ξεναγού την οποία υπερθεμάτισε ή να γυρίσουμε στη Σάπα σε ξενοδοχείο.Επιλέξαμε να πάμε στο σπίτι της ξεναγού και να την έχουμε και όλη την επόμενη ημέρα.Το πρόγραμμα θα το βγάζαμε μαζί της.Μας το κοστολόγησε επι τόπου μαζί με φαγητό,σνακ κι οτιδήποτε θα χρειαζόμασταν,μας εξηγησε πόσο τις % πηγαίνει στην κοινότητα,πληρώσαμε,πήραμε λίγα πράγματα σε μικρά σακίδια κι ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε.Το ταξί ηρθε παρέα με την Pamay την οποία πήγε κι έφερε από το χωριό της κι από την πρώτη στιγμή που την αντίκρυσα η χημεία μας ήταν μαγική!Οι δύο αυτές μέρες ήταν από τις καλύτερες και δυνατότερες της ζωής μου!Η εμπειρία ήταν όσο πιο αυθεντική μπορούσε να είναι.
View attachment 158290
Μεγάλες στιγμές Γιαννούλα μου!Aχ κοριτσάρα μου τι ωραία ιστορία!!! Τι όμορφες στιγμές έζησες πάλι.....