• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ανοιχτό για τους τουρίστες το Τσερνομπίλ από το 2011

tita

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Αμα παει η Τιτα και με παρει μαζι της θα παω. Ντυμενη ως αστροναυτης, ΟΚ?
εγινε! με την προϋπόθεση να βρεις μια στολή και για εμένα! θα είμαστε τα πιο cool άτομα στο γκρουπ!!!:xmas_mrgreen:

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Για να μην λάβουν άλλο νόημα τα λεγόμενά μου διευκρινίζω πως λέγοντας "δεν γίνεται να έχουν σπουδάσει όλοι πυρηνική φυσική" δεν εννοούσα την κατανόηση ή το τυχόν ενδιαφέρον της τοποθεσίας -κι εγώ το βρίσκω ενδιαφέρον σαν μέρος- αλλά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επίσκεψη και τελικά ποιός μου διασφαλίζει την υγεία μου.

Το Ουκρανικό υπουργείο τουρισμού και το υγείας;;;

Η Tita μπορεί να γνωρίζει ότι πιάνοντας μια ραδιενεργό πηγή δεν κινδυνεύεις αν μετά πλυθείς (αν κατάλαβα σωστά) αλλά εγώ χωρίς να έχω εμβαθύνει σε μια τόσο εξειδικευμένη γνώση,μόνο με αυτή τη λεκτική διαβεβαίωση πάλι θα έτρεμα να πιάσω εν γνώση μου μια ραδιενεργό πηγή,πόσο μάλλον να επισκεφτώ το περίφημο Τσερνομπίλ.

Άσε που είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν και μερικές δεκάδες διατυπωμένες αντιρρήσεις,περί της τουριστικής λειτουργίας του μέρους,από επιστήμονες.

panosast

Member
Για να επιτραπούν επίσημα οι επισκέψεις σίγουρα θα υπάρξει έγκριση απο κάποιο επίσημο φορέα και επίσης η επίσκεψη θα διαρκεί λογικά ελάχιστα καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή χτυπούν κόκκινο..προσωπικά η επίσκεψη στην συγκεκριμένη περιοχή δεν με ενθουσιάζει άλλα σίγουρα είναι μια σημαντική εμπειρία.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Για να μην λάβουν άλλο νόημα τα λεγόμενά μου διευκρινίζω πως λέγοντας "δεν γίνεται να έχουν σπουδάσει όλοι πυρηνική φυσική" δεν εννοούσα την κατανόηση ή το τυχόν ενδιαφέρον της τοποθεσίας -κι εγώ το βρίσκω ενδιαφέρον σαν μέρος-

A, OK, κατάλαβα λάθος, συγγνώμη.

αλλά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επίσκεψη και τελικά ποιός μου διασφαλίζει την υγεία μου. Το Ουκρανικό υπουργείο τουρισμού και το υγείας;;;

Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας:

10. Is it safe to visit the area now?
One may certainly visit the Chernobyl area, including even the exclusion zone, which is a 30 kilometre radius surrounding the plant, all of whose reactors are now closed. Although some of the radioactive isotopes released into the atmosphere still linger (such as Strontium-90 and Caesium-137), they are at tolerable exposure levels for limited periods of time. Some residents of the exclusion zone have returned to their homes at their own free will, and they live in areas with higher than normal environmental radiation levels. However, these levels are not fatal. Exposure to low but unusual levels of radiation over a period of time is less dangerous than exposure to a huge amount at once, and studies have been unable to link any direct increase in cancer risks to chronic low-level exposure.

(πηγή, το σάιτ της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας:
Frequently Asked Chernobyl Questions)

GTS

Member
Με λίγα λόγια, για μια επίσκεψη είναι ασφαλής η περιοχή. Κι εγώ θα πήγαινα πάντως...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες Ερση.
Δηλώνω κι εγώ συμμετοχή, όταν κανονιστεί το γκρουπάκι του Travelstories.

McElk

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
.....για να βρεις την επίσκεψη στο Άουσβιτς ενδιαφέρουσα ..... Η επίσκεψή μου στην Αριζόνα σε βάση εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων ..... quote]

Γιώργο άλλο είναι να πας επίσκεψη στο Άουσβιτς ή στην βάση των πυραύλων όπου όλα είναι διατηρημένα και συντηρημένα όπως ήταν τότε και σου ξυπνήσουν μνήμες ή έχοντας διαβάσει σχετικά ή με τη βοήθεια ξεναγού καταλάβεις την ατμόσφαιρα της εποχής και νοιώσεις τα ανάλογα συναισθήματα και άλλο να μπεις μέσα στο κατεστραμμένο από την έκρηξη εργοστάσιο. Τι θα δεις εκεί πέρα από χαλάσματα και αποκαΐδια ; Θα έχει μείνει τίποτα που να θυμίζει την περίοδο της ομαλής λειτουργίας του ή την ένταση τη στιγμή της καταστροφής ; Ούτε επίσης υπάρχει σύνδεση με κάποια ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας για να αποτελεί μνημείο όπως π.χ. η Kurfunstendam. Γιαυτό επιμένω ότι μόνο ο ειδικός επιστήμονας θα μπορούσε να νοιώσει κάποια συγκίνηση ή προβληματισμό βλέποντας κατεστραμμένο ένα μεγάλο έργο που γι’ αυτόν αποτελεί το πεδίο δράσης ολόκληρης της ζωής του. Για τους υπόλοιπους είναι απλώς ένα μεγάλο εργοστάσιο που καταστράφηκε από ατύχημα και μια επιτόπια επίσκεψη δεν θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει κάτι από τον προβληματισμό που έχει κανείς γενικά με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Από την ώρα που μιλάμε για οργανωμένη επίσκεψη, με ξεναγό μάλιστα, φαντάζομαι πως θα έχουν εκθέματα, μακέτες, κάποιο βίντεο να δείχνει πώς ήταν ο χώρος, προσωπικές μαρτυρίες, θα δείχνουν πώς λειτουργεί μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας κλπ. Ούτε στη Χιρόσιμα έμειναν πολλά πράγματα, έχουν φτιάξει όμως ένα καταπληκτικό χώρο/μουσείο/memorial που καθιστά την επίσκεψη πολύ αξιόλογη εμπειρία.

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Για τους υπόλοιπους είναι απλώς ένα μεγάλο εργοστάσιο που καταστράφηκε από ατύχημα και μια επιτόπια επίσκεψη δεν θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει κάτι από τον προβληματισμό που έχει κανείς γενικά με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Δε συμφωνώ. Το ατύχημα του αντιδραστήρα είχε συγκλονίσει τον κόσμο τότε -το θυμάμαι κι εγώ που ήμουν μικρή. (ακόμα θυμάμαι ότι δε μας έβγαζαν όταν έβρεχε!)
Είχε προκαλέσει μεγάλο δέος. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που έμαθαν όλοι -με το χειρότερο τρόπο- πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ραδιενέργεια.
Ήταν σοκαριστικό. Μπορεί να μην έχει την ιστορική αξία ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης πχ, είναι όμως μια ιστορική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης που άγγιξε πολύ κόσμο και όχι μόνο επιστήμονες.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Να δωσω και εγω τα κινητρα μου για μια τετοιου ειδους επισκεψη. Εκτος του εργοστασιου θα με ενδιεφερε να δω μια νεκρη και ακινητοποιημενη εξαιτιας του ατυχηματος πολη. Μαλλον καπου μεσα μου θελω να αναβιωσω μια παραξενη αισθηση που ειχα οταν ειχα πρωτοδει το ταινια του Ταρκοφσκι Σταλκερ.

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Εγω ειμαι λιγο μπερδεμενη για το ναι ή για το οχι της επισκεψης.
Ειναι ενα μερος που ολοι το θυμομαστε με φρικη και αγωνια.Ειχε γινει τρομερος ντορος τοτε και μετα βεβαια.
Απο τη μια θα ηθελα να επισκεφτω αυτο το μνημειο καταστροφης ,απο την αλλη ομως θα μου δημιουργουσε εντονα συναισθηματα θλιψης.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μέλη
39.403
Νεότερο μέλος
snapthreads9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom